Artikel laten voorlezen
Bij LYNX kunt u eenvoudig meer rendement behalen, zonder extra risico’s te lopen.

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn.

Toch is het met het Stock Yield Enhancement Program (SYEP) mogelijk. Uw posities worden in dit programma beschikbaar gesteld en uitgeleend voor short stelling. In ruil hiervoor ontvangt u een vergoeding in de vorm van rente.

U hoeft hier dus geen moeite voor te doen en wordt niet beperkt in uw handelen.

Om dit programma wat te verduidelijken lijkt het mij interessant om een praktijkvoorbeeld te laten zien.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Geschikte aandelen zoeken via LYNX
  • Wat maakt deze positie uniek?
  • Profiteren van het Stock Yield Enhancement Program via LYNX

 

Geschikte aandelen zoeken via LYNX

U bent van plan om Amerikaanse aandelen te kopen. Wellicht omdat de Amerikanen al jarenlang hogere rendementen laten zien dan de Europese aandelen. Of wellicht omdat de heftige bewegingen in de VS op uw lijf geschreven zijn…

In het LYNX Handelsplatform dient de MarktScanner Tool als een uitstekend hulpmiddel om aandelen te zoeken die aan al uw wensen voldoen. In dit specifieke geval ben ik op zoek naar aandelen met een hoge “fee rate”. Dit houdt in dat u als belegger een hoge vergoeding kan krijgen als u bereid bent uw stukken uit te lenen aan een partij die de stukken wil shorten.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Gerangschikt op hoogste fee rate in de Marktscanner Tool en als filter een marktkapitalisatie van minimaal $ 10 miljard, komen bovenstaande aandelen naar boven. Wat op plaats 2 direct opvalt is het aandeel SNAP. Een liquide en volatiel aandeel wat populair is onder Amerikaanse beurshandelaren.

Profiteren met het aandeel SNAP

stock yield enhancement program koers grafiek

In bovenstaande grafiek is het verloop van de fee rate in het aandeel Snap goed terug te zien. De huidige 10% is ten opzichte van de afgelopen maanden nog tamelijk laag. Eind juli bedroeg het rentepercentage zelfs ruim 70%.

Dit percentage is gebaseerd op jaarbasis. Laten we om een rekensommetje te maken het gemiddelde percentage van de afgelopen drie maanden pakken. Dit is een fee rate van pakweg 40%. Belangrijk om te vermelden is dat u de helft van de ontvangen fee rate daadwerkelijk krijgt toegeschreven op uw rekening.

Stel u heeft voor $ 5.000 aan aandelen Snap op de plank liggen en de fee rate is 40% op jaarbasis.

-Dit houdt in dat u gedurende het jaar een bedrag van $ 2.000 (5.000×40%) ontvangt indien uw aandelen elke dag volledig worden uitgeleend.

-De dagelijkse vergoeding voor het uitlenen van uw aandelen is in dat geval $ 5,50 (2.000/365). Het mooie hiervan is dat ook in het weekend de vergoeding binnen blijft komen.

Hierbij moet wel de opmerking gemaakt worden dat het kan voorkomen dat slechts een deel van uw aandelenpakket wordt uitgeleend. In bovenstaand voorbeeld wordt ervan uitgegaan dat alle aandelen zijn uitgeleend.

Nu hoor ik u uiteraard hardop denken: “Ja maar het aandeel Snap ligt zo onder druk, waarschijnlijk is de rente alleen hoog als een aandeel hard daalt.”

Dit is deels waar, maar niet altijd.

Een ander voorbeeld: aandeel Tesla

Een hoge fee rate ook voor bij aandelen die wel fors stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het aandeel Tesla. Vorig jaar bedroeg de short rate hier zelfs even boven de 100%.

Als we de koers van een jaar terug erop naslaan, noteert de huidige koers een stuk hoger.

Kortom, het uitlenen van aandelen kan zeker een sterke bijdrage leveren aan uw rendement. Uiteraard is het wel zaak dat u blijft zoeken naar sterke aandelen, en niet uw aandelen gaat aankopen op basis van een hoge fee rate. Een dergelijke hoge rente vertelt ons immers dat het aandeel populair is onder zogenoemde “shortsellers”.

Het SYEP inschakelen via LYNX

Zoals hierboven beschreven kan het inschakelen van het SYEP een grote positieve impact hebben op uw rendement. Daarnaast kent het nauwelijks nadelen, alleen dat uw stemrecht vervalt. De meeste particuliere beleggers slapen hier overigens geen minuut minder om.

Wel is het zo dat u geen garantie heeft dat alle aandelen worden uitgeleend. Daarnaast kan de rente kan per dag fluctueren, zowel in uw voordeel als in uw nadeel. Hier vindt u een duidelijke uitleg over hoe u het Stock Yield enhancement Program kunt inschakelen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.