De Japanse yen: een veilige haven voor beleggers?

De invloed van de Japanse yen op de financiële markten, is iets waar veel particuliere beleggers zich niet bewust van zijn. Wat zegt de Japanse yen over het sentiment op de beurzen? En waarom is juist deze valuta een goede indicator voor de richting op de beurzen wereldwijd?

Als investeerders een uitspraak doen over de Japanse yen, wordt over het algemeen gekeken naar de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Japanse yen. De USD.JPY is op de EUR.USD na, de meest verhandelde valuta wereldwijd. Bijna 20% van alle valutatransacties vinden in dit valutapaar plaats.

Waarom is de Japanse yen een veilige haven?

Ondanks het feit dat de Japanse economie al jaren niet meer vooruit te branden is en het land al een tijd met deflatie kampt, wordt de valuta door beleggers als een veilige haven beschouwd. In onzekere tijden is doorgaans duidelijk een vlucht van beleggers richting de Japanse yen te zien, wat zich vertaalt in een waardestijging van de Japanse valuta.

Handelaren zien het Japanse systeem en politiek als veilig en stabiel. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Zwitserse frank. De Japanse centrale bank is echter niet blij met dit predicaat. De Japanse economie moet het voornamelijk van haar export hebben en is juist gebaat bij een zwakke yen.

De Japanse centrale bank probeert de waarde van de munt te drukken door enorme hoeveelheden vers geld te drukken. Als maar genoeg geld in het systeem wordt gepompt, daalt de waarde van de Japanse yen vanzelf. Dat is de gedachte van de Bank of Japan. Toch hebben deze maatregelen nog niet voor het juiste effect gezorgd.

In bovenstaande grafiek is de waardestijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar goed terug te zien. Ondanks het enorm ruime monetaire beleid van de BOJ, waarbij negatieve rentes worden gehanteerd, heeft de turbulentie op de financiële markten ervoor gezorgd dat de Japanse yen het afgelopen jaar flink in waarde is toegenomen.

Deze stijging kan worden toegeschreven aan het feit dat de yen als veilige haven wordt beschouwd. Het plan van de Japanners om de waardestijging van de yen te kop in te drukken is, als we naar de grafiek van afgelopen jaar kijken, compleet mislukt. Vorige week noteerde het valutapaar USD.JPY zelfs korte tijd onder het psychologische niveau van ¥ 100.

Vertrouwen in “Abenomics”

Ondanks dat de Japanse economie de wind nog altijd niet in de zeilen weet te krijgen, wist de Japanse premier Shinzo Abe de verkiezingsoverwinning vannacht naar zich toe te trekken. Hiermee heeft het Japanse volk het vertrouwen in de economisch plannen, de zogenoemde “Abenomics” uitgesproken.

De verkiezingsuitslag zorgde voor een flink herstel van de USD.JPY. De geruchten dat de BOJ klaar staat om te interveniëren en de Japanse yen verder te verzwakken, gaf het valutapaar een extra duw in de juiste richting. De grote vraag is of de bodem voorlopig is gezet, of dat komende tijd toch weer het psychologische niveau van ¥ 100 wordt opgezocht.

Valutahandel via LYNX

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te handelen in valuta. LYNX biedt u de mogelijkheid om in 90 verschillende valutaparen te handelen. U profiteert net als professionele partijen van lage transactiekosten en krappe spreads. Hier leest u meer over de handel in forex via het LYNX Handelsplatform.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×