De vijf grootste Amerikaanse technologiebedrijven

Door Justin Blekemolen


Microsoft
ISIN: US5949181045
|
Ticker: MSFT --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Microsoft aandeel
Artikel laten voorlezen

Het zal beleggers niet ontgaan zijn dat de koersen van technologie-aandelen in de afgelopen jaren sterk zijn opgelopen. In maart bereikte de NASDAQ voor het eerst in vijftien jaar weer de magische grens van 5.000 punten. Vorige keer dat deze stand bereikt werd was in het jaar 2000, oftewel in de hoogtijdagen van de internetbubbel. Vrijwel direct daarna barstte de bubbel en implodeerde de NASDAQ, die een kleine 80% aan waarde verloor in de jaren erna. Nu is het beeld compleet anders en hebben de technologie-aandelen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De groeiaandelen zijn inmiddels volwassen bedrijven geworden en behoren tot de grootste succesverhalen van de nieuwe economie. Welke bedrijven zijn momenteel de grootste spelers op de hedendaagse markt?

Wij hebben voor u een top 5 lijst gemaakt met daarin de grootste technologie-aandelen gemeten naar marktkapitalisatie. Alle vijf de bedrijven zijn bekende namen waar u waarschijnlijk dagelijks in uw doen en laten mee te maken heeft. Met de kwartaalcijfers voor deze vijf achter de rug, lijken de podiumplaatsen voor nu verdeeld.

De vijf grootste technologie-aandelen

De onbetwiste nummer 1, hoe kan het ook anders, is Apple (ticker: AAPL). De maker van onder andere de iPhone en iPad steekt door de marktkapitalisatie van $703 miljard met kop en schouders boven de rest uit. De koers van Apple zit al jaren in een sterke opwaartse trend en staat in het lopende jaar op een plus van 12%. Na de 1:7 stocksplit is het aandeel aanzienlijk beter verhandelbaar geworden. Mede hierdoor maakt het ook sinds dit jaar deel uit van de Dow Jones.

Nummer 2 op de lijst is de misschien wel gedoodverfde concurrent van Apple, namelijk Google (ticker: GOOG). Google is bij het grote publiek bekend vanwege de zoekmachine, Android en YouTube. Daarnaast houdt het bedrijf zich met allerlei spannende projecten bezig, denk bijvoorbeeld aan de zelfrijdende auto’s. Verder is Google onder andere een investeerder in taxidienst Uber. De koers van Google staat dit jaar 20% hoger, wat met name te verklaren is door de beter dan verwachte tweede kwartaalcijfers. De marktkapitalisatie is daarmee gestegen tot $440 miljard, waarmee het bedrijf op een redelijk grote afstand staat van de nummer 1.

Oudgediende Microsoft (ticker: MSFT) neemt nog steeds een respectabele 3e plaats in met een marktkapitalisatie van $366 miljard. Wat Microsoft in de afgelopen jaren heeft laten zien, is allesbehalve spannend. De Surface tablad is niet bepaald aangeslagen en dit is niet veel anders voor de telefoons die na de overname van Nokia onder eigen naam op de markt zijn gebracht. Microsoft staat in deze lijst omdat het nog steeds succesvol is met Office en het besturingssysteem Windows, waar overigens net een nieuwe versie van uit is gekomen. Grote vraag is of Windows haar positie kan behouden, aangezien steeds minder mensen computers gebruiken maar switchen naar de tablet of smartphone.

Buiten de top 3 neemt Facebook (ticker: FB) de 4e plaats in. ’s Werelds grootste social mediabedrijf heeft een marktkapitalisatie van $267 miljard. De aandelenkoers is vanaf half 2013 aan een sterke opmars bezig, de koers is in ongeveer 2 jaar tijd vervijfvoudigd. Tot nog toe zet deze rally zich ook in het lopende jaar gewoon voort, het aandeel staat dit jaar al 22% hoger op $95. De psychologische grens van $100 blijft dichtbij, maar door de licht teleurstellende kwartaalcijfers mogelijk toch nog ver weg.

De hekkensluiter van deze top 5 is online webwinkel Amazon (ticker: AMZN). Het bedrijf is een nieuwkomer binnen dit lijstje, wat te verklaren is door de recente koerssprong van 17% na de tweedekwartaalcijfers. Amazon is bij het grote publiek bekend door het online verkopen van boeken en andere producten. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen e-reader gelanceerd, namelijk de Kindle. Inmiddels doet het bedrijf veel meer, waaronder het maken van eigen films en series en het aanbieden van clouddiensten. Zo werd bekend dat het oorspronkelijke trio uit Top Gear een nieuwe autoshow gaat maken voor Amazon. Daarnaast is ook Woody Allen bezig met het maken van een serie die exclusief via Amazon gekeken kan worden. Met deze nieuwe business begeven zij zich in hetzelfde vaarwater als Netflix, waar veel potentie ligt. Dus het zou zomaar kunnen dat Amazon de aankomende jaren een verdere opmars gaat maken.

vijf grootste Amerikaanse technologie bedrijven

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.