Fractionele aandelen kopen
en verkopen

Benut via LYNX de mogelijkheid om Amerikaanse, Canadese en Europese fractionele aandelen te kopen en verkopen. Geniet van de flexibiliteit die fractioneel handelen met zich meebrengt.

De prijs van sommige aandelen, zoals Booking Holdings Inc., Seaboard en Hermes International SCA, is minstens viercijferig. Het is moeilijk voor zowel kleine beleggers als ervaren beleggers, die hun investeringen breed willen spreiden, om dergelijke dure aandelen te kopen. Fractionele aandelen bieden hier de oplossing. Handelen in fracties biedt de kans om met een door uzelf gekozen bedrag te investeren in een deel van een aandeel. Hierdoor kunnen beleggers bijvoorbeeld slechts een half aandeel kopen in plaats van een volledig aandeel.

Open nu een beleggingsrekening
Fractionele aandelen kopen en verkopen

Koop en verkoop van fractionele aandelen

Fractionele aandelen verhandelen – Hoe het werkt

Er zijn twee manieren om fractionele aandelen via LYNX te kopen. U kunt het gewenste aantal aandelen opgeven (bijvoorbeeld 0,2) of het bedrag waaruit het aantal aandelen wordt berekend. Als het opgegeven investeringsbedrag gedeeld door de huidige aandelenprijs geen geheel getal oplevert, wordt slechts een deel van het gegeven aandeel aan de portefeuille toegevoegd.

Om dit mogelijk te maken, koopt de broker hele aandelen, die vervolgens proportioneel worden toegewezen aan hun klanten. Bij dividenduitkering ontvangen beleggers alleen het deel van het dividend (pro-rata basis) dat overeenkomt met het aantal aandelen dat ze bezitten. De belegger kan zijn (long) fractionele aandelenpositie of een deel ervan verkopen.

Er zijn doorgaans geen extra kosten verbonden aan deze service. Voor een volledig overzicht van de tarieven, verwijzen we graag naar het tarievenoverzicht.

Fractionele aandelen – Nuttig in de aandelenhandel

  • Dure aandelen kopen: Door fracties van aandelen te kopen, kunnen beleggers ook handelen in dure aandelen met hoge marktwaarden.
  • Met ieder mogelijk bedrag beleggen in aandelen: Beleggers kunnen een gewenst bedrag investeren, zoals 3000 USD, ongeacht de werkelijke marktprijs van het aandeel.
  • Portefeuilles diversifiëren: Met behulp van fractionele aandelen kan een portefeuille optimaal gediversifieerd worden, zelfs met kleinere investeringen.
  • Investeer iedere cent: Beleggers kunnen ook kleine bedragen op hun rekening gebruiken en deze in fracties beleggen om het rendement te maximaliseren.
Fractionele aandelen verhandelen - Hoe het werkt
Opmerking over het verhandelen van fractionele aandelen

Houd er rekening mee dat bij de aankoop of verkoop van fractionele aandelen via LYNX, een aan IBKR gelieerde onderneming als tegenpartij fungeert. Meer informatie over de risico’s van fractionele aandelen vindt u hier: informatie over de handel in fractionele aandelen (Engels).Fractionele aandelen kopen – Voorbeeld

Door fractionele aandelen te kopen is geen enkel aandeel te duur: u kunt investeren in een aandeel, ongeacht de aandelenprijs en het bedrag van de investering.

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om fractionele aandelen van in aanmerking komende Amerikaanse, Europese, Canadese aandelen en ETF’s te kopen. De volgende voorbeelden illustreren de mogelijkheden die handelen in fracties biedt.

Voorbeeld 1: vast bedrag

Amerikaanse aandelen

Stel dat u een investering van 4000 USD gelijkmatig wilt verdelen over vier verschillende Amerikaanse aandelen. Met andere woorden, u wilt 1000 USD investeren in elk van deze vier Amerikaanse aandelen. Als het dollarbedrag niet resulteert in de aankoop van hele aandelen, worden de overeenkomstige fracties toegevoegd aan uw portefeuille.

Amerikaans aandeelInvesteringAandelenprijs*Fracties
Netflix1.000 USD394,40 USD2,5355 aandelen
Tesla1.000 USD265,28 USD3,7696 aandelen
Seaboard1.000 USD3.840,00 USD0,2604 aandelen
Booking1.000 USD3.158,33 USD0,3166 aandelen

*Slotkoers per 18 september 2023 – De selectie van effecten dient alleen ter informatie en vormt geen aanbod, verzoek of aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.

Europese aandelen

Stel dat u een investering van 5000 EUR gelijkmatig wilt verdelen over vier verschillende Europese aandelen. Met andere woorden, u wilt 1250 EUR investeren in elk van die vier Europese aandelen. Als het bedrag in euro’s niet resulteert in hele aandelen, worden de overeenkomstige fracties toegevoegd aan uw portefeuille.

Europees aandeelInvesteringAandelenprijs*Fracties
LVMH1.250 EUR742,50 EUR1,6835 aandelen
Lotus Bakeries1.250 EUR7.390,00 EUR0,1691 aandelen
Hermes1.250 EUR1.874,40 EUR0,6669 aandelen
Adidas1.250 EUR169,60 EUR7,3703 aandelen

*Slotkoers per 18 september 2023 – De selectie van effecten is alleen voor informatieve doeleinden en vormt geen aanbod, verzoek of aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.

Voorbeeld 2: Exacte hoeveelheid

Amerikaanse aandelen

Stel dat u vier Amerikaanse aandelen wilt opnemen in uw portefeuille en dat de totale kosten ervan uw budget overschrijden. Dankzij de mogelijkheid om fracties te kopen, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om van elk aandeel slechts een half aandeel te kopen, waardoor uw investeringsbedrag wordt gehalveerd.

Amerikaans aandeelAantal aandelen (incl. fractie)Aandelenprijs*Investering
Microsoft0,5 aandelen329,06 USD164,53 USD
Apple0,5 aandelen177,97 USD88,99 USD
Walmart0,5 aandelen163,42 USD81,71 USD
Boeing0,5 aandelen205,12 USD102,56 USD

*Slotkoers per 18 september 2023 – De selectie van effecten dient alleen ter informatie en vormt geen aanbod, verzoek of aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.

Europese aandelen

Stel dat u Europese aandelen aan uw portefeuille wilt toevoegen, maar dat de prijs te hoog is. Dankzij de mogelijkheid om fractionele aandelen te kopen, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om slechts driekwart van elk aandeel te kopen, waardoor uw investeringsbedrag lager uitvalt.

Europees aandeelAantal aandelen (incl. fractie)Aandelenprijs*Investering
LVMH0,75 aandelen742,50 EUR556,88 EUR
ASML0,75 aandelen557,50 EUR418,13 EUR
Kering0,75 aandelen459,45 EUR344,59 EUR
SAP0,75 aandelen126,68 EUR95,01 EUR

*Slotkoers per 18 september 2023 – De selectie van effecten is alleen voor informatieve doeleinden en vormt geen aanbod, verzoek of aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.


Fractionele aandelen – Voordelen en nadelen

Voordelen van fractionele aandelen

Met fractionele aandelen is het mogelijk om een portefeuille samen te stellen uit verschillende effecten, waarvan sommige aandelen te duur kunnen zijn voor bepaalde beleggers als ze hele aandelen kopen. Door fractionele aandelen te kopen, kan een belegger een aandeel niet enkel uitsluiten op basis van de prijs.

Fractionele aandelen vormen een interessante mogelijkheid voor beginnende beleggers met minder startkapitaal. Begin met handelen, zelfs met een kleiner bedrag.

Een van de fundamentele regels bij het opbouwen van een portefeuille is diversificatie. Met fractionele aandelen kunnen beleggingen worden gespreid over meerdere bedrijven uit verschillende sectoren, waardoor een meer gediversifieerde portefeuille ontstaat en er tegelijkertijd geen cash onbelegd blijft.

Dollar-cost averaging (DCA) is een beleggingsstrategie waarbij beleggers regelmatig een vast bedrag investeren om posities uit te breiden. Omdat aandelen meestal tot op de seconde na de komma nauwkeurig worden verhandeld, komt het zelden voor dat met een vast investeringsbedrag perfect gelijke hoeveelheden aandelen worden gekocht. Met fractionele aandelen kan het volledige investeringsbedrag tot op de laatste cent worden geïnvesteerd. Daarom helpen fractionele aandelen bij het maximaliseren van dollar-cost averaging.

Nadelen van fractionele aandelen

Niet alle aandelen zijn beschikbaar voor handel in fracties. U kunt mogelijks niet uit evenveel bedrijven kiezen als wanneer u hele aandelen zou kopen.

De handel in fractionele aandelen is onderhevig aan liquiditeitsrisico. Het is mogelijk dat fractionele aandelen niet zo vaak of zo snel worden verhandeld als hele aandelen. Brokers wachten tot ze genoeg orders voor fractionele aandelen hebben verzameld om hele aandelen te kopen, wat invloed kan hebben op de snelheid van de orderuitvoering.

Beleggers hebben geen stemrecht voor de fractionele aandelen op hun rekening.

Fractionele aandelen via een positieoverdracht worden niet geaccepteerd.


FAQ: Fractionele aandelen

Wat is fractionele aandelenhandel?

Door fractionele aandelen te verhandelen kunt u investeren in bedrijven waarvan u misschien niet de volledige aandelenprijs kunt betalen.Het maakt het ook gemakkelijker om uw portefeuille te diversifiëren, omdat u fracties van verschillende bedrijven kunt verhandelen, terwijl u anders alleen hele aandelen van één of twee bedrijven zou kunnen verhandelen.

U kunt een fractie van een aandeel kopen op basis van het door u opgegeven bedrag in contanten. Als u bijvoorbeeld 500 USD wilt beleggen, maar de prijs van het aandeel dat u wilt kopen is op dat moment 1000 USD, dan krijgt u 0,5 aandelen. Als u een fractie van een aandeel wilt shorten, kunt u dit doen door de hoeveelheid fractionele aandelen op te geven (bijvoorbeeld, verkoop 0,25 aandelen).

Hoe schakel ik fractionele aandelen in?

Als klant van LYNX wordt uw account automatisch geactiveerd voor het handelen in fractionele aandelen.

Welke producten kan ik in fracties verhandelen?

Wij bieden fractionele aandelenhandel op Amerikaanse, Canadese en Europese aandelen en ETF’s, indien beschikbaar.

Kunnen fractionele aandelen worden verhandeld via LYNX+ of API?

Fractionele handel wordt ondersteund via FIX/CTCI, maar momenteel niet via API en LYNX+.
TWS Build versie 979 of later is vereist om fractionele aandelen te verhandelen.

Wat zijn de kosten voor fractionele aandelen?

Voor de handel in fractionele aandelen geldt doorgaans dezelfde commissie als voor de reguliere aandelenhandel. Alle commissies met betrekking tot aandelenhandel kunt u vinden op onze website.

Welke ordertypes kan ik gebruiken met fractionele aandelen?

Limiet, limiet indien geraakt, bestens, bestens indien geraakt, stop, stop-limiet, trailing stop, trailing stop-limiet, trailling stop-limiet indien geraakt en trailingstop bestens indien geraakt.

Opmerking: De ordertypes: “At the Opening” en “At the Close” worden niet ondersteund met fractionele aandelen.

Ontvang ik dividenden op mijn fractionele aandelen?

Posities in fractionele aandelen hebben op dezelfde manier recht op dividend als posities in gehele aandelen. De formule is het aantal aandelen vermenigvuldigd met het dividendbedrag (bijvoorbeeld 0,85 aandelen x 0,75 USD = 0,6375 USD)

Meer Minder