Beleggen in olie: De 4 beste olie-aandelen van dit moment

Olie-aandelen zijn populair onder beleggers en daghandelaren vanwege de hoge volatiliteit.

De overvloed aan olie heeft de olieprijs sterk doen zakken, maar voor hoe lang?

Welke verschillende olie activiteiten zijn er en welke olie aandelen kunnen profiteren van een nieuwe oil rally? In dit artikel bespreek ik 4 interessante olie aandelen.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat zijn olie-aandelen?
  • Welke sectoren zijn er in de olie- en gasindustrie?
  • De beste olie-aandelen
  • Beleggen in olie-aandelen bij LYNX

Olie-aandelen

Wat is olie en wat zijn olie aandelen?

Als er gesproken wordt over de grondstof olie die op de financiële markten wordt verhandeld, kunnen we twee soorten onderscheiden. De meest populaire en tevens meest verhandelde oliesoort ter wereld is de Amerikaanse olie genaamd WTI. Light Sweet Crude Oil (WTI) wordt veel gebruikt in Amerikaanse raffinaderijen en geldt als een van de belangrijkste benchmarks voor de olieprijzen. Een andere belangrijke oliesoort is Brent. Deze oliesoort is vooral in Europa, Afrika en het Midden-Oosten een belangrijke benchmark voor aardolie. De naam is afgeleid van het olieveld Brent in de Noordzee.

Geïnteresseerd in alle ins en outs en mijn verwachtingen voor de olieprijs? Bekijk dan zeker dit artikel: Olieprijs verwachting 2019 & 2020 – Waar gaat de olieprijs heen?

De 3 hoofdsectoren in de olie- en gasindustrie

Bij olie gerelateerde aandelen zult u snel denken aan bedrijven die zich actief bezighouden met de productie van olie. Uiteraard is dit waar, maar de oliesector kent veel meer activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de raffinage van aardolie, de olieverkopers en of bedrijven die fossiele brandstof vervoeren. De verschillende activiteiten in de olie & gas industrie worden doorgaans onderverdeeld in 3 hoofdsectoren: upstream, midstream en downstream.

Upstream: exploratie & productie

De upstream-sector richt zich op de exploratie & productie (E&P). Bedrijven die actief zijn in deze sector houden zich bezig met het opsporen en winnen van olie & gas. Door analyse van de resultaten van geologisch en seismisch onderzoek wordt bepaald waar onderaardse reservoirs van aardolie en aardgas aanwezig zijn. Gespecialiseerde bedrijven zoals Fugro & Petroleum Geo-Services houden zich bijvoorbeeld enkel en alleen bezig met het zoeken naar geschikte boorlocaties. Deze bedrijven verzamelen gegevens van het zee- en aardoppervlak en geven vervolgens hierop gebaseerde adviezen, veelal ten behoeve van de olie- en gasindustrie.

Nadat de aanwezigheid van olie of gas is vastgesteld, worden deze uit het reservoir gewonnen, meestal door middel van boringen. Vele bedrijven zoals Saudi Aramco, Royal Dutch Shell & Sinopec halen daadwerkelijk de olie uit de grond door te boren en de vloeistof vervolgens op te pompen. De olie kan zowel op het land als uit de zee worden gehaald. Voor schalie-olie wordt er geboord in schalie, een soort kleisteen.

Er zijn echter ook bedrijven in deze sector die enkel de technische producten en diensten leveren voor de olie- en gaswinning. Veelal gaat het hierbij om een combinatie van arbeidskrachten en materiaal. Voorbeelden van bedrijven uit deze sector zijn: Schlumberger, Baker Hughes en Halliburton Company. 

Midstream: transport & opslag

De midstream-sector verzorgt de verwerking, het transport en de opslag van aardolie en aardgas na winning. Deze sector vormt een belangrijke schakel tussen de upstream-sector en de downstream-sector. Bedrijven die actief zijn in dit speelveld verzamelen de grondstoffen en transporen ze door middel van pijpleidingen, vrachtwagens, vrachtschepen, tankerschepen en goederentreinen naar de raffinaderijen. Voorbeelden van bedrijven die actief zijn in dit proces zijn Scorpio Tankers & Enbridge Inc.

Downstream: preparatie & gebruik

De downstream-sector richt zich op het raffineren van de ruwe aardolie en het verwerken/zuiveren van aardgas. Bedrijven die zich bezighouden met de verkoop en distributie van de verschillende eindproducten die hiermee worden gemaakt, vallen ook onder deze sector. De eindproducten waaraan u kunt denken zijn bijvoorbeeld benzine, diesel, vliegtuigbenzine, kerosine, kunststoffen, smeermiddelen, asfalt en dergelijke. Voorbeelden van bedrijven die veel olie raffinaderijen hebben, zijn Marathon Petroleum, Valero Energy, Exxon Mobil & Phillips 66. 

Integrated oil company:

Er zijn ook bedrijven die zich bezighouden met vrijwel elk aspect van de olie & gas industrie. Een geïntegreerd oliebedrijf organiseert haar verschillende taken en activiteiten zowel upstream, midstream als downstream. Deze bedrijven behelzen vrijwel de gehele keten van ontdekkingen tot aan de distributie van olie en gas.  Voorbeelden hiervan zijn BP, ExxonMobil of Royal Dutch Shell. Dit zijn de bedrijven die bijvoorbeeld de olie ook daadwerkelijk in benzinepompen langs de snelwegen verkopen.

Olie aandelen koers

Olie-aandelen als belegging

U kunt uiteraard blootstelling krijgen aan de olieprijs door te beleggen in bijvoorbeeld futures of ETF’s, Een andere optie om in te spelen op kansen in de oliesector is door het kopen van aandelen van gedegen oliebedrijven die veelal ook nog eens een mooi dividend uitkeren. Sommige aandelen van oliebedrijven zijn juist minder gevoelig voor bewegingen van de olieprijs en vormen daardoor een meer defensieve belegging. Een oorzaak hiervan kan zijn dat zij zich bijvoorbeeld ook bezighouden met de winning van gas, maar dit kan ook komen door een lagere productieprijs.

Door de bedrijven goed te analyseren, kunt u erg specifiek beleggen in een bepaalde activiteit uit de oliesector. Kiest u bijvoorbeeld voor een olieproducent of geeft u de voorkeur aan een bedrijf dat enkel de pijpleidingen verzorgt?

Wat zijn de beste olie aandelen van 2019?

Door de relatief hoge volatiliteit van de olieprijs zien we vaak grote bewegingen bij olie-aandelen. De afgelopen jaren kregen oliebedrijven behoorlijke klappers te verduren door de sterk gedaalde olieprijs en de concurrentie van schal. Hieronder bespreek ik 4 interessante oliebedrijven die kunnen profiteren bij een herstel van de energieprijzen.

1. Beste olie-aandelen: Royal Dutch Shell (RDSA)

Shell is al decennialang de beurslieveling van velen, voornamelijk het aantrekkelijke en houdbare dividend maakt dit aandeel interessant voor beleggers. Het dividend van Shell werd sinds 1943 nog nooit verlaagd of overgeslagen. Het dividend bedraagt op dit moment $ 0,47 per kwartaal, wat neerkomt op $ 1,88 per jaar. Dit zorgt ervoor dat aandelen Koninklijke Olie een dividendrendement van ruim 7% hebben op dit moment. Hoewel het dividend niet houdbaar is bij langdurig lage energieprijzen heeft Shell wel bewezen in het verleden dat het beschikt over voldoende reserves en trucs om het dividend betaalbaar te houden.

Het aandeel Shell heeft het de afgelopen jaren goed gedaan vergeleken met zijn concurrenten. Shell profiteert van zijn wereldwijde activiteiten, terwijl veel concurrenten zich hebben toegelegd op bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Door de vele investeringen is er in de VS een overvloed aan olie en gas en dit drukt de prijzen en de marges van veel olieproducenten naar beneden. Sommige bedrijven zoals Exxon Mobil hebben veel raffinaderijen en chemische fabrieken, terwijl Shell juist meer exposure heeft richting aardgas en tankstations.

Wanneer we naar de winst per aandeel Shell kijken, zien we dat de winst van $ 2,33 voldoende is om het dividend van $ 1,88 per jaar te betalen. De balans van Shell oogt nog altijd vrij sterk en je betaalt momenteel circa 10 keer de winst voor het aandeel. Mede door het terugbrengen van de hoeveelheid kasgeld wist Shell haar schuldenberg de afgelopen jaren te verlagen tot $ 61,9 miljard en de netto schuld staat op $ 43,4 miljard. Dit is goed te overzien voor een bedrijf met een marktwaarde van $ 220,3 miljard. De kredietbureaus geven Shell dan ook een hoge score voor kredietwaardigheid. Moody’s geeft Shell een Aa2 score en S&P geeft een score van AA-. Voor een volledige en uitgebreide analyse van Shell verwijs ik u door naar: Aandeel Shell koopwaardig na koersval?

2. Beste olie-aandelen: Scorpio Tankers (STNG)

Het volgende bedrijf is actief in de midstream sector. Scorpio Tankers bezit namelijk schepen voor het vervoer van petroleum producten. Scorpio Tankers heeft zelfs de grootste en meest moderne vloot van tankerschepen ter wereld. De afgelopen jaren zijn echter geen vetpot geweest voor de scheepvaart, maar er is veel ruimte voor herstel. De leeftijd van schepen in de wereld is fors toegenomen. Oude schepen moeten op een gegeven moment vervangen worden door nieuwe efficiëntere schepen. De nieuwe IMO 2020 regelgeving kan bovendien een katalysator zijn voor hogere tarieven. Het ombouwen van oude schepen is namelijk vaak niet de moeite waard.

Tegelijkertijd neemt de vraag naar zogeheten product tankers nog steeds toe, met name door meer export uit de VS. De productie van nieuwe tankerschepen lijkt echter niet mee te bewegen. De eerste effecten hiervan zijn al te zien, want de tarieven liggen dit jaar al een stuk hoger dan in het rampjaar 2018. Een verdere stijging van de tarieven kan de winstgevendheid van Scorpio ten goede komen.

De koers van Scorpio Tankers is eerder dit jaar uit de dalende trend gebroken. Niet veel later is Scorpio ook boven de weerstand op circa $ 31 gebroken, waarmee het technische plaatje verder verbeterde. Het aandeel vormde het afgelopen anderhalf jaar een omgekeerde head-and-shoulder patroon. Dit technische patroon helpt ons bij het bepalen van ons koersdoel. Het koersdoel van deze formatie ligt op circa $ 45.

3. Beste olie-aandelen: Conoco Phillips (COP)

Conoco Phillips is zowel actief als verkenner, verwerker en producent van olie & gas. Dit is een van de grootste oliemaatschappijen in Verenigde Staten en heeft in het verleden bewezen een goede cashflow te kunnen genereren bij lage olieprijzen. De cashflow kan enorm profiteren van een hogere olieprijs en ConocoPhillips heeft haar peers de afgelopen jaren vaak ruimschoots weten te overtreffen. ConocoPhillips presteerde erg goed in 2018, ondanks de enorme terugval van de olieprijzen in het vierde kwartaal.

In 2018 slaagde het bedrijf er in om de balans te versterken door eerder dan gepland voor circa $ 5 miljard aan schulden af te lossen, waardoor de rentekosten met 25% daalden. Ze toonden eveneens gezonde productiegetallen en versterkten hun portfolio door nieuwe samenwerkingen aan te gaan in Alaska. De staat Alaska heeft enorm veel potentie, aangezien het gebied net zo groot is als 21% van de “48 lagere staten van de VS”. Je betaalt momenteel ruim 10 keer de winst en ontvangt tevens een dividend rendement van 3% op de huidige koers. Dit aandeel verdient een plek in dit rijtje van beste olie-aandelen.

4. Beste olie-aandelen: Enbridge (ENB)

Een andere manier om in te spelen op een herstel van de energieprijzen is door aandelen van energietransportbedrijven zoals Enbridge in te kopen. Enbridge is één van de grootste pijpleidingsbedrijven in Noord-Amerika. Ze exploiteren een uitgebreid pijpleidingennetwerk dat olie en gas transporteert van A naar B, om Canada en de Verenigde Staten warm en gevoed te houden. Als transporteur van energie is Enbridge actief in Canada en de Verenigde Staten. Het bedrijf bezit het langste transportsysteem voor ruwe olie en vloeibare koolwaterstoffen in Noord-Amerika.

Enbridge heeft vrijwel geen directe blootstelling aan grondstoffenprijzen, ze verdienen het merendeel van hun geld door het transporteren van energie. Uiteraard kunnen langdurige periodes van lage energieprijzen de productievolumes van olie en gas wel wat verminderen, wat uiteindelijk lagere volumes en lagere inkomsten voor vervoerders als Enbridge betekent. Het risico is echter beperkt, gezien de noodzaak van energie in onze maatschappij. Het bedrijf heeft naast zijn blootstelling aan olie een aanzienlijke blootstelling aan aardgas, waardoor het bedrijf de risico’s enigszins heeft verspreid. Olie staat mogelijk voor een moeilijke toekomst vanwege de groeiende vraag naar elektrische voertuigen, maar volgens experts zal aardgas de komende decennia een belangrijke energiebron blijven.

Het jaar 2018 was een fantastisch jaar voor Enbridge, aangezien ze een nieuwe piek in pijplijnleveringen zagen. De toekomst ziet er eveneens rooskleurig uit, Enbridge voorziet een duidelijke behoefte aan extra aardgasvervoerscapaciteit, met name in het Noordoosten van de Verenigde Staten. Daarnaast heeft Enbridge een kleine portefeuille van duurzame-energieactiva en is van plan deze in de loop van de tijd uit te breiden. Met een contractvernieuwingspercentage van 98% in 2018 hebben ze een vrij voorspelbare vrije kasstroom, een bedrijfsmodel met een relatief laag risico en een sterk en betrouwbaar klantenbestand.

Het aandeel handelt momenteel op circa 20 keer de winst en geeft een dividendrendement van 6%. Dit dividend is naar onze verwachting houdbaar omdat Enbridge zijn dividend gedurende 22 opeenvolgende jaren wist te verhogen, ondanks meerdere recessies en dalende energieprijzen.

Olie-aandelen (ver)kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in bovenstaande olie-aandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker