Aandeel BE Semiconductor

Wat is de koers en verwachting van het aandeel BE Semiconductor? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: NL0012866412
Tickercode: BESI | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel BE Semiconductor kopen De beste aandelen
 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel BE Semiconductor

Het aandeel BESI heeft de afgelopen weken een sterk herstel laten zien. Zwakke cijfers waren al behoorlijk ingeprijsd en beleggers beloonden beter dan verwachte cijfers met een stevige stijging van de koers.

In dit artikel een analyse van het aandeel BESI en een overzicht van de 3e kwartaalcijfers.

Bij het recente brede herstel op de aandelenmarkten liep de chipsector duidelijk voorop en waren aandelen als ASML en BESI in trek.

Aandeel BESI

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1W 1M 6M 1Y
BE Semiconductor Industries NV NL0012866412 BESI 168,65 0,90 % 6,20 % 31,09 % 65,42 %

BE Semiconductor Industries is actief in de semiconductor industrie, maar is geen concurrent van chipmachinefabrikanten als ASML, ASMI of TSMC. Het Nederlandse bedrijf maakt namelijk machines die worden gebruikt om de chips te verpakken (Packaging) alsmede voor het vasthechten van geïntegreerde circuits (Die Attach). De apparatuur van Besi vervult kritieke functies in de assemblageactiviteiten van de klanten en vertegenwoordigt in veel gevallen een aanzienlijk percentage van hun geïnstalleerde assemblageapparatuur.

De klanten van BESI zijn ofwel onafhankelijke fabrikanten van apparatuur (IDM’s) die de apparatuur van BESI kopen voor intern gebruik in hun productiefaciliteiten, ofwel onderaannemers die de apparatuur van BESI kopen om op contractbasis pakketten te assembleren voor derden.

Recentelijk is de assemblage van halfgeleiders verschoven van individuele chiponderdelen naar integratie op chipniveau via hybrid bonding. Hybrid bonding is het meest kritieke element geworden om de snelheid van de circuits te verhogen en verdere verlaging van de kosten te realiseren. BESI is de marktleider op het gebied van deze technologie en dat biedt veel potentie voor de komende jaren. Hybrid bonding staat boven aan de agenda van de grote spelers in de chipsector, laat onderstaande slide zien uit de presentatie van BESI.

Hybrid bonding | Aandeel BESI

Aanhoudend chiptekort

Tijdens de coronacrisis ontstonden er supply chain problemen en een bijbehorend chiptekort. De herstelvraag na de heropening was hoog en tegelijkertijd zitten we sowieso al in een tijdsperiode waarin alledaagse apparaten om steeds meer chips vragen. We zien steeds meer chips in auto’s, maar tegenwoordig vindt u ze bijvoorbeeld ook in uw magnetron en vaatwasser.

Inmiddels lijkt er een einde aan te komen aan het nijpende wereldwijde chiptekort, maar sommige bedrijven waarschuwen dat de vraag naar chips de komende jaren hoog blijft. Met name in de autosector is de vraag naar chips nog altijd veel groter dan het aanbod, aldus chipfabrikant NXP. Dus wat dat betreft lijkt BESI in de juiste sector te zijn gepositioneerd voor de komende jaren. Toch blijft een deel van de vraag naar chips ook cyclisch. Mensen kopen nu eenmaal meer telefoons, laptops en andere apparaten als het beter gaat met de economie. Tijdens een recessie worden aankopen uitgesteld. Laat BESI nou precies zo’n bedrijf zijn dat als eerste te maken krijgt met order annuleringen.

Aandeel BESI: kwartaalcijfers Q3’22

Bovenstaande werd in het 3e kwartaal van dit jaar al pijnlijk zichtbaar. Hoewel dit historisch gezien altijd het meest zwakke kwartaal van het bedrijf is, was een omzetdaling van 19% op jaarbasis niet mals. Op kwartaalbasis daalde de omzet zelfs met 21,1% tot € 168,8 miljoen. Volgens BESI valt vooral de vraag vanuit de markt voor smartphones en computers terug. Deze lagere vraag wordt wel enigszins gecompenseerd door de toenemende vraag vanuit de autosector en het hybrid bonding segment.

