De BEL Mid: onbekend is onbemind

Door Hirgent Cekaj


Artikel laten voorlezen

Als belegger heeft u ongetwijfeld al gehoord van de BEL 20, de belangrijkste aandelenindex van België. Naast deze index bestaat er ook een BEL Mid (BELM). Internationaal gezien is de BEL Mid geen gekende index, maar dat wil niet zeggen dat er geen aantrekkelijke bedrijven in schuil gaan. Euronext stelde zelfs dat de handel in de BEL Mid  steeds een groter deel begint uit te maken van de totale handel in Brussel. We bekijken in dit artikel welke bedrijven deel uitmaken van de BEL Mid en wat deze BEL Mid nu juist is.

In dit artikel komt u meer te weten over de volgende onderwerpen:

 

BEL Mid index

Wat is de BEL Mid?

Wanneer we spreken over de BEL 20 dan hebben we het over de 20 grootste bedrijven op Euronext Brussel. Er staan echter niet slechts 20 bedrijven genoteerd op de Euronext Brussel. De bedrijven met een middelgrote marktkapitalisatie maken deel uit van de BEL Mid. Naast de BEL 20 en de BEL Mid is er ook nog de BEL Small waartoe bedrijven met een kleinere marktkapitalisatie behoren. De BEL Mid bestaat uit 40 bedrijven en de index werd voor het eerst berekend op 31 december 2004. De meeste bedrijven in de BEL Mid zijn bekende namen waar de meeste mensen wel al eens van hebben gehoord.

Zo maken bijvoorbeeld Bekaert, Care Property Invest en Kinepolis deel uit van de BEL Mid. U vindt de BEL Mid onder het symbool BELM of via ISIN BE0389856130. Euronext bekijkt op kwartaalbasis of er aandelen moeten verdwijnen of toegevoegd worden.

De volgende aandelen maken momenteel deel uit van de BEL Mid:

Bedrijfsnaam Ticker Bedrijfsnaam Ticker
Agfa-Gevaert AGFB Immobel IMMO
Ascencio ASC Intervest Offices & Warehouses INTO
Atenor ATEB Kinepolis KIN
Befimmo BEFB Leasinves LEAS
Bekaert BEKB Lotus Bakeries LOTB
Biocartis BCART Melexis MELE
Bpost BPOST Mithra Pharmaceuticals MITRA
Brederode BREB Montea MONT
Care Property Invest CPINV Nationale Bank van België BNB
CFE CFEB Ontex ONTEX
Compagnie du Bois Sauvage COMB Orange Belgium OBEL
D’Ieteren Group DIE Recticel REC
Econocom Group ECONB Retail Estates RET
Elia ELI SHURGARD SHUR
Euronav EURN Sipef SIP
EVS Broadcast Equipment EVS Tessenderlo Group TESB
Fagron FAGR TINC TINC
Gimv GIMB Titan Cement TITC
Home Invest Belgium HOMI VGP VGP
IBA IBAB Xior XIOR

*peildatum 25/02/2021

Zoals eerder vermeld, wordt er om de 3 maanden een herziening van de BEL Mid gedaan. Er zijn bijgevolg aandelen die nu deel uitmaken van de BEL Mid maar hiervoor tot de BEL 20 behoorden. Andersom kan uiteraard ook. Het aandeel Warehouses De Pauw heeft jarenlang deel uitgemaakt van de BEL Mid en is sinds 2019 deel van de BEL 20.

Elia en Bekaert hebben jarenlang deel uitgemaakt van de BEL 20 maar vertoeven nu in de BEL Mid. De eerstvolgende herziening zal plaatsvinden op 19 maart 2021. Momenteel zijn het aandeel Melexis en het aandeel Elia de twee topfavorieten om een plek in de BEL 20 te bemachtigen en de BEL Mid vaarwel te zeggen. Ze zouden de plaatsen innemen van Barco, waar de crisis serieus heeft ingehakt, en ING waar momenteel minder dan 15 procent van het personeelsbestand van België afkomstig is. Een bedrijf zoals ING, dat genoteerd staat op de Euronext Brussel en de Euronext Amsterdam, mag deel uitmaken als minstens 15 procent van het personeel Belg is. Dit is momenteel niet het geval waardoor ING haar zitje kan verliezen.

Koers BEL Mid

Dat 2020 een turbulent jaar op de beurs was, valt niet te ontkennen. Het jaar zorgde voor veel hoogtes maar nog meer laagtes. Ook de BEL Mid heeft dit ondervonden. Half februari noteerde de Belgische aandelenindex nog op haar hoogste koers in jaren met meer dan 6.400 punten, waarna het door de globale crisis helemaal wegzakte tot 4.183,40 punten.

Nu er toch wel licht aan het einde van de tunnel lijkt zijn, herstellen de beurzen hoopvol.

Op het moment van schrijven is de BEL Mid weer gestegen en flirt het met de grens van 6.000 punten.

BEL Mid koersgrafiek

Wanneer we de koers van het afgelopen jaar bekijken en dag op dag teruggaan zien we dat de BEL Mid lager noteert dan een jaar geleden. Een daling van 0,4 procent om exact te zijn. Met het moeizame beursjaar in het achterhoofd, is dit zeker geen slecht resultaat en toont het aan dat de BEL Mid zich bijna heeft hersteld, ondanks de crisis.

Dit herstel wordt nog duidelijker wanneer we kijken naar de laagste koers in maart 2020 en deze vergelijken met de huidige koers. Dan zien we een enorme stijging van maar liefst 44 procent.

Interessante aandelen BEL Mid

D’Ieteren Group (DIE)

Het aandeel D’Ieteren Group is voor veel beleggers een favoriet als familiale beursgenoteerde investeringsondermening. De holding kan goede cijfers voorleggen en heeft een hoge diversiteit. De focus van D’Ieteren Group ligt op zakelijke diensten, industriële ondernemingen, mobiliteitsgegevens &- diensten en Lifestyle-goederen en-diensten. De grootste positie van D’Ieteren Group is Belron, een reparatie- en vervangingsgroep van autoruiten die wereldwijd actief is.

D’Ieteren Auto

De kernactiviteit van D’Ieteren is het invoeren van auto’s. Dit onderdeel valt onder D’Ieteren Auto’s. Ze voeren auto’s in die onder de Volkswagen Groep vallen. Merken die onder deze groep vallen, zijn onder andere Volkswagen, Porsche, Audi en Lamborghini. Ze zijn een exclusieve verdeler van deze merken in België.

Naast het verdelen biedt D’Ieteren Auto ook diensten aan zoals onderhoudsdiensten en financieringsdiensten voor wagens. De omzet van deze tak was de laatste jaren in stijgende lijn. In 2019 werd een omzet gerealiseerd van 3634,9 miljoen euro en dat is een stijging van 26,5 procent in vergelijking met het boekjaar 2015. Door het fiscaal vriendelijke klimaat voor bedrijfswagens heeft D’Ieteren, als grootste Belgische importeur en distributeur van auto’s, een sterke groei meegemaakt.

Belron

Deze naam rinkelt misschien niet meteen een belletje, maar Belron is wereldleider in herstelling, vervanging en dergelijke in autobeglazing. In België is het beter bekend als Carglass. Belron heeft verschillende aandeelhouders, maar een meerderheid van de aandelen, namelijk 54,85 procent, is in handen van de D’Ieteren Group.

Moleskine

Moleskine staat bekend om haar notitieboeken en bijhorende middelen om productiever te leven. Hieronder vallen bijvoorbeeld planners en tassen. De aandelen van Moleskine zijn net zoals bij D’Ieteren Auto volledig in handen van de D’Ieteren Group.

D'Ieteren koersgrafiek

De D’Ieteren Group is al jaren winstgevend. Sinds 2010 is er al elk jaar een winst genoteerd van 130 miljoen euro. De laatst bekende cijfers zijn deze van 2019, waarin we zien dat de gecombineerde omzet 8,03 miljard euro bedroeg, wat een stijging is van 8 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Ook het bedrijfsresultaat is gestegen met 16 procent in vergelijking met het boekjaar 2018. Het bedrijfsresultaat bedroeg 211,6 miljoen euro in 2019. De cijfers van het boekjaar 2020 zijn nog niet bekend en worden op 8 maart gepubliceerd.

