Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

Beleggen in India
India, een land met meer dan 1,4 miljard inwoners en een van de snelst groeiende economieën ter wereld, wordt steeds aantrekkelijker voor internationale beleggers.

Of het nu gaat om de innoverende technologiesector of de snelgroeiende consumentenmarkt, India biedt talrijke mogelijkheden voor wie op zoek is naar diversificatie van zijn portefeuille.

Dit artikel biedt een uitgebreide blik op de voordelen, nadelen, kansen en risico’s van beleggen in India. We noemen ook 5 interessante Indiase aandelen en twee in Europa beschikbare ETF’s die zich richten op de Indiase markt. Bent u op zoek naar een geschikte broker om in te spelen op de Indiase markt? Klik dan hier.

Beleggen in India

India is een land dat steeds meer in de belangstelling staat van internationale investeerders. Met een bevolking van meer dan 1,4 miljard mensen (goed voor 17% van de wereldbevolking), een groeiende middenklasse en een razendsnelle technologische ontwikkeling biedt India een reeks van investeringsmogelijkheden.

In de enorme Indiase markt zijn veel verschillende niches. Op de Bombay Stock Exchange en de National Stock Exchange staan in totaal meer dan 7.000 bedrijven genoteerd. 

Beleggen in India biedt dus een breed scala aan mogelijkheden, maar daarbij horen ook uitdagingen en risico’s. Een gedegen onderzoek en risicobeoordeling zijn essentieel voor succesvol beleggen in India.

Voordelen van beleggen in India

 • Economische Groei: India wordt beschouwd als een van de snelstgroeiende economieën ter wereld. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de verwachting dat de Indiase economie in de komende jaren aanzienlijk zal groeien, mede dankzij initiatieven van de overheid zoals ‘Make in India’. Dat is een initiatief van de regering van India om bedrijven op te richten en aan te moedigen om in India gemaakte producten te ontwikkelen, produceren en assembleren en om specifieke investeringen in productie te stimuleren.

  Het IMF verwacht dat de Indiase economie in 2023 met 6,1% zal groeien en in 2024 met nog eens 6,3%. India zal daarmee als voorzitter van de G20 dit jaar de snelstgroeiende ‘grote economie’ ter wereld zijn.
 • Demografische voordelen: Met een gemiddelde leeftijd van onder de 30 jaar is de Indiase bevolking een van de jongste ter wereld. Dit jonge, steeds beter opgeleide arbeidspotentieel biedt talloze kansen voor economische groei en consumptie.
 • Technologische innovatie: Steden zoals Bangalore en Hyderabad zijn het epicentrum van technologische innovatie in India. Met een groeiende startup-cultuur en toenemende investeringen in sectoren zoals IT, biotechnologie en groene energie, wordt India gezien als een broedplaats voor innovatie.
 • Liberalisering van de economie: De afgelopen decennia heeft India stappen genomen om zijn economie te liberaliseren. Dit heeft het land toegankelijker gemaakt voor buitenlandse investeerders, mede door versoepelingen op het gebied van licenties en belastingen.

Kansen in India

 • Groei in de dienstensector: De dienstensector in India, vooral IT en software, is een belangrijke bron van inkomsten en groeit exponentieel. Bedrijven als Infosys en Tata Consultancy Services hebben internationaal succes geboekt en blijven groeien.
 • E-Commerce en digitalisering: De groei van internetgebruik biedt enorme kansen voor bedrijven in de e-commerce en fintech. Grote spelers zoals Flipkart en Paytm hebben een exponentiële groei doorgemaakt.
 • Infrastructuurontwikkeling: De Indiase overheid investeert zwaar in infrastructuur, waaronder wegen, havens en vliegvelden. Dit biedt veel zakelijke kansen.

Nadelen van beleggen in India

 • Politieke onzekerheid: Hoewel India een stabiele democratie is, zijn er af en toe momenten van politieke onzekerheid. Dit kan variëren van veranderingen in het belastingstelsel tot plotselinge regelgevende wijzigingen die invloed kunnen hebben op buitenlandse investeerders.
 • Bureaucratie en corruptie: India staat bekend om zijn uitgebreide bureaucratische procedures, wat een belemmering kan zijn voor snelle en efficiënte bedrijfsvoering. Corruptie kan ook een uitdaging vormen in bepaalde sectoren.
 • Geografische en culturele verschillen: India is een groot en divers land, met verschillende talen, religies en culturen. Dit kan het moeilijk maken om een uniforme strategie te implementeren voor het hele land.

Risico’s

 • Wisselkoersrisico: Fluctuaties in de wisselkoers kunnen het rendement in euro’s beïnvloeden. Aangezien investeringen vaak in lokale valuta zijn, kan een daling van de roepie tegenover de euro of dollar het rendement negatief beïnvloeden.
 • Geopolitieke spanningen: Spanningen met buurlanden zoals China en Pakistan kunnen voor onrust zorgen onder bedrijven en beleggers.

