aandeel Mithra - nieuwe ster aan het biotech firmament
Het aandeel Mithra kon in de maand november zijn ongelooflijke kracht laten zien. Het Mithra realiseerde een prijsstijging van 38 procent. Het goede nieuws en de toename van het zakelijke succes hebben het aandeel nieuw leven ingeblazen en het succes van Mithra zou tot ver in de toekomst kunnen doorgaan. Met nog een mogelijke goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor het product Estelle lijkt de toekomst rooskleurig voor het aandeel Mithra.

Zou Mithra zijn ongelooflijke prijsstijging kunnen voortzetten? En wat kunnen de drijfveren zijn voor een aanhoudend succes? U leest het hier.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Mithra:

Aandeel Mithra: bijna tien procent omlaag ondanks goed nieuws

Het succesverhaal van het aandeel Mithra

Mithra werd in 1999 opgericht in Luik door ondernemer François Fornieri en Professor Dr. Foidart. De spin-off van de Luikse Universiteit focuste zich in het begin op gezondheidsproducten voor vrouwen. Voor de ontwikkeling van de producten werkte Mithra samen met gynaecologen, reikende van persoonlijke hygiëne producten tot medische toestellen. Vanaf 2004 begon Mithra met zich toe te leggen op de ontwikkeling van eigen hormonale medicijnen. Ook generische producten werden in werk gesteld en gecommercialiseerd.

Sinds 2014 legt Mithra zich meer en meer toe op innovatie en ontwikkeling. De focus ligt op mogelijke toepassingen van Estetrol, een natuurlijk oestrogeen. Mithra’s beursgang geschiedde op 30 juni 2015 maar het aandeel Mithra was geen directe voltreffer. De koers van het aandeel Mithra had zo’n drie jaar nodig om het niveau van de initiële IPO-prijs te overstijgen. Die IPO-prijs noteerde op twaalf euro en de prijs van het aandeel Mithra is sindsdien sterk gestegen (en weer gedaald) tot een huidig niveau van €23. De gunstige onderzoeksresultaten en het goede nieuws hadden hier een sterke invloed op.

Aandeel Mithra KoersHandel met voorkennis

Recent kwam François Fornieri, de CEO van Mithra, ter sprake in het nieuws. De FSMA en het gerecht doen een onderzoek en beschuldigen de topman van handel met voorkennis. Ondanks het nieuws daalde de koers niet te sterk, met zo’n drie procent.

Fornieri antwoordde in een statement van de raad van bestuur: “Ik ontken dat ik een overtreding zou hebben begaan inzake het doorspelen van vertrouwelijke informatie. Ik betreur het ten zeerste dat deze mediaberichten een impact hebben op Mithra en ben bereid om mee te werken met het onderzoek”.

Mithra’s pronkstuk: Estelle

Mithra’s hoofdproduct Estelle is contraceptie dat oraal ingenomen wordt. Het product bestaat uit E4 oftewel estetrol, een oestrogeen dat natuurlijk geproduceerd wordt in de lever van een foetus. De fase 3 klinische studie van Estelle werd reeds succesvol afgerond in Europa/Rusland en de VS/Canada. Hetgeen het product zo innovatief maakt is dat het 99,5 procent bescherming biedt tegen zwangerschap.

Donesta, ook een medicijn gebaseerd op E4, is het tweede hoofdproduct van Mithra. Dit medicijn dient om gevolgen van de menopauze te verlichten. Ook dit medicijn is innovatief omdat het minder bijwerkingen heeft dan medicijnen die momenteel op de markt te vinden zijn. Bij Donesta is de fase 3 studie momenteel in voorbereiding. Het kan ten vroegste in 2023 op de markt worden gebracht.

Als laatste product is er Perinesta. Dit medicijn wil de perimenopauzale markt veroveren en bestaat ook uit E4. Net zoals Donesta kan Perinesta ten vroegste in 2023 op de markt worden gebracht. Niet onbelangrijk: beide medicijnen kunnen potentieel tot 2039 beschermd worden door patenten.

Mithra’s akkoord met Mayne Pharma

Mithra tekende dinsdag 1 oktober 2019 een akkoord met het Australisch farmabedrijf Mayne Pharma voor de commercialisatie van de pil Estelle in de VS en Australië. Mayne Pharma is de tweede grootste verkoper van orale anticonceptiemiddelen in de Verenigde Staten en in Australië.

Deze deal zou in Mithra’s “worst-case scenario” minimum 4,5 miljard euro opbrengen over een periode van twintig jaar. Daarbovenop zullen vooraf- en mijlpaalbetalingen 295 miljoen dollar opbrengen voor het farmaceutische bedrijf. Dat bedrag wordt gedeeltelijk uitbetaald in cash en gedeeltelijk in kapitaal van Mayne Pharma zelf. We spreken hier over 9,6 procent van Mayne Pharma’s kapitaal, hierdoor kan Mithra onrechtstreeks nog extra inkomsten genereren. Na het nieuws steeg de koers met twee procent.

