TA van Edward Loef – Groei- of waarde-aandelen?

Deze maand is er opeens aandacht voor de opleving in de zgn. waarde-aandelen en een draai uit groei-aandelen. Wat te doen met die informatie?

iShares Euro Total Market Growth Large UCITS ETF (IDJG)

Groei-aandelen worden in het algemeen gelinkt aan relatief jonge veelbelovende bedrijven in een groeifase. Deze aandelen worden vaak hoger gewaardeerd dan volwassen beursgenoteerde bedrijven (lees: ‘waarde’-aandelen). De aandelentracker iShares Euro Total Market Growth Large UCITS ETF (IDJG) beweegt vanaf 2009 in een stijgend trendkanaal en de beurskoers noteert nu boven haar driemaand’s en 12-maand’s gemiddelde. Beleggers die bereid zijn om over de koershobbels heen te kijken hebben nu een technisch argument om weer positiever te worden over de langetermijn opwaartse kansen.

iShares Edge MSCI Europe Value Factor UCITS ETF (IEVL) + relatieve sterkte t.o.v. IDJG-ETF

De aandelentracker iShares Edge MSCI Europe Value Factor UCITS ETF (IEVL) heeft in de afgelopen vijf jaar niet heel veel waarde toegevoegd. De weg naar vermogensgroei verloopt uiterst hobbelig en stroperig. Ten opzichte van de groei-aandelentracker ‘IDJG’ zien we recent een opleving (zie roze relatieve sterkte lijn) en dat wijst op een voorkeur voor waarde-aandelen boven groei-aandelen. Het is echter waarschijnlijk dat deze draai naar zgn. goedkopere aandelen een structureel karakter heeft. Eerdere rotaties blijken slechts een opwaartse rimpeling in een relatieve aanhoudende verzwakking. Rotaties van groei naar waarde en van waarde terug naar groei zijn klaarblijkelijk vooral bedoeld voor actieve beleggers. Passieve beleggers zien meerwaarde in groei.

Euro Stoxx 50 index vanaf november 2015

Aandelenkoersen van beursgenoteerde bedrijven in de Euro Stoxx 50 index bewegen in de afgelopen vijf jaar overwegend binnen de ruime bandbreedte tussen ca. 2700 en 3500. Er zijn wel tijdelijke momenten geweest van een verkenningsfase buiten deze bandbreedte, maar dat bleken fasen van overdrijvingen. In de afgelopen weken werd een dalende weerstandlijn opwaarts gepasseerd, waardoor het beleggersvertrouwen klaarblijkelijk weer is teruggekeerd. De najaarsrally vorig jaar ging van start vanaf het koersniveau 3400. Boven dit koersniveau gloort de hoop op een nieuwe uitstap buiten de bandbreedte voor zolang het duurt. Dus geniet op dit moment van goed nieuws.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker