Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 19 minutes

Beleggen in bitcoin
Beleggen in Bitcoin en andere cryptocurrencies is tegenwoordig dé trend waar niemand omheen kan. Iedereen heeft het over de indrukwekkende koersprestaties van de digitale munten dit jaar.

We kijken naar de invloed van cryptocurrency op de traditionele markten en hoe de prijs tot stand komt.

Ook bespreken we enkele interessant Bitcoin aandelen, ETF’s en futures in dit artikel zodat u geïnformeerd bent over de meest recente ontwikkelingen en veelbelovende beleggingsopties in de wereld van cryptocurrencies!

Beleggen in Bitcoin

Op 13 februari 2020 verscheen dit artikel voor het eerst. Destijds wees ik op de halving en de heropleving van de Bitcoin koers die daarmee gepaard ging. In het artikel deelden we ook enkele interessante aandelen zoals Hut 8 Mining, Canaan en Bitcon Group SE. Die eerste staat momenteel circa 500% hoger en Canaan doet het met een koersstijging van ruim 300% ook erg goed. We zullen deze aandelen opnieuw bespreken, maar ook naar enkele nieuwe bitcoin aandelen bekijken. Eerst leest u wat Bitcoin precies is en welke recente ontwikkelingen zich hebben voorgedaan.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een zogeheten cryptovaluta en globaal betaalmiddel. Met cryptovaluta (cryptocurrency) doelt men op een digitale munteenheid. Deze valuta worden gebruikt als alternatief geldsysteem voor de reguliere en erkende geldsoorten. ‘s Werelds bekendste cryptovaluta is de Bitcoin. In hoeverre cryptogeld daadwerkelijk gelijk staat aan geld is nog altijd een discussiepunt. In Nederland heeft bijvoorbeeld de Bitcoin de juridische status van een ruilmiddel, maar niet die van geld. Over de waarde van je cryptovaluta moet echter wel belasting betaald worden in Box 3 waar het onder vermogen valt.

Bitcoin was de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het netwerk is peer-to-peer en dat betekent dus ook dat de transacties plaatsvinden tussen de gebruikers onderling (en dus zonder tussenpersoon). Deze transacties worden geverifieerd via onafhankelijke netwerk nodes door het gebruik van cryptografie en worden opgeslagen in een openbare gedistribueerde database. Deze database staat beter bekend als een blockchain, waar gemiddeld elke 10 minuten een blok aan wordt toegevoegd.

Het vinden van een blok en dus het beschikbaar stellen van uw computers (grafische kaarten) voor rekenkracht, wordt beloond. Het vinden van een blok wordt mining (delven) genoemd. De blokbeloning, waarmee een extra bedrag aan bitcoin in omloop wordt gebracht, staat vast. De beloning wordt tijdens elk halving event gehalveerd en dat is sinds het ontstaan van Bitcoin in 2009 al drie keer gebeurd. Zo een halving vindt ongeveer om de vier jaar plaats en de laatste keer was op 11 mei 2020 toen de beloning voor het minen van één block halveerde tot 6,25 Bitcoin.

De volgende halving vindt naar schatting plaats in mei 2024. Alles over deze statistieken kunt u vinden op: https://www.bitcoinblockhalf.com/

Het concept van een blockchain werd in 2009 geïmplementeerd als opensourcesoftware onder de naam Bitcoin door Satoshi Nakamoto. Satoshi werd later ook de naam van de kleinste rekeneenheid van bitcoin: 1 satoshi = 1/100.000.000 bitcoin (één honderdmiljoenste van één bitcoin). De waardes van alternatieve cryptovaluta worden vaak uitgedrukt in satoshi’s.

Beleggen in de beste Bitcoin aandelen en futures | prijs Bitcoin | Beleggen Bitcoin | Koers Bitcoin | Aandelen Bitcoin | Wat is Bitcoin?

Wie bepaalt de prijs van een bitcoin?