Het product Estelle wordt verwacht om begin 2021 gelanceerd te worden in de Amerikaanse markt. Dit is afhankelijk van de goedkeuring bij de FDA (US Food and Drug Administration). Indien het goedgekeurd wordt kan Estelle vijf jaar exclusiviteit krijgen op de Amerikaanse markt met kans op een patent tot na 2036. Verder kan Estelle de geschiedenis ingaan als het eerste nieuwe oestrogeenproduct sinds 50 jaar.

MyRing commercialisatie

Mithra is volop bezig met het commercialiseren van hun contraceptiering MyRing. Zo heeft het bedrijf al verschillende contracten kunnen sluiten om het product te lanceren. MyRing kon al hun product lanceren in de meeste Europese landen. Het product MyRing wordt ook in België gecommercialiseerd maar wel onder de naam MyLoop.

In het begin van 2020 liet Mithra ook weten dat ze met Abbott in China een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten. Abbott zal instaan voor de lancering en de registratie van het product MyRing en Mithra zal instaan voor de productie.

In Zuid-Amerika is Mithra al bezig met het commercialiseren ervan. Mithra kon een contract sluiten met het Uruguayaans bedrijf Megalabs. Megalabs produceert en verkoopt medicatie in twintig Latijns-Amerikaanse landen.

Ook heeft Mithra al contracten kunnen sluiten in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika voor MyRing.

Medicijnen - aandeel Mithra update

Halfjaarresultaten 2020

Mithra had niet zo een spectaculaire eerste helft van 2020. Toch kon Mithra, ondanks een wereldwijde pandemie, respectabele resultaten boeken. Mithra zag een omzet van 2,5 miljoen euro, een forse daling in vergelijking met 19,6 miljoen euro in juni 2019. Dit is volgens Mithra te wijten aan hun ontwikkelingsstrategie voor Donesta.

Mithra kon voor Estelle 487 miljoen euro ophalen, waarvan Mithra echter nog 349 miljoen euro moet ontvangen. Het bedrag dat al uitbetaald werd aan Mithra kan dus worden gebruikt voor de toekomstige kapitaalbehoeftes.

Ook het nettoverlies van Mithra verbeterde, in de eerste helft van 2020 bedroeg dit 33,9 miljoen euro. Zeker een verbetering ten opzichte van de 89,7 miljoen euro in juni 2019. Dit komt mede dankzij een vermindering van de earnouts voor Uteron Pharma.

Ten slotte heeft Mithra nog een mooie cashreserve, maar liefst 62 miljoen euro. Dit is volgens Mithra meer dan genoeg om verdere ontwikkelingsstrategieën en Research & Development verder te zetten.

Aandeel Mithra: Technische analyse

Het aandeel Mithra is op dit moment technisch niet zo interessant. De één jaar lange trendlijn brak begin november wel, wat een teken was van een verandering in het beleggerssentiment voor het aandeel Mithra. Een doorbraak van een trendlijn die lange tijd als weerstand heeft gediend, is meestal een signaal dat het aandeel een nieuwe trendfase ingaat. In het geval van het aandeel Mithra is het een nieuwe opwaartse trend.

Het aandeel Mithra zou 28 euro per aandeel kunnen bereiken als deze sterkte aanhoudt. Het 28 euro-niveau is misschien wel een moeilijk gebied voor het aandeel Mithra, het is de bovengrens van een dalend prijskanaal en ook het hoogtepunt voor de coronaviruscrash. Het niveau van 28 euro zou dus voor het aandeel Mithra een kleine correctie kunnen veroorzaken. Als het dalende prijskanaal echter naar boven breekt, kan Mithra koers zetten naar prijzen die sinds 2018 niet meer zijn gezien. Mithra’s hoogste prijs per aandeel was 39 euro in mei 2018.

Aandeel Mithra technische analyse

Vooruitzichten voor het aandeel Mithra

Zoals eerder gezegd komt Mithra in aanmerking voor aanbetalings- en mijlpaalbetalingen van minstens 487 miljoen euro. Daarbovenop zal er (naar eigen zeggen) minimum 4,5 miljard euro verkocht worden over een periode van 20 jaar. De samenwerking met Mayne Pharma maakt dat er in de nabije toekomst nieuwe samenwerkingsmogelijkheden zijn tussen de bedrijven.

Estelle kan vroeg in 2021 mogelijks geaccepteerd worden door de Amerikaanse FDA in de VS, gevolgd door een marktintroductie kort erna. Toch dient er rekening gehouden te worden met de kans op een afkeuring van het product. Daarom zal er nog steeds wat onzekerheid zijn bij de aandeelhouders van Mithra.

Naast Estelle heeft Mithra nog twee andere topproducten in de maak die enorm veel potentieel tonen. De mogelijke patenten stellen de toekomstige verkopen veilig en geven een enorm concurrentieel voordeel. In het algemeen ziet het er dus goed uit voor het aandeel Mithra.

Het aandeel Mithra krijgt ook van BNP Paribas, ING en KBC Securities een koop rating.

Het aandeel Mithra kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Mithra. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen kopen via LYNX


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart