TA: ‘VASTGOED hoe het mis ging’

Beleggen in vastgoed vraagt om bijzondere kennis en vaardigheden om goed geld te verdienen. Dat geldt eigenlijk ook voor voorspellen met behulp van grafieken.

EUROCOMMERCIAL PROPERTIES vanaf 1991 op weekbasis (logschaal) + 20/120 SMA + RSI(14)

Kort na de beurscrash 33 jaar geleden werd in het Financieel Economisch Magazine (FEM) van 31 oktober 1987 een technisch analist aan de tand gevoeld. Of hij het beursdrama aan had zien komen? Het antwoord luidde: “Koersgrafieken voorspellen niets. Wie het tegendeel beweert, is een genie of maakt zich schuldig aan zelfbedrog. Als de chart een indicatie geeft van de mogelijkheid van een trendwijziging of een uitbraak, dan signaleren wij dat.” In het aandeel Eurocommercial Properties sprong het sein eind december 2016 al op rood (zie grafiek). Een stijgende steunlijn sneuvelde eind 2018. Institutionele beleggers konden al vroegtijdig zien wanneer de zaken misgingen.

Wereldhave vanaf 1985

De technische analyse voorspelt weliswaar niets, maar deze beleggingsfilosofie onderzoekt op basis van collectief marktgedrag naar repeterende koerspatronen die de toets des tijds glansrijk hebben weten doorstaan. Het meest bekende trendomkeerpatroon is de (H)oofd(S)choudertopformatie. Bij een daling onder neklijn (zie februari 2018) volgt in theorie meestal een kortstondig herstel (zie mei 2018). Daarna begint in theorie een spectaculaire dalingsfase. De contouren van dit patroon waren al in 2012 zichtbaar! Hopelijk worden hieruit belangrijke lessen geleerd. Voordat een langetermijn investering wordt gedaan is een blik op de koersgrafiek meer waard dan een huurcontract.

XETRA DAX op dagbasis +20/120-daags gemiddelden

Trendvolgers die naar de Duitse aandelenbeurs kijken vanwege de Duitse economie als motor voor de Eurozone, zagen op 25 februari een daling onder het (rode) 120-daags gemiddelde. Dat was een reden voor extra oplettendheid. Maar anders dan in oktober 2010 zorgde aanhoudende verkoopdruk voor een neerwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde. Hierdoor werd het sein twee weken geleden(!) op vrijdag 6 maart op rood gezet. De grafiek vertelt ons wat er daarna gebeurde. Voor het eerst zien we nu een koersgat ontstaan in de grafiek in opwaartse richting. Dit is een fragiele basis voor herstel in een korte en lange termijn dalende trend.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×