Dankzij een gunstigere product mix en gunstige wisselkoersen zag BESI wel zijn brutomarge met 1,3% toenemen tot 62,3%. Tegelijkertijd had BESI wel te maken met hogere R&D-uitgaven voor wafer-toepassingen. Dit resulteerde in een nettowinst van €57,3 miljoen, wat neerkwam op een daling van 31,9% op jaarbasis.

Het orderboek daalde met 18,2% op kwartaalbasis tot € 125,3 miljoen, voornamelijk door een zwakkere vraag naar krachtige computertoepassingen van IDM’s en Aziatische toeleveranciers. Ondanks bovenstaande liet BESI zijn R&D-uitgaven in 2022 met 49% toenemen. Ook heeft het bedrijf zijn liquiditeitspositie versterkt met 12,1% op jaarbasis tot € 661,8 miljoen. De netto kaspositie bedraagt € 342,5 miljoen.

Outlook Q4’22

BESI is niet heel positief over het 4e kwartaal en voorziet een omzetdaling van ongeveer 15-25% als gevolg van seizoensgebonden trends en zwakke marktomstandigheden. Het bedrijf mikt op een brutomarge van 60-62%. Voor heel 2022 zal dat een omzetdaling van 4% opleveren, want de eerste twee kwartalen van 2022 waren nog erg sterk. Op lange termijn is BESI overtuigd van de groeimogelijkheden door de toenemende vraag naar chips vanuit diverse gebruikersmarkten. Daardoor blijft het bedrijf vol investeren in nieuwe technologieën om aan deze toekomstige vraag te kunnen blijven voldoen.

Waardering aandeel BESI

Hoewel BESI als cyclisch mag worden beschouwd, is de winstgevendheid al jaren sterk. Bovendien heeft het bedrijf een sterk marktaandeel met bijbehorende hoge marges. In 2019 lag de omzet op € 81,3 miljoen en in 2021 werd een omzet van € 282 miljoen bereikt. Voor dit jaar mikken analisten op een winst van €241 miljoen, waarmee BESI wordt verhandeld op pakweg 21,1 x de winst. Dat is iets lager dan de gemiddelde P/E-ratio over de afgelopen 5 jaar van 22,9. De waardering is stukken lager dan die van sectorgenoot ASML (38x), maar een stuk duurder dan directe concurrent ASM Pacific Technology dat op slechts 8,85x de verwachte winst wordt verhandeld.

Vanwege de sombere economische vooruitzichten houden analisten rekening met een lagere omzet en lagere winsten in 2023. Gemiddeld wordt een omzet van € 654 miljoen verwacht en een winst van € 204 miljoen. Maar na een dip in 2023 rekenen analisten in 2024 op een sterke comeback, waarbij de omzet tot boven de € 831 miljoen kan uitkomen. Dit moet een winst van €281 miljoen opleveren, waardoor er ook ruimte vrijkomt voor een verdere verhoging van het dividend. Het dividend bedroeg over 2021 €3,33 per aandeel, maar zal mogelijk in 2022 iets lager uitvallen.

Met een gezonde balans en een dividendrendement van 5,4% kunnen langetermijnbeleggers de volatiliteit mogelijk voor lief nemen. De recente koersdip lijkt voorlopig een mooie instapkans te zijn geweest. Een nieuwe dip kan mogelijk worden benut om (bij)- te kopen, mits dat binnen uw risicoprofiel past. Want op lange termijn heeft BESI naar mijn mening goede kaarten in handen en tegenover het hogere risico staat verhoudingsgewijs een groter potentieel. In voorgaande bullmarketen ging de koers soms meerdere keren over de kop. Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Technische analyse aandeel BESI

Het aandeel BESI is de afgelopen periode uit de dalende trend gebroken. De vorming van hogere toppen en bodems is positief. Ook het feit dat de koers boven het 200-daags gemiddelde is gebroken is sterk. Na de recente rally kan een terugval optreden die moet worden gebruikt om een hogere bodem te vormen.