Beleggen in India met ETF’s

Wanneer u gespreid wilt beleggen in India vormen Indiase ETF’s een goede manier. De kosten zijn relatief laag en ze bieden een zeer sterke spreiding. Veel ETF’s richten zich op het volgen van specifieke beursindices om beleggers blootstelling te geven aan de prestaties van die markt.

In India is de S&P BSE SENSEX (Bombay Stock Exchange) de grootste index, maar er is ook nog de Nifty 50 op de NSE (National Stock Exchange). Beide indices worden echter niet 1 op 1 gevolgd door de ETF-aanbieders. De meeste India ETF’s volgen namelijk een eigen index of die van andere internationale partijen. Zo volgt de grootste iShares MSCI India ETF (INDA) de MSCI India Index, een benchmark die voornamelijk bestaat uit grote en middelgrote bedrijven die op de NSE en BSE worden verhandeld.

Vanwege regelgeving kunnen Europese beleggers niet handelen in de iShares MSCI India ETF. Voor Europese beleggers bieden onderstaande twee ETF’s een uitkomst

Lyxor India UCITS ETF (INR)

De Lyxor MSCI India UCITS ETF – Acc (EUR) streeft ernaar de benchmark MSCI Emerging Markets India index (USD) te volgen. Deze index is gebaseerd op free float marktkapitalisatie die ongeveer 85% van de totale marktkapitalisatie in India vertegenwoordigt. Via deze ETF krijgt u blootstelling aan onder andere de aandelen Reliance Industries, ICICI Bank en Infosys. Met een TER (total expense ratio) van 0,85% zijn de jaarlijkse kosten iets aan de hoge kant, maar het aanbod van Indiase ETF’s is dan ook beperkt.

WisdomTree India Earnings Fund (EPI)

De WisdomTree India Earnings Fund (EPI) streeft ernaar de WisdomTree India Earnings Index te volgen. Deze index bevat bedrijven die zijn opgericht en worden verhandeld in India, die winstgevend zijn en die per de indexmeetdatum in aanmerking komen voor aankoop door buitenlandse beleggers. Bedrijven worden in de index gewogen op basis van hun winst in hun boekjaar voorafgaand aan de indexmeetdatum, aangepast voor een factor die rekening houdt met aandelen die beschikbaar zijn voor buitenlandse beleggers. Met een TER (total expense ratio) van 0,85% zijn de jaarlijkse kosten iets aan de hoge kant, maar het aanbod van Indiase ETF’s is dan ook beperkt.

U krijgt blootstelling aan ruim 400 aandelen, waarvan de 10 grootste aandelen een weging hebben van ruim 30%. Tata Steel heeft de grootste weging (6,5%) en daarna volgen de aandelen ICICI Bank (4,1%) en Infosys (3,8%).

Beleggen in Indiase aandelen

India heeft, net als China, beperkingen opgelegd aan buitenlandse investeerders om rechtstreeks op de Indiase aandelenmarkt te handelen. Een van de manieren waarop buitenlandse beleggers wel in Indiase aandelen kunnen investeren, is via participatie in het Foreign Portfolio Investment (FPI) programma. Dit programma stelt buitenlandse investeerders in staat om in Indiase aandelen te beleggen, maar er zijn beperkingen en vereisten, zoals registratie bij de Securities and Exchange Board of India (SEBI), de Indiase marktregulator. Voor particuliere beleggers is het dus haast niet mogelijk om aandelen in India te kopen.

Veel buitenlandse beleggers kiezen er echter voor om te investeren in Indiase aandelen via American Depositary Receipts (ADR’s). ADR’s zijn een manier voor buitenlandse bedrijven om hun aandelen op Amerikaanse beurzen beschikbaar te stellen voor Amerikaanse en Europese beleggers. We noemen hieronder enkele bekende Indiase aandelen met hun tickers die via ADR’s worden verhandeld:

 • Infosys Limited (INFY): Infosys is een van de grootste IT-dienstverleners in India en biedt wereldwijd softwareontwikkeling, consulting en andere technologische diensten aan.
 • Tata Motors Limited (TTM): Tata Motors is een van de grootste autofabrikanten in India en produceert auto’s en bedrijfsvoertuigen, waaronder het Jaguar en Land Rover-merk.
 • Wipro Limited (WIT): Wipro is een IT-servicesbedrijf dat actief is in softwareontwikkeling, consulting en bedrijfsprocessen.
 • HDFC Bank Limited (HDB): HDFC Bank is een van de grootste particuliere banken in India en biedt een breed scala aan financiële diensten.
 • ICICI Bank Limited (IBN): ICICI Bank is een andere prominente particuliere bank in India met wereldwijde operaties.

Beleggen in India via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. U kunt via LYNX niet direct beleggen op de Indiase beurs. U kunt echter wel beleggen in Indiase ETF’s of aandelen aankopen via ADR’s, waardoor u alsnog kunt inspelen op de Indiase markt. 

Hier vindt u gedetailleerde informatie over het product:

Lyxor MSCI India UCITS ETF – Acc (EUR) – Download KID informatie

WisdomTree India Earnings Fund (EPI) – Download KID informatie

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.