Aandeel BE Semiconductor

Wat is de koers en verwachting van het aandeel BE Semiconductor? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: NL0012866412
Tickercode: BESI | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel BE Semiconductor kopen De beste aandelen
 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel BE Semiconductor

Het aandeel BE Semiconductor Industries (BESI) is sinds haar dieptepunt van € 0,80 per aandeel op 31 maart 2009 ruim een factor 50 gestegen naar haar hoogtepunt 30 maart 2018.

Deze stijging van ruim 5.000% werd vervolgd door een stevige crash van € 44,55 naar € 16,63 per aandeel. Nu vragen veel beleggers zich af wat te doen na deze daling van 63%. BESI kwam gisteren met nieuwe kwartaalcijfers en daarom is het tijd voor een extra update.

 

In het artikel spreken we het volgende:

 • Update na kwartaalcijfers BESI
 • Wat doet BE Semiconductor Industries?
 • Waarom daalde het aandeel BE Semiconductor Industries?
 • Het dividend van het aandeel BESI
 • Waardering van BE Semiconductor
 • Aandeel BESI: de conclusie

Het aandeel BE Semiconductor Industries

Update na kwartaalcijfers BESI (25-10-2018)

De kwartaalcijfers van BESI waren slecht, de omzet nam met 27,6 % af ten opzicht van het vorige kwartaal. De orders waren bovendien met € 107,90 miljoen nog altijd lager dan de omzet van € 116,7 miljoen. BESI wist nog wel een winst van € 29,3 miljoen in de boeken te zetten en zo de netto kaspositie te vergroten met € 49,9 miljoen naar € 160,1 miljoen.

De vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn ook niet best. Er wordt namelijk verwacht dat de omzet dan daalt tussen de 20% en 25%.

Toch veerde het aandeel vandaag 6,7% op na de publicatie van de kwartaalcijfers, omdat er hoop is dat het ergste nu achter de rug is.

Verder in dit artikel geef ik u wat meer informatie over het aandeel BESI zodat u weloverwogen een keuze kunt maken.

Wat doet BE Semiconductor Industries?

BE Semiconductor Industries (BESI) is actief, zoals de naam al doet vermoeden, in de semiconductor industrie. BESI levert machines die helpen bij het verpakken van chips en het vasthechten van geïntegreerde circuits (Die Attachment). Het bedrijf heeft 2.137 werknemers en een hoofdkantoor in Duiven. De meeste activiteiten vinden plaats in Azië. Besi streeft ernaar de nummer 1 of 2 te zijn in de markt waarin ze actief is. Het aandeel BE Semiconductor Industries staat genoteerd aan de Nederlandse Midcap, de AMX, en kan via het LYNX Handelsplatform ook voorbeurs en nabeurs aangekocht worden.

Het bedrijf haalt met 35% het grootste deel van haar omzet uit mobiele telefoons. Computers zijn goed voor 25%, auto’s 17% en industriële toepassingen leveren 10% van de omzet. Daarnaast is 11% van de omzet gerelateerd aan onderhoud wat minder cyclisch is dan de andere toepassingen.

Waarom daalde het aandeel BE Semiconductor Industries?

Na uitstekende resultaten in 2017 is het sentiment enorm omgeslagen. Dit komt doordat de verwachtingen voor de toekomstige resultaten sterk naar beneden werden bijgesteld. De resultaten in het tweede kwartaal van dit jaar waren best goed, maar de orders vielen tegen. Orders zorgen voor toekomstige omzet en winst. Vooral de afname van orders door producenten van duurdere smartphones is gevaarlijk. Kwaliteit speelt bij deze producenten namelijk een relatief grotere rol dan de prijs. Bovendien bestaat het risico dat concurrenten uit dit segment ook andere markten van BE Semiconductors aanvallen.

Het dividend van het aandeel BESI

BESI heeft de afgelopen jaren het dividend snel opgevoerd. In 2017 werd maar liefst € 174 miljoen uitgekeerd. Zeker na de koersval is het historische dividend opgelopen tot het zeer aantrekkelijke niveau van 11,7%. Het bedrijf is nog steeds winstgevend en heeft een stevige netto kaspositie van € 247,6 miljoen. Toch is het gevaarlijk om cyclische aandelen te kopen voor het dividend. Mocht namelijk de winstgevendheid diep wegzakken, dan zal het dividend zeker volgen.

grafiek aandeel BESI

Waardering van BE Semiconductor

De marges zijn in 2017 hard gestegen van 17,4% in 2016 naar 29,2% in 2017. Deze stijging zorgde er ook voor dat de winst omhoog schoot van € 65,3 miljoen naar € 173,2 miljoen. De vrije kasstroom steeg ook fors van € 94,2 miljoen naar € 163,1 miljoen. Met de huidige marktwaarde van € 1,5 miljard lijkt het aandeel dus een koopje. De voorspellingen voor de komende jaren zijn echter minder rooskleurig. Voor 2018 verwachten analisten een winst van € 151 miljoen die in 2019 wegzakt naar € 138,7 miljoen. Bij deze voorspellingen is het aandeel BESI momenteel goedkoop. Het management is ook positief en wil daarom eigen aandelen inkopen om te profiteren van de lage koers.

Het risico is dat de hoge marges geen stand houden in de toekomst. De markt voor semiconductors is erg cyclisch en bij een lagere vraag daalt de vraag naar machines voor het produceren van chips extra hard. De opkomst van een sterke concurrent met nieuwe technologieën kan ook snel de positie van BESI innemen. Door deze factoren kan de sterke positie eenvoudig verloren gaan.

Aandeel BESI: de conclusie

Het aandeel BE Semiconductor is sinds haar piek op 21 maart 2018 maar liefst 57% van haar marktwaarde kwijtgeraakt. Hierdoor lijkt het aandeel heel goedkoop als je kijkt naar de resultaten in het recente verleden. De vooruitzichten vallen echter tegen en zijn dan ook de reden dat het aandeel zo is afgestraft. Het dividend en de netto kaspositie lijken royaal, maar beleggers moeten zich hier niet blind op staren.

Nog geen zeven jaar geleden was BE Semiconductor een bedrijf met een marktwaarde van slechts € 200 miljoen. De vraag naar semiconductors neemt toe, maar dat wil niet zeggen dat BE Semiconductor hier automatisch van profiteert. Beleggers in BE Semiconductors moeten zich goed afvragen of zij wel genoeg verstand hebben van deze zeer cyclische industrie om dit soort vallende messen op te vangen.

 

Het aandeel BE Semiconductor Industries kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. Ook het aandeel BE Semiconductor Industries (BESI) is verhandelbaar via LYNX. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

 
 

BE Semiconductor: Analyses & tips

Waarom in aandelen van BE Semiconductor beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook BE Semiconductor. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen BE Semiconductor kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel BE Semiconductor

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

BE Semiconductor : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel BE Semiconductor: Bedrijfsinformatie BE Semiconductor Industries NV

BE Semiconductor Industries produceert semiconductor assemblage apparatuur. Besi ontwerpt, ontwikkelt, maakt, verkoopt en doet het onderhoud voor machines die semiconductors verpakt. Deze verpakkingen beschermen de chips en verbinden het met andere elektronische componenten. Het bedrijf ontwikkelt de meeste producten in Europa, om deze vervolgens in Azië te fabriceren. BE Semiconductor Industries heeft haar hoofdkantoor in Duiven, Nederland en 2.040 werknemers. 71% van de werknemers werkt in Azië, terwijl 29% in Europa of Noord Amerika is gevestigd.