Steunpunten waar BESI een goede kans heeft om te worden opgevangen zien we rond €59 en rond €55. Rond de €55 ligt ook het omhoog draaiende 200-daags gemiddelde. Zakt de koers hier echter onder terug, dan moet men rekening houden met een diepere correctie tot onder de €50.

Opwaarts is er ruimte voor een herstel richting de € 71, waar een top uit april 2022 ligt. Op lange termijn moet een herstel richting de all-time highs rond € 90 mogelijk zijn.

Grafiek aandeel BESI | Technische analyse BESI

Beleggen in het aandeel BE Semiconductor Industries (BESI) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel BE Semiconductor Industries (BESI). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel BE Semiconductor Industries (BESI) is sinds haar dieptepunt van € 0,80 per aandeel op 31 maart 2009 ruim een factor 50 gestegen naar haar hoogtepunt 30 maart 2018.

Deze stijging van ruim 5.000% werd vervolgd door een stevige crash van € 44,55 naar € 16,63 per aandeel. Nu vragen veel beleggers zich af wat te doen na deze daling van 63%. BESI kwam gisteren met nieuwe kwartaalcijfers en daarom is het tijd voor een extra update.

 

In het artikel spreken we het volgende:

 • Update na kwartaalcijfers BESI
 • Wat doet BE Semiconductor Industries?
 • Waarom daalde het aandeel BE Semiconductor Industries?
 • Het dividend van het aandeel BESI
 • Waardering van BE Semiconductor
 • Aandeel BESI: de conclusie

Het aandeel BE Semiconductor Industries

Update na kwartaalcijfers BESI (25-10-2018)

De kwartaalcijfers van BESI waren slecht, de omzet nam met 27,6 % af ten opzicht van het vorige kwartaal. De orders waren bovendien met € 107,90 miljoen nog altijd lager dan de omzet van € 116,7 miljoen. BESI wist nog wel een winst van € 29,3 miljoen in de boeken te zetten en zo de netto kaspositie te vergroten met € 49,9 miljoen naar € 160,1 miljoen.

De vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn ook niet best. Er wordt namelijk verwacht dat de omzet dan daalt tussen de 20% en 25%.

Toch veerde het aandeel vandaag 6,7% op na de publicatie van de kwartaalcijfers, omdat er hoop is dat het ergste nu achter de rug is.

Verder in dit artikel geef ik u wat meer informatie over het aandeel BESI zodat u weloverwogen een keuze kunt maken.

Wat doet BE Semiconductor Industries?

BE Semiconductor Industries (BESI) is actief, zoals de naam al doet vermoeden, in de semiconductor industrie. BESI levert machines die helpen bij het verpakken van chips en het vasthechten van geïntegreerde circuits (Die Attachment). Het bedrijf heeft 2.137 werknemers en een hoofdkantoor in Duiven. De meeste activiteiten vinden plaats in Azië. Besi streeft ernaar de nummer 1 of 2 te zijn in de markt waarin ze actief is. Het aandeel BE Semiconductor Industries staat genoteerd aan de Nederlandse Midcap, de AMX, en kan via het LYNX Handelsplatform ook voorbeurs en nabeurs aangekocht worden.

Het bedrijf haalt met 35% het grootste deel van haar omzet uit mobiele telefoons. Computers zijn goed voor 25%, auto’s 17% en industriële toepassingen leveren 10% van de omzet. Daarnaast is 11% van de omzet gerelateerd aan onderhoud wat minder cyclisch is dan de andere toepassingen.

Waarom daalde het aandeel BE Semiconductor Industries?

Na uitstekende resultaten in 2017 is het sentiment enorm omgeslagen. Dit komt doordat de verwachtingen voor de toekomstige resultaten sterk naar beneden werden bijgesteld. De resultaten in het tweede kwartaal van dit jaar waren best goed, maar de orders vielen tegen. Orders zorgen voor toekomstige omzet en winst. Vooral de afname van orders door producenten van duurdere smartphones is gevaarlijk. Kwaliteit speelt bij deze producenten namelijk een relatief grotere rol dan de prijs. Bovendien bestaat het risico dat concurrenten uit dit segment ook andere markten van BE Semiconductors aanvallen.

Het dividend van het aandeel BESI

BESI heeft de afgelopen jaren het dividend snel opgevoerd. In 2017 werd maar liefst € 174 miljoen uitgekeerd. Zeker na de koersval is het historische dividend opgelopen tot het zeer aantrekkelijke niveau van 11,7%. Het bedrijf is nog steeds winstgevend en heeft een stevige netto kaspositie van € 247,6 miljoen. Toch is het gevaarlijk om cyclische aandelen te kopen voor het dividend. Mocht namelijk de winstgevendheid diep wegzakken, dan zal het dividend zeker volgen.

grafiek aandeel BESI

Waardering van BE Semiconductor

De marges zijn in 2017 hard gestegen van 17,4% in 2016 naar 29,2% in 2017. Deze stijging zorgde er ook voor dat de winst omhoog schoot van € 65,3 miljoen naar € 173,2 miljoen. De vrije kasstroom steeg ook fors van € 94,2 miljoen naar € 163,1 miljoen. Met de huidige marktwaarde van € 1,5 miljard lijkt het aandeel dus een koopje. De voorspellingen voor de komende jaren zijn echter minder rooskleurig. Voor 2018 verwachten analisten een winst van € 151 miljoen die in 2019 wegzakt naar € 138,7 miljoen. Bij deze voorspellingen is het aandeel BESI momenteel goedkoop. Het management is ook positief en wil daarom eigen aandelen inkopen om te profiteren van de lage koers.

Het risico is dat de hoge marges geen stand houden in de toekomst. De markt voor semiconductors is erg cyclisch en bij een lagere vraag daalt de vraag naar machines voor het produceren van chips extra hard. De opkomst van een sterke concurrent met nieuwe technologieën kan ook snel de positie van BESI innemen. Door deze factoren kan de sterke positie eenvoudig verloren gaan.

Aandeel BESI: de conclusie

Het aandeel BE Semiconductor is sinds haar piek op 21 maart 2018 maar liefst 57% van haar marktwaarde kwijtgeraakt. Hierdoor lijkt het aandeel heel goedkoop als je kijkt naar de resultaten in het recente verleden. De vooruitzichten vallen echter tegen en zijn dan ook de reden dat het aandeel zo is afgestraft. Het dividend en de netto kaspositie lijken royaal, maar beleggers moeten zich hier niet blind op staren.

Nog geen zeven jaar geleden was BE Semiconductor een bedrijf met een marktwaarde van slechts € 200 miljoen. De vraag naar semiconductors neemt toe, maar dat wil niet zeggen dat BE Semiconductor hier automatisch van profiteert. Beleggers in BE Semiconductors moeten zich goed afvragen of zij wel genoeg verstand hebben van deze zeer cyclische industrie om dit soort vallende messen op te vangen.

 

Het aandeel BE Semiconductor Industries kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. Ook het aandeel BE Semiconductor Industries (BESI) is verhandelbaar via LYNX. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

 
 

BE Semiconductor: Analyses & tips

Waarom in aandelen van BE Semiconductor beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook BE Semiconductor. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen BE Semiconductor kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel BE Semiconductor

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

BE Semiconductor : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel BE Semiconductor: Bedrijfsinformatie BE Semiconductor Industries NV

BE Semiconductor Industries produceert semiconductor assemblage apparatuur. Besi ontwerpt, ontwikkelt, maakt, verkoopt en doet het onderhoud voor machines die semiconductors verpakt. Deze verpakkingen beschermen de chips en verbinden het met andere elektronische componenten. Het bedrijf ontwikkelt de meeste producten in Europa, om deze vervolgens in Azië te fabriceren. BE Semiconductor Industries heeft haar hoofdkantoor in Duiven, Nederland en 2.040 werknemers. 71% van de werknemers werkt in Azië, terwijl 29% in Europa of Noord Amerika is gevestigd.