Bent u benieuwd naar een uitgebreide analyse van het aandeel D’Ieteren? Bekijk dan zeker de Fundamental explorer waar u het Reuters Stock Report kan terugvinden. Hierin vindt u o.a. een waarderingsscore van het aandeel D’Ieteren Er wordt ook een grondig waarderingsonderzoek gedaan van de concurrenten. In het rapport krijgt het aandeel D’Ieteren ook een score toegekend die u in één oogopslag een idee moet geven hoe aantrekkelijk het aandeel is ten opzichte van de markt. D’Ieteren krijgt de score drie op tien. Voor uitgebreide informatie: bekijk de tool in het LYNX Handelsplatform.

Aandeel D'Ieteren Stock Report

Bekaert (BEKB)

Het aandeel Bekaert is een gevestigde waarde op Euronext Brussel en tevens een bekende naam in hun sector. Hun bekendste activiteiten zijn het transformeren van staaldraad en het uitvoeren van verschillende coatingtechnologieën. Deze activiteiten hebben verschillende toepassingen. Ze zijn zowel aanwezig in de automobielsector als in de agriculturele sector.

Bekaert koersgrafiek

Op 30 september bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers maakte Bekaert bekend dat de nettoschulden op een jaar tijd met maar liefst 347 miljoen euro zijn gedaald in vergelijking met 30 september 2019. Dit is een zeer mooie prestatie wanneer we kijken hoe moeilijk het jaar was voor Bekaert. U vindt uitgebreide informatie over het aandeel Bekaert in het artikel: ‘Aandeel Bekaert: kan het blijven presteren?’.

Befimmo (BEFB)

Het aandeel Befimmo staat genoteerd op de BEL Mid en is actief in de vastgoedsector. Het bedrijf is voornamelijk actief in kantoorgebouwen en het verzorgen van duurzame en kwalitatieve werkplekken. Op 31 december 2019 bedroeg de vastgoedportefeuille van Befimmo 2,8 miljard Euro, verspreid over de belangrijkste steden in België en het Groothertogdom Luxemburg.

Momenteel is 95,2 procent van hun kantoorvastgoed bezet, wat een zeer goede ratio is. Daarnaast is het aandeel Befimmo geliefd bij dividendbeleggers doordat er een dividend van maar liefst 4,71 procent wordt uitgekeerd.

Befimmo koersgrafiek

Onlangs liet de CEO van Befimmo, Benoît De Blieck, optekenen dat Befimmo nauwelijks impact heeft ondervonden van de coronacrisis. Al laat het aandeel wel een daling noteren als we dit vergelijken met de koers van voor de crisis. Beleggers hebben namelijk geen vertrouwen in kantoorvastgoed doordat er wordt aangemoedigd om van thuis uit te werken. Toch liet de CEO weten dat dit niet het geval is en dat hij erin gelooft dat de traditionele huurcontracten met bedrijven zullen blijven bestaan, al zal er in het bedrijf zelf wel meer flexibiliteit zijn omtrent thuiswerken.

Bent u benieuwd naar een uitgebreide analyse van het aandeel Befimmo? Bekijk dan zeker de Fundamental explorer waar u het Reuters Stock Report kan terugvinden. Hierin vindt u o.a. een waarderingsscore van het aandeel Befimmo. Er wordt ook een grondig waarderingsonderzoek gedaan van de concurrenten. In het rapport krijgt het aandeel Befimmo ook een score toegekend die u in één oogopslag een idee moet geven hoe aantrekkelijk het aandeel is ten opzichte van de markt. Befimmo krijgt de score vier op tien. Voor uitgebreide informatie, bekijk de tool in het LYNX Handelsplatform.

Aandeel Befimmo Stock Report

Conclusie BEL Mid

Ondanks de BEL Mid op zich niet zo bekend is, zien we dat er heel wat bekende aandelen deel van uitmaken. Het is een index die we niet zomaar links mogen laten liggen door enkel op de BEL 20 te focussen. Het is trouwens interessant om deze index in het oog te houden door te kijken naar de bedrijven die er noteren maar niet in de spotlight staan. Er zitten mogelijks heel wat ongeslepen diamanten in de BEL Mid.

Zelf aandelen van de BEL Mid kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in aandelen van de BEL Mid. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: