Aandeel Recticel

Het aandeel Recticel was de voorbije maanden voor heel wat beleggers een absolute parel. Het aandeel Recticel is sinds de beurscrash in maart 2020 met maar liefst 211 procent gestegen. De belangrijkste vraag is of het aandeel Recticel zijn uitstekende prestatie de komende maanden kan voortzetten. In dit artikel zullen we het aandeel Recticel bespreken en bekijken wat de toekomst brengt.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Recticel:

Aandeel Recticel

Koers aandeel Recticel

Het aandeel Recticel heeft de voorbije 12 maanden een ongelooflijke prestatie neergezet. Vóór de crash van maart 2020 zag het aandeel een zijwaartse beweging gedurende een paar maanden nadat het agressief was gedaald in oktober 2019, het verloor toen 39 procent van zijn waarde. De crash in maart 2020 deed het aandeel ook geen goed, beleggers zagen een daling van 51 procent, richting 4 euro per aandeel.

Het aandeel Recticel heeft echter heel wat beleggers verrast toen het herstel plaatsvond. Sinds het dieptepunt van maart 2020 steeg de Recticel koers 211 procent en boekte het een nieuw 20-jarig hoogtepunt van 12,85 euro. Een koers die sinds 1991 niet meer is gezien.

Koersgrafiek Recticel maart 2021

Wat doet Recticel?

Recticel is een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in het produceren van producten op basis van polyurethaanschuim. Het bedrijf produceert een verscheidenheid aan producten voor tal van toepassingen, zoals flexibel schuim, beddengoed, isolatie van gebouwen en autostoelkussens.

Recticel verdeelt momenteel hun producten in drie categorieën: flexibel schuim, isolatie en beddengoed. Recticel produceerde ook schuim voor de automobielindustrie, maar het bedrijf verkocht onlangs zijn automobielafdeling aan een nieuwe joint venture met Admetos. Recticel houdt echter nog steeds 49 procent van de totale aandelen aan.

Het bedrijf is ontstaan vanuit de Konlinklijke Buskruitfabriek Cooppal die in 1778 werd opgericht in Wetteren door Jan-Frans Cooppal. Het bedrijf produceerde aanvankelijk explosieven. Vanaf 1952 schakelde het bedrijf over op de productie van polyurethaan onder licentie van Bayer. Het bedrijf fuseerde in 1967 met Poudrerie Réunies de Belgique. Na enkele overnames veranderde het bedrijf hun naam naar Gechem. Ondertussen gaat het bedrijf verder onder de naam Recticel.

Het bedrijf is al sinds de jaren vijftig een beursgenoteerd bedrijf. Recticel was eigenlijk één van de grondleggers van de BEL20-index in 1991. Het bedrijf verdween echter enkele jaren later, in 1993, uit de BEL20-index.

Nieuws over aandeel Recticel

Kartelvorming

In 2014 werd Recticel samen met drie andere bedrijven veroordeeld voor deelname aan een kartel om schuimprijzen vast te leggen. Recticel vormde een kartel met schuimproducenten Vita, Carpenter, en Eurofoam voor een periode van vijf jaar. De bedrijven werden uiteindelijk in 2014 veroordeeld en kregen een boete van in totaal 114 miljoen euro opgelegd door de Europese Unie. De karteloperaties hadden betrekking op in totaal 10 Europese landen. Recticel kreeg destijds een boete van 39,07 miljoen euro.

Het kartel was van oktober 2005 tot juli 2010 actief in Oostenrijk, België, Estland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Nederland, Polen, Roemenië en Groot-Brittannië.

Recticel verkoopt matrassendivisie

Recticel heeft onlangs aangekondigd plannen te hebben om hun matrassegment te verkopen. De CEO van Recticel maakte duidelijk dat hij de matrassenafdeling niet meer als een goede strategische operatie voor het bedrijf beschouwt. Het bedrijf heeft de diensten van JP Morgan aangesteld om ervoor te zorgen dat de verkoop succesvol zal worden uitgevoerd.

De verkoop van de matrassendivisie is ongetwijfeld een vrij grote verandering voor Recticel. De verkoop zal leiden tot een verandering van eigenaar van 10 fabrieken in Europa en een kapitaalverhoging van ongeveer 100 miljoen euro voor Recticel. Het bedrijf heeft al een aantal grote herstructureringsbeslissingen genomen. In juni 2020 verkocht Recticel een groot deel van hun automotive segment. Hierdoor is Recticel nu echter volledig schuldenvrij.

Het geld dat Recticel voor deze verkoop zal ontvangen, zal worden aangewend om de ambities van Recticel voort te zetten om bedrijven over te nemen die Recticel zullen versterken.

Financiële resultaten Recticel

Recticel rapporteerde onlangs hun jaarresultaten, op 26 februari. Resultaten voor het volledige jaar bleven aantoonbaar slechter in vergelijking met de resultaten van 2019, maar dit was geen verrassing gezien de omstandigheden van het huidige ondernemingsklimaat. De pandemie had natuurlijk ook een invloed op Recticel.

De omzet daalde met 5,7 procent. In 2020 realiseerde Recticel een netto-omzet van 828,8 miljoen euro. De netto-omzet in 2019 was iets hoger en bedroeg 878,5 miljoen euro. Dus ondanks een kleine daling van de netto-omzet, hielden de verkopen van Recticel nog steeds erg goed stand gezien de omstandigheden.

De EBITDA van Recticel daalde echter nog sterker. Het bedrijf rapporteerde 51,6 miljoen euro EBITDA. Een daling met 15 procent in vergelijking met 2019, waar Recticel een EBITDA rapporteerde van 60,7 miljoen euro.

Het bedrijf kon de beleggers echter geruststellen, Recticel kende een solide tweede jaarhelft. Het bedrijf verwacht ook dat 2021 een stuk beter zal zijn. Het bedrijf gaf aan een substantiële omzetstijging te verwachten. De EBITDA daarentegen zou tot 30 procent kunnen stijgen in 2021.

Resultatenrekening

Recticel - Resultatenrekening

Balans

Recticel - Balans

Bent u benieuwd naar een uitgebreide analyse van het aandeel Recticel. Bekijk dan zeker de fundamental explorer waar u het Reuters Stock Report kunt terugvinden. Hierin vindt u o.a. een waarderingsscore van het aandeel Recticel. Er wordt ook een grondig waarderingsonderzoek gedaan van de concurrenten. In het rapport krijgt het aandeel Recticel ook een score toegekend die u in één oogopslag een idee moet geven van hoe aantrekkelijk het aandeel is ten opzichte van de markt. Recticel krijgt de score vier op tien. Voor uitgebreide informatie, kan u de tool in het LYNX Handelsplatform bekijken.

Stock Report Recticel LYNX Handelsplatform

Aandeel Recticel: Technische Analyse

Het aandeel Recticel ziet er vrij aantrekkelijk uit op de grafiek op dagbasis. Het is momenteel bezig om een oplopend driehoekspatroon te vormen. Deze patronen worden geclassificeerd als bullish patronen als de prijs boven de bovengrens van het patroon kan breken. Het oplopende driehoekspatroon is momenteel erg belangrijk vanwege de opwaartse trendlijn die we ook kunnen zien. Dit zou beleggers een grotere bullish vooringenomenheid moeten geven. In theorie kan een nieuwe positie worden geïnitieerd of toegevoegd aan een bestaande positie op een doorbraak van de bovengrens van het stijgende driehoekspatroon.

Als het aandeel Recticel echter de stijgende trendlijn naar beneden doorbreekt, zou dit een terugval van het aandeel kunnen veroorzaken. De grootte van de pullback zou echter beperkt moeten zijn.

Als de stijgende driehoek naar boven breekt, ligt de koersdoelstelling voor het aandeel Recticel in theorie rond de 15 euro op basis van de meetregel van de oplopende driehoek.

Wilt u meer weten over driehoekpatronen en hoe deze u kunnen helpen op de beurs? Lees dan zeker ons artikel over driehoekpatronen hier.

Recticel - TA - Dagbasis

Advies aandeel Recticel

Het aandeel Recticel heeft de afgelopen 12 maanden uitzonderlijk goed gepresteerd, met een stijging van 211 procent. En het aandeel Recticel zou nog een stuk hoger kunnen handelen. Het bedrijf zag al een ongelooflijk herstel in de tweede helft van 2020 met een stijging van de omzet en EBITDA.

De toekomst ziet er nog beter uit, Recticel meldde al dat ze een veel beter 2021 verwachten. Recticel heeft ook enkele structurele veranderingen ondergaan. Het bedrijf heeft de helft van zijn automotive segment verkocht en is van plan om ook zijn matrassegment te verkopen. Dit geeft Recticel het nodige geld om een aantal bedrijven over te nemen die hun positie als polyutheraan producent zullen versterken.

De technische kant van het aandeel ziet er ook ongelooflijk aantrekkelijk uit. Een oplopende driehoek en stijgende trendlijn zouden erop kunnen duiden dat het aandeel in de zeer nabije toekomst veel hoger zou kunnen handelen. Dit zou geen verrassing zijn, want de verschillende factoren die dit aandeel hoger kunnen duwen zijn heel goed afgestemd voor een hogere aandelenkoers voor het aandeel Recticel.

Het aandeel Recticel wordt op regelmatige basis opgevolgd door vier grote beurshuizen. De consensus is om het aandeel te kopen. In de onderstaande tabel kunt u de meest recente adviezen vinden voor het aandeel Recticel. Het is duidelijk dat ook analisten optimistisch zijn over het aandeel Recticel.

Datum Beurshuis Advies Koersdoel
23-Feb-21 KBC Securities Kopen € 13.00
08-Jan-21 Berenberg Kopen € 14.50
16-Dec-20 DeGroof Petercam Houden € 11.90
07-Dec-20 ING Kopen € 15.00

Zelf beleggen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen, dus ook in het aandeel Kinepolis. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX


Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart