Goud bullish of bearish?

De ruim 10% rally in de goudprijs in de afgelopen acht weken van $ 1122,35 naar $ 1244,67 heeft geleid tot een stijging naar het dieptepunt in de eerste helft van oktober 2016 (= $ 1241,20).

Dit bodemniveau dateert van voor de Amerikaanse presidentsverkiezing. Na afloop van Election Day bleek in de week waarin duidelijk werd dat Donald Trump de nieuwe president zou gaan worden, sprake van een grote uitverkoop in goud die leidde tot een koersdaling onder het bodemniveau van oktober. In de daarop zes opeenvolgende weken daalde de goudprijs onafgebroken.

De goudbulls die in oktober goud insloegen (wellicht met het argument om op zoek te gaan naar een veilige haven in onzekere tijden) hebben dus niet echt de gelegenheid gehad om hun gekochte posities zonder verlies veilig te stellen. Deze week kregen ze voor het eerst wel die gelegenheid.

En daar lijkt gebruik van te worden gemaakt, want de weekcandle heeft alweer bijna de helft van de geboekte koerswinst deze week teruggegeven. Zodra de goudprijs afgelopen woensdag op $ 1241,61 sloot, volgde een dag later winstnemingen met op donderdag een slotkoers op $ 1230,51.

Koers goudprijs op weekbasis

Er heerst grote verdeeldheid over de vraag of het beleid van Donald Trump goed of slecht is voor de toekomstige prijsontwikkeling van goud. De wereld lijkt er niet rustiger op te worden.

Vooral om die reden is goud mogelijk een goede verzekering (lees: ‘hedge’) tegen de kwade kans dat de beoogde protectionistische maatregelen van Trump leiden tot een verslechtering van de wereldhandel.

Naast deze fundamentele gedachten geeft de hogere bodem eind 2016 in de goudprijs heel subtiel aan dat de vraag naar goud gretiger wordt dan het aanbod. De groen gekleurde stijgende steunlijn is dan ook de belangrijkste vangrail voor de goudoptimisten onder ons.

Koers goudprijs op dagbasis

De dalende rode weerstandslijn, getrokken langs de koerstoppen van 2011 en 2012, blijkt daarentegen vorig jaar gedurende een aantal weken niet te kunnen worden gepasseerd.

Daarbij moet worden opgemerkt dat de rally in de goudprijs ingezet eind 2016 naar deze dalende weerstandslijn meer imponeerde qua omvang en tijdbestek dan het relatief kleine ritje dat de goudoptimisten in de afgelopen weken hebben kunnen genieten.

De $ 1300-grens is voor de goudpessimisten dan ook op dit moment de belangrijkste technische weerstandslijn die van belang is. Midden in de driehoek die zich nu aftekent valt er nog weinig concreets te voorspellen over de richting van de prijsuitbraak die vroeg of laat in 2017 zal plaats vinden.

Het lijkt dan ook zaak om de goudprijs op dagbasis te volgen en daarbij te kijken naar het actuele proces van hogere bodems en hogere toppen.

Rond $ 1220 kan de kortetermijntop uit januari een rol gaan vervullen van nieuwe steun. Onder $ 1220 verzwakt de technische conditie wordt $ 1180 belangrijk, omdat hier de basis ligt van de meest recente goudrally. Een daling onder $ 1180 of stijging boven (afgerond $ 1250) moet worden afgewacht om iets zinnigs te kunnen zeggen over wat het meest waarschijnlijke scenario wordt in de komende presidentsjaren.

Wilt u meer weten over beleggen in goud bij LYNX?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in goud. U kunt inspelen op de goudprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

goudstaven - beleggen in goud

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×