Aandeel Walt Disney

Alles wat u moet weten over het aandeel Walt Disney: van de actuele beurskoers tot nieuws en analyses van het aandeel.

Walt Disney Company

ISIN: US2546871060
Tickercode: DIS | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

USD

---USD
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Walt Disney kopen De beste aandelen

 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Walt Disney

In slechts 12 dagen tijd heeft de nieuwe Star Wars film 1 miljard dollar opgebracht. Nog nooit eerder wist een film zo snel een omzet van 1 miljard te bereiken. Disney kan blij zijn want in 2012 werd er 4 miljard dollar neergelegd voor Lucas Films, de voormalige eigenaar van alles omtrent Star Wars. Door deze mega-omzet hoor ik veel beleggers zeggen dat dit een goed moment is om het aandeel Walt Disney te kopen. Maar is dit het geval?

Het aandeel Walt Disney heeft erg goed gedaan de laatste jaren. Toch lijkt the force nog geen vat op het aandeel te hebben gekregen sinds de première van Star Wars. De koers van Disney wist tot 120 dollar te komen eind november, maar is daarna 12,5% teruggevallen.

Aandeel Walt Disney presteert de laatste jaren erg goed

Kassa Star Wars

Star Wars zal aardig wat geld voor Disney in het laatje brengen. De productiekosten van de nieuwe film worden geschat op ongeveer 200 miljoen dollar. Volgens Morgan Stanley ontvangt Disney 55-60% van de Amerikaanse bioscoopkaartenverkoop. Voor de internationale verkoop ligt dit percentage iets lager, namelijk op 40-45%. Disney maakte zaterdag de kaartverkopen bekend en is daarmee al uit de kosten.

 26-12-2015 Verenigde staten Internationaal
 Kaartverkoop 440,4 miljoen dollar 449,9 miljoen dollar

In januari komt Star Wars ook in de Chinese bioscopen draaien. Dit is de tweede grootste bioscoopmarkt van de wereld en dat biedt nog veel upside voor de bioscoopomzet. Star Wars zou dus een gooi kunnen doen naar het omzetrecord van Avatar. Avatar wist in totaal een bioscoopomzet van 2,79 miljard dollar te generen.

Een groot deel van de Star Wars omzet gaat uit nevenactiviteiten komen. Zo wordt verwacht dat de verkoop van Star Wars merchandise op 5 miljard dollar gaat uitkomen voor de aankomende 12 maanden, waarvan weer een deel naar Disney gaat. Daarnaast worden in samenwerking met Electronic Arts nieuwe Star Wars videogames uitgebracht en zorgen nieuwe Star Wars attracties voor meer bezoekers naar de Disney parken. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat Star Wars miljarden in het laatje gaat brengen voor Disney. Waarom profiteert het aandeel hier dan niet van?

Cijfers van Walt Disney

Een blik op de jaarrekening van Disney leert ons dat het grootste deel van de omzet en winst van Disney afkomstig is van Media Networks. Deze tak haalt 44% van de omzet en 53% van het bedrijfsresultaat binnen. De netwerktak bevat alle televisierechten die eigendom zijn van Disney. Dat gaat niet alleen om The Disney Channel, maar ook om ABC en het sportkanaal ESPN. Zie hieronder meer informatie over de omzetverdeling van Disney.

Omzetverdeling aandeel Walt Disney

Star Wars gaat een flinke boost geven aan de omzet uit Disney Studio en aan de verkoop van Disney producten, samen op dit moment ongeveer goed voor 25% van de winst en de omzet. De impact op Media Networks zal vrijwel nihil zijn, laat dit nou de tak zijn waar analisten zich zorgen over maken.

Opkomst streamingdiensten

Met de opkomst van online streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime en Hulu staat het verdienmodel van kabelmaatschappijen onder druk. Men kan bij deze bedrijven voor minder dan 10 dollar per maand al een abonnement afsluiten, terwijl de gemiddelde Amerikaan in 2014 99 dollar per maand kwijt was aan zijn/haar kabelrekening. Dat deze streamingdiensten het niet slecht doen is overduidelijk te zien in deze grafiek van Netflix.

aandelenkoers van streamingdienst Netflix

Dit effect merkt Disney ook en dan vooral bij de cash cow van het bedrijf, namelijk ESPN. Volgens de analisten van SNL Kagan levert iedere ESPN abonnee $ 6,61 per maand op. De andere kabelkanalen van Disney leveren bij elkaar $ 1,39 per maand op. Dat zou betekenen dat ESPN verantwoordelijk is voor meer dan 80% van de inkomsten van de netwerktak van Disney.

Aantal abbonees streamingdienst ESPN

Het aantal abonnees van ESPN was jarenlang stabiel, maar neemt de laatste jaren af zoals te zien in de bovenstaande grafiek (2015 is een schatting). De daling heeft meerdere redenen. De eerder genoemde online streamingdiensten, maar ook de toegenomen flexibiliteit in de kanaalkeuze onder kabelabonnees. Waar ESPN voorheen vaak standaard in het pakket zat, kan men nu ook zelf een zenderpakket samenstellen.

Ondanks de terugval in het aantal abonnees groeit de omzet en winst nog van de netwerktak van Disney. De omzet is het afgelopen jaar met 10% toegenomen en het resultaat met 6,5%. Desondanks maken beleggers zich zorgen over deze cash cow van Disney en dat drukt de koers.

Persoonlijk ben ik iets minder negatief over de toekomst van ESPN. Geen van de bestaande streamdiensten biedt op dit moment livesport aan, waar juist de focus van ESPN op ligt. Toch is het belangrijk dat Disney rekening houdt dat minder mensen een kabelabonnement zullen gaan afsluiten. Ik verwacht daarom dat Disney in de toekomst ESPN online gaan aanbieden, daar zijn op dit moment echter nog geen concrete stappen voor genomen.

Interessant instapmoment in het aandeel Walt Disney

Ik denk dat Disney nu een interessante koop is:

 • Star Wars levert nu al veel geld op
 • Film komt nog uit in China
 • Kabeltak doet het nog goed, ondanks zorgen
 • Interessant niveau in de grafiek

In de grafiek is steun zichtbaar rond de 104-105 dollar. Wanneer u de aandelen gaat kopen, zorg ervoor dat u een stoploss legt rond de 103 dollar. Mocht de stijging dan toch niet doorzetten dan is de schade beperkt. Rond de 113-114 ligt het eerste weerstandniveau, daarna ligt de weg open naar 118-120.

Steunlijnen in het aandeel Walt Disney

Disney gaat nog twee Star Wars film uitbrengen, dus dit zal ook de komende jaren nog vele miljarden gaan opleveren voor het bedrijf. Toch hangen het succes en de groei op lange termijn vooral af van de kabeltak. Loopt het aantal abonnees verder terug? Biedt Disney de zenders zelf online aan? Dit zullen belangrijke thema’s zijn voor het bedrijf voor het komende jaar.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Aandelen kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Waarom in aandelen van Walt Disney beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Walt Disney. Met directe toegang tot wereldwijde handelsbeurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt gewoon voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdscerschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen van Walt Disney kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Walt Disney

Laatste koers
Verschil in USD
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Walt Disney : fundamentele cijfers in USD

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Walt Disney: Bedrijfsinformatie Walt Disney Company

Walt Disney Company werd opgericht door Walt en Roy Disney in 1923. Het conglomeraat bestaat uit vier grote onderdelen. Walt Disney Studio Entertainment produceert films en muziek. Walt Disney Parks and Resorts staat in voor het beheer van de pretparken die het bedrijf exploiteert over de hele wereld. Media Networks staat in voor de ontwikkeling van televisie. Het laatste onderdeel van Walt Disney is Consumer Products & Interactive Media. Dit onderdeel beheert alle merchandising van Walt Disney. Het grootste deel van de omzet wordt gegenereerd in de Amerikaanse thuismarkt.

Address
WALT DISNEY COMPANY
South Buena Vista Street 500
91521 Burbank, California
USA

Phone
+1-818-560-1000

Email
disneyshareholder@broadridge.com

Internet
dpep.disney.com