Dit is eigenlijk hetzelfde als vragen wie de prijs voor een aandeel Apple bepaalt. De kopers en verkopers zijn degene die de onderliggende waarde bepalen. Dat is bij Bitcoin niet anders, maar op welke koers is de Bitcoin dan van start gegaan? Dat werd duidelijk in het voorjaar van 2010 toen de eerste publiekelijke Bitcoin transactie daadwerkelijk uitgevoerd. Een programmeur uit Florida kocht voor 10.000 bitcoins twee pizza’s. Deze pizza’s hadden een waarde van circa $ 30 in totaal. Door deze transactie kon voor de eerste keer een echte waarde aan de cryptovaluta worden gegeven. Gezien de waarde van beide pizza’s $ 30 betrof, kon een waarde van $ 0,003 per bitcoin berekend worden. Saillant detail: 10.000 bitcoin zijn op de huidige prijs van $ 55.000 per bitcoin ruim $ 550 miljoen waard. 

Sindsdien zijn er tientallen exchanges (handelsplatformen) in het leven geroepen waarop de Bitcoin en andere cryptomunten kunnen worden verhandeld. Het minen van Bitcoins is overigens niet gratis en zelfs ingewikkeld. De computers gebruiken enorm veel rekenkracht en dat kost weer energie (stroom). De stroomkosten zijn overal ter wereld verschillend en daardoor liggen de kosten voor het minen per land ook flink uit elkaar.

Bij voorkeur worden Bitcoins tegenwoordig dan ook gecreëerd in landen met lage energiekosten zoals Kuwait, Venezuela, China, Georgië en Estland. In Georgië kun je een hele bitcoin bijvoorbeeld al voor iets meer dan $ 6.000 aan kosten minen. In de Verenigde Staten en andere westerse landen zal de kostenpost voor het minen van een bitcoin momenteel rond de $ 12000 liggen.

De kosten voor het minen van één BTC variëren dus behoorlijk. De kosten zijn daarnaast ook afhankelijk van de hash rate en de mining difficulty. De ‘bitcoin difficulty’ geeft de moeilijkheidsgraad aan om een hash onder een bepaald getal te vinden. Simpel gezegd, de wiskundige puzzel die een miner moet oplossen om een block te vinden. Bitcoin is zo ontworpen dat de moeilijkheidsgraad zich elke twee weken aanpast. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid rekenkracht van het netwerk (hash rate). Zodra meer miners (en meer rekenkracht) aangesloten zijn, neemt de difficulty rate toe. Zodra deze hashrate verminderd, dan is het gemakkelijker om een block te vinden. De duurdere en vaak betere grafische kaarten zullen dan ook doorgaans benodigd zijn om als winnaar uit de mining battle te komen.

Bitcoin als digitaal goud

In 2020 hebben we een forse stijging van de goudprijs gezien. Ook de koers van Bitcoin is na de coronacrash hard opgelopen. Een combinatie van toegenomen onzekerheid over het monetaire beleid van centrale banken lijkt een van de grootste redenen te zijn voor de prijsstijging. De lage rente zorgt ervoor dat kapitaal op zoek gaat naar rendement. Na aandelen en vastgoed lijkt Bitcoin ook steeds breder geaccepteerd te worden als asset class. Steeds meer beleggers stoppen een klein percentage van bijvoorbeeld 3 à 5% van hun vermogen in Bitcoin of in een andere cryptocurrency.

Ook denken veel beleggers dat het monetaire systeem op zijn laatste benen loopt en dat het massaal bijdrukken van geld tot inflatie gaat zorgen. Dat kan een reden zijn dat mensen ervoor kiezen om te beleggen in goud, maar nu dus ook ervoor kiezen om te beleggen in Bitcoin. De digitale munt wordt steeds vaker aangeprezen als het ‘digitale goud’. Beide assets zijn qua voorraad eindig en dienen als oppotmiddel in economische onzekere tijden.

De Bitcoin werd tenslotte op 3 januari 2009, tijdens de financiële crisis geschapen. Het eerste bitcoin block bevatte de tekst: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, wat vrij vertaald iets betekent als: “Kanselier op de rand van een tweede reddingsoperatie voor banken”.Bitcoin nieuws: institutionele partijen stappen in

2020 is ook het jaar gebleken waarin institutionele partijen de markt betraden. Dit was het missend puzzelstukje voor massa adoptie. Het begon allemaal met het Amerikaanse bedrijf MicroStrategy. Zij houden zich normaal bezig met business intelligence, mobiele software en cloudgebaseerde diensten, maar de CEO besloot in 2020 een substantieel deel van het kapitaal te beleggen in Bitcoin. MicroStrategy heeft nu twee bedrijfsstrategieën: de groei van hun Software portfolio en het verwerven en beheren van bitcoin.

Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 90.000 bitcoin in bezit met een waarde van ruim $ 5 miljard bij een koers van $ 56.000. De bitcoins werden gekocht tegen een gemiddelde aankoopprijs van ongeveer $ 23.985 per bitcoin, wat de totale investering ongeveer $ 2,19 miljard maakt.

Tesla koopt Bitcoin

Meerdere bedrijven hebben een voorbeeld genomen aan MicroStrategy. Ook payment provider Square heeft voor ruim $ 220 miljoen aan bitcoins aangekocht. De bekendste naam tot nu toe is echter Tesla dat vorige maand bekendmaakte voor circa $ 1,5 miljard in bitcoins te hebben gestoken. Ook wil de elektrische autobouwer betalingen met de digitale munt gaan accepteren. In reactie op het nieuws schoot de koers van de Bitcoin omhoog en werd een nieuwe all-time high neergezet op circa $ 58.000. Cryptoliefhebbers hopen nu natuurlijk dat andere bedrijven gaan volgen.

De CEO van Tesla, Elon Musk, liet zich de afgelopen periode vaker positief uit over cryptocurrency via Twitter. Ook promootte hij Dogecoin, een cryptomunt met een plaatje van een hond dat ooit als grap is gestart. De koers van Dogecoin schoot meerdere keren over de kop.Technische analyse van de Bitcoin prijs: grafiek Bitcoin 

De Bitcoin liet in maart 2020 een crash zien gedurende de corona paniek. Na de crash herstelde de koers snel en vervolgens stabiliseerde de koers lange tijd tussen rond de $ 10,000 en even later werd er een hogere top gevormd rond $ 13.000. De uitbraak boven deze top zorgde ervoor dat er een stijgende trend van start ging. In de periode die volgde zagen we steeds hogere toppen en bodems en zien we duidelijk een extreem sterke opwaartse trend.

De meest recente hogere bodem werd rond de $ 44.000 gevormd en deze lag wederom boven de koerstop uit januari die rond de $ 42.000 lag. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems intact blijft kan de koers hogere niveaus opzoeken. Bij een eventuele doorbraak onder de $ 44.000 verzwakt het technische beeld en kan de koers corrigeren richting de steun op $ 30.000.

Beleggen in de beste Bitcoin aandelen en futures | prijs Bitcoin | Beleggen Bitcoin | Koers Bitcoin | Aandelen Bitcoin
Bakkt Bitcoin Future (BAKKT) in het TWS Handelsplatform

Bitcoin kopen en beleggen in bitcoin

U kunt bitcoins en andere cryptovaluta direct kopen via reguliere kanalen en cryptocurrency exchanges die u via Google ongetwijfeld kunt vinden. In dit artikel zullen we ons echter focussen op beleggen in bitcoins via aandelen, ETF’s en futures.

Beleggen in Bitcoin via ETF’s

Indien u indirect wilt inspelen op een stijging van de Bitcoin dan kan dat via verschillende aanbieders van ETF’s. Investeringsfonds Grayscale is inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste aanbieders van crypto trackers. Zij bieden naast Bitcoin ook ETF’s aan voor Ethereum en Litecoin.

 • Grayscale Bitcoin Trust BTC: (GBTC)
 • Grayscale Ethereum Trust: (ETHE)
 • Grayscale Litecoin Trust: (LTCN)
 • GrayScale Digital Large Cap: (GDLC) (een mandje met de 5 grootste cryptocurrency)

Naast GrayScale is een andere bekende aanbieder de Bitcoin Tracker One (BITCOINXB)

De onderstaande ETF wordt verhandeld in euro’s. Een bitcoin ETF kan een goed alternatief zijn voor beleggers die niet direct bitcoins willen kopen en opslaan met de bijbehorende risico’s. De ETF staat genoteerd op de beurs van Stockholm in Zweden. De tracker volgt de Bitcoin koers 1 op 1, maar heeft een waarde die circa 21 keer kleiner is dan de koers van Bitcoin zelf om de verhandelbaarheid aantrekkelijker te maken.

Let er op dat u speciale handelspermissies moet aanvragen om te beleggen in de besproken bitcoin etf’s. 

Beleggen in Bitcoin | Bitcoin aandelen | Wat is Bitcoin? | Bitcoin kopen
Bitcoin Tracker One EUR in hte TWS Handelsplatform

Beleggen in Bitcoin via futures

Bitcoin is inmiddels dusdanig geaccepteerd door de reguliere beurzen dat CME Group zowel futures als opties faciliteert. In december 2017 werd de Bitcoin future al gelanceerd op de Chicago Mercantile Exchange. De CME Group exploiteert de grootste derivatenbeurs ter wereld, met bekende futures als de E-mini S&P 500 future (ES), de E-mini Nasdaq 100 future (NQ) en de Crude Oil future (CL). De meest verhandelde futures ter wereld staan dus onder beheer van deze partij en zijn op dit gebied de belangrijkste speler wereldwijd.

Dat een dergelijk grote speler een Bitcoin-future opnam in het assortiment, zegt dus genoeg over de populariteit van het product en straalt ook enorm veel vertrouwen uit naar de toekomst van Bitcoin. Om de transparantie rondom het product te verhogen, lanceert CME Group ook de CME CF Bitcoin Real Time Index (BRTI). Deze index moet de zogenoemde “spotprijs” vertegenwoordigen waarop de future gebaseerd is. Uiteraard komt deze spotprijs voornamelijk tot stand door vraag- en aanbod in de onderliggende bitcoin future.

Futures
Handel in futures via LYNX

LYNX is dé broker voor futureshandelaren. Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.

De specificaties van deze future ziet u hieronder. De CME future heeft een hefboom van vijf, dus vanwege de fors gestegen koers dient u momenteel een overnight margin van maar liefst $ 162,963 aan te houden om long te gaan. Voor het shorten is een margin van $ 200.000 vereist. Daarmee is deze future niet geschikt voor de kleinere beleggers. Uiteraard vereist het handelen van deze future goede kennis van zaken en is het handelen van bitcoin uiterst speculatief.

CME CF bitcoin Real Time Index (BRTI)
CME CF bitcoin Real Time Index (BRTI)

Bakkt Future

Recentelijk heeft uitgever Bakkt een future uitgegeven op de Intercontinental Exchange (ICE). ICE is een Amerikaans bedrijf dat beurzen bezit voor financiële en grondstoffenmarkten en 12 gereguleerde beurzen en marktplaatsen exploiteert. Bakkt is eveneens bezig aan een consumenten-app. De app zou consumenten moeten helpen om digitale valuta in het dagelijks leven te gebruiken. Het uiteindelijk doel van Bakkt is om een soort wallet te ontwikkelen waarin digitale activa zoals cryptocurrencies en loyaliteitspunten bewaard kunnen worden. Het grote internationale koffiehuis Starbucks zou betrokken zijn bij de ontwikkeling. Volgens Bakkt staat 2020 in het teken van de ‘brede adoptie’.

De future van Bakkt heeft een hefboom van slechts 1. Hiermee is de future vijf keer zo klein als de CME future. De specificaties van deze future ziet u hieronder. U dient een overnight margin van maar liefst $ 32.000 aan te houden om long te gaan. Voor het shorten is een margin van maar liefst $ 175.000 vereist. Deze future is iets toegankelijker voor kleinere beleggers dan de CME Future, maar zijn nog altijd niet geschikt voor de gemiddelde particulier. Uiteraard vereist het handelen van deze future goede kennis van zaken en is het handelen in bitcoin uiterst speculatief.

Bakkt Future - Beleggen in Bitcoin
Bakkt Bitcoin future

Risico’s van futures

Voordat u gaat beleggen in de besproken futures bespreek dient u zich bewust te zijn van de voor- en nadelen van futures. Alles over de werking van futures leest u in het artikel: Handelen in futures: waar moet u op letten? Let er op dat u speciale handelspermissies moet aanvragen om te beleggen in de hieronder besproken bitcoin futures & ETF’s. 

Voordelen:

 U kunt eenvoudig beleggen in indices, grondstoffen en obligaties

 • De handel gaat 23 uur per dag door, vijf dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continu doorgaat, bent u (bijna) altijd in staat om de positie te beschermen met een stoploss.
 • Futures bieden u de mogelijkheid op een efficiënte manier uw aandelenportefeuille te hedgen. Hedgen is het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten dekt u het marktrisico (deels) af.
 • De hefboom maakt het mogelijk maximaal te profiteren van veranderingen in de koers van de onderliggende waarde

Nadelen:

 • Als gevolg van de hefboom kunnen verliezen snel oplopen
 • U kunt meer verliezen dan uw inleg.
 • Gezien de hefboomwerking en de zeer ruime handelstijden is het raadzaam dat u uw posities zeer nauwlettend in de gaten houdt.

Beleggen in Bitcoin: interessante Bitcoin aandelen

Hieronder ziet u een lijst van acht aandelen die actief zijn in cryptocurrency. Enkele bedrijven zijn actief in het maken van grafische kaarten en andere zijn volop bezig met het delven van Bitcoin. Onder de tabel bespreken we drie van deze aandelen uitgebreider zodat u een goed overzicht krijgt van de mogelijkheden betreft beleggen in Bitcoin.

Aandeel Symbool Valuta
Bitfarms BITF CAD
Hut 8 Mining HUT CAD
Canaan CAN USD
Bitcoin Group SE ADE USD
The9 Limited NCTY USD
Riot Blockchain RIOT USD
MicroStrategy MSTR USD
NVIDIA NVDA USD
Interessante Bitcoin aandelen

 

Beleggen in Bitcoin via HUT 8 Mining (HUT)

Hut 8 mining staat genoteerd op de Toronto Stock Exchange (TSE) in Canada. Via Hut8 kunt u als belegger directe blootstelling aan de bitcoin krijgen, zonder de daadwerkelijk cryptocurrency te kopen. U heeft dan geen omkijken naar online wallets en u hoeft geen moeite te doen om uw coins veilig op te slaan.

Hut 8 heeft twee locaties in Alberta (Canada), waar het in totaal 1073 PetaHashes per Seconde (PH/s) kan bijdragen aan het bitcoin netwerk. Ze gebruiken 100 BlockBox AC mining units van Bitfury waar het bedrijf tevens een partnership mee heeft. Door de samenwerking met Bitfury kan Hut 8 veel geld besparen op haar operationele kosten zoals het onderhoud van hun mining farms. De maximale vergoeding voor Bitfury ligt op twee miljoen dollar per jaar in ruil voor de levering en onderhoud van de mining rigs.

Het bedrijf heeft momenteel 3012 bitcoins in bezit. De waarde van Hut 8-aandelen zijn dus ook (in)direct gekoppeld aan de prijs van de Bitcoin. Volatiliteit op de Bitcoin-markt kan daarom de koers van de aandelen stevig beïnvloeden. Hut 8 heeft een sterk team van leidinggevende en bestuurders met enorm veel ervaring in blockhain software, bitcoin-mining, investment banking en venture capital.

Hut 8 heeft dus een marktaandeel van circa 0,7% op de wereldwijde mining markt. Ze delven ongeveer 6,8 bitcoin per dag terwijl er over de hele wereld ongeveer 900 bitcoins per dag bijkomen. Door het gedeeltelijk behouden van Bitcoins kiest het bedrijf bewust voor een speculatievere strategie. Zij spelen in op een verdere stijging van de munt, terwijl veel andere miners hun munten vrijwel direct verkopen. 1.000 Bitcoins van de 3.012 staan overigens op een rekening van een derde partij waar ze 4% rente voor ontvangen.

