Beleggen in grondstoffen; alles wat u moet weten

Als over grondstoffen of commodity’s wordt gesproken, doelt men vaak op de meest bekende grondstof olie of goud.

Uiteraard zijn dit niet de enige grondstoffen waarin het mogelijk is om te handelen. Voor de industriële revolutie werden zelfs voornamelijk alleen nog maar agrarische producten verhandeld.

Deze commodity’s zijn vandaag de dag nog altijd ontzettend populair.

Daarom behandel ik in dit artikel naast de edelmetalen en grondstoffen voor de energiesector, nog meer soorten grondstoffen. Daarnaast bespreek ik per grondstof de verschillende manieren hoe u via het LYNX Handelsplatform hierop kunt inspelen.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Korte geschiedenis van handel in grondstoffen
  • Energie
  • (Edel)metalen
  • Agrarische producten
  • Elementen

Korte geschiedenis van handel in grondstoffen

Al duizenden jaren bestaat de handel in basisbehoeften en grondstoffen tussen mensen. De eerste beschavingen ruilden nog overtollige goederen voor andere goederen waarvan een tekort was. Later werden edelmetalen als goud en zilver ook populair als ruilmiddel.

Vandaag de dag wordt echter de prijs van grondstoffen weergegeven in geld. Hierdoor is het voor producenten en afnemers van grondstoffen een stuk makkelijker om de verschillende prijzen te vergelijken. Ook werd het makkelijker voor deze partijen om risico’s af te dekken middels derivaten.

Energie

De eerste soort grondstof die ik behandel is die onder de noemer energie valt. Aardolie en aardgas zijn de meest verhandelde grondstof op de beurzen. Omdat olie in zoveel producten wordt gebruikt, is het een uitstekende graadmeter voor de economische ontwikkelingen in de wereld. Vaak zien we dan ook dat grote bewegingen in de prijs van het zwarte goud invloed hebben op de koersen op de aandelenmarkten.

beleggen in grondstoffen - olie

Olie

Als we spreken over de grondstof olie die op de financiële markten wordt verhandeld, kunnen we twee soorten onderscheiden. De meest populaire is de Amerikaanse olie, namen die voor deze soort worden gebruikt zijn WTI of Crude. De andere variant is de Brent olie.

Inspelen op de olieprijs is op verschillende manieren mogelijk. De producten die hiervoor beschikbaar zijn: Futures, trackers, hefboomproducten en uiteraard aandelen van oliebedrijven. De bekendste voorbeelden per product zijn:

 Product  Naam  Ticker
 Future  Crude Oil  CL
 Brent Oil  BZ
 Trackers  iShares Oil & Gas ETF  IOGP
 United States Oil Fund ETF  USO
 Energy Select Sector ETF  XLE
 Hefboomproducten  Turbo of sprinters van aanbieders als Commerzbank, ING of Goldman Sachs.
 Aandelen  BP  BP
 Chevron  CVX
 Exxon Mobil  XOM
 Royal Dutch Shell  RDSA
 Total  FP

In het artikel ‘Beleggen in olie; hoe reageren oliemaatschappijen op de olieprijs?‘ leest u alles over deze grondstof.

beleggen in grondstoffen - aardgas

Aardgas

Aardgas is ook een populaire grondstof onder handelaren. Om op de prijs van deze commodity in te spelen zijn ook verschillende liquide producten beschikbaar:

 Product  Naam  Ticker
 Future  Henry Hub Natural Gas  NG
 Trackers  United States Natural Gas Fund  UNG
 VelocityShares 3x Long Natural Gas ETN  UGAZ
 VelocityShares 3x Inverse Natural Gas ETN  DGAZ
 Hefboomproducten   Turbo’s en sprinters van o.a. BNP, Commerzbank en ING.
 Aandelen  Antero Resources  AR
 Cabot Oil & Gas  COG
 Philips 66  PSX

Wilt u meer informatie over beleggen in aardgas? Bekijk dan het artikel: ‘De beste manieren om te beleggen in (aard)gas’

