aandeel Biocartis-
Artikel laten voorlezen
Het parcours van het aandeel Biocartis verliep zeker niet zonder slag of stoot. Mede dankzij het coronavirus zakte de koers steeds verder weg en bereikte het nieuwe all-time lows. Desondanks dat het aandeel Biocartis ferme klappen krijgt blijft het een veelbelovend aandeel.

Is Biocartis op weg om bij de absolute wereldtop te behoren op vlak van DNA-diagnostiek? Creëert de sterke daling van het aandeel Biocartis een beleggingsopportuniteit? U komt het hier te weten.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Biocartis:

aandeel Biocartis

 

Aandeel Biocartis

De mortaliteitscijfers bij kankerpatiënten dalen jaar na jaar dankzij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, therapieën en opsporingsapparatuur. Daartegenover staat de groei van het aantal nieuwe kankerpatiënten, ongeveer 25 à 30 procent van de wereldbevolking krijgt in zijn leven te maken met kanker. Biocartis tracht samen met artsen uit de oncologie een antwoord te bieden op de soms complexe problemen waarmee de medische wereld te kampen heeft.

Aandeel Biocartis: bijna elke dag in het rood

Na de bekendmaking van de halfjaarresultaten op 5 september 2019 tuimelde het aandeel met meer dan 20 procent. Biocartis verwachtte dat de verkoop van de cartridges met 60 procent zou toenemen. Hierna bleek dat de verkoop met slechts 30 procent zou toenemen in 2019, een veel lager percentage dan voorzien. Amerika lag volgens het bedrijf aan de oorsprong van de teleurstellende groei. Voor het eerst zakte de koers van het aandeel Biocartis onder het all-time low.

Door de uitbraak van de COVID19-virus kreeg het aandeel Biocartis het weer zwaar te verduren. Op korte tijd daalde de koers tot een niveau van drie euro. Het aandeel lijkt nu echter te stabiliseren rond de vijf euro. Meer hierover in de technische analyse.

Het Belgische Biocartis kende een succesvolle beursintroductie in 2015. Dankzij de IPO had Biocartis de financiële slagkracht verkregen voor R&D en de verdere uitbouw van haar commercieel departement. Het biofarmabedrijf staat genoteerd op Euronext onder het tickersymbool BCART of via ISIN BE0974281132. 81,38 procent van de aandelen Biocartis zijn vrij verhandelbaar op de secundaire markt. Dit komt neer op 45.881.745 aandelen Biocartis. Het gemiddeld dagelijks volume van de afgelopen drie maanden komt neer op 118.763 aandelen Biocartis.

Aandeel Biocartis koers

Wat doet Biocartis?

Biocartis werd opgericht in 2007 met één specifiek doel voor ogen: de patiënt snel en eenvoudig voorzien van een gepersonaliseerde diagnose. De moleculaire diagnose van Biocartis gebeurt via hun gepatenteerde product Idylla. Idylla is een volledig automatisch en moleculair testsysteem, bedoeld om op korte termijn een accuraat resultaat weer te geven. Een moleculaire diagnosetest van Idylla geeft binnen de twee uur een precies resultaat weer. Daartegenover staat de huidige gemiddelde duurtijd van moleculaire diagnosetests, die duren meestal langer dan twee weken.

De onderneming is actief in de MDx-markt, of molecular diagnostic market, en is via haar distributiepartners aanwezig in 70 landen. Amerika is voor Biocartis de grootste afzetmarkt. Biocartis begon drie jaar geleden met de commercialisatie van haar producten in de VS. Met de oprichting van een R&D-center in de VS lijkt Biocartis definitief aan wal te gaan op het Amerikaanse continent.

Idylla is dus hét product waarmee Biocartis de markt wil veroveren. Vandaag de dag kan met Idylla darmkanker en longkanker opgespoord worden en er wordt hard gewerkt aan de creatie van een testmenu voor borstkanker. Dit type kanker komt wereldwijd het meeste voor en de markt ligt in principe open voor Biocartis. Daardoor heeft Idylla, met zijn snelheid en veelzijdigheid, een voordeel en kan het mogelijks de markt veroveren. Toch is er veel afhankelijk van hoe snel de medische wereld Idylla zal accepteren. Indien het de nieuwe standaard wordt binnen de DNA-diagnostiek, dan heeft het aandeel Biocartis een grote kans op slagen.

Financiële resultaten Biocartis

Bij de start van het jaar rapporteerde Biocartis over het wel of niet behalen van zijn jaardoelstellingen in 2019. Hun doelstelling voor 2019 was het installeren van 325 tot 350 nieuwe apparaten. De effectieve cijfers gaven aan dat er in totaal 337 Idylla-apparaten geplaatst zijn geweest, dat ligt recht in lijn met de ambities. Het aandeel Biocartis steeg met meer dan 10 procent na de aankondiging.

In maart 2020 kondigde Biocartis zijn jaarresultaten aan voor 2019. Het operationele inkomen steeg jaar-op-jaar met maar liefst 32 procent tot een bedrag van € 37,7 miljoen. De markt van de Verenigde Staten is succesvol geïmplementeerd, en Biocartis realiseerde ginds in het vierde kwartaal een sterke groei. Ook de cashpositie is sterk met een bedrag van € 179 miljoen op 31 december 2019.

In hetzelfde rapport kondigde Biocartis ook zijn samenwerking aan met Bristol-Myers Squibb, een biofarmabedrijf uit de Verenigde Staten. Ze beogen tezamen de registratie van de Idylla MSI test in China.

