De beste platina aandelen van dit moment

Door Wubbe Bos


Platina is net als goud en zilver een edelmetaal. Edelmetalen zijn al zeer lang populair als middel om waarde in op te slaan. Ze vergaan niet en zijn waardevol door hun zeldzaamheid. Net zoals andere edelmetalen wordt platina veel gebruikt in juwelen, daarnaast zijn er toepassingen in apparatuur die bestand moet zijn hoge temperaturen of corrosie en zijn er nog andere toepassingen voor Platina die in dit artikel in meer detail zullen worden uitgelegd.

Platina wordt net als andere edelmetalen in onzekere tijden gezien als een veilige haven.

Is het interessant om te beleggen in platina? En wellicht nog een belangrijkere vraag, hoe kunt u beleggen in platina en platina aandelen?

Grafiek koers Platina

 

Wat is platina precies en waar wordt het voor gebruikt?

Platina, in het Engels ook wel platinum genoemd, is een edelmetaal dat grijs van kleur is. Omdat het edelmetaal nog schaarser is dan bijvoorbeeld goud, ligt de platina prijs relatief hoog. Historisch gezien ligt de platina prijs boven die van goud, op 4 maart 2008 bereikte platina een koers van $ 2273 per troy ounce, wat hoger is dan de hoogste goudprijs die in 2011 werd bereikt met $ 1900 per troy ounce.

Daarnaast heeft platina enkele uitzonderlijke eigenschappen. Zo is platina niet gevoelig voor invloeden als zuurstof en water, wat ervoor zorgt dat het edelmetaal niet verroest of verkleurt. Dit maakt platina een ideale grondstof voor juwelen. Het feit dat platinum ook nog eens erg buigzaam is en makkelijk te bewerken is, zorgt ervoor dat het naast goud en zilver een erg populair metaal is voor sieraden.

Industriële toepassingen platina

Naast het gebruik in juwelen is platina ook geschikt voor industriële toepassingen, met name door de hoge temperatuur waarop het edelmetaal smelt en het feit dat het niet aangetast wordt door corrosie. Tot slot tot poeder gemalen platina nog gebruikt in katalysatoren voor industriële toepassingen. Een belangrijk voorbeeld daarvan is het gebruik van platina en palladium als katalysator in auto’s om de CO2 uitstoot te verminderen.

Gevolgen dieselschandaal voor platina

Platina werd ook in dieselmotoren gebruikt om de schadelijke uitstoot te verminderen. De vraag naar dieselmotoren is echter gedaald na het Volkswagen schandaal. Hierdoor is ook de vraag naar platina gezakt en staat de koers van het edelmetaal onder druk. De platina koers is weggezakt tot ruim onder de goudprijs. De platina prijs is nu namelijk $ 853 per troy ounce, terwijl goud op dit moment $ 1321 per troy ounce waard is. Een troy ounce is ongeveer 0,0311 kilo. Hierdoor is de platina prijs per kilo € 24.558,79 en de goudprijs € 37.500,53. Wanneer we naar de platina grafiek kijken, dan zien we dat de platina koers afgelopen jaar ook fors achter is gebleven bij goud. Dit biedt dus ruimte voor herstel, wanneer de verhouding teruggaat naar zijn historische evenwicht. Dit hoeft echter niet en verdere verzwakking is ook goed mogelijk, wanneer platina verder in populariteit daalt.Koers platina vs goud

Verschillende manieren om te beleggen in platina

Via LYNX is het mogelijk om op meerdere manieren te beleggen in platina. Een populaire manier onder daghandelaren om in te spelen op de koers van platina is middels de platina future. Daarnaast beschrijf ik verschillende Platina ETF’s. Tot slot geef ik u de top 5 beste platina aandelen van dit moment.

Platina future

De platina future wordt door beleggers of handelaren vaak gebruikt om voor een kortere termijn te beleggen in platina. Deze future geeft u de mogelijkheid om middels een hefboom in te spelen op een koersstijging of -daling van het zeldzame edelmetaal. Deze future is via het LYNX Handelsplatform te vinden onder de tickercode PL.

