Met Nikkei 225 futures (N225) inspelen op de Japanse beurs

Door Justin Blekemolen


Nikkei 225
ISIN: JP9010C00002
|
Ticker: N225
|
Valuta: Punten
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 5 minutes

nikkei 225 future
Met de Nikkei 225 future kunnen handelaren en beleggers speculeren op de koersbewegingen van de Nikkei 225 index, de toonaangevende index uit Japan.

Net zoals de E-mini S&P 500 futures (ES) handelaren blootstelling bieden aan de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten, bieden de Nikkei futures toegang tot de 225 grootste Japanse bedrijven, gemeten naar marktkapitalisatie.

In dit artikel gaan we dieper in op de Nikkei future en bespreken we de voordelen, nadelen en risico’s van het handelen in deze future. Bent u op zoek naar een online broker om futures te handelen? Klik dan hier.


Nikkei 225 Futures

Recente data van CME Group tonen aan dat de Nikkei 225 futures een aanzienlijke groei hebben doorgemaakt. In maart bereikten alle Nikkei futures samen een handelsvolume van 48.000 contracten, een stijging van 21% ten opzichte van februari 2024. De toename van het handelsvolume is waarschijnlijk te danken aan de enorme rally van de Japanse beurs. Dit jaar steeg de beurs al met 20% en werd het oude hoogterecord uit 1989 overschreden. Het dagelijkse gemiddelde handelsvolume voor Nikkei futures bereikte een recordhoogte sinds het eerste kwartaal van 2020, met een stijging van 82% vergeleken met het voorgaande jaar.

Contractspecificaties Nikkei 225 future (N225)

De Nikkei 225 futures worden verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange (CME) en zijn beschikbaar in zowel de yen als de dollar. Dit biedt wereldwijde beleggers de flexibiliteit om te kiezen in welke valuta zij willen handelen, afhankelijk van hun valutarisico voorkeuren. De futures hebben expiratiedata in maart, juni, september en december en zijn bijna 24 uur per dag verhandelbaar, wat zorgt voor constante toegang tot de markt.

Deze futures bieden handelaren en beleggers een effectieve manier om te speculeren op en zich in te dekken tegen de bewegingen van de Japanse aandelenmarkt. Het is wel essentieel om de risico’s van de handel in futures te begrijpen, gezien de mogelijke volatiliteit en het effect van hefboomwerking, wat zowel winsten als verliezen aanzienlijk kan versterken.

FutureNikkei 225 future
SymboolN225
BeursCME
ValutaUSD
Expiratiedatamrt, jun, sep, dec
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize¥10 per indexpunt
Multiplier1000
Initial Margin23.190
Overnight Margin18.550

Mini & Micro futures

Gezien de grootte van de normale Nikkei 225 future zijn er voor handelaren met kleinere accounts ook kleinere futures beschikbaar. Zo is er een Mini Nikkei 225 (N225M) en een Micro Nikkei 225 (N225MC) future beschikbaar. De verschillen tussen de Mini Nikkei 225, Micro Nikkei 225, en de normale Nikkei 225 futures betreffen vooral de contractgrootte en de waarde per punt, wat de toegankelijkheid voor kleinere beleggers vergroot.

  • Mini Nikkei 225 Futures: Deze futures zijn een kleinere versie van de standaard Nikkei 225 futures. Met een hefboom van 100 is deze versie tien keer zo klein als de standaard Nikkei 225 future. Daarmee hebben ze een lagere contractwaarde, wat betekent dat elke puntbeweging in de index een kleinere financiële impact heeft dan de normale N225 futures. Dit maakt de Mini Nikkei 225 futures toegankelijker voor individuele beleggers en die met een kleinere portefeuille.
  • Micro Nikkei 225 Futures: Nog kleiner dan de Mini Nikkei 225 futures, deze contracten bieden een nog lagere financiële blootstelling per puntbeweging in de index. Met een hefboom van 10 is de Micro future ideaal voor kleine beleggers die willen beginnen met futureshandel of voor diegenen die hun risico nog verder willen minimaliseren.

Voordelen van handelen in Nikkei Futures

Net als bij de ES-futures, bieden Nikkei futures aanzienlijke liquiditeit en marktdiepte, wat resulteert in strakke spreads en de mogelijkheid om grote posities efficiënt uit te voeren. De handel in deze futures is met name aantrekkelijk vanwege de brede blootstelling die het biedt aan de Japanse economie en de mogelijkheid om te profiteren van zowel stijgingen als dalingen van de markt.

Risico’s en overwegingen

Het handelen in futures, inclusief Nikkei 225 futures, brengt risico’s met zich mee, zoals marktvolatiliteit en hefboomeffecten die zowel winsten als verliezen kunnen versterken. Het is cruciaal dat handelaren het nodige onderzoek doen en zich bewust zijn van de risico’s alvorens te handelen. Het gebruik van risicobeheerstrategieën zoals stop loss orders is sterk aanbevolen.

Stoploss futures

Het allerbelangrijkste is om van tevoren te realiseren dat u bij het handelen in futures doorgaans te maken heeft met grote bedragen, maar dit vormt geen enkel probleem. Via LYNX heeft u namelijk tal van ordermogelijkheden om posities te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een stoploss of trailing order, waarbij u opgeeft op welk punt de positie gesloten moet worden. U handelt weliswaar met een grote onderliggende waarde, maar uw risico hoeft niet groot te zijn bij het gebruik van een stoploss.

futures
handel in futures via lynx

LYNX is dé broker voor futureshandelaren, zo kunt u via LYNX ook handelen in de E-mini S&P 500 future. Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.

Bekijk ook onze andere artikelen over populaire futures: de ES future, de Euro Stoxx 50 futureEuro Bund futureolie future en DAX future.

Nikkei 225 futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futuresmarkten die wereldwijd worden aangeboden.

FAQ

Nikkei 225 futures zijn financiële derivatencontracten die beleggers de mogelijkheid bieden om te speculeren op de toekomstige waarde van de Nikkei 225-index. De Nikkei 225-index is een prijsgewogen gemiddelde van de aandelenkoersen van 225 grote Japanse bedrijven die op de beurs worden verhandeld.

Via de online broker LYNX is het mogelijk om te handelen in Nikkei 225 futures, zoals de Nikkei 225 futures (N225).

Enkele van de grootste en meest invloedrijke bedrijven binnen de Nikkei 225-index zijn onder andere Fast Retailing, SoftBank Group, en Toyota Motor Corporation.

Nikkei 225 futures kunnen vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag worden verhandeld, waardoor handelaren over de hele wereld de mogelijkheid hebben om de markt te betreden op het moment dat het hen het beste uitkomt.

Bekijk KID Informatie


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.