E-mini S&P 500 Future (ES): één van de meest verhandelde futures ter wereld

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

nikkei 225 future
De E-mini S&P 500 future (ES) is één van de meest verhandelde futures ter wereld. Handelaren kunnen hiermee met één druk op de knop blootstelling krijgen aan de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven uit de Verenigde Staten.

In dit artikel gaan we dieper in op de ES future en bespreken we de voordelen, nadelen en risico’s van het handelen in deze future. Bent u op zoek naar een online broker om futures te handelen? Klik dan hier.

E-mini S&P 500 future (ES)

De E-mini S&P 500 futures worden verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Het contract biedt beleggers de mogelijkheid om te speculeren op de toekomstige waarde van de Standard & Poor’s 500-index, een belangrijke graadmeter van de Amerikaanse aandelenmarkt.

De future is een indicatie van de koersontwikkelingen op de Amerikaanse markten. Doordat deze bijna dag en nacht verhandelbaar is, geeft het ieder moment een indicatie van hoe Amerikaanse markten ervoor staan. Als de Europese beurzen om 9:00 uur openen, kan aan de hand van de S&P 500 future een openingsindicatie van Amerika worden afgeleid. En zoals vaak het geval is, de Amerikaanse beurzen zijn leidend.

Contractspecificaties

Door de hefboom van 50 vertegenwoordigt een future contract bij de huidige S&P 500 stand van 4.140 een waarde van ongeveer $ 207.000. De spread en minimale ticksize is doorgaans 0,25 punt. Iedere punt die de S&P 500 beweegt levert een verandering op van $ 50 per future contract. Als u een future heeft gekocht zal u dus $ 500 verdienen als de S&P 500 met 10 punten stijgt. Uiteraard werkt dit omgekeerd hetzelfde, als de positie tegen u inloopt kunt u geld verliezen. Door de future te verkopen gaat u short, en kunt u geld verdienen met een daling van de S&P 500.

FutureE-mini S&P 500
SymboolES
BeursCME
ValutaUSD
Expiratiedatamrt, jun, sep, dec
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0.25
Multiplier50
Initial Margin13.200
Overnight Margin12.000

Dit zijn natuurlijk behoorlijke bedragen, waar overigens maar een klein stukje margin voor aangehouden hoeft te worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een aandelentransactie, vindt bij een future-transactie geen directe geldstroom plaats. De positie wordt aan het einde van de dag gesetteld en bij het sluiten ontvangt u de winst of betaalt u het verlies. Koopt u voor $ 10.000 aandelen Apple, dan neemt uw cashwaarde af met $ 10.000. Koop ik een future op de S&P 500, dan wijzigt mijn cashwaarde op de rekening aan het einde van de dag met de winst of het verlies. Initieel vindt er dus geen kasstroom plaats en wordt alleen een stuk van de rekening geblokkeerd om als onderpand te dienen. Bovenstaande tabel toont alle contractspecificaties, maar actuele marginvereisten kunt u te allen tijde terugvinden in het handelsplatform.

Stoploss futures

Het allerbelangrijkste is om van tevoren te realiseren dat u bij het handelen in futures te maken heeft met grote bedragen, maar dit vormt geen enkel probleem. Via LYNX heeft u namelijk tal van ordermogelijkheden om posities te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een stoploss of trailing order, waarbij u opgeeft op welk punt de positie gesloten moet worden. U handelt weliswaar met een grote onderliggende waarde, maar uw risico hoeft niet groot te zijn bij het gebruik van een stoploss.

S&P 500 futures chart - S&P 500 futures index - S&P 500 futures mini
Grafiek E-mini S&P 500 future in webtrader LYNX+

Voordelen E-mini S&P 500 (ES)

Een van de belangrijkste voordelen van handelen in ES-futures is de liquiditeit en toegankelijkheid van deze markt. Met de ES future is het mogelijk om slechts met een fractie van de kosten blootstelling te krijgen aan de S&P 500 index.

Beste spread

Waarom hebben deze futures dan zo’n kleine spread? Alle andere producten, zoals opties en gestructureerde producten, zijn gebaseerd op de koers van de future. Dit betekent dat de partij die hier prijzen voor afgeeft, bijvoorbeeld een market maker, zijn hedge maakt met de future. Hierdoor heb je relatief gezien altijd een grotere spread bij een afgeleid product, daar verdienen die partijen namelijk hun boterham mee. Bovendien zijn futures maar op één beurs verhandelbaar, wat voorkomt dat je te maken krijgt met partijen die vreemde orders gebruiken om te profiteren van andere orders. Er is één centraal orderboek waar alle liquiditeit samenkomt. Futures zijn daarmee hét product bij uitstek om in te spelen op een koersstijging of koersdaling. Het instrument is simpel, eenvoudig en doeltreffend.

Ruimste handelstijden

Bovendien kunnen ES-futures 5 dagen en 23 uur per dag worden verhandeld, waardoor handelaren over de hele wereld de mogelijkheid hebben om de markt te betreden op het moment dat het hen het beste uitkomt.

De AEX-future is daarentegen ‘slechts’ geopend van 8:00 tot 22:00 uur (CET), en dus niet van 22:00 tot 8:00 uur. Wanneer er om 2:00 uur ‘s nachts iets gebeurt in de wereld waardoor de koersen onderuit gaan, dan kan u uw positie pas op zijn vroegst om 8:00 uur sluiten. Dit levert dus een extra risico op, terwijl andere futures die bijna 24 uur per dag verhandelbaar zijn deze risico’s in veel mindere mate hebben.

Eenvoud

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een future eigenlijk een buitengewoon simpel en doeltreffend instrument is. U heeft bijvoorbeeld niet te maken met tijdswaarde of volatiliteit, zoals bij opties. Daarnaast bepaalt u zelf waar het stoploss-niveau ligt, dit in tegenstelling tot bij gestructureerde producten. U kan net zo gemakkelijk inspelen op een stijging (long) als op een daling (short). Bovendien zijn de transactiekosten buitengewoon laag en heb je eigenlijk altijd te maken met een zeer kleine spread.

Risico’s S&P 500 futures

Voordat u besluit te gaan handelen in futures is het belangrijk dat u begrijpt dat financiële instrumenten zoals futures risico’s met zich meebrengen. Als de markt de verkeerde richting uitgaat kan dit tot aanzienlijke verliezen lijden. Beleggers moeten daarom goed begrijpen welke risico’s ze lopen voordat ze in futures handelen. Het gebruik van stop loss orders wordt aangeraden.

S&P 500 futures zijn complexe financiële instrumenten die enige ervaring en kennis vereisen om effectief te kunnen verhandelen. Beleggers moeten daarom het nodige onderzoek doen voordat ze beginnen met handelen in deze futures.

Handel in S&P 500 futures

futures
handel in futures via lynx

LYNX is dé broker voor futureshandelaren, zo kunt u via LYNX ook handelen in de E-mini S&P 500 future. Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.

Micro S&P 500 (MES)

Voor kleinere accounts wijzen we u ook graag op de beschikbaarheid van de micro S&P 500 future. Deze future heeft een hefboom van slechts vijf en de initiële margin bedraagt momenteel slechts $ 1232 per contract.

FutureMicro E-Mini S&P 500
SymboolMES
BeursCME
ValutaUSD
Expiratiedatamrt, jun, sep, dec
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0.25
Multiplier5
Initial Margin1.320
Overnight Margin1.200

Bekijk ook onze andere artikelen over populaire futures; de Euro Stoxx 50 futureEuro Bund futureolie future en DAX future.)

S&P 500 futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden.

FAQ

S&P 500 futures zijn financiële derivatencontracten die beleggers de mogelijkheid bieden om te speculeren op de toekomstige waarde van de S&P 500-index. De S&P 500-index is een gewogen gemiddelde van de aandelenkoersen van 500 grote Amerikaanse bedrijven die op de beurs worden verhandeld.

Via online broker LYNX is het mogelijk om te handelen in S&P 500 futures, zoals de E-mini S&P 500 future (ES) en Micro S&P 500 future (MES).

Enkele van de grootste en meest invloedrijke bedrijven binnen de S&P 500-index zijn onder andere Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook en Johnson & Johnson.

ES-futures kunnen 5 dagen per week 23 uur per dag worden verhandeld, waardoor handelaren over de hele wereld de mogelijkheid hebben om de markt te betreden op het moment dat het hen het beste uitkomt.

Bekijk KID Informatie


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.