Hoe bouwt u een beleggingsportefeuille op?

Door Karel Mercx


Ik sta op het punt om in dividendaandelen te gaan beleggen. Het liefst wil ik het zelf gaan doen. Ik heb daar ook de tijd voor. Een punt waar ik mee zit, zijn de transactiekosten bij aankoop. Ik wil aandelen van meerdere bedrijven aan mijn portefeuille toevoegen, maar per aankoop zijn er transactiekosten aan verbonden. Stel dat ik met 10.000 euro start en bijvoorbeeld van 10 bedrijven aandelen koop, dan gaat een groot deel al op aan de kosten.

Hoe doet u dat? En wat is uw advies?

Daarnaast een vraag over herbeleggen. Is het handig om elk kwartaal al het dividend op te sparen en dan te herbeleggen? Koopt u dan van 1 één bedrijf aandelen (om transactiekosten uit te sparen) of koopt u van meer bedrijven aandelen? Wat is dan een minimaal bedrag dat u per bedrijf aankoopt?

Of is het handiger om in plaats van zelf een dividendportefeuille op te bouwen, ETFs te kopen? Maar ja, wat zijn daar de kosten van? En is er inzicht in de aandelen die er inzitten? En heb ik daar invloed op?

Om in Amerikaanse aandelen te handelen, neem ik aan dat je een dollarrekening nodig hebt.

Klopt dat? Wisselt u dan eerst euro’s om voor dollars en koop je daarmee Amerikaanse aandelen? Wordt het dividend op de dollarrekening gestort en spaart u dat geld per kwartaal om daarna weer aankopen te doen?

 

Het antwoord

De meest interessante dividendaandelen hebben een notering in de Verenigde Staten.

Wilt u € 1,000 per aandeel uitgeven, dan komt dat overeen met $ 1.276,42. De transactiekosten bij Lynx bedragen hiervoor $ 5,00. De transactiekosten zijn alleen hoger wanneer u belegt in penny stocks.

Dit betekent dat van uw inleg er bij Amerikaanse aandelen 0,39% op gaat aan transactiekosten. In Europa zijn de kosten € 6. Dit is 0,6% van € 1.000. Dit is naar mijn mening acceptabel.

Een beleggingsportefeuille van € 10.000 zorgt ervoor dat u ongeveer € 300,- per jaar aan dividend ontvangt. Per kwartaal is dat € 75,00. Per kwartaal investeren is daardoor niet interessant.

Elk half jaar nieuwe aandelen aanschaffen.

Ik zou in het begin één keer per half jaar nieuwe aandelen kopen. U kiest dan voor Amerikaanse aandelen vanwege de lagere transactiekosten. U koopt de Amerikaanse aandelen bij waarin u het minste hebt belegd.

Bij een dividendrendement van 3% kunt u per half jaar $ 191,46 opnieuw beleggen. $5,00 transactiekosten komt overeen met 2,61%.

Dit percentage is hoger dan de aankoop van uw beleggingsportefeuille, maar ik denk dat het wel de moeite waard is. Het alternatief is een jaar sparen, waarbij u zelfs bij een internetspaarrekening minder dan 2% krijgt.

De meeste dividendaandelen verhogen jaarlijks het dividend met een percentage tussen de 5 à 10 procent, zie bijvoorbeeld de dividendgroei van Colgate- Palmolive in de onderstaande afbeelding.

Op de lange termijn betekent dit dat de aandelenkoersen met 5 à 10 procent per jaar omhoog gaan. Dit maakt de hoge procentuele kosten voor het opnieuw investeren van het dividend in het eerste jaar goed.

U kunt ook een ETF kopen met interessante dividendaandelen.

Valuta

Bij Lynx kunt u op uw effectenrekening dollars en euro’s aanhouden. Een dividenduitkering in dollars zorgt ervoor dat uw dollarsaldo omhoog gaat. In het begin koopt u wel dollars aan. De kosten om € 5.000 om te wisselen bedragen $ 4 (€ 3,13). Per aandelenpositie is dit $ 0,80. De transactiekosten voor Amerikaanse aandelen stijgen hierdoor met 0,06 naar 0,45%, waarmee aankoop nog steeds goedkoper is dan Europese aandelen.

Belegt u volledig in de Verenigde Staten, dan dalen deze valutakosten. U hoeft niet bang te zijn dat u niet goed gespreid bent. Grote Amerikaanse bedrijven halen namelijk meer omzet in het buitenland dan in de Verenigde Staten.

De conclusie is dat € 10.000 euro genoeg is om een beleggingsportefeuille te beginnen.

Beleggen met Roy

Bent u op zoek naar nieuwe beleggingsstrategieën of ideeën? Of bent u nieuw op de beurs en zou u wat praktische ervaring op willen doen?

Dan biedt de beleggingsportefeuille van Roy van Santen een goede uitkomst.

Beleggen met Roy

Met een portefeuille ter waarde van € 25.000 beweegt hij zich door de financiële markten.

Zijn doel is om op een educatieve manier het gehele proces van mijn trades te beschrijven. U kunt tot in detail meekijken hoe en waarin hij handelt. De strategie die hij gebruikt verschilt per keer. Roy legt u uit waarom hij deze strategie kiest en wat zijn verwachtingen zijn.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.