Waarom ik Amerikaanse opties verkies boven Europese opties

In het afgelopen decennium zijn beleggers steeds vaker de grens overgegaan bij het handelen op de financiële markten. Het is al lang niet meer zo dat iedere Nederlandse beleggingsportefeuille bestaat uit de traditionele, solide aandelen als Shell, Unilever en ING. Beleggers hebben de weg naar nieuwe markten gevonden, wat mede mogelijk is gemaakt door de komst van online brokers zoals LYNX. Naast het aanbod van de Europese landen zijn met name Amerikaanse markten erg interessant onder beleggers. Dit geldt niet alleen op het gebied van de aandelen zelf, maar ook voor opties. Een goede reden om Amerikaanse opties en Europese opties te vergelijken.

Amerikaanse opties kennen een aantal voordelen tegenover Europese opties. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen Europese en Amerikaanse opties en laat ik u graag zien waarom mijn voorkeur uitgaat naar Amerikaanse opties. De belangrijkste voordelen zijn als volgt:

Openingstijden Amerikaanse optiebeurs

De meerderheid van de Nederlandse beleggers is regelmatig actief op de financiële markten. De meeste van u zijn echter van beroep geen beurshandelaar, maar hebben een gewone baan. Beleggen wordt bijvoorbeeld gedaan als hobby, aanvulling op het pensioen of als alternatief voor sparen.

Nu is de Amsterdamse optiebeurs van maandag tot vrijdag geopend van 9:00 tot 17:30 uur, het moment waarop veel mensen werken. Natuurlijk is het met de techniek van tegenwoordig mogelijk om overdag even in te loggen op een mobiele telefoon en een overzicht van de koersen te krijgen. Kijken we naar de Amerikaanse beurzen, dan zijn die geopend van 15:30 tot 22:00 uur. U heeft in de avond dus alle tijd om rustig een blik op de markten te werpen. Zo kunt u op uw gemak inloggen in het handelsplatform en de stand van zaken bekijken.

Juist deze latere openingstijden zijn een voordeel. Handelt u in opties, dan is het over het algemeen belangrijk om met enige regelmaat een blik op de posities te werpen. Optieprijzen kunnen snel wijzigen waardoor enige oplettendheid verplicht is. In de avond is hier over het algemeen meer tijd voor dan overdag, vandaar dat het verschil in openingstijden een voordeel is van Amerikaanse opties.

Liquiditeit van Amerikaanse opties

Het belangrijkste argument in een vergelijking tussen effecten of opties draait vrijwel altijd om de liquiditeit. In een ander artikel hebben we eerder al het belang van liquiditeit bij Amerikaanse opties benadrukt. Liquiditeit is een lastig begrip en in de simpele vorm die ik gebruik betekent dit het verschil tussen de bied- en laatprijs, oftewel de spread.

Wanneer u een optie koopt of verkoopt, betaalt u transactiekosten aan de broker. Voor het kopen van een calloptie ING betaalt u bij LYNX  € 0,79 en voor een calloptie Apple betaalt u $ 2,40. Dit zijn de directe kosten voor het handelen en dit is de omzet voor LYNX. Daarnaast zijn er ook indirecte kosten bij het handelen, namelijk de spread. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld gaan we dit toelichten.

– Calloptie ING oktober 2021 11,5 noteert 0,52 bieden om 0,55 laten.

Voor de genoemde calloptie is dit een spread van 0,03. Wanneer u koopt voor € 0,52 en direct weer verkoopt voor € 0,55 bedraagt uw verlies € 0,03 per optie. Dit komt neer op € 3 (rekening houdend met een multiplier van 100) aan indirecte kosten voor deze transactie. Als u koopt, betaalt u de laatprijs en wanneer u verkoopt ontvangt u de biedprijs. Bij minder liquide aandelen kan de spread nog veel groter worden. Natuurlijk bent u vrij om daar tussenin te gaan liggen, wat ik ook van harte aanraad, alleen heeft u dan niet de garantie dat u ook daadwerkelijk uitvoering krijgt. Indien u een optiecombinatie zal inleggen of meerdere eenheden wilt kopen, dan lopen de kosten uiteraard nog verder op.

Vergelijken we dit met een Amerikaanse optie op Cisco, dan ziet u dat de spread slechts $ 0,01 bedraagt.

– Calloptie Apple oktober 2021 $ 160 noteert $ 1,32 bieden om $ 1,33 laten.

Sommige callopties van Apple en andere populaire aandelen kennen soms zelfs de kleinst mogelijke spread. Een kleiner verschil dan $ 0,01 tussen de bied- en laatprijs is bij het handelen van opties niet mogelijk. Uw indirecte kosten voor deze optie bedragen dus slechts $ 1 of $ 2, een stuk minder dan bij een optie op bijvoorbeeld ING.

De liquiditeit van de opties is dus van wezenlijk verschil voor uw portemonnee. De Amerikaanse markten zijn vele malen groter dan de Nederlandse. Het aantal market makers dat met elkaar concurreert zorgt ervoor dat de verschillen tussen de bied- en laatprijs heel klein zijn. Door de grote volumes die dagelijks verhandeld worden, is dit mogelijk. Zo bedraagt het gemiddelde volume van opties op Apple ruim 3 miljoen contracten. Op de hele Nederlandse optiebeurs bij elkaar kunnen ze in hun handen knijpen wanneer de helft van dit aantal bereikt wordt. Het is dus belangrijk om te realiseren dat de indirecte kosten, gemeten aan de hand van de spread, een groot verschil maken. Op de lange termijn kan dit het verschil maken of u winstgevend bent of niet.

Verscheidenheid Amerikaanse vs Europese opties

Een ander belangrijk punt is het grote aantal aan verschillende aandelen die verhandelbaar zijn op de Amerikaanse markten. In totaal zijn er in Amerika ongeveer 4400 aandelen en ETF’s die opties hebben. In Nederland is dit aantal minder dan 100. Nu denkt u misschien aan de rest van Europa om de vergelijking iets eerlijker te maken. Daar kan ik kort over zijn: heeft u weleens een optie in Italië verhandeld? De liquiditeit is zo goed als nihil en de spreads zijn gigantisch. Een Belg handelt meestal ook geen opties in België, maar is actief op de Nederlandse of Amerikaanse optiebeurs.

Het brede aanbod aan verschillende onderliggende waardes is ook een voordeel. Denk bijvoorbeeld aan innovatieve groeiaandelen zoals Tesla, GoPro, Twitter en Netflix. Op de Nederlandse markt zijn dit soort aandelen simpelweg niet genoteerd. Dat is natuurlijk ook logisch, een vergelijking tussen de kapitaalmarkten van Nederland en Amerika gaat niet op.

Wel is het belangrijk om goed uw huiswerk te doen. Veel buitenlandse aandelen zijn iets minder makkelijk te doorgronden, al is het in het huidige informatietijdperk vrij eenvoudig om er meer over te weten te komen.

Amerikaanse stijl en Europese stijl opties

Het kan geen kwaad om te eindigen met een klein stukje optietheorie. Bent u minder bekend met het handelen in Amerikaanse opties, dan is het belangrijk om het verschil tussen de twee type opties goed te onderscheiden. Opties kunnen namelijk Amerikaanse stijl óf Europese stijl zijn. Dit staat overigens los van het land of continent waar de opties verhandeld worden, maar heeft betrekking op de manier van afwikkeling.

Amerikaanse stijl houdt in dat de afwikkeling van de opties fysiek plaatsvindt. Met een fysieke afwikkeling wordt bedoeld dat u de onderliggende waarde van bijvoorbeeld een calloptie ING geleverd kan krijgen. Dit is mogelijk tot en met de expiratiedatum. Het is belangrijk om te realiseren dat dit type opties vroegtijdig uitgeoefend kan worden. In vaktermen heet dit een early exercise. Bezit u een calloptie, dan kunt u deze ieder moment van de dag tot en met de expiratiedatum uitoefenen, zodat u de onderliggende aandelen direct bijgeschreven krijgt in uw portefeuille. Een leuk bijkomend voordeel hiervan is dat LYNX geen transactiekosten rekent voor het uitoefenen van opties. Hiermee is het een goedkope manier om zonder kosten de onderliggende aandelen te verkrijgen.

Europese stijl opties zitten anders in elkaar. Ten eerste wordt de optie cash afgewikkeld en vindt er dus geen fysieke levering plaats. U bent waarschijnlijk wel bekend met de term cash settlement, wat betekent dat de uiteindelijke ontvangsten van de optie worden bepaald aan de hand van de settlement prijs. Het meest aansprekende voorbeeld zijn AEX-opties. Iedere derde vrijdag van de maand wordt gekeken naar het gemiddelde van de AEX-index tussen 15:30 uur en 16:00 uur. Dit gemiddelde is de settlement prijs waartegen de call- en putopties contant worden afgerekend. U krijgt dit bedrag na expiratie bijgeschreven op uw rekening.

Tussen de twee verschillende type opties zit dus een behoorlijk verschil. Alle aandelenopties in Nederland en Amerika zijn Amerikaanse stijl opties. Op expiratiedatum worden de opties fysiek afgewikkeld en dit kan ook al vroegtijdig plaatsvinden middels een early exercise. Het is dus fijn dat tussen een calloptie ING en een calloptie Apple geen verschil is in de afwikkeling.

Binnen het LYNX handelsplatform vindt u deze informatie eenvoudig terug door met uw linkermuisknop dubbel te klikken op een optie. In een nieuw scherm wordt alle belangrijke informatie over de optie getoond, waaronder de multiplier en de optiestijl.

Conclusie

Met de bovenstaande punten wil ik benadrukken dat Amerikaanse opties interessant kunnen zijn voor beleggers. Nederland is bij uitstek een optieland. In geen enkel ander Europees land zijn beleggers zo actief met opties. Zelf heb ik een voorkeur voor Amerikaanse opties, omdat de spread kleiner is en er veel meer keuze is aan onderliggende waardes. Als beleggingsspecialist bij LYNX ben ik dagelijks bezig met de financiële markten, waardoor de openingstijden voor mij weinig verschil maken. Binnen ons platform kunt u uitstekend Amerikaanse opties verhandelen tegen scherpe tarieven. Ik hoop uw interesse gewekt te hebben en wens u alvast veel succes met het handelen in opties.

Meer weten over beleggen in Amerikaanse opties via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in Amerikaanse opties, futures en aandelen te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Amerikaanse opties vs Europese opties

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×