Handelen in CFD’s of in futures?

Door Justin Blekemolen


Geschatte leestijd: 6 minutes

handelen in cfd's
Handelen in CFD’s is de afgelopen jaren (vooral onder beginnende beleggers) populair gebleken. Maar wat zijn CFD’s?
In dit artikel leggen we precies uit hoe CFD’s werken en wat de voor- en nadelen van dit beleggingsproduct zijn.
Een Contract For Difference (CFD) is een overeenkomst tussen twee partijen (de belegger en de broker) om het verschil in waarde tussen het in- en uitstapmoment van een specifieke onderliggende waarde uit te wisselen.

Beleggen in CFD’s

Definitie
Wat zijn cfd’s?

Een CFD (Contract For Difference) is een financieel product waarmee geprofiteerd kan worden van een koersstijging of-daling van een onderliggend product. Het is een contract tussen koper en verkoper. CFD’s zijn niet beursgenoteerd, maar zijn slechts een overeenkomst tussen de broker en zijn klant.

Het waardeverschil (van bijvoorbeeld een aandeel) wordt vanaf het moment van overeenkomst verrekend. De afrekening van de winst en het verlies vindt plaats nadat de positie is gesloten. Bij het aangaan van een positie vindt dus geen betaling plaats. In plaats daarvan dient de belegger een margin (onderpand) op zijn rekening aan te houden. Bij het aankopen van een CFD wordt de koper (anders dan bij gewone aandelen) dus geen eigenaar van het onderliggende product.

Marginvereisten CFD’s

De marginvereisten voor een CFD verschilt per onderliggende waarde en zijn hier terug te vinden en in het TWS Handelsplatform. De marginvereisten op CFD’s zijn over het algemeen lager dan de marginvereisten bij directe aankoop van de onderliggende waarde. Daardoor wordt een hefboomeffect gecreëerd, omdat de belegger slechts een klein bedrag investeert, maar daarmee een positie aangaat met een hogere waarde. Het hefboomeffect kan leiden tot een snelle stijging van de winst, maar kan er ook voor zorgen dat de verliezen juist snel oplopen. Als voorbeeld: Op een stand van 666 voor de AEX dient u momenteel een margin van € 67 aan te houden.

Als de prijs zich ongunstig ontwikkelt, zal dit ook van invloed zijn op de benodigde margin. Wanneer de belegger dan geen voldoende gelden op de rekening heeft voldoet hij of zij niet langer aan de marginvereisten. De belegger wordt dan verplicht om extra gelden op de beleggingsrekening te storten. Als de broker eist dat er extra gelden moet worden gestort ten behoeve van de positie, dan wordt dit een margin call genoemd. Als niet binnen een bepaalde tijdsperiode aan de marginvereisten wordt voldaan, heeft de broker het recht om te besluiten de posities van de belegger te sluiten om grotere verliezen te voorkomen.

Een CFD heeft geen expiratiedatum en kan in theorie oneindig in de portefeuille worden aangehouden op voorwaarde dat aan de marginvereisten wordt voldaan.

CFD’s beschikbaar op allerlei soorten assets

CFD’s zijn beschikbaar voor allerlei verschillende onderliggende waarden. Via LYNX kunt u niet alleen in CFD’s met een aandeel als onderliggende waarde handelen, maar ook voor indices zijn deze producten beschikbaar. Een CFD vertegenwoordigt altijd één keer de onderliggende waarde. Ter verduidelijking: Een CFD van de AEX-index vertegenwoordigt een waarde van € 700, als de AEX-index op 700 punten noteert.

weetje
Heb ik voting rights bij cfd’s?
In tegenstelling tot normale aandelen, hebt u bij CFD’s geen stemrecht binnen een bedrijf.

Voor- en nadelen van CFD’s

Het voornaamste voordeel van CFD’s is de hefboom waar u mee kunt handelen. Dit betekent dat u met een relatief klein bedrag een hoge investering aan kunt gaan. Dit kan voor sommige beleggers echter ook tegelijkertijd als nadeel werken, omdat dit voor zowel grote winsten als verliezen kan zorgen. Het is dan ook raadzaam om nooit een te grote positie aan te gaan. Daarnaast is het zaak om altijd een niveau in gedachte te hebben waar u uw verlies neemt, zodat u van te voren weet wat u maximaal kunt verliezen. Zo kunt u vooraf goed inschatten of u dit verlies ook echt kan lijden. Met het consequent gebruiken van een stoploss-order kunt u een hoop stress voorkomen.

Een ander voordeel is de eenvoud van het product. Het kopen van een CFD gaat op dezelfde wijze als het kopen van een aandeel. Door een CFD te kopen gaat u een long positie aan en speelt u in op een koersstijging. Verkoopt u de CFD, dan gaat u een short positie aan en speelt u dus in op een koersdaling van de onderliggende waarde. De bied-laatkoersen van een CFD zijn over het algemeen ongeveer hetzelfde als die van de onderliggende waarde. Eventuele dividenduitkeringen worden cash verrekend op uw account.

CFD’s hebben in tegenstelling tot producten als Turbo’s geen vast stoploss niveau. U kunt dus uw zelfgekozen stoploss hanteren. Daarnaast is de spread bij gestructureerde producten over het algemeen groter dan bij CFD’s, waardoor de indirecte kosten voor gestructureerde producten groter zijn.

Een groot ‘nadeel’ van CFD’s is echter het feit dat u rente betaalt. Voor elke dag dat de CFD in portefeuille wordt gehouden, rente moet worden betaald over het uitstaande bedrag. CFD-posities die op dezelfde dag (intraday) worden geopend en gesloten, zijn niet onderworpen aan het CFD-rentetarief. Afhankelijk van het type positie, long of short, zijn er verschillende soorten renten verschuldigd (CFD rentes op long posities en aandelenleningen op short posities). Op de lange termijn kan de CFD rente een aanzienlijke invloed hebben op het rendement van uw totale investering.

Handelen in CFD’s of futures?

Sommige beleggers zien in CFD’s op indices een mooi alternatief voor futures. Als voorbeeld nemen we de AEX-future. Met een multiplier van 200 heeft een standaard AEX-future een waarde € 133.000 als de AEX op 665 punten noteert. Door deze grote waarde, is voor een future een margin vereist van € 11.500. Voor kleinere beleggers zijn CFD’s dus een uitstekend alternatief, aangezien u al voor een bedrag van slechts € 67 een CFD op de AEX-index kunt aanschaffen.

Handelt u echter groot genoeg om in futures te handelen, dan raad ik u aan de CFD’s links te laten liggen, gelet op de relatief hoge transactiekosten en de rente. Voor één micro future betaalt u namelijk slechts $ 1,25, terwijl een Europese CFD € 6,00 per transactie kost.

Derivatenbeurs CME Group heeft de afgelopen jaren namelijk een aantrekkelijk aanbod van micro futures opgebouwd, waardoor ook beleggers met kleinere account nu kunnen handelen in futures. De micro futures op bijvoorbeeld de S&P 500, de Nasdaq-100 of de euro/dollar behoren tot mijn persoonlijke favorieten.

futures
Waar moet ik op letten bij het handelen in futures?

Maar wat zijn futures eigenlijk? En hoe werken ze? Wat zijn de voor- en nadelen?

CFD’s handelen via LYNX

Om te handelen in CFD’s dient u ten eerste de juiste handelspermissies aan te vragen via het Account Management. Vervolgens kunt u via de software op het TWS Handelsplatform heel eenvoudig CFD’s toevoegen. U typt in een lege rij de tickercode van de onderliggende waarde. Als voorbeeld hieronder gebruiken we de AEX-index. De tickercode is EOE. Door vervolgens op enter te drukken verschijnt het volgende scherm.

Wat zijn cfd's? cfd betekenis, cfd aandelen, handelen in cfd's.
CFD’s handelen in het TWS Handelsplatform

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen.

61.0 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder.

Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.


Handelen in futures: waar moet u op letten?

Reacties uitgeschakeld voor Handelen in futures: waar moet u op letten?

Contango en Backwardation bij futures: een volledige uitleg

Reacties uitgeschakeld voor Contango en Backwardation bij futures: een volledige uitleg

Traden in goud – hoe kunt u handelen in goudfutures en opties?

Reacties uitgeschakeld voor Traden in goud – hoe kunt u handelen in goudfutures en opties?

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.