FANG aandelen is de laatste jaren een bekende beursterm geworden. Deze term is inmiddels al een aantal keer uitgebreid. Eerder zagen we FAANG, FAANG+M, FANGMAN, en inmiddels valt FANGMANIA in de wandelgangen.

Tijdens de kwartaalcijfers kwamen onder andere Facebook en Netflix met tegenvallende resultaten. De forse koersval van 20% bij beide aandelen zorgde voor enige onrust onder technologiebeleggers.

In dit artikel bespreek ik hoe de bekendste techaandelen ervoor staan. Na het lezen van dit artikel weet u of het nog interessant is om te investeren in deze FANG aandelen.

Wat zijn FANG aandelen?

De term FANG werd bekend nadat Jim Cramer op de Amerikaanse nieuwszender CNBC de afkorting gebruikte om de 4 populairste en snelst groeiende techaandelen aan te duiden. Aanvankelijk ging het om de aandelen Facebook, Amazon, Netflix en Google. De afkorting is in de jaren erna enorm populair geworden en enkele keren uitgebreid met andere namen. Met FAANG+M doelt men bijvoorbeeld op de zes bekendste aandelen: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google en Microsoft. Uiteraard is de G van Google verouderd nadat het bedrijf in 2015 haar naam veranderde naar Alphabet.

Met FANGMANIA worden de onderstaande 9 techreuzen bedoeld. In de tabel is ook de totale marktkapitalisatie ofwel beurswaarde van de aandelen te lezen.

Loading ...
Bedrijfsnaam Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M
Netflix Inc. NFLX USD 267,03 612,81 -0,76 % 1,14 %
NVIDIA Corporation NVDA USD 2.185,38 841,80 -3,70 % -4,16 %
Intel Corporation INTC USD 153,18 35,57 -1,90 % -16,58 %
Microsoft Corp. MSFT USD 3.080,44 412,22 -0,57 % -1,01 %
Alphabet Inc. A GOOGL USD 875,60 155,69 0,84 % 10,28 %
Meta Platforms Inc. FB USD 1.099,49 494,85 -0,98 % 2,22 %
Amazon.com Inc. AMZN USD 1.907,03 181,30 -1,10 % 3,94 %
Adobe Systems Inc. ADBE USD 213,35 475,95 -0,06 % -3,35 %
Apple Inc. AAPL USD 2.614,62 168,22 -0,68 % -2,55 %

Hoeveel invloed hebben de FANG aandelen op de beurzen?

Deze negen Amerikaanse techgiganten zijn de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor een groot deel van de stijging. Men beweert dan ook vaak dat de markt omhoog is gedragen door deze groep aandelen. Samen hebben deze aandelen een marktwaarde van ruim $ 4,5 biljoen ($ 4500 miljard). Ter vergelijking: de totale marktwaarde van de S&P 500 is circa $ 25 biljoen. Deze negen aandelen hebben dus een weging van circa 18% in de index die uit 500 aandelen bestaat. In de Nasdaq 100 maken deze negen aandelen ruim de helft van de index uit.

In onderstaande tabel een overzicht van de weging van de top 15 aandelen uit de Nasdaq 100:

 

 

 Rank Bedrijf Ticker Weging
1 Apple Inc AAPL 11,80%
2 Amazon.com Inc AMZN 10,39%
3 Microsoft Corp MSFT 9,73%
4 Alphabet C Inc GOOG 5,07%
5 Facebook Inc FB 4,90%
6 Alphabet A Inc GOOGL 4,38%
7 Intel Corp INTC 2,71%
8 Cisco Systems Inc CSCO 2,34%
9 Comcast Corp CMCSA 1,93%
10 PepsiCo Inc PEP 1,92%
11 NVIDIA Corp NVDA 1,78%
12 Netflix Inc NFLX 1,75%
13 Amgen Inc AMGN 1,54%
14 Adobe Systems Inc ADBE 1,45%
15 Texas Instruments Inc TXN 1,29%

 

ETF’s & Future op de FANG aandelen

Tackers en ETF’s zijn de laatste jaren een enorm populaire manier van beleggen geworden. Indien het woord ETF nieuw voor u is raad ik u aan om het artikel “Alles over beleggen in ETF’s” te lezen. Uiteraard heeft u, als u belegt in een index ETF die de Amerikaanse markt volgt, een grote weging in de genoemde techaandelen.

Mocht u dat nog niet genoeg vinden of actiever te willen handelen, dan is er voor de liefhebber zelfs een speciale FANG+ future op de markt gebracht. Futures zijn uiteraard een product voor de gevorderde belegger. Wilt u meer weten over deze future lees dan vooral het artikel over het inspelen met futures op techgroeigiganten.

Korte analyse van de FAANG+M

Aandeel Facebook

De laatste jaren is het aandeel Facebook met honderden procenten gestegen nadat het zijn advertentiemodel kon perfectioneren en de winst de lucht in schoot. Na de publicatie van de kwartaalcijfers viel het aandeel met ruim 20% omlaag. De winst per aandeel kwam uit op $ 2,06 waar $ 2,01 werd verwacht. De cijfers waren niet echt slecht, maar de verwachtingen werden naar beneden bijgesteld.

De reden voor de dump heeft met name te maken met het aantal dagelijkse gebruikers dat afneemt waardoor ook de inkomsten uit advertenties lager uitvielen dan verwacht. Na de kwartaalcijfers maakte een woordvoerder tevens bekend dat de winstverwachting wordt bijgesteld. Facebook wil de focus het komende halfjaar leggen op het waarborgen van de privacy van gebruikers en dat zal impact hebben op de omzetgroei.

Is Facebook uitgegroeid?
Het aantal gebruikers blijft nog steeds groeien, het gaat alleen minder hard. Waar er voorheen groeipercentages van 40% waren, moeten beleggers het nu doen met circa 25%. Het social media bedrijf hoopt met Whatsapp en Instagram de komende jaren meer geld te gaan verdienen. De huidige koers/winst-verhouding is circa 24,5. Voor een bedrijf met een kaspositie van ruim $ 42 miljard en een verwachte groei van de winst per aandeel van ruim 20% is dit niet extreem hoog.

Technisch is het aandeel Facebook mooi opgevangen aan de onderkant van de meerjarige stijgende trend. Op de weekgrafiek is een hogere bodem gevormd vlak onder de $ 175. Vanaf hier is een herstel ingezet. Zolang Facebook hierboven blijft kunnen beleggers opwaarts kijken. Eerste weerstand wacht rond $ 219 waar de top ligt van 27 juli.

FANG aandeel Facebook

Aandeel Amazon.com

De e-tailer heeft bij haar laatste kwartaalcijfers alle analistenverwachtingen verslagen. Hoewel de omzet iets lager uitviel dan verwacht, nam de winst wel flink toe. Analisten hadden op een winst per aandeel gerekend van $ 2,50, maar de e-commercegigant boekte een WPA van $ 5,07.

De afgelopen jaren ging de winst meteen weer terug het bedrijf in, waarmee zij mikten op lange termijn groei. Het bedrijf schreef hierdoor jarenlang amper winsten in de boeken. Daarmee is de koers/winst-verhouding ruim boven de 100 en dus extreem hoog. Nu de winstmotor is gestart, gaat de winst per aandeel naar verwachting de komende jaar flink toenemen. Hierdoor neemt de K/W verhouding rap af.

Amazon.com bevindt zich al jaren in een stijgende trend. Er is weinig aan te merken op het sterke technische beeld van het aandeel. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems zich voortzet, mag opwaarts worden gekeken. Steun is te zien rond $ 1346 (bodem van 14 februari).

FANG aandeel Amazon

Aandeel Apple

De smartphonemaker boekte een winst per aandeel van $ 2,34 waarbij analisten hadden gerekend op een WPA van $ 2,18. Het aantal verkochte iPhones viel iets lager uit dan verwacht, maar ze gingen voor $ 724 over de toonbank waar analisten hadden gerekend op $ 693,69. Hierdoor werden ook de winstverwachtingen licht verslagen. Het gaat dus prima met Apple, en dat had Buffett enkele maanden geleden goed gezien toen hij aan het begin van dit jaar bekendmaakte ruim 240 miljoen aandelen te hebben gekocht. De techgigant heeft recent ook als eerste de mijlpaal van een marktwaarde van $ 1 biljoen bereikt.

Apple heeft een koers/winst-verhouding van 19 en is daarmee redelijk geprijsd. De verwachte K/W voor de komende 12 maanden is 17,72. De winst per aandeel zal naar verwachting ook de komende jaren blijven toenemen.

FANG aandeel Apple

Aandeel Netflix

De kwartaalresultaten waren teleurstellend. De streamingsdienst kon in eigen land slechts 670.000 nieuwe abonnees bijschrijven, waar analisten gerekend hadden op 1,23 miljoen nieuwe kijkers. Internationaal viel de groei ook tegen: er kwamen 4,47 miljoen nieuwe abonnees bij waar men uitging van 5,11 miljoen.

Netflix geeft ontzettend veel geld uit aan het creëren en kopen van content. Het volgt hierbij de strategie van Amazon dat ook jarenlang haar geld herinvesteerde. Of dat bij Netflix een succes gaat worden, moet nog blijken. De laatste groeicijfers vielen in ieder geval niet in goede aarde bij beleggers. Het aandeel verloor ruim 20%. De koers/winst-verhouding van 150 is extreem hoog maar dat zegt in deze groeifase nog niet zoveel.

Technisch vindt de huidige correctie van Netflix plaats binnen de meerjarige stijgende trend. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems intact blijft kunnen beleggers opwaarts kijken.

FANG aandeel Netflix

Aandeel Alphabet

Alphabet liet weer prachtige kwartaalcijfers zien. De aangepaste winst per aandeel kwam met $ 11,75 een stuk hoger uit dan de $ 9,59 die verwacht was door analisten. De inkomsten uit advertenties stegen met maar liefst 23,9%, terwijl de overige inkomsten met maar liefst 36,5% stegen. Het bedrijf profiteert van toenemende zoekvolumes op mobiele telefoon en Youtube. Het bedrijf investeert veel in kunstmatige intelligentie en haar inmiddels wel bekende project met zelfrijdende auto’s. Het technologiebedrijf heeft een koers/winst verhouding van 31, wat niet extreem veel is voor een bedrijf dat in staat is met meer dan 20% te groeien.

Alphabet beweegt al jaren in een mooie stijgende trend. Zolang de stijgende trendlijn intact blijft, mogen hogere koersen worden verwacht. Eerste steun ligt rond $ 1100,00.

FANG aandeel Alphabet

Aandeel Microsoft

Microsoft is een oude rot uit het vak dat een tijd lang last heeft gehad van de enorme concurrentie die de techgigant voorbij streefden. De laatste jaren is Microsoft back in the game gekomen door het aanbieden van clouddiensten en het populaire besturingssysteem Windows 10.

Bij de laatste kwartaalcijfers werden de verwachtingen overtroffen, de omzet werd met 18% opgevoerd. Uitschieter was het clouddienst Azure platform van Microsoft dat de omzet met 89% wist op te voeren. De spellendivisie liet een groei zien van 38% en Office producten zagen de omzet met 8% toenemen. Voor de komende 12 maanden wordt een koers-winst/verhouding van slechts 25,7 verwacht. De omzet groeit gemiddeld 10% per jaar en de winst per aandeel neemt naar verwachting de komende jaren gestaag toe.

Microsoft beweegt in een stijgende trend gekenmerkt door hogere toppen en bodems. Zolang de steun rond $ 97,26 (gevormd op 28 juni) intact is blijft het technische plaatje positief.

FANG aandeel Microsoft

Bubble of niet?

Het is mij de afgelopen weken opgevallen dat de ‘nieuwe’ techbedrijven die een dienst aanbieden, de analistenverwachtingen niet konden waarmaken en werden afgestraft op de beurs. Facebook, Netflix en Twitter zijn alle drie bedrijven die vooral de laatste jaren hard gegroeid zijn en erg afhankelijk zijn van de groei van het aantal gebruikers van het platform. Die aandelen hebben de laatste jaren ook gigantische koersstijgingen laten zien. Beleggers besluiten wat winsten veilig te stellen nu de groei wat begint af te zwakken. Facebook is recentelijk mooi opgevangen binnen de stijgende trend en ook Netflix ligt er technisch nog positief bij.

Volwassen techbedrijven die al wat langer meegaan zoals Apple, AmazonMicrosoft en Alphabet, hebben stuk voor stuk goede kwartaalcijfers bekend gemaakt. Voorgenoemde hebben op Amazon.com na ook helemaal geen zeer hoge koers/winst-verhouding. Technisch zien we bij deze fondsen mooie lange termijn uptrends die stuk voor stuk intact zijn. Ik denk dan ook dat beleggers zich niet al te druk hoeven te maken over een eventuele ‘techbubble’ die op knappen staat.

FANG aandelen kopen via LYNX?

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken aandelen. LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.