ESTX50 | De Euro Stoxx 50 future

Door Justin Blekemolen


EURO STOXX 50
ISIN: EU0009658145
|
Ticker: SX5E --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

Euro Stoxx 50 future live trading - ESTX50 - Micro Euro Stoxx 50 future
Heeft u ooit nagedacht over hoe het zou zijn om in Ă©Ă©n klap te kunnen beleggen in de 50 grootste en meest liquide bedrijven van de Eurozone? Het antwoord ligt in een krachtig financieel instrument dat deze mogelijkheid biedt: de Euro Stoxx 50 future.

In dit artikel vertellen we hoe de Euro Stoxx 50 future werkt, hoe u erin kunt handelen en wat de specificaties zijn van die populaire future contract. Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen? Klik dan hier.

Euro Stoxx 50 future

De Euro Stoxx 50 future (ESTX50) volgt de index met de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone. Dit worden ook wel de blue-chips bedrijven genoemd. ASML is met een weging van 8,18% het belangrijkste aandeel voor deze index. Daarna volgen internationale bedrijven als LVMH (7,11%), TotalEnergies (4,39%) en SAP (3,85%)

De samenstelling is vergelijkbaar met die van de S&P 500 in de zin dat het een benchmark vormt voor de Europese aandelenmarkt. Het aantal aandelen dat deel uitmaakt is uiteraard een stuk kleiner. De index geeft desondanks een goed beeld van de Europese aandelenmarkten en is daarom erg populair onder institutionele beleggers en wordt vaak gebruikt als benchmark.

Euro Stoxx 50 futures worden verhandeld via Eurex, de Duitse derivatenbeurs ontstaan in 1998 uit een fusie tussen de Deutsche Terminbörse (DTB) en de Zwitserse opties en financiële futures beurs (SOFFEX) dat eigendom is van Deutsche Börse. De handelstijden van deze future zijn 5 dagen per week van 02:15 tot 22:00 uur.

Wat maakt de Euro Stoxx 50 future aantrekkelijk? Ten eerste de grote liquiditeit. De volumes in deze future zijn het grootst van heel Europa met een gemiddeld aantal contracten dat uitkomt rond de 1 miljoen op dagbasis. Doordat professionele partijen actief zijn in dit product, is de liquiditeit groot. De aantallen die op de bied- en laatprijs liggen zijn over het algemeen 300 tot 500 contracten.

Grafiek euro stoxx 50 future webtrader LYNX+ - Euro Stoxx 50 future prijs - Euro Stoxx 50 future realtime
Euro Stoxx 50 future (ESTX50) grafiek uit webtrader LYNX+

Contractspecificaties

De contractspecificaties vormen natuurlijk altijd de basis om meer te weten te komen over een product. Zoals aangegeven is de future geopend van 02:15 tot 22:00 uur. De multiplier bedraagt 10, waarmee de waarde per punt uitkomt op € 10. Met de huidige stand van ongeveer 4313 punten bedraagt de nominale waarde per contract € 43.130 (€ 10 x 4.313). In vergelijking met andere futures is dit een relatief klein bedrag. De AEX-future bijvoorbeeld, met een multiplier van 200, vertegenwoordigt een nominale waarde van € 150.000 bij een stand van 750 punten. Dit betekent wel dat beleggers meer futures moeten verhandelen om uiteindelijk een soortgelijke positie aan te gaan als bij de AEX-future. Laten we voor het gemak stellen dat de verhouding 3:1 is, dan betekent dit een verdriedubbeling van de transactiekosten.

FutureEuro Stoxx 50 Future
SymboolESTX50
BeursEUREX
ValutaEUR
Expiratiedatamaart, juni, sep. & dec.
Openingstijden01:10 - 22:00 CET
Maandag - Vrijdag
Ticksize1 punt
Multiplier10
Initial Margin € 3,005
Overnight Margin€ 4,292

Daarnaast is de ticksize, het minimale verschil tussen de bied- en laatprijs, van belang. Voor de Euro Stoxx 50 future bedraagt de ticksize 1 punt. Het verschil tussen de bied- en laatprijs is dus altijd minimaal 1 punt. Voor de E-mini S&P 500 future is de ticksize 0,25 punten.

Het verschil tussen de bied- en laatprijs zijn de indirecte kosten voor het handelen. Wanneer u koopt op 4313 punten en verkoopt op 4312 punten, dan bedraagt het verlies 1 punt. De transactiekosten laten we voor het gemak even buiten beschouwing. Het verschil is dus € 10, wat neerkomt op een percentage van ongeveer 0,03% over de nominale waarde.

Op de E-mini S&P 500 future is dit 0,25 punten, oftewel $ 12,50, maar procentueel slechts 0,006% over de nominale waarde. Dit moeten we bekijken aan de hand van de nominale waarde, die voor de S&P 500 future ruim $ 200.000 bedraagt en dus aanzienlijk hoger is dan die van Euro Stoxx 50. Het is daarom incorrect om te stellen dat $ 12,50 zo goed als gelijk is aan € 10 en dat daarmee het verschil tussen de bied- en laatprijs identiek is. De indirecte kosten voor het handelen van de Euro Stoxx 50 future zijn dus aan de hoge kant, zeker in verhouding met de S&P 500.

