Grafiekpatronen: technische analyse deel 2

Vorige week publiceerden wij het artikel Wat is technische analyse precies? Een inleiding in TA deel 1. In dit tweede deel van de uitleg over technische analyse gaan we het hebben over grafiekpatronen. Hoe herkent u de verschillende patronen en wat kunt u uit deze patronen opmaken?

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Bull, bear & fish
  • Korte uitleg over de twee soorten hoofdpatronen
  • Soorten driehoeken
  • De wig

technische analyse bull market vs bear market

Bull market, bear market & fish market

Voordat we beginnen met de verschillende soorten patronen, is het belangrijk om de basis helder te hebben. Aandelenbeurzen kunnen zich in drie soorten markten bevinden.

Bull market

De markt die van bijna alle beleggers de voorkeur heeft, is de bullmarkt. De bullmarkt wordt gekenmerkt door stijgende koersen en een groeiend vertrouwen onder beleggers. Er is sprake van een bullmarkt indien het aandeel of de index 20% stijgt vanaf het recente dieptepunt.

Bear market

De jaren 2008 tot 2011 werden gekenmerkt door een bearmarkt. Deze markt wordt gekenmerkt door dalende koersen en hoge volatiliteit. Er is sprake van een bearmarkt indien het aandeel of de index 20% daalt vanaf de recente top.

Fish market

Tot slot hebben we nog de bekende uitspraak “It’s time to go fishing”. Dit duidt op het feit dat de markt geen duidelijke trend heeft en dus eigenlijk weinig gebeurt. Deze markt staat voor een zijwaartse markt. In deze markt kunnen dagelijkse koersuitslagen groot zijn, maar per saldo komt de onderliggende waarde nauwelijks van zijn plaats.

Een dergelijke markt hebben we in het jaar 2016 ruim een half jaar gezien. De dagelijkse koersuitslagen waren groot, maar per saldo was de beweging zijwaarts, zoals te zien is in bovenstaande grafiek.

Bekijk hieronder de LYNX Masterclass over de bull, bear en fish market. Spreker: technisch analist Edward Loef

Korte uitleg over de koerspatronen

Koersgrafieken kunnen koerspatronen bevatten die een zekere voorspellende waarde kunnen hebben. Het is handig om deze te kunnen herkennen. Er zijn twee soorten koerspatronen:

Koerspatroon 1: Continueringspatronen zijn patronen die een trend onderbreken, waarna de trend op een later tijdstip opnieuw wordt voortgezet.

Koerspatroon 2: Omkeringspatronen geven het einde van een bestaande trend aan. Bij dergelijke patronen wordt vaak een tegengestelde trend gestart. Sommige patronen die we in dit artikel bespreken, kunnen zowel een trend continueren als omkeren.

Soorten driehoeken

Symmetrische driehoek

In onderstaande grafiek van het aandeel Unibail Rodamco zien we de symmetrische driehoek. Dit patroon heeft minstens enkele weken nodig om zich te vormen. Gemiddeld gezien is het ongeveer drie maanden, maar enkele weken of juist langer is ook mogelijk.

Per trendlijn zijn minstens twee raakvlakken benodigd om van een patroon te kunnen spreken, dus in totaal vier. Des te meer raakvlakken op de trendlijnen, des te sterker het patroon. Heeft u het patroon in een grafiek erkend, dan kunt u hier op twee manieren op inspelen.

Allereerst kunt u een tegengestelde positie innemen als u verwacht dat de steun- of weerstandslijn geraakt wordt. U verwacht dus dat het patroon zich voortzet.

Een andere mogelijkheid is inspelen op een uitbraak uit de bestaande trend. Hierbij is het belangrijk dat u pas een positie inneemt als de koers daadwerkelijk uitbreekt.

Voor een bevestiging is een slotkoers buiten de gestelde bandbreedte vereist. Daarnaast moet een break-out op een stijgend volume plaatsvinden.

