Koers aandeel PostNL herstelt, dividend blijft koninklijk

Bij de nieuwe cijfers van PostNL zagen we een verdere verschuiving naar pakketten. PostNL hield zich aan de belofte het dividend te laten groeien. Het interim dividend steeg van € 0,07 naar € 0,08 per aandeel PostNL. De nieuwe cijfers en het stevige herstel vormen de aanleiding om de koers en resultaten van PostNL nader te bekijken.

In dit artikel bespreek ik de volgende onderwerpen:

  • Nieuws PostNL
  • Fundamentele analyse PostNL
  • De balans en concurrenten
  • Koers & koersdoel aandeel PostNL
  • Analisten advies aandeel PostNL
  • Dividend PostNL
  • Conclusie

aandeel postnl - dividend aandeel - Koers PostNL

Aandeel PostNL

Nieuws PostNL

Update 5 augustus 2019: Aandeel PostNL stijgt na kwartaalcijfers

De koers van PostNL veert op en stijgt 5,80% na publicatie van de cijfers. Dit gebeurt op een bloedrode beursdag, maar beleggers in het aandeel PostNL hebben de afgelopen tijd ook weinig rede tot vreugde gehad. De koers van het aandeel is sinds de publicatie van het eerste kwartaal stevig weggezakt. Dit herstel zorgt er evenwel voor dat PostNL de koers van € 1,60 per aandeel aantikt. Het recente dieptepunt van € 1,38 is daardoor voorlopig uit zicht verdwenen.

Beleggers zijn tevreden met dat PostNL de Duitse Postcon divisie afstoot en de belofte van een groeiend dividend waarmaakt. Dit laatste was na het matige eerste kwartaal een vraagteken geworden voor veel beleggers. Een andere belangrijke mijlpaal voor PostNL is dat vanaf nu 51% van de omzet gerelateerd is aan e-commerce. E-commerce is de groeibriljant van PostNL. Mede dankzij de sterke marktpositie in Nederland zou PostNL in theorie van het groeiend aantal online verkopen moeten profiteren. Het probleem dat zich ook dit kwartaal weer voordoet is dat een hogere omzet niet wordt omgezet in een hogere winst. De pakkettendivisie zag het volume in het tweede kwartaal met 13% stijgen ten opzichte van vorig jaar. De omzet steeg 7,8%, maar de onderliggende operationele winst daalde met 3,2% tot € 30 miljoen.

De groei van de pakketdivisie vergt investeringen in depots. In het tweede kwartaal werd het depot bij Almere opgeleverd en voor de tweede helft van 2019 verwacht PostNL ook centra in Tilburg en Dordrecht te openen. Tegelijkertijd wil PostNL de bestaande faciliteiten efficiënter gaan gebruiken om zo de winstgevendheid te verhogen.

Het gevaar voor PostNL blijft echter dat door het royale dividend er weinig geld over blijft voor investeringen. De balans van PostNL is echter zwak, het eigen vermogen is € 4 miljoen negatief en het bedrijf zucht onder € 398 miljoen aan langetermijnschulden en € 317 miljoen aan pensioenverplichtingen. De vraag is dan ook of PostNL wel ruimte heeft om het jaarlijkse dividend van € 63 miljoen te betalen. Het dividendrendement is 15,64% en deze hoogte toont al aan dan de markt ook niet veel vertrouwen heeft in de houdbaarheid van het dividend. Mocht PostNL echter het dividend schrappen of verlagen dan zal dit bepaalde beleggers afschrikken.

Eerder aandeel PostNL nieuws

8 mei 2019

De koers van PostNL aandelen zakt weg op de tegenvallende kwartaalcijfers. De omzet bij pakketten neemt met 16% toe en vangt daarmee de verdere daling bij postbezorging (-9,9%) op. Toch zijn beleggers niet enthousiast en staat het aandeel PostNL weer onder de € 2. Een omzetstijging van 1% is niet voldoende. Aandeelhouders zien namelijk de winstgevendheid teruglopen en maken zich zorgen om de houdbaarheid van het hoge dividend. Zo daalde de nettowinst van € 14 miljoen naar € 6 miljoen en de kasstroom uit operationele activiteiten nam af van €11 miljoen naar € 4 miljoen. Wat het meeste pijn doet is het feit dat de winstgevendheid bij de pakketten gelijk is gebleven ondanks de sterke groei.

