Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

nederlandse aandelen in Amerika, Dow Jones
Veel aandelen hebben meerdere noteringen op verschillende beurzen over de hele wereld. Zo een dubbele notering staat in het Engels ook wel bekend als een dual listing.

Bedrijven maken gebruik van een dubbele notering, omdat dat verschillende voordelen kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan meer zichtbaarheid, extra liquiditeit, bredere toegang tot kapitaal en ruimere handelstijden vanwege de verschillende tijdzones. In dit artikel bespreken we Nederlandse aandelen met een notering in de VS.

Nederlandse aandelen in New York

Vooral een extra notering in de VS is populair. De Amerikaanse economie is de grootste ter wereld en ook is nergens ter wereld de kapitaalmarkt groter. Het merendeel van de Canadese bedrijven hebben dan ook een notering in de VS. Een buitenlands bedrijf kan in principe een reguliere notering aanvragen op een beurs zoals de NYSE of de NASDAQ of de Dow Jones, maar de vereisten om dit te doen zijn erg streng. Naast het voldoen aan de noteringscriteria van de beurs, moet de buitenlandse onderneming ook voldoen aan de regelgevingsvereisten van de VS. Europese bedrijven moeten dan bijvoorbeeld ook financiële gegevens kunnen overleggen via de U.S GAAP methode, terwijl in Europa de IFRS methode wordt gebruik voor jaarverslagen. Daarom maken buitenlandse bedrijven doorgaans gebruik van ADR’s.

definitie
Wat is een adr?

ADR is de afkorting voor American Depositary Receipt. Deze certificaten worden in plaats van een aandeel op de beurs verhandeld en uitgegeven door Amerikaanse banken.

Nederlandse aandelen in de VS via ADR’s

Een populaire manier voor niet-Amerikaanse bedrijven, waaronder dus Nederlandse bedrijven, om een dubbele notering in de VS te verkrijgen is door gebruik te maken van ADR’s; American Depository Receipts.

ADR’s zijn certificaten waarmee beleggers aandelen in niet-Amerikaanse bedrijven kunnen verhandelen op Amerikaanse beurzen. Verschillende Amerikaanse banken kopen aandelen van deze bedrijven op, om ze vervolgens uit te geven op een beurs. Vervolgens beslissen ze aan hoeveel aandelen een enkele aankoop van een ADR gelijk staat. Soms vertegenwoordigt 1 ADR dan bijvoorbeeld 10 aandelen.

Voor Amerikaanse beleggers zijn ADR’s interessant, omdat de complicaties die gepaard gaan met het kopen van aandelen in het buitenland teniet worden gedaan. Zo worden de dividenden en winsten uitbetaald in Amerikaanse dollars, waardoor er geen valutarisico ontstaat. Wel blijft de beleggers belastingplichtig in het land waar het bedrijf gevestigd is in het geval van dividendbelasting.

Ook op andere beurzen in de wereld wordt gebruik gemaakt van Depository Receipt’s. In landen buiten de VS worden deze echter aangeduid als Global Depository Receipt’s (GDR). Deze werken exact hetzelfde als hierboven is omschreven.

Rechten en plichten bij ADR’s

Gezien de wisselkoersen en andere complicaties moeten de aandelenkoersen op beide beurzen omgerekend natuurlijk gelijk blijven. Zo niet, dan zullen de koersen vaak snel weer toenadering zoeken vanwege arbitrage mogelijkheden. Houders van zogeheten Sponsored ADR’s hebben dezelfde rechten en plichten als gewone aandeelhouders. Zij kunnen aandeelhoudersvergaderingen bijwonen en daarbij hun stem uitbrengen en meedelen in de winst. Sommige ADR’s zijn echter unsponsorerd en zijn uitgegeven door brokers die de aandelen dan in bezit hebben. Deze worden over-the-counter verhandeld en geven de aandeelhouders veel minder rechten. Het merendeel van de ADR’s zijn gelukkig sponsored ADR’s.

De waarde van de ADR is gebaseerd op de prijs van een aandeel, dit aandeel is de onderliggende waarde. Omdat deze onderliggende waarde genoteerd is in een andere valuta, loopt de houder van een ADR een valutarisico. Ook loopt de houder van een ADR het risico dat een notering verdwijnt. Gedurende de periode 2020-2022 dreigde de Amerikaanse overheid om de noteringen van Chinese ADR’s te beëindigen als zij geen financiële rapportages overleggen die voldoen aan de eisen van de SEC.

Welke Nederlandse aandelen noteren in New York?

Om een indicatie te krijgen van hoe Nederlandse aandelen de volgende dag gaan openen kunt u kijken naar de koersen van Nederlandse aandelen in de VS. Tien aandelen uit de AEX-index hebben namelijk ook een notering op New York Stock Exchange middels een ADR. Het gaat om de volgende aandelen:

 1. Aegon (AGN) (AEG)
 2. ArcelorMittal (MT) (MT)
 3. ASML Holding (ASML) (ASML)
 4. ING Groep (INGA) (ING)
 5. Philips (PHI) (PHG)
 6. RELX (REN) (RELX)
 7. Royal Dutch Shell (RDSA) (RDS B)
 8. Unilever (UN) (UL)
 9. Prosus (PRX) (PROSY)
 10. Just Eat Takeaway (TKWY) (GRUB)

De meeste tickers van de Amerikaanse noteringen zijn anders, deze staan dikgedrukt achter de Nederlandse tickers. Via LYNX+ of het TWS Handelsplatform kunt u altijd zelf kiezen en controleren op welke beurs u een transactie wil uitvoeren.

Het dagelijks volume in de ADR’s ligt vanzelfsprekend een stuk lager dan in het onderliggende aandeel. Als voorbeeld nemen we het aandeel ING. In de onderstaande grafiek ziet u het dagelijks volume van het aandeel ING in het afgelopen jaar. U ziet dat het dagelijks volume gemiddeld tussen de 20 a 30 miljoen stukken ligt.

ING op de AEX (INGA) grafiek
ING op de AEX (INGA) – Grafiek

Hieronder ziet u de grafiek van de ADR, waar gemiddeld 5 a 7,5 miljoen stukken per dag in omgaan. Het is duidelijk te zien dat het volume in dit aandeel in de VS een stuk lager ligt. Wat betreft het volume kunt u als Nederlander dus beter in het aandeel op de Nederlandse beurs handelen.

Een belangrijk verschil tussen het aandeel en de bijbehorende ADR zijn de openingstijden. Het aandeel heeft de reguliere handelstijden van 09:00 tot 17:30 uur, terwijl de ADR de openingstijden van de New York Stock Exchange heeft. Hier zijn de reguliere handelstijden van 15:30 tot 22:00 uur. Dit kan een voordeel zijn als u positie heeft in een van deze aandelen: nabeurs kunt u deze positie te allen tijde hedgen middels een ADR.

ING op de NYSE (ING)
ING op de NYSE (ING) – Grafiek

Invloed van de euro/dollar op de Nederlandse aandelen in Amerika

Omdat beide producten in verschillende valuta genoteerd zijn, is de invloed van de euro/dollar koers groot. Als de koers van het aandeel beweegt, loopt de koers van de ADR mee, aangezien het dezelfde onderliggende waarde heeft. Echter, de koers van de ADR kan ook bewegen zonder dat de koers van het aandeel verandert. Met een klein fictief voorbeeld maak ik dit duidelijk:

Het aandeel ING noteert op € 10 met een euro/dollar koers van 1,10. De koers van de ADR is in dit geval $ 11 (€ 10 x 1,10). Echter, als de koers van de euro/dollar begint te dalen naar 1,09, ontstaat vanzelf verkoopdruk in de ADR, terwijl de koers van het aandeel niet verandert. In plaats van $ 11 hoort de koers van de ADR nu op $ 10,90 te staan.

In bovenstaand voorbeeld heb ik een situatie geschetst waarin de koers van een ADR kan bewegen, terwijl de koers van het aandeel niet verandert. Aan het begin van deze eeuw, toen high frequency traders de markt nog niet zo hadden bestormd als nu het geval is, bestonden hier grote arbitrage mogelijkheden.

Slimme handelaren die kort op de bal zaten konden hier goed hun brood mee verdienen. Hedendaags zijn deze mogelijkheden alleen nog besteed aan de flitshandelaren van Flow Traders, waar elke milliseconde telt.

Nederlandse aandelen in Amerika verhandelen via het TWS Handelsplatform

Via LYNX is het mogelijk om in deze Nederlandse aandelen in Amerika (ADR’s) te handelen. U vindt deze certificaten door de tickercode in te voeren in het handelsplatform. Vervolgens verschijnt een klein scherm met daarin het aandeel genoteerd in Amsterdam en die op andere beurzen zoals de NYSE of Nasdaq. Wilt u handelen in de ADR, dan kiest u voor het de notering op de New York Stock Exchange (NYSE) of de NASDAQ. Wilt u handelen in het reguliere aandeel, dan kiest u simpelweg voor de AEB (Amsterdamse Effecten Beurs).

Nederlandse aandelen in Amerika verhandelen
Nederlandse aandelen in New York kopen

Chinese aandelen in Amerika kopen via ADR’s

Ook interessant voor Nederlandse beleggers zijn aandelen uit andere continenten met een Amerikaanse notering. De Aziatische beurzen zijn namelijk geopend als wij slapen. Bovendien vinden veel beleggers het niet prettig om bijvoorbeeld Alibaba te kopen op de beurs van Hongkong, vanwege de wisselkoers. 100 Hongkongse Dollars staan namelijk gelijk aan circa 11 euro, dus is het toch even lastig om steeds te moeten rekenen.

Tot slot kent de beurs van Hongkong de bijzondere regel dat er enkel aandelen per 100 stuks gekocht kunnen worden. Daarom gebruiken veel beleggers de ADR’s in de VS om te beleggen in Chinese aandelen. Er zijn meer dan 200 Chinese bedrijven die een notering hebben op Wall Street via een ADR. Hieronder een lijst van de meest verhandelde Chinese ADR’s:


Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.