De beste Nederlandse dividendaandelen van dit moment

Door de lage rente hebben aandelen met een hoog dividend de interesse gewekt van beleggers. Echter, een aandeel met het hoogste dividend hoeft niet het beste aandeel te zijn. Dividendaandelen met een groeiend dividend worden steeds meer gekocht. Deze aandelen geven een directe vergoeding en de verwachting dat de aandeelhouders in de toekomst meer mogen ontvangen. In dit artikel zet ik de beste Nederlandse dividendaandelen in de AEX voor u op een rij.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Sectoren die veel dividend uitkeren
  • Hoogdividendaandelen vs. groeidividendaandelen
  • De beste Nederlandse dividendaandelen

Sectoren die veel dividend uitkeren

Er zijn veelal twee voorwaarden waar bedrijven aan moeten voldoen om veel dividend uit te keren over een lange termijn. Ten eerste moeten bedrijven winst maken die ze kunnen verdelen onder aandeelhouders, want zonder winst is er vaak geen geld om het dividend te betalen. De tweede voorwaarde is dat het bedrijf geen andere, betere doelen heeft voor het geld.

Nederlandse dividendaandelen

Bedrijven die hard groeien zijn vaker geneigd om meer in groei te investeren en keren dus weinig tot niets uit. Dit zorgt ervoor dat bedrijven die veel dividend uitkeren meestal komen uit stabiele, meer gevestigde sectoren zoals: banken, olie-, telecom-, vastgoed- en utiliteitsbedrijven. In de AEX zitten geen utiliteitsbedrijven, maar de andere sectoren zijn goed vertegenwoordigd. Sectoren die traditioneel weinig dividend uitkeren zijn technologie-aandelen, al zijn er in deze sector inmiddels ook gevestigde partijen die dividend uitkeren.

Hoogdividendaandelen vs. groeidividendaandelen

Aandelen met een hoog dividend genereren een mooi inkomen. Door de aankomende afschaffing van de dividendbelasting zijn deze aandelen nog aantrekkelijker geworden. Het hoge dividend kan vervolgens gebruikt worden om van te leven of kan geïnvesteerd worden in nieuwe aandelen, waardoor de toekomstige dividendinkomsten toenemen.

Het nadeel van hoogdividendaandelen is dat er meestal weinig geld over is voor het bedrijf om te investeren in groei. Daarnaast zijn de verwachtingen voor de toekomstige resultaten minder gunstig. De kans op mindere resultaten in de toekomst en een mogelijke lager dividend zijn dan ook aanzienlijk.

Groeidividendaandelen keren een lager dividend uit, maar houden daardoor meer kapitaal over om te investeren in het bedrijf. De winst kan hierdoor stijgen en de dividendbetalingen kunnen dus uiteindelijk toenemen. Een andere reden dat groeidividendaandelen vaak een lager dividend uitkeren is dat de markt de groeipotentie van deze bedrijven waardeert. Hierdoor is de koers hoger.

Bedrijven die in mindere mate de mogelijkheid hebben om in groei te investeren, doen er verstandig aan om een groter percentage van de winst als dividend uit te keren.

De beste Nederlandse dividendaandelen

Hieronder een selectie van tien bekende Nederlandse dividendaandelen met hun dividendpercentage.

ABN Amro dividend = 6,1%

ABN Amro heeft het hoogste dividend in de AEX met 6,1%. Het bedrijf heeft als doel gesteld 50% van de winst uit te keren. ABN Amro heeft weinig ruimte voor groei, omdat het zich vooral op de Nederlandse markt richt. Naast de sterke Nederlandse positie heeft ABN Amro zich meer toegelegd op vermogensbeheer waarmee het een sterke positie in Noordwest-Europa wil bemachtigen.

Unibail-Rodamco-Westfield dividend = 5,7%

Vastgoedbedrijven keren vaak een groot deel van de winst uit in de vorm van dividend, zo ook Unibail-Rodamco-Westfield. Dit is het grootste en tevens het enige vastgoedfonds dat te vinden is in de AEX-Index. Het bedrijf richt zich voornamelijk op luxe winkelcentra, maar dit staat onder druk door de opkomst van online winkelen.

Met de recente overname van Westfield heeft het bedrijf haar activiteiten uitgebreid in de VS. Het bedrijf keert met 5,7% het hoogste dividend uit, op ABN Amro na. Op de kleinere Nederlandse indexen, zoals de AMX en ASCX, zijn ook andere vastgoedfondsen te vinden. Als u zich verder wilt verdiepen in vastgoedaandelen, is het artikel waarin de beste vastgoedbedrijven van Nederland worden besproken een goed begin.

Shell dividend = 5,5%

Royal Dutch Shell is het meest bekende Nederlandse dividendaandeel met een dividendrendement van 5,5%. Het bedrijf heeft met een marktwaarde van $ 290 miljard de hoogste marktwaarde van de AEX. Samen met Unilever heeft Shell de zwaarste weging in de AEX met 15%. Shell heeft een duidelijke focus op het belonen van de aandeelhouders en groeien in aardgas. Hiernaast blijft er weinig ruimte over voor groei. Shell is daarnaast sterk afhankelijk van de olieprijs, wat zowel positief als negatief uit kan pakken. Wanneer u meer informatie wilt over Shell raad ik u aan mijn vergelijking met Exxon Mobil te lezen.

KPN dividend = 5,3%

Telecomdiensten zijn goed bestand tegen recessies, maar de concurrentie duwt de tarieven continu naar beneden. Vooral bij mobiele telefonie krijgt de klant steeds meer voor minder. Dit zet de cijfers van KPN onder druk.

De vrije kasstroom is daarentegen duidelijk hoger dan de winst per aandeel. Om deze reden is het dividend van KPN voorlopig vrij veilig. Twee belangrijke punten voor de toekomst zijn: hoeveel stijgt de winst van KPN en in welke mate moet KPN in nieuwe technologieën investeren? Beiden zijn van belang om de huidige marktpositie te behouden.

ING dividend = 5,1%

ING is een ander zwaargewicht in de AEX met een dividendrendement van 5,1%. Het beleid is vergelijkbaar met het beleid van ABN Amro. ING keert slechts 51% van de winst uit. Hierdoor is er meer ruimte voor groei in leningen en ruimte voor investeringen in nieuwe technologieën. Mocht de rente weer toenemen en speciale bankenbelastingen afnemen, dan kan de winst sneller stijgen. ING heeft bovendien groeimogelijkheden buiten de Benelux. Markten zoals Duitsland, Roemenië, Spanje en Australië bieden ruimte om uit te breiden.

Let op: ING is een bank en de bankensector werd de vorige crisis hard getroffen. Het is niet uitgesloten dat in een volgende crisis banken opnieuw hard getroffen worden.

Randstad dividend = 3,8%

Randstad is een groot, wereldwijd uitzendbureau. Deze sector doet het altijd beter in een krapper wordende arbeidsmarkt en zijn daardoor cyclisch. Het gaat momenteel goed in deze markt nu op veel plekken de arbeidsmarkt aantrekt. Randstad heeft een sterke balans en creëert voldoende vrije kasstroom om het dividend te betalen en te investeren in groei.

Unilever dividend = 3,1%

Unilever zit vooral in consumentengoederen, waarvan de consumptie redelijk veilig is in een recessie. Het bedrijf heeft sterke posities in opkomende markten waar de vraag naar consumentengoederen nog snel toeneemt. Het dividend van Unilever is al sinds 1999 elk jaar verhoogd en staat nu op 3,07%. Unilever is daarmee een veilig aandeel en een typisch groeidividendaandeel. Consumenten in ontwikkelde landen geven niet veel meer aan consumentengoederen uit, waardoor de groei vooral uit ontwikkelingslanden moet komen.

Ahold-Delhaize dividend = 2,9%

De koers van Ahold Delhaize stortte vorig jaar in toen veel beleggers zich zorgen maakten over de toekomst van supermarkten. Deze zorgen zijn echter naar de achtergrond verdwenen en sindsdien is het aandeel omhoog geschoten. Met de huidige koers krijgen aandeelhouders een dividend van 2,9%. Dit is niet veel gezien de zorgen over de toekomst en de relatief trage winstgroei. Toch zijn er ook positieve punten te noemen over Ahold zoals de groei van de online verkopen, zeker na de recente koersdaling. Wanneer u meer over het aandeel Ahold Delhaize wilt of een vergelijking wil zien met Walmart dan raad ik u aan om mijn recente artikel hierover te lezen.

Synergievoordelen van de fusie kunnen de winst verder opstuwen, maar het moment om dit aandeel te kopen was vorig jaar.

RELX dividend = 2,2%

RELX heeft een zeer stabiele inkomstenbron in de vorm van abonnementsgelden. Vooral wetenschappelijke titels zijn erg winstgevend en bestand tegen recessies. Grote afnemers van deze titels zijn universiteiten en bibliotheken. Hierdoor is RELX zeer afhankelijk van de overheid. Het dividend is met 2,2% niet hoog. Het dividend kan stabiel groeien, zeker zolang overheden het huidige systeem niet gaan aanpakken.

ASML dividend = 0,7%

ASML is het laatste bedrijf in de rij van de beste Nederlandse dividendaandelen. Het is een bedrijf met een sterke positie in de semiconductor industrie. Haar EUV-techniek stelt fabrikanten in staat kleinere en snellere chips te maken. De semiconductor industrie is een groeiende, maar cyclische industrie. Er vindt daarnaast veel innovatie plaats in deze sector en onderzoek is dus van groot belang om positie te behouden.

Mocht deze positie onder druk komen te staan, dan kan het aandeel snel terrein verliezen. Dit overkwam BE Semiconductor onlangs.

ASML heeft een laag dividend, maar het dividend kan snel meegroeien met winst als de markt voor halfgeleiders niet in een recessie beland. ASML moet daarbij ook haar dominante positie behouden. Vanwege het groeipotentieel kan dit een aandeel zijn om in een dividendportefeuille op te nemen.

De beste Nederlandse dividendaandelen: de conclusie

Als dividendbelegger heeft u veel keuzes te maken. Kiest u nu voor een hoog dividend of wilt u uw portefeuille meer focussen op dividendgroei? Een sector waar beide opties aanwezig zijn is de bankensector. Echter, het is verstandig om in uw portefeuille te spreiden en niet te focussen op slechts één sector. In plaats van de keuze om een hoog dividend te ontvangen bij één bedrijf, kunt u ook kiezen voor een portefeuille met meerdere groeiaandelen. In dat geval heeft u meer spreiding.

In dit artikel zijn de beste Nederlandse dividendaandelen besproken. Er zijn buiten de AEX nog veel Nederlandse dividendaandelen te vinden op de AMX en ASCX. Sommige dividendbeleggers vinden dat beleggen in Nederlandse aandelen niet voldoende spreiding geeft. Zij zoeken een betere spreiding en investeren daarvoor in het buitenland. LYNX biedt toegang tot meer dan 100 markten in maar liefst 30 landen.

Artikelen over dividendaandelen in de Verenigde Staten of in Europa kunt u ook vinden in het LYNX Kennisportaal.

De beste Nederlandse dividendaandelen kopen bij LYNX?

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken dividendaandelen. Ook kunt u beleggen in andere Nederlandse, Europese en Amerikaanse dividendaandelen.

Beste Nederlandse dividendaandelen

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en actuele beursonderwerpen, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27