Zilverprijs verwachting 2019 – Waar gaat de zilverprijs heen?

De zilverprijs wordt door grondstofbeleggers goed in de gaten gehouden en veel beleggers zijn dan ook op zoek naar de verwachtingen van de zilverprijs voor 2019 en 2020.

Zilver wordt ook wel het kleinere broertje van goud genoemd en werd voor het begin van onze jaartelling al gebruikt als betaalmiddel en voor versieringen.

In dit artikel bespreek ik mijn verwachtingen van de zilverprijs voor 2019 en 2020. We bekijken zowel de fundamentele beweegredenen als de technische signalen die de grafiek geeft.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is zilver en waarvoor wordt het gebruikt?
  • Wat heeft de zilverprijs de laatste jaren gedreven?
  • Verwachting zilverprijs 2019
  • Technische analyse zilverprijs
  • Hoe kunt u zilver kopen?

Zilverprijs

zilverprijs verwachting 2019 - zilverprijs per gram

Wat is zilver en waarvoor wordt het gebruikt?

Goud en zilver worden vaak in één adem genoemd. Beide zijn al vroegtijdig gebruikt als betaalmiddel en worden als vrij schaars beschouwd. Zilver is een scheikundig element dat al circa 4000-3500 jaar voor Christus werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Het heeft het symbool Ag en atoomnummer 47. Het edelmetaal wordt vaak aangetroffen in ertsen die vaak zowel zink, koper als zilver bevatten.

Zilver is iets harder dan goud maar toch een eenvoudig te bewerken metaal. Het beschikt over een ‘zilverkleurige’ witte glans en heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand. Zilver geleidt het beste warmte en heeft de hoogste optische reflectie. Hoewel het metaal stabiel in zuivere lucht en zuiver water, zal het verkleuren indien het wordt blootgesteld aan ozon of waterstofsulfide. In het geval dat zilver met zwavel of verbindingen daarvan in aanraking komt vormt zich een zwarte laag van zilversulfide. Deze laag is echter weer schoon te maken.

Tot ver in de 20e eeuw waren munten van zilver en goud de belangrijkste betaalmiddelen op aarde. Er zijn minstens veertien talen waarin het woord zilver ook geld betekent. Bekende voorbeelden zijn het Spaanse plata en het Franse argent. Zilver wordt vandaag de dag enorm veel gebruikt. Niet alleen is het metaal gewild voor sieraden en zilveren voorwerpen als bestek. Elektronica, medische apparaten, batterijen en zonnepanelen bevatten kleine hoeveelheden zilver. In de tandheelkunde wordt zilver gebruikt in een legering met kwik. Het edelmetaal wordt ook gebruikt om voorwerpen gemaakt van minderwaardige metalen te verzilveren.

Hoe komt de zilverprijs tot stand?

Zilver wordt vaak gezien als het kleinere broertje van Goud. De zilvermarkt is dan ook veel kleiner dan de goudmarkt waardoor de prijsbewegingen juist veel volatieler zijn. Uiteraard werkt dit zowel naar boven als naar beneden. Net als goud zou zilver bescherming bieden tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Veel beleggers hebben liever geen goud en zilver in de portefeuille aangezien het niet rendeert. Het glanzende metaal geeft namelijk geen dividend, enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement.

Fundamenteel gezien is het erg lastig om te zeggen wat de intrinsieke waarde van zilver is. Uiteraard zijn er wel productiekosten, maar daarna komt de prijs tot stand door vraag en aanbod. Een hogere vraag zal logischerwijs leiden tot een hogere zilverprijs en uiteraard profiteren zilvermijnaandelen hier direct van. De vraag naar zilver zit al jaren in de lift doordat de industriële vraag ernaar toeneemt. Zilver wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in zonnepanelen en de vraag hiernaar stijgt exponentieel door de energietransitie. Met behulp van zilver kunnen batterijen met een hogere capaciteit worden gemaakt, en ook naar batterijen stijgt de vraag ongekend hard.  Bovenop de stijgende vraag, staat een dalend aanbod.

De zilverprijs wordt wereldwijd meestal uitgedrukt in dollars. Maar sinds de invoering van de euro wordt de zilverprijs steeds vaker ook in euro’s getoond. De euro/dollar koers kent namelijk flinke schommelingen, waardoor deze ook van grote invloed kan zijn op de zilverprijs. De zilverprijs wordt uitgedrukt in troy per ounce en 1 troy ounce staat gelijk aan 31,1034768 gram. Indien de zilverprijs bijvoorbeeld op $ 16 staat, betaal je dus $ 16 voor iets meer dan 31 gram zilver.

