De koninklijke aandelen van Nederland

Wanneer komt een aandeel in aanmerking voor het predicaat Koninklijk? En is het duidelijk in welke aandelen de koninklijke familie positie heeft?

In dit artikel leert u de 5 grootste koninklijke aandelen kennen.

Wanneer een Koninklijk aandeel?

De Koning kan een onderneming het recht geven zichzelf Koninklijk te noemen. Deze onderneming moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit zijn volgens de Rijksoverheid de voorwaarden waaraan een onderneming moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen:

  • zeer belangrijk zijn in hun vakgebied;
  • minstens 100 jaar bestaan;
  • minstens 100 werknemers in dienst hebben;
  • aantoonbaar stabiel zijn en een goede financiële reputatie hebben;
  • geen onderdeel zijn van een groter concern dat al Koninklijk is;
  • zich als Nederlands bedrijf manifesteren;

Na de val van Royal Imtech bleek dat het predicaat Koninklijk niet altijd voor zekerheid staat. Ondanks dat het bedrijf blijkbaar lange tijd heeft voldaan aan punt 4, aantoonbaar stabiel en een goede financiële reputatie, kon het bedrijf vorig jaar niet meer aan haar schulden voldoen.

Verdere uitleg over deze nachtmerrie voor beleggers is denk ik niet nodig.

Ook op het laatste punt zegt mijn onderbuik gevoel dat vooral de grote ondernemingen nauwelijks nog als een Nederlands bedrijf gezien kunnen worden.

De 5 grootste bedrijven met het predicaat Koninklijk

5. Koninklijke DSM

Op de vijfde plaats staat chemieconcern Koninklijke DSM met een waarde van € 10 miljard. Het bedrijf is een voortvloeisel uit de voormalige Nederlandse Staatsmijnen. De afkorting van DSM stond destijds voor Dutch State Mines. Het bedrijf was na de oprichting in 1902 actief in de steenkoolmijnen in het zuiden van Limburg.

Omdat in deze sector geen toekomst meer was en de mijnen gesloten werden, verlegde het bedrijf haar focus op chemie. Het bedrijf is nog altijd in Geleen gevestigd. Het immense terrein is goed te zien als u op de A2 richting Maastricht rijdt.

DSM heeft meer dan 100 vestigingen wereldwijd, toch bevindt het hoofdkantoor zich nog altijd in Nederland. Qua omzet moet DSM het allang niet meer hebben van de Nederlandse afzetmarkt: minder dan 4% van de omzet wordt uit Nederland behaald.

4. Koninklijke KPN

Op de vierde plaats staat telecombedrijf Koninklijke KPN met een waarde van € 14 miljard. Het bedrijf werd halverwege de 19e eeuw opgericht. Lange tijd was het bedrijf in handen van de Nederlandse overheid. Op 1 januari 1989 werd het bedrijf geprivatiseerd en kreeg het de naam Koninklijke PTT Nederland, oftewel KPN.

KPN is nog een echt oer-Hollands bedrijf, gevestigd in Den Haag. Ruim 90% van de omzet wordt in Nederland behaald. Het overige deel wordt in België verdient. De overnamegeruchten blijven altijd boven het aandeel hangen.

Na een mislukte poging van Carlos Slim zijn nog meer kapers op de kust. Denk hierbij aan Orange, Altice en Deutsche Telekom.

Of Nederland beter wordt van een overname door een buitenlandse partij betwijfel ik. Het bedrijf heeft belangrijke communicatielijnen door heel Nederland opgebouwd, waardoor het bedrijf op het gebied van communicatie onmisbaar is voor Nederlanders.

3. Koninklijke Ahold

Koninklijke Ahold is in 1887 opgericht en vooral bekend vanwege haar Albert Heijn filialen. De gelijknamige oprichter nam in dat jaar een kruidenierswinkeltje over van zijn vader. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot wat het nu is.

In 1948 ging het bedrijf naar de beurs en in 1987 verleende toenmalig koningin Beatrix het predicaat Koninklijk aan het bedrijf.

In 2015 behaalde het bedrijf 34% van haar omzet uit Nederland. Met bekende namen als bol.com en Albert Heijn is het bedrijf nog altijd toonaangevend in de Nederlandse samenleving. Daarnaast is het bedrijf groot in de Verenigde Staten, waar ruim 63% van de omzet vandaan komt.

Vorig jaar werd bekend dat Ahold gaat fuseren met het Belgische Delhaize Groep. Het hoofdkantoor blijft in Nederland en de nieuwe naam wordt Ahold Delhaize.

2. Koninklijke Philips

Met een beurswaarde van € 23 miljard staat Koninklijke Philips op de tweede plaats in deze top 5. Het bedrijf werd in 1891 opgericht in Eindhoven. Momenteel staat het hoofdkantoor in Amsterdam.

Omdat Philips in veel verschillende sectoren actief was, heeft het bedrijf besloten enkele onderdelen af te stoten. Momenteel is het bedrijf bezig Philips Lighting te verkopen, de lampen waar Philips ooit zo groot mee is geworden. In de toekomst wil het bedrijf zich volledig focussen op de Consumer Lifestyle en de Healthcare divisie.

1. Koninklijke Olie (Royal Dutch Shell)

Met een marktwaarde van € 181 miljard is Royal Dutch Shell veruit het grootste bedrijf uit deze top 5 en tevens het grootste bedrijf uit de AEX. Koninklijke Olie is een Nederlands-Britse oliereus, die met steun van de Nederlandse overheid in 1890 werd opgericht.

Vooral door olievondsten in het toenmalige Nederlands-Indië wist het bedrijf flink te groeien.

Omdat Koning Willem III betrokken was bij de oprichting van het bedrijf, is lange tijd aangenomen dat het Nederlands Koninklijk Huis een groot belang had in Koninklijke Olie.

Koningin Wilhelmina had destijds naar verluidt 25% van de aandelen Shell in handen.

De laatste 25 jaar heeft echter niemand van het Koninklijk Huis een belang van meer dan vijf procent gemeld, iets wat verplicht is. De geruchten gaan dat het aandelenbezit over meerdere mensen verspreid is, zodat geen van de personen een groter belang heeft dan 5%.

Omdat het vermogen van de Oranjes over het algemeen in de doofpot wordt gestopt, bestaat hier geen zekerheid over.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×