Unilever is één van de beste aandelen die er bestaan

Update 10 mei 2019: Koers aandeel Unilever profiteert van vlucht naar veiligheid

Update 31 oktober 2016: Aandeel Unilever daalt met bijna 12%; een unieke kans?

Update 13 oktober 2016: Aandeel Unilever trekt de AEX-index verder het moeras in

Unilever staat bekend als een saai aandeel. Dit is een grote misvatting. Het is één van de beste aandelen die in geen enkele beleggingsportefeuille zou mogen ontbreken.

De reden dat bijna niemand naar Unilever omkijkt is omdat de prijs van het aandeel de afgelopen vijftien jaar zijwaarts is gegaan. Het aandeel noteerde op 3 juli 1998 op € 28,61 en daar staat het aandeel nu weer.

De beleggers die zeggen dat in de afgelopen vijftien jaar niets verdiend is met Unilever moeten eens naar het dividend van Unilever kijken. Unilever verhoogt namelijk jaarlijks zijn dividend.

Waarom doen ze dat?  Ze verkopen steeds meer spullen in steeds meer landen en het geld keren ze uit aan de aandeelhouders. Dit betekent dat als u met pensioen bent, u elk jaar kunt genieten van een hoger inkomen.
Bent u bezig met de pensioenopbouw, dan kunt u door te beleggen in Unilever uw vermogen laten groeien. Dit doet u door elke keer nieuwe aandelen Unilever te kopen wanneer u dividend ontvangt. Als u twaalf jaar geleden begonnen was met 100 aandelen, dan had u nu 150 aandelen Unilever in uw bezit.

Vijftig procent meer aandelen en een dividend dat twee keer zo hoog ligt dan vijftien jaar geleden, zorgen ervoor dat het totaal ontvangen dividend op jaarbasis in een snel tempo stijgt. Ontving je in 2001 nog € 49 aan dividend, in 2013 is dit gestegen naar € 151:

De totale dividenduitkering ligt 200% hoger dan twaalf jaar geleden. Albert Einstein noemde 100 jaar geleden het dividend-op-dividendeffect niet voor niets het achtste wereldwonder.

Als wij het resultaat van het dividend optellen bij het koersresultaat, dan ontstaat de volgende grafiek:

Uit de grafiek blijk dat het aandeel Unilever voor een rendement heeft gezorgd van 100%. Dat is ongeveer 5% per jaar en is zeker niet slecht als u zich bedenkt dat u met een belegging in de AEX helemaal niets was opgeschoten.

Ik  verwacht dat in de komende vijftien jaar het rendement op Unilever hoger zal liggen dan 5% per jaar. De belangrijkste reden hiervoor is dat de waardering van een aandeel Unilever een stuk lager ligt dan vijftien jaar geleden. Winsten en dividenden zijn immers flink opgelopen, terwijl de koers per saldo op hetzelfde niveau staat.

Hoe groot is het risico dat Unilever stopt met groeien? Mijn inziens klein. Er zijn wereldwijd steeds meer mensen die de overstap maken van de onderklasse naar de middenklasse. Deze stap zorgt ervoor dat veel mensen voor het eerst de producten van Unilever gaan gebruiken. Daarom schaar ik Unilever onder één van de beste aandelen die er bestaat.

Meer informatie over: Aandelen kopen & verkopen bij LYNX

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.

Beleggingsspecialist Beleggers Belangen

Karel Mercx werkt sinds september 2015 als beleggingsspecialist bij Beleggers Belangen. Karel is zijn beleggerscarrière ook bij Beleggers Belangen begonnen. Hij werkte hier tussen 2007 en 2013 in de functie van redacteur. In de twee jaar daarna heeft Karel als beleggingsspecialist bij LYNX gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012 won hij het grootste online beleggingsdebat van Nederland en in 2014 werd hij de beurstwitteraar van het jaar.

Meer:
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×