Is zilver bezig aan een duurzaam herstel?

Zilver steeg tijdens de kredietcrisis in 2011 naar een hoogtepunt van bijna $50 per troy ounce. In deze periode was er veel onzekerheid in de wereld waardoor beleggers massaal in goud en zilver vluchtten. In de afgelopen jaren daalde de zilverprijs echter weer tot een dieptepunt $13,65 per troy ounce, een daling van maar liefst 72%. Dit dieptepunt werd bereikt in 2016 en sindsdien is deze bodem niet meer doorbroken. De afgelopen jaren bewoog zilver min of meer zijwaarts tussen deze bodem en een piek van $21 tijdens de zomer van 2016.

Nadat er eind 2018 weer wat paniek op de financiële markten ontstond heeft de zilverprijs wederom een herstel ingezet. Rond de $14 lijkt dan ook een dubbele bodem te zijn gevormd. Een dubbele bodem is een belangrijk technisch omkeerpatroon. Het patroon ontstaat nadat de koers voor de tweede keer rond hetzelfde niveau weet op te veren.  Een dubbele bodem is een patroon dat vaak vooraf gaat aan een stijging.

Wat heeft de zilverprijs de laatste tijd gedreven?

De zilverprijs is de afgelopen weken met ruim 15% gestegen en is daarbij zelfs technisch uitgebroken. De technische analyse van de zilverprijs leest u hieronder. Fundamenteel gezien kunnen we de stijging van goud en zilver verklaren door de toegenomen onzekerheid over de economische groei. Recentelijk verlaagde de Fed voor het eerst in tien jaar tijd de beleidsrente weer. Mogelijk gaat ook de ECB later dit jaar de rente verlagen. Het dovishe geluid van de centrale banken maakt beleggers angstig waardoor de vraag naar veilige havens weer toeneemt.

De crisis uit 2008 heeft bij mensen een behoorlijke impact achter gelaten en ook geloven vele beleggers dat het monetaire systeem een nieuwe crisis mogelijk niet zal overleven. De vorige hoogtepunten van zowel goud als zilver volgden tijdens de financiële crisis, en beleggers in edelmetalen denken dat dit patroon zich zal herhalen. Dit zien we ook terug als we kijken naar de populariteit van de Bitcoin, die recentelijk ook sterk opveerde. De digitale munt wordt de laatste tijd steeds vaker aangeprezen als het ‘digitale goud’.

Zilverprijs stijgt sterker dan de goudprijs

Grondstofbeleggers stellen zich wel eens de vraag of ze nu moeten beleggen in zilver of in goud. De zilvermarkt is een stuk kleiner dan de goudmarkt waardoor deze ook volatielere bewegingen laat zien. Dezelfde hoeveelheid geld dat de zilvermarkt instroomt heeft vaak grotere impact op de zilverprijs dan dezelfde inflow zou hebben op de goudprijs.

Om te weten hoe de goudprijs zal presteren tegenover de zilverprijs is het uitermate belangrijk om te kijken naar de goud/zilver ratio Deze drukt uit hoe goud gewaardeerd is ten opzichte van zilver. In 1840 was deze ratio 15,5, maar in 1990 stond deze ratio op 94,3. Dat betekent dat goud 94 keer zo duur was als zilver op dat moment. In de jaren daarna toen de edelmetalen een enorme stijging lieten zien, presteerden zilver veel sterker waardoor de ratio daalde tot 44 in 2011. Momenteel is de verhouding tussen de zilver- en goudprijs weer opgelopen tot 88. Analisten beweren dan ook dat je de komende bullrun van de edelmetalen beter in zilver kan beleggen.

Technische analyse van de zilverprijs: langetermijngrafiek zilverprijs

Aangezien het erg lastig is om fundamenteel naar de zilverprijs te kijken, is technische analyse noodzakelijk om een goede voorspelling te maken van de verwachtingen voor de zilverprijs. Als we naar de langetermijngrafiek kijken van de afgelopen acht jaar zien we zeer interessante dingen gebeuren. Zoals al eerder gezegd is een stevige bodem gevormd rond de $ 14,00 per ounce. De afgelopen jaren bewoog de zilverprijs in een dalende driehoek. In juli van dit jaar is de zilverprijs met veel kracht uit deze dalende driehoek gebroken.

Zilverprijs verwachting 2019

De uitbraak is erg belangrijk en markeert waarschijnlijk de start van een langere en duurzame stijging van de zilverprijs. Het eerste koersdoel ligt rond de $18,80 waar verschillende oude toppen en bodems liggen. Na een uitbraak hierboven komt de top van $21 per troy ounce weer in zicht. Op langere termijn kan zilver weer richting de $ 27 indien de top op $21 wordt doorbroken. Mocht de wereld opnieuw in een crisis belanden dan is het mogelijk dat de zilverprijs zelfs weer de niveaus van tijdens de crisis gaat opzoeken.

Uiteraard zullen er tussentijds flinke correcties plaatsvinden, zoals altijd binnen een stijgende trend. Elke correctie mag echter worden gebruikt om in te stappen. In 2020 denk ik dat een test en eventueel een doorbraak van de weerstand op $21,00 per troy ounce mogelijk is.

Hoe kunt u zilver kopen en beleggen in zilver

De manieren om te beleggen in het glanzende metaal zijn eindeloos. Hieronder licht ik ze toe.

Fysiek zilver kopen

Via verschillende winkels en bedrijven is het mogelijk om fysiek zilver te kopen in de vorm van zilverbaren of zilveren munten. Nadeel hiervan is dat u deze aankopen ergens veilig moet kunnen opslaan, waar in het algemeen kosten voor in rekening worden gebracht. Omdat deze vorm van beleggen in zilver veel rompslomp en kosten met zich meebrengt, zijn er andere manieren in het leven geroepen om in te kunnen spelen op de zilverprijs.

Futures

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de zilverprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door handelaren. De meest bekende is de future op de zilverprijs (SI). Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de zilverprijs. Deze future vertegenwoordigt 5000 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 dollar beweging $ 5000 verdient of verliest.

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk zilver thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol met zilverbaren zitten te wachten, is via het LYNX Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

Opties en turbo’s

Opties en turbo’s zijn andere derivaten die u in staat stellen op bewegingen in de zilverprijs in te spelen. Uiteraard kunt u deze producten via het LYNX Handelsplatform aan- en verkopen. Vaak handelt u middels deze producten met een grote hefboom, waardoor voorzichtigheid op zijn plaats is.

Beleggen in zilver via een ETF

Een Exchange-Traded Fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Een ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen, waardoor deze producten vaak indextrackers genoemd worden. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Zo kan iemand die in zilver wil beleggen een ETF kopen die de zilverprijs bijvoorbeeld één-op-één volgt. Maar er zijn ook ETF’s die in meerdere grondstoffen tegelijk beleggen.

 Afkorting   Naam   Onderpand   Valuta 
 VZLC ETFS PHYSICAL SILVER  Fysiek  EUR
 SLV iShares Silver Trust  Fysiek  USD

Beleggen in zilvermijnaandelen

Daarnaast is het mogelijk om aandelen te kopen van zilvermijn bedrijven. Deze bedrijven profiteren enorm bij een stijgende zilverprijs, aangezien zij het edelmetaal delven. Door aandelen te kopen van deze bedrijven speelt u dus indirect in op de zilverprijs. Deze zilvermijnaandelen kunt u ook zien als zilver met een hefboom. De koersen van deze zilvermijnaandelen bewegen vaak veel heftiger, waardoor de koersuitslagen zowel naar boven als beneden met een multiplier van minstens 3 bewegen. Hieronder vindt u een overzicht van de vijf grootste zilvermijnaandelen die via LYNX verhandelbaar zijn.

Klik hier voor de beste zilvermijnaandelen

 Afkorting  Naam
 FES Fresnillo
 KGHA KGHM Polska Miedz
 GLEN Glencore
 PAAS Pan American Silver
 HOC Hochschild Mining

LYNX Masterclass: De kijk van Willem Middelkoop op de huidige grondstoffenmarkt

Op dinsdag 20 augustus is Willem Middelkoop opnieuw te gast in de LYNX Studio. Eind vorig jaar wees de grondstoffengoeroe al op de grootste onderwaardering van grondstoffen in 50 jaar tijd. Nu ruim een half jaar later is hij terug en lijkt hij gelijk te krijgen. Jarenlang stonden de prijzen van goud en zilver onder druk. Nu de onrust in de wereld weer toeneemt vluchten beleggers massaal weer richting de traditionele veilige havens.

Tijdens deze LYNX Masterclass geeft Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, tekst en uitleg en vertelt hij u alles wat u moet weten over beleggen in grondstoffen.

Zelf inspelen op de zilverprijs?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in zilver. U kunt inspelen op de zilverprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

Profiteert goud van de onrust op de beurzen

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27