25 februari 2019

De koers van het aandeel PostNL stond het afgelopen jaar onder druk en is fors gedaald van € 4,25 naar een recent dieptepunt van € 1,90 per aandeel, een verlies van 55,3%. Vanaf daar steeg het weer naar een koers van € 2,49 per aandeel. Vooral de nieuwe jaarcijfers van PostNL werden goed ontvangen, hierdoor staat de koers van het aandeel PostNL wederom 10% hoger.

Fundamentele analyse PostNL

PostNL heeft last van de snel dalende vraag naar de bezorging van post. Hogere tarieven, zoals de aangekondigde verhoging naar € 0,87 per postzegel, versnelt deze trend alleen maar. Ondanks de prijsverhogingen daalt de winstgevendheid. Post zorgt nog steeds voor meer dan de helft van de omzet en blijft dus drukken op de resultaten. Het aantal bezorgde poststukken daalde vergeleken met vorig jaar met 10,7%. De onderliggende winst bij de postbezorging van PostNL daalde in het traditioneel sterke vierde kwartaal van € 73 miljoen naar € 71 miljoen. Het enige lichtpunt bij de postbezorging is het feit dat met de overname van Sandd de concurrentie mogelijk wat minder is geworden.

De vooruitzichten blijven echter zwak. Voor 2019 verwacht PostNL een daling van zo’n 9%, terwijl de marge terugvalt van 5,5% naar een marge tussen de 3% en 5%. Verliezen blijven hierdoor een mogelijkheid, maar zouden PostNL ook een veel sterkere positie geven ten opzichte van de overheid. Door mogelijke verliezen kan PostNL het argument om de tarieven te verhogen beter hard maken tegenover de overheid. Hogere tarieven zijn namelijk de enige manier om de organisatie staande te houden.

Bij pakketten loopt het wel storm bij PostNL. Het aantal bezorgingen nam met 20% toe. Dit komt met name door de groei van de e-commerce. Het spijtige is echter dat deze groei in het aantal pakketten zich niet doorvertaald naar hogere winsten. De pakketdienst zag het onderliggende inkomen dalen van € 39 miljoen naar € 36 miljoen in het laatste kwartaal van 2018. Deze winstdaling is zorgelijk, het duidt er namelijk op dat er geen sprake is van stijgende marges bij een stijgende omzet. Voor 2019 hoopt PostNL op een groei boven de 10% en een marge tussen de 7,5% en 9,5%. In 2018 was de marge 7,5%. Het groeidoel lijkt voorzichtig gezien de groei in 2018. Beleggers zullen vooral kijken naar of PostNL erin slaagt de hogere marges waar te maken.

De balans en concurrenten van PostNL

De balans van PostNL is historisch gezien een zorgenkindje. De pensioenverplichtingen waren altijd een loden last, maar lijken nu eindelijk onder controle. De coverage ratio is nu 116% en daarmee lijken de pensioenzorgen in het verleden te liggen. De schuldenlast lijkt met € 420 miljoen aanzienlijk, maar lijkt door de € 269 miljoen aan kasgeld niet echt een probleem. Het is met de pensioenen en schulden echter ook geen baken van stabiliteit. De belangrijkste vraag voor de koers van het aandeel PostNL is hoe de winstgevendheid van de pakkettendivisie zich gaat ontwikkelen.

Amerikaanse concurrenten zoals UPS en FedEx zijn zeer winstgevend en vormen een soort droomscenario. In Europa zijn er nog veel kwakkelende postbedrijven waarvoor geen plaats is. De onzekerheid die de postdivisie met zich meebrengt, zorgt bovendien voor extra risico’s. Het terugtrekken op de thuismarkt waar het een sterke marktpositie heeft en genoeg schaal om efficiënt te werken, biedt hoop dat PostNL uiteindelijk toch kan profiteren van de groei in e-commerce.

Koers & koersdoel aandeel PostNL

De koers van het aandeel PostNL kreeg in het afgelopen jaar flinke klappen. De gedecimeerde winst in de postdivisie en dalende winsten bij pakketten zorgden ervoor dat het aandeel steeds verder wegzakte. De recente val duwde de koers onder het dieptepunt dat eerder was neergezet. Deze werd met kracht doorbroken in een slecht beursklimaat. De koers van € 2,80 is daardoor van een steun in een weerstand veranderd. De koers van het aandeel PostNL zal hier doorheen moeten breken om in ieder geval een deel van de verliezen weer goed te maken.

Gekeken naar de kortere termijn valt op dat de koers van het aandeel PostNL in een neerwaartse trend zat, maar dat het daar dankzij de goed ontvangen jaarresultaten is uitgebroken. De prijs van € 2,80 zal een belangrijke barrière zijn voor het aandeel PostNL om een deel van de verliezen goed te maken. Winstgevende groei in de pakketdivisie is de belangrijkste manier voor de koers van het aandeel om de stijgende lijn door te zetten.

Analistenadvies aandeel PostNL

Er zijn 13 analisten die advies geven over het aandeel PostNL. Zes analisten geven een koopadvies, zes adviseren het aandeel PostNL aan te houden en één analist heeft een verkoopadvies. Het koersdoel van de analisten is € 3,35 per aandeel, wat dus wijst op een potentieel rendement van 46,3%. Het is opvallend dat veel analisten het koersdoel de afgelopen periode nauwelijks hebben aangepast, terwijl de koers van PostNL daalde van € 3,30 per aandeel naar € 2,29. Wat ook opvalt is dat het aantal analisten dat het advies geeft te verkopen, sterk is gedaald. Het waren er namelijk vier toen het aandeel PostNL nog rond de € 3,30 stond. Het lijkt erop dat drie van de analisten met verkoopadviezen het advies hebben bijgesteld naar houden, nu de koers van het aandeel PostNL recent zo is gedaald.

Dividend PostNL

Het management van PostNL wil graag een progressief dividendbeleid voeren, waarbij hogere winsten ervoor zorgen dat hogere dividenden mogelijk zijn. Het huidige dividend is echter met € 0,24 per aandeel al goed voor een rendement van 9,6%. Dat hoge rendement laat zien dat beleggers weinig vertrouwen hebben in een scenario met groeiende dividenden in de toekomst. Toch zou het huidige dividend houdbaar kunnen blijken, zeker als de postdivisie dit jaar met hogere tarieven extra winst genereert. Analisten zijn hierover vrij positief en verwachten in 2019 zelfs een winst van € 0,34 per aandeel. Kijkend naar de recente resultaten is er echter een reële kans dat PostNL het dividend toch moet korten. PostNL investeert namelijk veel in het moderniseren van zijn logistieke centra. Deze investeringen zijn noodzakelijk om de groei aan te kunnen, maar drukken wel de vrije kasstroom. Een ander probleem is het feit dat PostNL nu 80% van de winst uitkeert, terwijl het zich richt op een maximum van 75%. PostNL is bovendien afhankelijk van de welwillendheid van de overheid om steeds hogere posttarieven toe te staan.

Conclusie aandeel PostNL

PostNL presenteerde meevallende cijfers. Er is hoop dat het bedrijf volgend jaar de winst weer kan opvoeren bij de pakketdivisie. Hogere posttarieven en sterke groei in e-commerce bieden kansen voor het aandeel PostNL. Het dividend is erg royaal met 9,6%, maar veel groei verwachten is wat optimistisch. De posttak blijft een zorgenkindje met teruglopende omzetten en is afhankelijk van steeds verder stijgende tarieven. Het bezorgen van pakketten is erg competitief en vergt grote investeringen, terwijl de vraag naar het bezorgen van post enkel afneemt. De marktpositie van PostNL is erg sterk in Nederland, maar de positie in België blijft redelijk zwak. Beleggers die veel belang hechten aan een hoog dividend en bereid zijn te investeren in een bedrijf met bovengemiddeld risico kunnen een positie overwegen.

Zelf aandelen PostNL kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel PostNL. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen PostNL interessant

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27