Koers aandeel PostNL staat onder druk, maar dividend blijft koninklijk

De koers van het aandeel PostNL stond het afgelopen jaar onder druk en is fors gedaald van € 4,25 naar een recent dieptepunt van € 2,44 per aandeel, een verlies van 42,6%. Vanaf daar steeg het naar een koers van € 2,63 per aandeel.

Bij de nieuwe kwartaalcijfers zagen we een verdere verschuiving naar pakketten en dat PostNL het dividend in de toekomst wil laten groeien. De nieuwe cijfers en de stevige correctie vormen de aanleiding om de koers en resultaten van PostNL nader te bekijken.

In dit artikel bespreek ik de volgende onderwerpen:

  • Fundamentele analyse PostNL
  • Koers & koersdoel aandeel PostNL
  • Analisten advies aandeel PostNL
  • Dividend PostNL
  • Conclusie aandeel PostNL

Aandeel PostNL

Fundamentele analyse PostNL

PostNL heeft last van de snel dalende vraag naar de bezorging van post. Hogere tarieven, zoals de aangekondigde verhoging naar € 0,87 per postzegel, versnelt deze trend alleen maar. Ondanks deze prijsverhogingen daalt de winstgevendheid. Post zorgt nog steeds voor meer dan de helft van de omzet en blijft dus drukken op de resultaten. Het aantal bezorgde poststukken daalde vergeleken met vorig jaar met 11,9%. De onderliggende winst bij de postbezorging van PostNL daalde van € 20 miljoen naar € 7 miljoen. Het enige lichtpunt bij de postbezorging is het feit dat met deze daling de winst zo klein is dat deze niet veel verder meer kan dalen. Verliezen zijn natuurlijk een mogelijkheid, maar zouden PostNL ook een veel sterkere positie geven ten opzichte van de overheid.

Bij pakketten loopt het echter wel storm bij PostNL en nam het aantal bezorgingen met 20% toe. Dit komt met name door de groei van e-commerce. Het spijtige is echter dat deze groei in het aantal pakketten zich niet doorvertaald naar hogere winsten. De pakketdienst zag het onderliggende inkomen dalen van € 32 miljoen naar € 30 miljoen. Deze winstdaling is zorgelijk, want dat duidt erop dat er geen sprake is van stijgende marges bij een stijgende omzet.

De balans van PostNL is historisch gezien een zorgenkindje. De pensioenverplichtingen waren altijd een loden last, maar lijken nu eindelijk onder controle. De coverage ratio is nu 116,4% en daarmee lijken de pensioenzorgen in het verleden te liggen. De schuldenlast lijkt met € 411 miljoen aanzienlijk, maar door de € 222 miljoen aan kasgeld niet echt een probleem. De belangrijkste vraag voor de koers van het aandeel PostNL is hoe de winstgevendheid van de pakkettendivisie zich gaat ontwikkelen.

Amerikaanse concurrenten zoals UPS en FedEx zijn zeer winstgevend en vormen een soort droomscenario. In Europa zijn er nog veel kwakkelende postbedrijven waarvoor geen plaats is. De onzekerheid die de postdivisie met zich meebrengt, zorgt bovendien voor extra risico’s. Het terugtrekken op de thuismarkt, waar het een sterke marktpositie heeft en genoeg schaal om efficiënt te werken, biedt hoop dat PostNL uiteindelijk toch kan profiteren van de groei in e-commerce.

Koers & koersdoel aandeel PostNL

De koers van het aandeel PostNL kreeg in het afgelopen jaar flinke klappen. De gedecimeerde winst in de postdivisie en dalende winsten bij pakketten zorgden ervoor dat het aandeel steeds verder wegzakte. De recente val duwde de koers onder het dieptepunt dat eerder was neergezet. Deze werd met kracht doorbroken in een slecht beursklimaat. De koers van € 2,80 is daardoor van een steun in een weerstand veranderd. De koers van het aandeel PostNL zal hier doorheen moeten breken om in ieder geval een deel van de verliezen weer goed te maken.

Gekeken naar de kortere termijn valt nog steeds op dat de koers van het aandeel PostNL in een neerwaartse trend zit. De prijs van € 2,80 zal een belangrijke barrière zijn voor het aandeel PostNL om een deel van de verliezen goed te maken. Winstgevende groei in de pakketdivisie is de belangrijkste manier voor de koers van het aandeel PostNL om weer een stijgende lijn te pakken te krijgen.

Analistenadvies aandeel PostNL

Er zijn 13 analisten die advies geven over het aandeel PostNL. 6 analisten geven een koopadvies, 6 adviseren het aandeel PostNL aan te houden en één analist heeft een verkoopadvies. Het koersdoel van de analisten is € 3,54 per aandeel, wat dus wijst op een potentieel rendement van 38,8%. Het is opvallend dat veel analisten het koersdoel nauwelijks hebben aangepast, terwijl de koers van PostNL daalde van € 3,30 per aandeel naar € 2,63 nu. Wat ook opvalt is dat het aantal analisten dat het advies geeft te verkopen sterk is gedaald. Dit waren er namelijk 4 toen het aandeel PostNL nog rond de € 3,30 stond. Het lijkt erop dat drie van de analisten met verkoopadviezen het advies hebben bijgesteld naar houden, nu de koers van het aandeel PostNL recent zo is gedaald.

Dividend PostNL

Het management van PostNL wil graag een progressief dividendbeleid voeren, waarbij hogere winsten ervoor zorgen dat hogere dividenden mogelijk zijn. Het huidige dividend is echter met € 0,24 per aandeel al goed voor een rendement van 9,2%. Dat hoge rendement laat zien dat beleggers weinig vertrouwen hebben in een scenario met groeiende dividenden in de toekomst. Toch zou het huidige dividend houdbaar kunnen blijken, zeker als de postdivisie met hogere tarieven volgend jaar weer wat extra winst genereert. Analisten zijn hierover vrij positief en verwachten in 2019 zelfs een winst van € 0,34 per aandeel. Kijkend naar de recente resultaten is er echter een reële kans dat PostNL het dividend toch moet korten. PostNL investeert namelijk veel in het moderniseren van zijn logistieke centra. Deze investeringen zijn noodzakelijk om de groei aan te kunnen, maar drukken wel de vrije kasstroom.

Conclusie aandeel PostNL

PostNL presenteerde teleurstellende cijfers, toch is er hoop dat het bedrijf volgend jaar de winst weer kan opvoeren. Hogere posttarieven en sterke groei in e-commerce bieden kansen voor het aandeel PostNL. Het dividend is erg royaal met 9,2%, maar veel groei verwachten is wat optimistisch. Het bezorgen van pakketten is erg competitief en vergt grote investeringen, terwijl de vraag naar het bezorgen van post enkel afneemt. De marktpositie van PostNL is erg sterk in Nederland, maar de positie in België blijft redelijk zwak. Beleggers die veel belang hechten aan een hoog dividend en bereid zijn te investeren in een bedrijf met bovengemiddeld risico kunnen een positie overwegen.

Zelf aandelen PostNL kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel PostNL. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen PostNL interessant

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en actuele beursonderwerpen, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27