Aandeel Nintendo niet te stoppen: hype of unieke beleggingskans?

Update 08 september 2016: Apple blaast het aandeel Nintendo nieuw leven in

Update 27 juli 2016: Aandeel Nintendo daalt na bekendmaking kwartaalcijfers

Update 25 juli 2016: Koers aandeel Nintendo keldert vanwege onduidelijkheid winst

Update 18 juli 2016: Aandeel Nintendo bereikt hoogste koers sinds 2011

De koers van het aandeel Nintendo is de afgelopen twee weken niet te stoppen. Sinds bekend is geworden dat het nieuwe spel Pokémon Go wereldwijd een enorme hype is, rollen beleggers over elkaar heen om het aandeel te kopen. In twee weken tijd is het aandeel met bijna 90% gestegen.

De grafiek van het aandeel Nintendo heeft meer weg van een raketlancering dan van een beurskoers. Gisteren leken beleggers voorzichtiger te worden en daalde het aandeel nog met 4%. Van deze voorzichtigheid was vandaag duidelijk geen sprake, het aandeel sloot ruim 16% hoger.

Pokémon Go is een nieuwe hype

Het nieuwe spel van Nintendo is een nieuwe hype. Rijdend in mijn auto luister ik naar radio dj’s die het spel spelen, en op straat staan groepen kinderen verzameld bij een zogenoemde gym om hun gevangen Pokémons te trainen. Het lijkt erop dat we de jaren ’90 aan het herbeleven zijn.

Het spel Pokémon werd in 1995 uitgebracht en was destijds te bespelen op een Gameboy. Het spel werd razend populair en het grootste gedeelte van de jeugd kon de namen van alle Pokémon dromen. Wat maakt Pokémon Go zo populair?

De kracht van het nieuwe spel dat op de smartphone te spelen is, is het feit dat je daadwerkelijk de straat op moet om Pokémon te vangen. De Pokémon zijn dus te vinden in de fysieke wereld en wil je deelnemen aan het spel, dan is het niet mogelijk om lekker lui in de bank te blijven liggen zoals bij nagenoeg alle andere games.

De Pokémon zijn random over allerlei verschillende plekken geplaatst. De populariteit van het spel gaat zelfs zo ver dat zelfs het AMC plotseling bezoekers over de vloer kreeg die een Pokémon in de kelder van het ziekenhuis wilde vangen. Met een ludieke Tweet werd gevraagd om de “zieke” Pokémon niet langer meer te komen bezoeken.

Hype aandeel Nintendo ontgaat beleggers niet

De wereldwijde hype is beleggers niet ontgaan. Zoals in bovenstaande grafiek is terug te zien, springen beleggers massaal op het aandeel Nintendo. In korte tijd is de waarde van het bedrijf met € 10 miljard toegenomen.

Veel mensen in mijn omgeving vragen aan mij of deze koersstijging niet ietwat overdreven is en of het al tijd wordt om het aandeel te shorten. Een hype is meestal maar van korte duur zo is de redenatie.

Is de koersstijging van het aandeel Nintendo overdreven?

Als ik kijk naar bovenstaande grafiek, valt de recente stijging in het aandeel Nintendo nog enigszins mee. Uiteraard, een stijging van 90% is enorm, maar gezien de koersbewegingen van afgelopen jaren is een dergelijke beweging zeker geen uitzondering. De koers van het aandeel komt van ver, in 2008 noteerde het aandeel Nintendo zelfs nog drie keer zo hoog dan de huidige koers.

Technisch gezien is de koers van het aandeel Nintendo op een belangrijk weerstandsniveau beland. Mocht deze weerstand komende dagen opwaarts worden gebroken, dan mag technisch gezien een verdere stijging van het aandeel worden verwacht.

Kortom, ik ben het eens met de stelling dat een hype geen eeuwige duur heeft en dat de koersstijging ontzettend hard is gegaan. Toch vind ik het geen goed plan om tegen een wereldwijde hype vechten middels een short positie.

Het risico op grote verliezen op een dergelijke shortpositie is te hoog, terwijl de koerspotentie mijns inziens laag is. Doemdenkers die niet geloven in de nieuwe Pokémon hype raad ik aan om voorlopig nog even op hun handen te blijven zitten. 27 juli komt het Japanse bedrijf met cijfers, wellicht kan na deze dag beter ingeschat worden wat de invloed is van het nieuwe spel op de winst van Nintendo.

Het aandeel Nintendo kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×