Voorbeurs en nabeurs handelen, het is mogelijk

De meeste bedrijven komen voorbeurs of nabeurs met cijfers. Onmiddellijk volgen vaak grote koersreacties. Toch moet het gros van de Nederlandse particuliere beleggers wachten totdat de reguliere handel start voordat hij/zij kan ingrijpen. Dit terwijl dat de grootste koerssprongen al buiten de reguliere handel plaatsvinden. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw beleggingsresultaten.

Op Wall Street is het ontzettend populair, handelen buiten reguliere handelstijden. Een recent geval als LinkedIn is een mooi voorbeeld en had u een hoop rendement kunnen schelen. Bij LYNX kunt u ook buiten reguliere handelstijden handelen.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken

  • De termen voorbeurs en nabeurs handelen
  • Recente voorbeelden van voorbeurs en nabeurs handelen
  • Waarom zou u nog langer wachten

Voorbeurs en nabeurs handelen

De termen voorbeurs en nabeurs hebben betrekking op de reguliere handelstijden van de verschillende beurzen. In Nederland kennen wij de Europese handelstijden van 09:00 tot 17:35 uur en de Amerikaanse van 15:30 tot 22:00 uur. De aandelenhandel die plaatsvindt voor deze openingstijden wordt voorbeurs genoemd, de handel na sluitingstijd valt onder de noemer nabeurs.

Vooral op de Amerikaanse markt is deze handel populair. Hier is het mogelijk om voorbeurs al vanaf 10:00 uur Nederlandse tijd te handelen in Amerikaanse aandelen. Na het sluiten van de Amerikaanse aandelenbeurs om 22:00 uur kunt u nog tot 2:00 uur ’s nachts in aandelen handelen.

Niet alleen op Wall Street, maar ook in Europa bestaat de mogelijkheid om buiten reguliere handelstijden actief te zijn in aandelen. Al voorbeurs is het mogelijk om te handelen in verschillende Nederlandse aandelen. Ik geef u twee voorbeelden om te laten zien waarom dit interessant is voor u als belegger.

Recente voorbeelden van voorbeurs en nabeurs handelen

LinkedIn
Donderdag 4 februari maakte het Amerikaanse bedrijf LinkedIn haar jaarcijfers nabeurs bekend. Deze vielen slecht bij beleggers en het aandeel zette direct om 22:05 uur een duikvlucht in Het aandeel ging in de nabeurs handel 30% onderuit. Bij LYNX heeft u de mogelijkheid om nabeurs te handelen, waardoor u direct kunt ingrijpen om uw positie te managen. Als u deze mogelijkheid niet heeft, zoals bij veel brokers in Nederland, kijkt u lijdzaam toe en heeft u pas de volgende dag bij opening om 15:30 uur weer grip op uw positie. Ik licht dit praktische voorbeeld voor u toe:

Grafiek van LinkedIn reguliere handelstijden - Voorbeurs en nabeurs handelen

*Grafiek LinkedIn reguliere handelstijden

Vergroten

Voorbeurs en nabeurs handelen in LinkedIn

*Grafiek LinkedIn reguliere handelstijden + voor- en nabeurs handel

Vergroten

Bovenstaande grafieken zijn gemaakt op vrijdag 5 februari rond 14.30 uur, de dag na bekendwording van de jaarcijfers. In de eerste grafiek is de handel binnen de reguliere handelstijden weergegeven. In de tweede grafiek vindt u ook de voorbeurs en nabeurs handel. De verschillen tussen beide grafieken zijn duidelijk te zien.

Allereerst het volume op donderdag 4 februari. Binnen de reguliere handelstijden werden iets meer dan 2,5 miljoen stukken verhandeld. In de tweede grafiek ligt dit volume bijna drie keer zo hoog. Nabeurs zijn dus bijna 5 miljoen aandelen verhandeld, nagenoeg het dubbele van de handel binnen reguliere handelstijden.

Dan de koersreactie die nabeurs plaatsvond. In bovenstaande grafiek is af te lezen dat het aandeel LinkedIn binnen reguliere handelstijden iets onder de $ 190 sloot. Op vrijdag 5 februari rond 14:30 uur, een uur voor de opening van Wall Street, stond LinkedIn ruim 30% lager dan het slot op donderdag en koerste het aandeel iets boven de $ 130. Het aandeel opende om 15.30 uur zelfs 42% lager.

U begrijpt dat het in dit soort gevallen enorm veel rendement kan schelen, als u uw posities ook buiten reguliere handelstijden kan managen. U hoeft niet tot de volgende dag 15.30 uur toe te kijken, maar u kunt direct ingrijpen als dit gewenst is. Zo heeft u dus geen achterstand op vele andere beleggers die nabeurs kunnen handelen. Alhoewel het handelen buiten reguliere handelstijden in Amerika een stuk populairder is dan in Europa, is het ook hier zeker mogelijk.

ArcelorMittal

Bovenstaande tweet van mijn collega Youri Sleutel is vrijdag 5 februari voorbeurs verstuurd. Staalgigant ArcelorMittal kondigde voorbeurs een kapitaalverhoging aan en het aandeel noteerde voorbeurs ruim 13% lager.

AEX aandelen zijn niet alleen op de beurs in Amsterdam verhandelbaar, waardoor het ook hier in Nederland mogelijk is om buiten reguliere handelstijden te handelen.

Echter, u ziet in bovenstaande tweet dat de liquiditeit laag is. In Europa is het voor- en nabeurs handelen dan ook een stuk minder populair.

Hiernaast vindt u het overzicht van de beurzen waar u het aandeel ArcelorMittal (in euro’s) via LYNX kunt handelen. U hoeft het aandeel dus niet per se op de Amsterdamse Effecten Beurs te kopen.

Door de verschillende openingstijden van deze beurzen bestaat de mogelijkheid om AEX aandelen buiten reguliere handelstijden te handelen.

Waarom zou u nog langer wachten om voorbeurs en nabeurs te handelen

Voor u als particulier is het dus mogelijk, om net als alle professionele partijen, voorbeurs en nabeurs te handelen zodat u direct kunt ingrijpen als dit nodig is. Waarom zou u wachten tot de aandelenbeurs om 09:00 uur of 15:30 uur opent, terwijl u direct het ijzer kunt smeden als het nog heet is? Op deze manier wordt de achterstand die u als particulier heeft op de professionals weer iets kleiner.

Tot slot wil ik u nog iets meegeven over het handelen buiten de reguliere handelstijden. De liquiditeit is vaak een stuk lager dan tijdens de reguliere handelstijden. Wees alert, aangezien de spread vaak groter is dan normaal. Om klanten te beschermen kunt u bij LYNX buiten reguliere handelstijden niet handelen met een STP of MKT order, u kunt alleen LMT orders gebruiken.

Bekijk hier de reguliere openingstijden beurzen.

Voorbeeld: In de AEX-future profiteren van de voorbeurshandel

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

LYNX Masterclass: Ontdek hoe u voorbeurs kunt handelen in Amerikaanse aandelen

Tijdens deze masterclass vertellen wij u alles over het handelen buiten reguliere handelstijden. Met behulp van het geavanceerde LYNX Handelsplatform spelen wij deze middag vóór het openen van de reguliere Amerikaanse handelsmarkten (om 15:30 uur) in op de verwachtingen van de markt.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×