Het bedrijf profiteert van goedkope stroom in Canada en kan daarmee tegen een aantrekkelijk tarief Bitcoin minen. Het bedrijf geeft wel regelmatig aandelen, opties en warrants uit om mining apparatuur te kunnen bekostigen. In 2018 verloor het bedrijf onder aan de streep $ 136 miljoen en in 2019 bleef een winst van slechts $ 2 miljoen over. Het lijkt wellicht alsof het bedrijf moeite heeft met winst maken, maar dat komt omdat ze de Bitcoins dus grotendeels aanhouden en niet verkopen. Het bedrijf heeft momenteel een beurswaarde van $ 1,18 miljard en de Bitcoins die ze op hun balans hebben staan zijn momenteel $ 175 miljoen waard. De mining apparatuur is ook heel wat waard, maar daar wordt wel flink op afgeschreven.

Beleggen in de beste Bitcoin aandelen en futures | prijs Bitcoin | Beleggen Bitcoin | Koers Bitcoin | Aandelen Bitcoin

Beleggen in Bitcoin via MicroStrategy (MSTR)

Dit bedrijf werd afgelopen jaar enorm populair omdat de CEO Michael Saylor besloot een groot deel van het kapitaal om te zetten in Bitcoin. Dat heeft ze geen windeieren gelegd want het bedrijf kocht ruim 90.000 bitcoins voor een gemiddelde aankoopprijs van ongeveer $ 23.985. Inmiddels is de koers ruim verdubbeld in waarde en hebben ze nu ruim $ 5 miljard in Bitcoin zitten. In iets meer dan een jaar tijd hebben ze dus $ 2,5 miljard verdiend terwijl de omzet van de reguliere business in 2020 slechts $ 480 miljoen was. Onder aan de streep verloor het bedrijf zelfs $ 7,5 miljoen, maar in 2019 werd wel een winst van $ 34 miljoen gemaakt.

De investering in Bitcoin is dan ook de voornaamste reden dat de koers van MicroStrategy zo hard is gestegen. Het belang van de reguliere bedrijfsactiviteiten worden hierdoor wel ondergesneeuwd en een belegging in dit aandeel staat dan ook meer gelijk aan een belegging in Bitcoin. Het aandeel is dan ook zeer speculatief.

Beleggen in de beste Bitcoin aandelen en futures | prijs Bitcoin | Beleggen Bitcoin | Koers Bitcoin | Aandelen Bitcoin

Beleggen in Bitcoin via The9 Limited (NCTY)

Dit is een opvallend aandeel op de lijst, want het betreft eigenlijk een online game-exploitant uit China. Het aandeel staat genoteerd op de Nasdaq en vloog aan het begin van dit jaar de lucht in. Het bedrijf maakte bekend zich te gaan begeven in de Bitcoin. Het bedrijf heeft overeenkomsten getekend voor de aankoop van meer dan 10.000 mining machines. Om deze aankopen te financieren is het van plan 196.125 nieuwe American Depositary Receipts (ADR’s) uit te geven tegen $ 38,51 per stuk. Maar de prijs per ADR en het aantal nieuw uit te geven ADR’s kunnen de komende zes maanden nog veranderen. De uitgifte van deze nieuwe aandelen is niet heel positief voor bestaande aandeelhouders aangezien dit zal leiden tot verwatering.

Het bedrijf gaat zijn bedrijfsactiviteiten dus uitbreiden en is van plan een miner te worden. Ze gaan niet alleen Bitcoin minen, maar ook een andere cryptomunt genaamd Filecoin. The9 verklaarde dat het 800 peta-hashes (P/H) per seconde kan gaan minen. Beleggers vinden de stap in ieder geval interessant en spelen indirect in op een forse stijging van de bitcoin prijs.

Beleggen in de beste Bitcoin aandelen en futures | prijs Bitcoin | Beleggen Bitcoin | Koers Bitcoin | Aandelen Bitcoin

Zelf beleggen in Bitcoin prijs?

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in Bitcoin. U kunt inspelen op de bitcoin prijs door middel van aandelen & futures. Bekijk ons aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.