Future NYMEX Platinum future
Symbool PL
Beurs NYMEX
Valuta USD
Expiratiedata Maandelijks
Openingstijden 00:00: – 23:00
Ticksize $ 0,10
Multiplier 50
Initial Margin 1735 euro
Overnight Margin 2165 euro

Platina ETF

Naast het inspelen op de platina prijs door middel van een future, is het ook middels meerdere ETF’s mogelijk om te beleggen in platina. De meest bekende en grootste ETF is de Physical Platinum Shares. Deze ETF is echter niet meer te verhandelen voor Europese beleggers door MIFID regelgeving. Er zijn echter ook ETF’s die wel aan de laatste Europese regelgeving voldoen. 1 daarvan is db Physical Platinum Euro hedged. Deze ETF volgt de prijs van platinum in euro’s. De ETF houdt het platina fysiek in bezit, hierbij loopt een belegger dus geen risico in specifieke aandelen die bijvoorbeeld platina produceren.

grafiek prijs platina ETF

Top 5 platina aandelen op dit moment

Naast de afgeleide producten – futures en ETF’s – is het mogelijk om middels platina aandelen te beleggen in platina. Aangezien platina vaak tegelijk met andere metalen gevonden en gedolven wordt zijn er maar weinig bedrijven die zich enkel op platina richten. Hieronder kijk ik naar platina aandelen en heb ik de top 5 beste platina aandelen voor u op een rijtje gezet die het afgelopen jaar het best presteerden.

platina prijs etf beleggen - beleggen in platina aandelen

5. Vale SA (VALE) +1,2%

Op de vijfde plaats staat het Braziliaanse aandeel Vale. Vale is een gigantisch mijnbouwbedrijf met een marktwaarde van $68 miljard. Het is de grootste producent van bijvoorbeeld ijzererts, maar kwam slecht in het nieuws door een dambreuk. De koers is daardoor niet veel opgelopen de afgelopen twaalf maanden. Mogelijk kan het deze problemen dit jaar achter zich laten en zal de koers herstellen.

Dit aandeel is te verhandelen via LYNX door middel van een ADR. Deze ADR is genoteerd op de Amerikaanse beurs.

Koers Vale beste platina aandelen - beleggen in platina

4. Asahi Holdings (5857) +12.45%

Op de vierde plaats met een stijging in het afgelopen jaar van ruim 12% vinden we het Japanse bedrijf Asahi Holdings terug. Het bedrijf houdt zich bezig met het recyclen van dagelijkse producten om deze om te zetten in zeldzame metalen als platina.

Koers Asahi Holdings beste platina aandelen - beleggen in platina

65% van de totale omzet wordt behaald door de omzetting naar zeldzame metalen. Naast het recyclen van onder meer elektronische apparaten en sieraden, biedt het Japanse bedrijf totaaloplossingen voor het verwerken van industrieel afval

3. Norilsk Nickel (MNOD) +19,37%

Op plaats drie het Russische bedrijf Norlisk Nickel. Bij de oplettende en trouwe lezers onder ons valt het hoogstwaarschijnlijk direct op dat deze ook al in de lijst stond van best presterende palladium aandelen. Dit klopt, aangezien het bedrijf zowel palladium als platina produceert.

Koers Norilsk Nickel Top platina aandelen - beleggen in platina

Het Russische aandeel is middels een zogenoemde ADR verhandelbaar op de London Stock Exchange. Naast edelmetalen is Norilsk Nickel de grootste producent van nikkel. Norilsk Nickel heeft zowel mijnen is Rusland als in Botswana en Zuid-Afrika. Met een market cap van ruim $ 35 miljard is het een van de grootste jongens uit deze top 5 van best presterende platina aandelen.

2. Lonmin (LMI) +36,87%

Op plaats 2 vinden we Lonmin opgericht in 1909. Jaarlijks haalt Lonmin 687 kilogram platina uit haar mijnen in Zuid-Afrika. Het aandeel is recent hard opgelopen, nadat het aandeel de afgelopen jaren diep was weggezonken nadat de prijzen van platina waren ingezakt. Lonmin is een overnamekandidaat waar Sibanye Stillwater een oogje op heeft.

Koers aandeel Lonmin top platina aandelen - beleggen in platina

1. Anglo American Platinum (ANGPY) +102%

De grote winnaar uit deze top 5 van beste platina aandelen is het aandeel Anglo American Platinum. Het bedrijf heeft een marktwaarde van $ 15 miljard en zag deze afgelopen jaar meer dan verdubbelen. Het bedrijf is vooral actief in Zuid Afrika en beheert daar 11 mijnen. Nadat het platina erts gedolven is wordt het verwerkt door Anglo American Platinum in een van de drie raffinaderijen. Naast platina zit er in de mijnen van Anglo American Platinum ook palladium en rhodium. Met een productie van 2,4 miljoen troy ounce platina is Anglo American Platina de grootste platina producent ter wereld.

Anglo American Platinum koers - beleggen in platina aandelen

Wilt u meer weten over beleggen in platina via LYNX?

Via het TWS Handelsplatform kunt u beleggen in alle hierboven besproken platina aandelen, ETF’s en futures.