Artikel laten voorlezen
|
De valutamarkt heeft, op zijn zachtst gezegd, een zeer interessant jaar achter de rug. De pandemie was ongetwijfeld de grootste aanjager van de valutaschommelingen. Het begin van het jaar was redelijk kalm, de meeste valuta’s zetten hun trends voort die we in 2019 ook zagen. Het coronavirus veranderde echter snel het sentiment van de hele markt en veroorzaakte opschudding in de meeste grote valutaparen.
De Amerikaanse Dollar is de grote verliezer
Het belangrijkste valutapaar, de euro/dollar, heeft ongetwijfeld veel beleggers en handelaren verrast. Het valutapaar keerde een neerwaartse trend van 2,5 jaar om. De euro/dollar bereikte op 22 maart een nieuw dieptepunt in drie jaar op 1,0635. Het valutapaar was in staat om snel van het dieptepunt terug te keren en een nieuw hoogste punt in twee jaar te bereiken. Op dit moment (3 december) heeft de euro/dollar een prijs bereikt van 1,2179. Een prijs die sinds maart 2018 niet meer is gezien.
De dollar was geen aantrekkelijke valuta en het komt eigenlijk niet als een verrassing. De Amerikaanse Federal Reverse heeft de markt overspoeld met Amerikaanse dollars dat een enorme injectie in het aanbod heeft veroorzaakt, in combinatie met het virus dat de werkgelegenheid in het land heeft geschaad en het gebrek aan richting van de Amerikaanse regering, is het geen wonder dat de Amerikaanse dollar veel van zijn waarde heeft verloren. De eurozone had ook behoorlijk wat problemen, maar de richting van de Europese Centrale Bank was minder extreem dan die van de Amerikaanse Federal Reverse. Het moet dus niet als een verrassing komen dat de euro met bijna 8 procent is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar.
De Chinese yuan is een verrassende winnaar
Op de tweede plaats staat, qua prestaties, een meer verrassende valuta, de Chinese Yuan. De Chinese yuan steeg met 6,5 procent sinds het begin van 2020, niet verwonderlijk aangezien China veel sneller herstelde van het coronavirus en als we de economische cijfers mogen geloven, heeft China een opmerkelijk herstel in hun economische activiteit gerealiseerd, wat de vraag naar de valuta een boost heeft gegeven.
De Chinese yuan kende in de eerste helft van 2020 echter wel een waardedaling ten opzichte van de Amerikaanse dollar, toen het 5 procent verloor, maar de yuan wist de trend snel om te keren.
Brexit opnieuw de drijvende kracht achter de Britse pond
Het virus had zeker ook een effect op het Britse pond, maar brexit was opnieuw de belangrijkste drijvende kracht achter de volatiele prijsschommelingen in het Britse pond. Het Britse pond won 1,12 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar verloor flink ten opzichte van de euro, een waardedaling van 8 procent om precies te zijn. Het is echter geen verrassing, want er is nog steeds geen akkoord tussen de Britse regering en de Europese Unie. Het probleem is dat de overgangsperiode op 31 december afloopt en als er geen deal in gang wordt gezet, kan het Britse pond in de nabije toekomst nog veel meer problemen krijgen.
De opkomende markten hadden het moeilijk
De schade die het virus heeft aangebracht aan de wereldeconomie is duidelijk te zien in de opkomende markten dit jaar. De Russische Roebel verloor maar liefst 18 procent. Ook de Braziliaanse Real werd niet gespaard en verloor 26 procent. De Turkse Lira verloor dan weer 31 procent. Het zijn toch wel heftige dalingen en de dalingen hebben toch wel een groot deel van de economische groei die deze landen de afgelopen jaren hebben doorgemaakt tenietgedaan.
De Russische Roebel zakt ook weg
De Russische roebel voelde het effect van de pandemie op zijn economie sterk, waardoor de valuta met 18 procent daalde. De redenen hiervoor zijn simpel: geopolitieke risico’s in combinatie met schommelingen in COVID-19-infecties zorgden voor paniek in het vertrouwen van beleggers in Russische activa, wat betekende dat kapitaal het land uitstroomde. Een deel van de daling van de Russische roebel werd ook veroorzaakt doordat beleggers hedges tegen de roebel sloten om posities in Russische staatsobligaties te beschermen. Buitenlanders bezitten ongeveer 29 procent van de uitstaande schuld, met een bezit ter waarde van ongeveer 37 miljard dollar.
De Turkse Lira is de weg kwijt
De Turkse Lira was dit jaar één van de grote verliezers. De valuta daalde opnieuw en dit is geen goed nieuws. Het is het tweede jaar op rij dat de Turkse lira meer dan 10 procent verloor ten opzichte van de dollar, waardoor de lira op zijn laagste niveau ooit stond. Het houdt hier niet op, de schade was veel groter ten opzichte van de euro, waar de Turkse lira ongeveer 58 procent van zijn waarde verloor. De waardedaling komt ondanks veel inspanningen van de Turkse centrale bank om de daling te stoppen, maar dit is tevergeefs, aangezien de munt steeds lager bleef drijven naarmate de effecten van de wereldwijde pandemie en de slechte dekking van het economische beleid aanhielden.
De Braziliaanse centrale bank staat op een belangrijk kruispunt
Brazilië had misschien wel één van de meest agressieve economische beleidsmaatregelen als reactie op de pandemie. De monetaire versoepeling was voor velen een verrassing toen de centrale bank de beleidsrente verlaagde tot een recorddiepte van 2 procent, een verrassende beslissing gezien het feit dat het tienjarige historische gemiddelde 10 procent is. Dit was misschien wel de belangrijkste reden voor de daling in de Braziliaanse real. De rente van 2 procent blijft naar verwachting ook in 2021. De bezorgdheid over gevaarlijke inflatie is echter wijdverbreid en van beleidsmakers wordt verwacht dat ze de economie zullen aanscherpen naarmate de inflatie aantrekt. De vraag blijft of de inflatie op tijd onder controle kan worden gehouden.
Het wordt er niet beter op in Argentinië
Net als in 2019 is de Argentijnse peso dit jaar opnieuw de grote verliezer om veel van dezelfde redenen vermengd met de wereldwijde pandemie. Het land bevond zich al in een diepere economische crisis vanwege de onbekwame Argentijnse regering van Alberto Fernández, een radicaal linkse politicus. Uitdagingen voor bedrijven stapelden zich op, van eindeloze reguleringen tot bureaucratische hindernissen. De omgeving voor bedrijven om te bloeien was er niet meer en in combinatie met een wereldwijde pandemie raakte het land in een nog diepere economische depressie. De president besloot zich geen zorgen te maken over de economie en koos eerst voor zijn eigen volk, maar zijn maatregelen om levens te redden mislukten jammerlijk genoeg ook, aangezien Argentinië het tiende hoogste aantal COVID-19-infecties ter wereld heeft. Nu heeft Argentinië te kampen met verschillende economische problemen, waaronder een dalende peso die zich niet snel lijkt te herstellen.
Beleggen in valuta via LYNX?
Via LYNX kunt u vijf dagen per week en 24 uur per dag valuta handelen in 80 verschillende valutaparen met kosteloze realtime koersdata, waaronder alle in dit artikel besproken valutaparen. Bekijk het aanbod: