Aandeel Aedifica: vast goed in uw portefeuille

Door Hirgent Cekaj


Artikel laten voorlezen
Op vrijdag 20 maart zal het aandeel Aedifica toetreden tot de BEL20-index. Het Belgische zorgvastgoedbedrijf verzekerde zijn plekje in de index dankzij de sterke koersstijgingen van het afgelopen jaar en de meevallende prestaties. Aedifica neemt het plekje over van het aandeel Ontex.

 

Teneinde de BEL20 te kunnen betreden gelden er echter strenge vereisten. Aangezien het aandeel Aedifica daarin geslaagd is, is het niet oninteressant om het bedrijf eens van dichtbij te bekijken.

Wat doet Aedifica en is het een meerwaarde voor uw portefeuille? U leest het hier.

Wat u hier te weten komt:

Aedifica aandeel

Aandeel Aedifica: sterke prestaties in 2019

Hoewel het aandeel Aedifica momenteel onderhevig is aan sterke koersdalingen wegens het coronavirus, heeft het een succesvol jaar achter de boeg. Bij de jaarwisseling noteerde de koers aan €113,5, een koersstijging van ongeveer 45 procent in vergelijking met de start van het jaar. Daarna bleef de koers verder stijgen en bereikte het aandeel Aedifica het niveau van €140 net niet.

Aandeel Aedifica koers 13-03-2020Op woensdag 19 februari gaf Aedifica de halfjaarlijkse resultaten vrij. In dat rapport staat dat de huurinkomsten met maar liefst 42 procent gestegen zijn in vergelijking met het vorige halfjaar. Ook de dividendverwachtingen werden naar boven geschroefd tot drie euro per aandeel, of een verhoging van zeven procent. Als laatste bedraagt ook de totale vastgoedportefeuille op 31 december 2019 €315 miljoen meer ten opzichte van 30 juni 2019.

Ondanks de beter dan verwachte cijfers leek die datum de trigger te zijn voor een koersdaling. In tussentijd verloor het aandeel Aedifica weer bijna een kwart van zijn waarde, te wijten aan de impact van het coronavirus.

Hoivatilat

Hoivatilat is de Finse sectorgenoot van Aedifica. Sinds de aanvang van het nieuwe jaar heeft de Belgische vastgoedspeler quasi alle aandelen van het Finse bedrijf in handen (98,2 procent), goed voor meer van €600 miljoen. De bedoeling van Aedifica is daarmee de Scandinavische markt te betreden en een serieuze expansie te realiseren.

Aedifica is ook een uitkoopprocedure gestart, ook wel een “squeeze-out” genoemd, om de rest van de Hoivatilat-aandelen te kunnen verwerven. Het bedrijf oogt op een de-listing op de Nasdaq Helsinki en verwacht die in de komende maanden af te ronden.

Vereisten om toe te treden tot de BEL20

De BEL20 wordt samengesteld uit de 20 (maximum) grootste beursgenoteerde aandelen. Ondanks dat we spreken over een Belgische index, zijn niet alle onderliggende aandelen Belgisch. Denk maar aan het aandeel ING (Nederlands). Opdat een aandeel in aanmerking zou komen voor de BEL20, dient het te voldoen aan enkele belangrijke voorwaarden. Hieronder vindt u de criteria.

  • De marktkapitalisatie dient voldoende hoog te zijn, daarbovenop worden de aandelen gerangschikt volgens hun vrije marktkapitalisatie. De weging van een aandeel op de index is beperkt tot maximaal twaalf procent.
  • De liquiditeit van het bedrijf dient voldoende hoog te zijn. Dat wil zeggen dat het op korte termijn in staat is om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen.
  • Het aandeel heeft een grote verhandelbaarheid.
  • Het bedrijf is zeer actief in België.

Elk jaar in maart krijgt de index een update. Daarnaast is het ook mogelijk om per kwartaal (ook juni, september en december) een aanpassing door te voeren, telkens op de derde vrijdag van de maand. In dit geval zal het aandeel Aedifica dat van Ontex vervangen omdat het op dit moment beter presteert. Het aandeel Ontex zal vanaf 23 maart te vinden zijn in de BEL Mid.

Aedifica: wat doet het?

Aedifica is een Belgische beursgenoteerde vennootschap, gespecialiseerd in zorgvastgoed voor senioren. De Gereglementeerde Vastgoed Vennootschap, of GVV, is een jong bedrijf dat in 2005 werd opgericht in Brussel. In den beginne verhuurde Aedifica voornamelijk residentiële gebouwen, maar gaandeweg evolueerde het naar de verhuur van rusthuizen.

Op de rusthuizenmarkt bleek een grote vraagzijde, de 99 procent bezettingsgraad spreekt voor zich. De onderneming was er vroeg bij om die vraag te identificeren en in te spelen op de massale vergrijzing. Aangezien een groot pak van de babyboomers binnenkort op pensioen gaat, zal die vraag enkel maar toenemen.

Momenteel beheert de groep 290 zorgcomplexen over België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Daarnaast maakt het aandeel Aedifica ook zijn intrede in Finland en Zweden dankzij de overname van Hoivatilat. De overname is goed voor €600 miljoen in waarde.

Land Aantal sites Waarde (in miljoen €)
België 79 1050
Duitsland 67 543
Nederland 53 402
VK 91 571
Totaal 290 2566

Het aandeel Aedifica profileert zich als een veilig aandeel met sterk groeipotentieel. Voor de aandeelhouders wenst het zekerheid te bieden met daarbovenop een stevig rendement. In 2006 trok het aandeel Aedifica naar Euronext Brussel, en sinds november 2019 is het aandeel ook op Euronext Amsterdam te vinden.

GVV – REIT

Een Gereglementeerde Vastgoed Vennootschap is een concept dat steunt op de Amerikaanse variant genaamd REIT, of Real Estate Investment Trust. Het gaat over publieke vastgoedvennootschappen die vroeger gekend waren onder de naam ‘vastgoedbevak’. Dankzij GVV’s hebben beleggers toegang gekregen tot gediversifieerde vastgoedportefeuilles waar geen hoge drempel bij geldt. Daarbovenop zijn GVV’s verplicht om 80 procent van de uitkeerbare winst uit te betalen.

In België genieten we een ruim aanbod van dergelijke ondernemingen. Op de beurs is een brede waaier te vinden aan soorten vastgoedvennootschappen: ze investeren in studentenkamers, winkelcentra, zorgvastgoed, appartementen, hotelkamers, enzovoort.

Het grote voordeel aan een GVV is dat het de belegger toestaat om te beleggen in vastgoed zoals men in aandelen zou handelen. Naast de relatief hoge dividenden voorziet een GVV ook een mooie spreiding in de portefeuille. Hieronder vindt u een lijst met alle Belgische GVV’s.

Belgische GVV'sFiguur 1: Belgische GVV’s (bron: www.reitnotes.com)

Wenst u meer informatie over beleggen in vastgoed? Lees dan zeker dit artikel.

Aandeel Aedifica: technische analyse

Het aandeel Aedifica heeft even sterk te lijden onder de verkoopgolf door het coronavirus als elk ander aandeel. De koers bereikte een top rond € 140 per aandeel Aedifica om vervolgens meer dan 35 procent te zakken. Om alles goed in beeld te hebben, kijken we naar de maandelijkse grafiek. U vindt meteen een cluster van potentiële steun. De prijs raakt een demand-zone die paars gearceerd is. We hebben er ook een 50 exponential moving average, die mogelijks verdedigd zal worden door de stieren. In deze cluster van steun zien we bijkomend een eenvoudige trendlijn.

Aedifica koers aandeel 13-03-2020 technische analyse

Door het huidige beursklimaat is het moeilijk om te voorspellen wat er zal gebeuren. Maar indien we alles naast ons neerleggen en ons focussen op het technische verhaal, zien we de er mogelijks koopopportuniteiten om de hoek wachten. Let wel: dit is geen aanbeveling om het aandeel Aedifica te kopen.

Vooruitzichten aandeel Aedifica

Door de overname van het Finse Hoivatilat voegt Aedifica €600 miljoen in waarde toe aan zijn portefeuille. Naast de overname van de Finse sectorgenoot is er nog een pijplijn van €480 miljoen aan acquisities, bouw- en renovatieprojecten. In de onderstaande grafiek valt de constante groei onmiddellijk op.

Portefeuille Aedifica

Figuur 2: Portefeuille en tijdlijn van Aedifica (via https://www.aedifica.be/)

De onderneming is continu op zoek naar nieuwe investeringsopportuniteiten en bewijst keer op keer zijn groeiambities. Het aandeel Aedifica belooft zijn aandeelhouders om aantrekkelijke nettorendementen aan te bieden en zijn plek in de Europese markt te verstevigen. Dankzij zijn huurcontracten verzekert Aedifica een minimale looptijd van 20 jaar, of anders verwoord: een verzekering van toekomstige inkomsten.

Als laatste willen we erop wijzen dat het coronavirus de financiële markten in zijn greep heeft. Ook het aandeel Aedifica, dat inmiddels al bijna 25 procent van zijn waarde verloor, lijdt onder de huidige omstandigheden. Hier vindt u meer informatie over het coronavirus en hoe u uzelf kan hedgen.

Beleggen in aandelen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Aedifica. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen kopen via LYNX