Boerse Stuttgart

Boerse Stuttgart | LYNX Effectenbeurzen & aandelenmarkten

De Boerse Stuttgart is een van de belangrijkste beurzen in Europa voor particuliere beleggers. Op deze beurs kunnen onder andere aandelen, ETF’s, gesecuritiseerde derivaten en obligaties worden verhandeld. De beurs van Stuttgart is marktleider op het gebied van bedrijfsobligaties.

Na de Frankfurt Stock Exchange (Xetra & Boerse Frankfurt) is de Boerse Stuttgart de grootste beurs van Duitsland, met een omzet van ongeveer 35 procent van de totale Duitse beurshandel. Het belangrijkste segment van de Boerse Stuttgart is Euwax – Europa’s grootste handelsplaats voor gesecuritiseerde derivaten, zoals warrants en certificaten. Met een jaarlijks handelsvolume van ongeveer 90 miljard euro in alle activaklassen staat de Boerse Stuttgart op de negende plaats van Europa.

Al in 1853 werd begonnen met de oprichting van een beurs in Stuttgart. Pas in 1860 werd echter daadwerkelijk een grondstoffenbeurs opgericht, waar voornamelijk katoen, katoenen stoffen en kleurstoffen werden verhandeld. In 1861 werd er een beurs opgericht als dagbeurs die wordt beschouwd als de voorloper van de beurs van Stuttgart. In de jaren vijftig en later leverde de Boerse Stuttgart een belangrijke bijdrage aan de economische groei in Zuidwest-Duitsland. Inmiddels is de beurs ook actief in het buitenland, bijvoorbeeld op de Scandinavische markt. In 1999 richtte Boerse Stuttgart het Euwax segment op. De beurs uit Stuttgart ging in 2008 volledig over op de elektronische handel.

Handelssegmenten van Boerse Stuttgart

Er zijn verschillende zogeheten handelssegmenten en handelsinitiatieven op de beurs van Stuttgart:

  • Euwax: het grootste beurssegment van Europa voor gesecuritiseerde derivaten
  • BondX: speciaal kwaliteitssegment voor obligaties
  • Bondbox: handelsinitiatief voor obligaties
  • BondxXL: handelsinitiatief voor een verhoogde handelskwaliteit van obligaties

Euwax

Op de Euwax kunnen beleggers een breed scala aan beleggings- en gestructureerde producten verhandelen. Met de circa 1,9 miljoen beursgenoteerde effecten is Euwax de grootste beurs voor gesecuritiseerde derivaten in Europa. Euwax is een onafhankelijke beursvennootschap, maar maakt deel uit van Boerse Stuttgart. Het bedrijf biedt haar diensten uitsluitend aan in dit handelssegment. Als kwaliteitsvolle liquiditeitsverschaffer (QLP) zorgt Euwax ook voor vlotte, snelle en veilige transacties op de beurs van Stuttgart.

De Euwaxhandel is aantrekkelijk voor beleggers, omdat het handelssegment overtuigende voordelen biedt: Euwax belooft een snelle orderuitvoering – meer dan 80% van de verzonden orders worden binnen tien seconden uitgevoerd. In het elektronische handelssysteem wordt ongeveer 70% van de verzonden orders zelfs binnen drie seconden uitgevoerd en worden gedeeltelijke uitvoeringen vermeden. Alle orders worden ten minste tegen de getoonde prijs uitgevoerd en vaak zelfs tegen een betere prijs. Het beste prijsprincipe van Euwax zorgt altijd voor de best mogelijke prijs voor beleggers. Bovendien is de liquiditeit van Euwax aanzienlijk hoger dan in de over-the-counter handel.


Kosten

Boerse Stuttgart handelstarieven

Een overzicht van alle gehanteerde tarieven vindt u op onze tarieven pagina.


Openingstijden

Openingstijden Boerse Stuttgart

De openingstijden van de beurs van Stuttgart zijn elke handelsdag van 8:00 tot 22:00 uur.

ProductBörse Stuttgart openingstijden
AandelenMa. - Vr. 08:00 - 22:00 uur.
ETP'sMa. - Vr. 08:00 - 22:00 uur.
BeleggingsfondsenMa. - Vr. 08:00 - 22:00 uur.
Derivaten en gestructureerde productenMa. - Vr. 08:00 - 22:00 uur.
ObligatiesMa. - Vr. 08:00 - 18:00 uur.
Gestructureerde obligatiesMa. - Vr. 08:00 - 18:00 uur.

De handel in ETP’s en beleggingsfondsen op de beurs van Stuttgart is verdeeld in drie handelsfasen:

  • Voorbeurs handelsperiode: 08:00 - 08:59 uur
  • Normale handelsperiode: 09:00 - 19:59 uur
  • Nabeurs handelsperiode: 20:00 - 22:00 uur

Voor meer informatie over de beurs van Stuttgart verwijzen we u door naar de website van Boerse Stuttgart.