(Edel)metalen

De tweede soort grondstof die ik behandel is (edel)metaal. Of een metaal edel is of niet, heeft te maken met het in hoeverre het wordt aangetast door bijvoorbeeld roesten of corrosie. Van de metalen die ik behandel is goud het meest edel en koper de minste.

beleggen in grondstoffen - goud

Goud

Goud is het meest beroemde metaal en wordt daarom ook het meest verhandeld op de beurs. Ook hier is de future het meest liquide product om in te spelen op de goudprijs, maar uiteraard bestaan nog meer producten. Hierbij is de CFD op de goudprijs een uitstekend alternatief voor kleinere beleggers die het future contract te groot vinden. Meer weten over beleggen in goud? Bekijk dan het artikel ‘Is het nu tijd om te beleggen in goud?

Product  Naam  Ticker
 Future  Gold Future  GC
 Trackers  SPDR Gold Shares  GLD
 ETFS Physical Gold  PHAU
 Hefboomproducten   Turbo’s en sprinters
 Aandelen  AngloGold Ashanti  AGG
 Goldcorp  GG
 Barrick Gold Corp  ABX
 CFD  Gold Spot  XAUUSD

beleggen in grondstoffen - zilver

Zilver

Zilver is het kleinere broertje van goud, waarbij het koersverloop in zilver over het algemeen een stuk volatieler is. Net als goud wordt de grondstof al lange tijd gebruikt als betaalmiddel en verwerkt in sieraden. Ook van plan om in zilver te investeren? Vergeet dan niet het artikel ‘De beste zilver(mijn) aandelen van 2017‘ door te lezen.

 Product  Naam  Ticker
 Future  Silver future  SI
 Trackers  iShares Silver Trust ETF  SLV
 ETFS Physical Silver Shares ETF  SIVR
 Ultra Silver ETF  AGQ
 Hefboomproducten  Turbo’s en sprinters
 Aandelen  Fresnillo  FRES
 Silver Wheaton Corp.  SLW
 First Majestic Silver Corp.  AG
 CFD  Silver Spot  XAGUSD

beleggen in grondstoffen - koper

Koper

Koper is een metaal die veel wordt gebruikt in bouwconstructies. Door met name de grote vraag uit China, heeft de economische situatie in het Aziatische land grote invloed op de prijs van koper. Ook beleggen in koper? Ondek dan wat ‘de beste 5 koper aandelen van 2017‘ zijn.

 Product  Naam  Ticker
 Future  NYMEX Copper Index  HG
 Trackers  iPath Bloomberg Copper ETN  JJC
 United States Copper Index Fund  CPER
 iPath Pure Best Copper ETN  CUPM
 Aandelen  BHP Biliton  BHP
 Rio Tinto  RIO
 Southern Copper Corp.  SCCO
 Hefboomproducten  Turbo’s en Sprinters

Agrarische producten

De handel in agrarische producten is van levensbelang voor boeren. Door het gebruik van derivaten kunnen boeren zich enigszins beschermen tegen een prijsdaling voor hun oogst. De oorsprong van de huidige derivatenmarkt ligt bij de handel in agrarische producten.

beleggen in grondstoffen - koffie

Koffie

Wellicht enigszins onverwacht, maar het meest verhandelde agrarische product is koffie. Koffie is wereldwijd enorm populair en meer dan 100 miljoen mensen garen inkomsten uit de productie of verkoop van koffie.

 Product  Naam  Ticker
 Future  Coffee  KC
 Trackers  iPath Bloomberg Coffee ETN  JO
 iPath Pure Beta Coffee ETN  CAFE
 Aandelen  Starbucks Corp.  SBUX
 Whitewave Foods Company  WWAV
 Farmer Brothers Company  FARM
 Hefboomproducten  Turbo´s en Sprinters

beleggen in grondstoffen - graan

Graan

De handel in graan is populair om het volatiele karakter van de grondstof. Een te droog seizoen of juist een veel te nat seizoen voor producenten? De weersomstandigheden en daarmee het slagen van de oogst kan van grote invloed zijn op de prijs van graan.

 Product  Naam  Ticker
 Future  Corn future  ZC
 Trackers  The Teucrium Corn Fund  CORN
 Hefboomproducten Turbo’s en Sprinters

beleggen in grondstoffen - cacao

Cacao

Het laatste agrarische product dat ik behandel is cacao. Cacao wordt onder andere gebruikt om chocolade te maken. Ook in dit grondstof is het meest liquide beleggingsproduct de future, waarop de prijzen van de andere producten gebaseerd zijn. Lees het volgende artikel om meer te weten te komen over beleggen in cacao: ‘Beleggen in cacao; een belangrijke bodem in de ETF‘.

 Product  Naam  Ticker
 Future  Cocoa  C
 iPath Bloomberg Cocoa Subindex ETN  NIB
 iPath Pure Beta Cocoa ETN  CHOC
 Hefboomproducten  Turbo’s en Sprinters

Chemische elementen

De laatste soort grondstof die ik behandel zijn de elementen. Het is een ander soort grondstof dan de traditionele varianten die we reeds behandeld hebben. De zogenoemde chemische elementen kunnen immers niet in de natuur gevonden worden, maar zijn synthetisch gemaakt.

beleggen in uranium grondstoffen

Uranium

De grondstof uranium is voornamelijk bekend door het gebruik in kernreactoren. In deze reactoren wordt verrijkt uranium gebruikt voor het opwekken van energie. Sinds de tsunami en de daarbij behorende problemen met de reactor van Fukushima, ligt deze vorm van energieopwekking onder druk. Verrijkt uranium wordt echter ook gebruikt in kernwapens. De oplopende geopolitieke spanningen wereldwijd en het voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs zorgt ervoor dat uranium aandelen een hot-item zijn op dit moment. In het artikel “De beste uranium aandelen van dit moment” leest u meer over beleggen in uranium.

Product Naam Ticker
Future NYMEX Uranium Index UX
Trackers Global X Uranium ETF URA
Aandelen Cameco Corp. CCO
NexGen Energy Limited NXE
Westwater Resources WWR
Altius Minerals ALS
Uranium Participation Corp. U

beleggen in lithium LIT grondstoffen lynx

Lithium

Lithium is een metaal dat vooral bekend is door het gebruik in accu’s en batterijen. Het gebruik van batterijen in smartphones en tablets zorgde de laatste jaren al voor een toenemende populariteit van de grondstof. Echter, de prijs van lithium gaat het laatste jaar echt door het dak door het opkomende elektrisch rijden. De enorme accu’s die hiervoor nodig zijn zorgen voor een sterk toenemende vraag naar de grondstof. Eerder schreef ik al een artikel over “De beste lithium aandelen van dit moment“.

Product Naam Ticker
Trackers Global X Lithium ETF LIT
Aandelen Jiangxi Ganfeng Lithium 2460
Advanced Metallurgical AMG
Tianqi Lithium 2466
Lithium Americas LAC
Sociedad Quimica Minera de Chile SQM

beleggen in kobalt grondstoffen

Kobalt

Kobalt is een scheikundig zilverkleurig metaal dat ook bekend staat voor het gebruik in accu’s en batterijen. Het zilverkleurige metaal wordt ook gebruikt als kleurstof voor onder andere glas en porselein. De reden dat de vraag naar kobalt stijgt, is echter dezelfde als die van Lithium. Het belangrijke element voor accu’s en batterijen wordt dan ook wel lithium kobalt oxide genoemd. Wilt u mee weten over beleggen in Kobalt? Lees dan het artikel “Beleggen in kobalt; een verdubbelde koers in 1 jaar”.

Product Naam Ticker
Aandelen Katanga Mining KAT
eCobalt Solutions ECS
Fortune Minerals FT

Wilt u meer weten over beleggen in grondstoffen bij LYNX?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in vele grondstoffen. U kunt inspelen op de prijs van deze grondstoffen door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

Beleggen in grondstoffen

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×