Halfjaarresultaten Biocartis

Het bedrijf rapporteerde in september hun halfjaarresultaten voor 2020. Er waren geen echte verrassingen, het coronavirus heeft het, zoals verwacht, wat moeilijk gemaakt voor Biocartis om behoorlijke resultaten te publiceren. Voor de zes maanden eindigend op 30 juni, daalden de totale inkomsten van Biocartis tot € 16,7 miljoen, dit is een redelijke daling ten opzichte van € 17,1 miljoen in 2019.

Er waren ook wel wat positieve aspecten die uit de halfjaarresultaten kwamen, namelijk de productverkopen. Ondanks het coronavirus was er toch een stijging te zien. De productverkopen stegen jaar op jaar met 14 procent van € 10,0 miljoen naar € 11,4 miljoen. De verkoop van Idylla-cartridges steeg met 28 procent van € 7,5 miljoen naar € 9,6 miljoen.

Aandeel Biocartis: technische analyse

Technisch gezien ziet het aandeel van Biocartis er niet erg aantrekkelijk uit. Het aandeel is momenteel erg schokkerig en lijkt geen richting te vinden. Er zijn echter twee gebeurtenissen die enige interesse in de ogen van beleggers zouden moeten wekken. De eerste is een potentieel symmetrical triangle, het patroon is hier heel losjes gedefinieerd maar toch is het nog steeds een geldig patroon. Een symmetrische driehoek is meestal een neutraal patroon, wat betekent dat het patroon aan beide kanten kan uitbreken. Maar een grafiek op dagbasis geeft ons misschien toch een aantal aanwijzingen over de manier waarop de symmetrische driehoek zou kunnen uitbreken. Lees meer over de symmetrical triangle hier.

Aandeel Biocartis technische analyse lange termijn

Het aandeel Biocartis vormt ook een potentieel hoofd-en schouderspatroon. Nogmaals, het patroon is hier heel losjes gedefinieerd, het is niet hoe een ideaal hoofd-en schouderspatroon eruit zou moeten zien, maar het is niettemin de moeite waard om het te vermelden. Een doorbraak van de nek-lijn (blauwe lijn) kan zorgen voor een nieuwe opwaartse trend. De bonus hier is dat de breuk van het hoofd-en schouderspatroon samen zou vallen met een breuk van de symmetrical triangle. Het enige voorbehoud hier is dat beide patronen er niet ideaal uitzien. Dit kan natuurlijk leiden tot mislukte uitbraken.

Aandeel Biocartis technische analyse korte termijn

Wat zijn de risico’s wanneer u belegt in het aandeel Biocartis?

Beleggen houdt altijd een zeker risico in. Zeker met beleggingen in de biotechnologie, want deze sector is zeer veranderlijk. Hieronder zijn enkele risico’s die u in acht moet nemen alvorens te beleggen in Biocartis.

Idylla is het enige product van Biocartis dat gecommercialiseerd wordt. Indien de afzetmarkt voor één of andere reden geen interesse meer toont in Idylla, zou dit voor moeilijkheden kunnen zorgen. In dat geval moet het roer helemaal omgegooid worden door Biocartis. Het tweede punt dat aanleunt bij het risico hierboven is de competitiviteit van de MDx-markt. Een stijgende concurrentie en steeds hogere verwachtingen van potentiële klanten kunnen een gevaar betekenen voor de prestaties van het aandeel Biocartis. Hoe meer testmenu’s kunnen worden aangeboden via het mobiele minilab, hoe meer kans dat Biocartis een groot aantal potentiële klanten kan verwerven. Bij het uitblijven van verdere testmenu’s kan de bereidheid en interesse van klanten verdwijnen.

Biocartis heeft geen ervaring met een doorgedreven commercialisatie van producten. Het aantrekken van ervaren en professionele werknemers kan een struikelblok zijn. Biocartis is voor sommige onderdelen van Idylla afhankelijk van één enkele leverancier. Het zoeken van een nieuwe leverancier kan een tijdrovende en dure aangelegenheid worden, met financiële schade tot gevolg. De nood aan financiële middelen is bijzonder hoog bij medisch onderzoek. Bij stijgende investeringen zou de kaspositie van Biocartis sterk achteruit kunnen gaan door de cash burn.

De sector waar Biocartis actief is, is ook sterk onderhevig aan regelgeving. Deze kunnen worden gewijzigd op Europees of Amerikaans niveau waardoor deze een negatieve invloed hebben op de bedrijfsvoering van Biocartis.

Vooruitzichten voor het aandeel Biocartis

Het coronavirus heeft wereldwijd een impact gehad op bijna alle aandelen. Ook het aandeel Biocartis is niet gespaard gebleven. Biocartis sprak over een ‘redelijke impact’ maar verwacht wel een stabilisatie van de situatie. In Europa kon het bedrijf veel sneller herstellen omdat het bedrijf volgens hen een loyaler klantenbestand heeft in Europa dan in Amerika. In de oncologie kon het bedrijf weer groei zien omdat Idylla’s systemen zeer nuttig gebleken waren. Biocartis heeft ook een nieuwe test ontwikkeld waarbij ze een sterke vraag verwachten, vooral in de Verenigde Staten.

Verder verwacht CEO Herman Verrelst een verkoopstijging van het cartridgevolume van zo’n 30 procent. Qua cashpositie staat het target op € 110 miljoen tegen het einde van 2020. De CEO zei in het persbericht: “De cijfers die we voorleggen, weerspiegelen een continue en gezonde groei wat betreft onze inkomsten en cashpositie. Daarenboven kijken we, ondanks het coronavirus, uit naar een sterke groei van de verkoop in 2020.” Biocartis is goed op weg om die groei ook te zien op het einde van het jaar.

Het aandeel Biocartis kopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen, ook het aandeel Biocartis. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX

 

 

 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart