Fibonacci indicator: beleggen met een wiskundige formule

De Fibonacci indicator is een veelgebruikt, maar lastig onderdeel van technische analyse.

Uit ons onderzoek bleek al dat de indicator op nummer 3 staat van de top 8 meest gebruikte technische indicatoren.

Wat zegt deze wiskundige formule? Op welke manier kunt u deze technische indicator gebruiken? En niet geheel onbelangrijk; hoe voegt u deze indicator toe in het LYNX Handelsplatform?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen over Fibonacci trading besproken:

Wat is de Fibonacci retracement indicator?

Hoewel dat soms zo lijkt, bewegen aandelenmarkten nooit in een rechte lijn omhoog of omlaag. Tussentijds vinden altijd tegenbewegingen plaats, door bijvoorbeeld winstnemingen. Door middel van de fibonacci retracement indicator is het mogelijk deze eventuele draaipunten in de markt te signaleren. Voor we verder gaan is het goed om even te bekijken waar de indicator vandaan komt. De bedenker van Fibonacci is namelijk Leonardo van Pisa (Fibonacci). Hij was een bekende Italiaanse wiskundige die ontdekte dat bepaalde series van nummers, natuurlijke verhoudingen in het universum beschrijven.

Fibonacci is een reeks getallen die begint bij twee getallen: eerst 0 en vervolgens 1. Het volgende getal komt telkens voort uit de som van de voorgaande twee getallen.

Na de eerste twee getallen komt dus weer een 1 (0 + 1 = 1), vervolgens komt een 2 (1 + 1), daarna een 3 ( 1+ 2). Het begin van de rij van Fibonacci ziet er als volgt uit:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946,.

Ratio’s

Door het delen van een nummer door het volgende hogere nummer krijgen we bepaalde ratio’s. Door bijvoorbeeld 34 te delen door 55 ontstaat 0,618.

Een andere bekende ratio krijgen we door 34 te delen door 89 = 0,382

Leonardo Fibonacci ontdekte dat bepaalde ratio’s telkens terugkwamen in het universum en/of in de natuur. De afstand van de grond tot aan je navel is bijvoorbeeld 61,8% van jouw totale lichaamslengte. De fibonacci-getallen komen zo telkens terug. Denk bijvoorbeeld aan het menselijk gezicht, bloemen, schelpen, bomen, orkanen, en het heelal.

De meest belangrijke ratio’s die je moet kennen zijn: 0.236, 0.382, 0.500, 0.618, 0.764. Dit zijn ook de getallen die je terug ziet komen in de fibonacci-indicator.

De belangrijkste draaipunten zijn de 0,618 en 0,382. Deze worden ook wel ‘The golden mean’ of  ‘the golden ratios’ genoemd.

Hoe werkt beleggen met Fibonacci indicatoren?

Handelt u op langere termijn? Dan is het zaak dat u deze indicator ook in een langer lopende grafiek gebruikt. Denk hierbij aan een grafiek met een tijdspanne van ruim een jaar of langer. Handelt u op korte termijn? Dan gebruikt u een grafiek met een korte tijdspanne.

Allereerst moet een belegger bepalen of het betreffende product zich in een opgaande of in een neergaande trend bevindt. Dit is bepalend voor hoe de fibonaccilijnen worden uitgezet. Na een forse daling kunt u de fibonacci indicator van beneden naar boven over de gehele beweging van de afgelopen tijd trekken. Hierdoor kunt u eventuele draaipunten vinden, waar de koers mogelijk weerstand zal ondervinden of zelfs gaat draaien. Hieronder ziet een voorbeeld hiervan.

In onderstaande grafiek vindt u het koersverloop van de AEX-index terug van de jaren 2015-2016. De top in deze periode lag rond de 505 punten, de bodem werd in februari 2016 neergezet op 378 punten. Na deze bodem wist de AEX-index flink te herstellen. In dit voorbeeld zien we goed hoe de koers wederom wist af te ketsen op de golden ratio 38,2%. De periode hierna zakte de AEX terug tot onder de 430 punten, een daling van ruim 6%.

In onderstaand voorbeeld zien we de koers van Apple. Hoewel het niet op de punt nauwkeurig is, zien we vlak onder de 38,2% en de 61,8% dat de koers even een pas op de plaats maakt.

Fibonacci + Elliot Wave

Het laatste en derde voorbeeld toont een andere manier van gebruik van de fibonacci indicator. Hier wordt de fibonacci indicator gecombineerd met de eerder besproken Elliot Wave theorie. Wave 1 wordt opgemeten met de Fibonacci indicator, waardoor opwaarts koersdoelen zichtbaar worden. In het verlengde van de hierboven besproken indicatorgetallen hebben we namelijk ook de 161,8%, de 261,8% en de 423,6%. In onderstaande grafiek zien we dat de 161,8% in de periode 2014-2016 meerdere malen voor steun zorgde rond de 1.814 punten. Enkele jaren later zorgt ook de 261,8% voor steun, na de correctie in 2018.

Hoe pas ik de Fibonacci indicator toe in het LYNX Handelsplatform?

Via het handelsplatform van LYNX heeft u niet alleen over deze indicator de beschikking. Het platform biedt meer dan 80 belangrijke technische indicatoren. In de grafieken eerder in dit artikel ziet u de Fibonaccilijnen toegevoegd. U kunt dit doen op de volgende manier:

In de grafiek waar u de Fibonacci retracement wilt gebruiken, klikt u op rechtermuisknop. Onderstaand scherm verschijnt. Vervolgens kunt u kiezen voor ‘Voeg Fibonacci Lijn Toe’. In de grafiek klikt u vervolgens op het eerst punt en houdt u uw linkermuisknop ingedrukt. Hierna gaat u met uw muis naar het tweede niveau en laat u uw linkermuisknop los. De lijnen verschijnen direct in uw scherm.

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×