Oplopende driehoek

De oplopende driehoek is een bullish patroon. Dit houdt concreet in dat de kans dat de koers opwaarts uitbreekt groot is. In de onderstaande grafiek van Bank of America zien we een dergelijk patroon.

De bovenste weerstandslijn is horizontaal, terwijl de bodemlijn oploopt. De ruimte tussen beide lijnen worden steeds kleiner, waarna op basis van technische analyse een opwaartse uitbraak verwacht mag worden. Gedurende de totstandkoming van dit patroon daalt het volume, om op het moment dat de break-out plaatsvindt weer toe te nemen.

Dalende driehoek

Het tegenovergestelde patroon is de dalende driehoek, met een uitbraak welke vrijwel altijd naar beneden plaatsvindt. Dus een bearish patroon. De onderste steunlijn is horizontaal, terwijl de toppenlijn naar beneden loopt.

Rechthoek

Het laatste zijwaartse patroon is eigenlijk geen driehoek, maar een rechthoek. Dit is een traditioneel consolidatiepatroon zoals we die vaak zien. In onderstaande grafiek van de AEX-index een duidelijk voorbeeld van een consolidatiefase.

Ook hier geldt weer dat u daadwerkelijk moet wachten totdat de uitbraak daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Doorgaans gaat een uitbraak gepaard met hoger volume. Na een uitbraak verandert de daarvoor geldende weerstand in een steunniveau en het huidige steunniveau in een weerstand.

De wig

Het volgende koerspatroon die ik behandel is de wig. Een wig heeft enkele overeenkomsten met de driehoeken die we hierboven hebben behandeld. Er bestaan twee verschillende smaken, de stijgende wig en de dalende wig.

Dalende wig

De dalende wig bestaat uit een dalende weerstandslijn en een minder scherp dalende steunlijn. Dit is de bandbreedte waartussen de koers noteert. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is de uitbraak uit een dalende wig vrijwel altijd opwaarts.

In bovenstaande grafiek zien we een dalende wig. Zoals eerder besproken, is de uitbraak uit de trading range nagenoeg altijd opwaarts. Ook in bovenstaand voorbeeld kreeg de aandelenkoers na de uitbraak een positief vervolg.

Stijgende wig

De stijgende wig is exact het omgekeerde van een dalende wig. Een mogelijke uitbraak vindt nagenoeg altijd neerwaarts plaats. Daarnaast is ook bij zowel de stijgende als de dalende wig belangrijk dat het volume toeneemt tijdens een uitbraak.

Wilt u gaan handelen op basis van dergelijke patronen? Dan is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat u moet wachten met het innemen van posities tot het patroon volledig heeft plaatsgevonden. Denk bijvoorbeeld aan een uitbraak uit een patroon. Het is zaak dat u pas instapt als de koers daadwerkelijk boven de weerstand uitbreekt.

Daarnaast raad ik u aan om niet alleen naar de patronen te kijken, maar dit te combineren met andere technische in indicatoren waar ik in week 6 uitgebreid op terugkom. Hier bij is het handelsvolume een belangrijk gegeven om in de gaten te houden. Een stijgend volume maakt de kans van slagen over het algemeen groter.

Technische analyse software

Om zelf een goede technische analyse te maken is betrouwbare TA software essentieel. Het LYNX Handelsplatform beschikt over veel tools waarmee u eenvoudig steun-, weerstand- en trendlijnen kunt trekken om de koersgrafieken vanuit een technisch oogpunt te kunnen benaderen. De software beschikt tevens over meer dan 80 technische indicatoren. Hier kom ik in een volgend artikel nog uitgebreid op terug.

P.S. 

Wilt u graag een cursus of een masterclass over technische analyse volgen? Schrijf u dan gratis in voor een LYNX Masterclass. Wekelijks zijn verschillende beursexperts te gast in de LYNX Studio. In deze online masterclasses bespreken zij verschillende onderwerpen, waaronder technische analyse. U kunt tevens alle eerder opgenomen masterclasses terugkijken in het LYNX Masterclass archief.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27