Voordelen Euro Stoxx 50 future

Schaalbaarheid

Wanneer u ambitie heeft om met futures aan de slag te gaan en hierin succesvol te worden, dan is schaalbaarheid cruciaal. Op de Euro Stoxx kunt u zonder dat iemand het opmerkt grote aantallen wegzetten. Dit verstoort de markt niet en heeft geen gevolgen voor de uitvoering. Niet voor niets handelen professionele partijen juist in dit product.

Op de AEX of DAX wordt het al snel een stuk lastiger om groot te handelen. De aantallen die in het orderboek liggen zijn een stuk kleiner waardoor de slippage toeneemt. Slippage is het verschil tussen de theoretische en daadwerkelijke uitvoeringsprijs. Dit is misschien wel het grootste nadeel van het handelen in andere Europese futures. Vooral de DAX future is hier berucht om. Regelmatig vinden spikes omhoog of omlaag plaats wanneer stoplosses geraakt worden. Slippage is aan de orde van de dag, met alle frustratie Ă©n kosten van dien.

Slippage

Slippage bij het bereiken van een stoploss is eigenlijk iets heel vervelends. Ten eerste betekent het dat uw positie gesloten wordt en hoogstwaarschijnlijk ook nog met verlies. Nu wordt bijvoorbeeld een long positie dus niet gesloten tegen de vooraf opgegeven stoploss prijs, maar 0,10 punt lager op een AEX-future. Dit is extra verlies en weggegooid geld.

Waarom is de slippage over het algemeen zo hoog op veel futures? Dit heeft te maken met hoe de beurs stoplossorders behandelt. Dit type order is veelal namelijk niet native. Hiermee wordt bedoeld dat de broker de orders simuleert en pas naar de beurs verstuurt wanneer het opgegeven prijsniveau bereikt is. In deze tussentijd, al is het een paar milliseconden, kan de prijs alweer iets verder gezakt zijn. Op de Eurex werkt dit anders. Stoploss orders zijn hier wel native, waardoor deze al op de beurs liggen. Dit zorgt ervoor dat de kans op slippage beperkt is, wat in het voordeel van de handelaar is. Slippage hoeft natuurlijk niet onterecht te zijn, afhankelijk van de ordergrootte, echter deze zoveel mogelijk beperken is wel een pré. Op de Euro Stoxx 50 zijn de omstandigheden hiervan zo optimaal mogelijk.

In het TWS handelsplatform kunt u zien of uw stoploss order native is of niet. Een native order, die dus al op de beurs ligt, heeft als status de kleur groen. Een order die niet native is, en die dus pas naar de beurs wordt verstuurd als het opgegeven prijsniveau is bereikt heeft de kleur blauw.

Micro Eurostoxx 50 future

Als u de future in het TWS handelsplatform opzoekt onder symbol ESTX50 dan krijg u ook de keuze voor de mini Eurostoxx 50 future. Door de hefboom op 1 te zetten krijgt u een future die 10 maal zo klein is als de hierboven besproken specificaties. De waarde per punt bedraagt van slechts € 1 en uiteraard zijn ook de marginvereisten lager. Wel is deze future een stuk minder liquide en ook zien we een veel grotere spread.

Micro Eurostoxx 50 futures - Euro Stoxx 50 future hefboom

Risico’s futures

Voordat u besluit te gaan handelen in futures is het belangrijk dat u begrijpt dat financiële instrumenten zoals futures risico’s met zich meebrengen. Als de markt de verkeerde richting uitgaat kan dit tot aanzienlijke verliezen lijden. Beleggers moeten daarom goed begrijpen welke risico’s ze lopen voordat ze in futures handelen. Het gebruik van stop loss orders wordt aangeraden.

Futures zijn complexe financiële instrumenten die enige ervaring en kennis vereisen om effectief te kunnen verhandelen. Beleggers moeten daarom de nodige onderzoek doen voordat ze beginnen met handelen in deze futures.

Euro Stoxx 50 futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden.

FAQ

Euro Stoxx 50 futures zijn financiële derivatencontracten die beleggers de mogelijkheid bieden om te speculeren op de toekomstige waarde van de Euro Stoxx 50 index. 

Via online broker LYNX is het mogelijk om te handelen in Euro Stoxx 50 futures.

Handelen in futures kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen als de markt tegen uw positie beweegt. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en eventueel professioneel advies in te winnen voordat u begint met handelen in futures.

De Euro Stoxx 50 future (ESTX50) volgt de index met de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone. De bedrijven ASML, LVMH, TotalEnergies en SAP hebben de meeste invloed op de koers.

Bekijk KID informatie


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.