Meme-aandelen blijven populair – GameStop stijgt met 27% & AMC +20%

Door Meme-aandelen blijven populair - GameStop stijgt met 27% & AMC +20%


Artikel laten voorlezen
Meme-aandelen, ook wel bekend als ‘meme-stocks’, stonden op 24 augustus opnieuw in de schijnwerpers. De aandelen GameStop en AMC grepen met stijgingen tot 30% de aandacht van speculanten. Hoe kunnen beleggers hiervan profiteren?

 

Aandeel GameStop | meme-aandelen

Meme-stocks

Eerder dit jaar schreven we al twee keer over een aantal aandelen die populair werden gemaakt door het bekende reddit-forum WallStreetBets. Tijdens de tweede ronde schoten de aandelen wederom tot abnormale hoogtes. Het handjevol aandelen dat besproken wordt door de speculanten op Reddit hebben allemaal een aantal dingen gemeen. De bedrijven bevinden zich in moeilijkheden, maken verlies en hebben een hoge short-interest ratio. Dat wil zeggen dat er veel aandelen zijn gebruikt om short te gaan. Het groepje aandelen kreeg na verloop van tijd een naam: meme-stocks.

Koersstijgingen van de ‘meme-aandelen’ op 24 augustus

  • GameStop (GME) +27,53%
  • AMC Entertainment (AMC) +20,44%
  • Clover Health Investment (CLOV) +9,85%
  • BlackBerry (BB) +9,47%
  • Bed Bath & Beyond (BBBY) +4,49%

Doordat veel speculanten met opties handelen is de kans op een short squeeze nog groter. Er ontstaat dan als het ware een gamma squeeze, een fenomeen waar we recentelijk een artikel over schreven: Wat is een gamma squeeze? De optiegriek die short squeezes bij AMC en Gamestop veroorzaakte.  Een gamma squeeze ontstaat doordat speculanten massaal call opties opkopen en de market makers als het ware gedwongen worden om de aandelen bij te kopen. Gisteren was het opnieuw raak.

De koers van GameStop liep eerst langzaam op en vervolgens leek er wederom een short squeeze te ontstaan, waarbij het aandeel even 30% hoger stond. De vraag is nu hoe ver de stijging dit keer zal reiken. Het afgelopen jaar liep de koers van GameStop al meerdere keren met honderden procenten op. Het volume lag gisteren op 14 miljoen aandelen, zo’n 7 keer meer dan het 30-daags gemiddelde.

Aandeel gamestop koers 24-08-2021

Short ratio’s blijven hoog

De rust leek de afgelopen maanden wedergekeerd en de koers van de meme-aandelen zakten geleidelijk aan weg. Mogelijk trok de daling juist weer shorters naar de markt. De short interest van de meme-stocks is namelijk wederom ontzettend hoog. Gemiddeld genomen heeft een Amerikaans aandeel een short interest ratio van 5%.

Bij het aandeel AMC zijn maar liefst 28% van de aandelen geshort. Voor GameStop is de short interest de afgelopen maanden juist drastisch gedaald; van meer dan 100% in januari op het hoogtepunt van de mania, tot ongeveer 10% nu. Toch lijkt de speculatie in combinatie met de short interest genoeg voor een enorme stijging. Maar opnieuw een stijging van honderden procenten lijkt mij daardoor minder aannemelijk.

Bovendien blijft GameStop fundamenteel gezien een veel te duur aandeel. Het bedrijf maakt verlies en de risico’s zijn dus groot. Mijn advies aan u is dan ook om de posities in dit soort aandelen klein te houden.

Aandeel AMC koers 24-08-2021

 

Zelf beleggen in aandelen GameStop en AMC via LYNX

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M
GameStop Corp. US36467W1099 GME 29,65 3,87 % 3,31 %

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook in meme-aandelen zoals GameStop en AMC. Via het TWS Handelsplatform heeft u direct toegang tot 135 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandelen. Bekijk het aanbod: