Beste aandelen voor 2022 volgens beleggingsexpert Justin Blekemolen

Door Beste aandelen voor 2022 volgens beleggingsexpert Justin Blekemolen


Ralph Lauren
ISIN: US7512121010
|
Ticker: RL --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Ralph Lauren aandeel

Ieder jaar zijn beleggers weer op zoek naar de beste aandelen. Uiteraard kan mijn lijst met de beste aandelen voor 2022 niet ontbreken. Toch is het vinden van mooie aandelen met goede vooruitzichten soms knap lastig. Zeker na de enorme koersstijgingen in 2020 en 2021 vragen beleggers zich af welke aandelen zij nu nog moeten kopen.

Desondanks denk ik dat de technologische vooruitgang en de positieve economische vooruitzichten ook de komende jaren nog steeds genoeg kansen bieden. In dit artikel help ik u bij uw zoektocht naar goede aandelen voor het nieuwe jaar, door mijn lijst te delen met ‘de beste aandelen voor 2022’.

Beste aandelen 2022

In dit artikel bespreek ik aandelen van solide bedrijven die ik hierom classificeer als de beste aandelen voor 2022. Dit omvat bedrijven die op lange termijn naar mijn mening een goed rendement kunnen opleveren. Ik verwacht dat deze aandelen in 2022, maar ook in de jaren daarna, veelbelovend zullen zijn.

De lijst bevat een mix tussen value en groei-aandelen, maar vormt geen ideale voorbeeldportefeuille. U dient zelf altijd de afweging te maken of een aandeel geschikt is voor uw portefeuille en past bij uw risicobereidheid. Het lijstje met beste aandelen voor 2022 is volstrekt willekeurig en vormt zeker geen goed gespreide portefeuille. Deze lijst vormt bovendien geen individueel beleggingsadvies, maar dient puur ter inspiratie en educatie.

Spreiding in uw beleggingsportefeuille is erg belangrijk. Door middel van spreiding verlaagt u het risico en zorgt u doorgaans voor een stabieler verloop van de waarde van uw portefeuille. U kunt spreiden over sectoren, landen en beleggingscategorieën.

Economische vooruitzichten

Voordat we over gaan op de individuele aandelen, maken we eerst een overzicht van de economische vooruitzichten. In het rapport van het IMF dat in oktober verscheen werd door economen voor de wereldeconomie een groei van 4,9% voorspeld in 2022. Dat is 1% minder dan de 5,9% die voor 2021 werd verwacht. In 2023 denkt men dat de economie vervolgens met nog eens 3,7% zal groeien. Daarmee liggen de verwachtingen voor de komende jaren boven de ‘ideale’ groeipercentages van tussen de 2-3%.

Het in New York gevestigde Conference Board is voor de tweede helft van dit decennium iets minder positief. De organisatie voorspelt hoger dan normale groei tot en met 2026, waarna de groei volgens hen daalt tot het traditionele niveau tussen de 2% a 3% van 2027 tot en met 2031.

De Amerikaanse economie groeit volgens The Conference Board in 2021 met zo’n 5,5%. Verder verwacht de organisatie een groei van 3,5% in 2022 en 2,9% in 2023. Voor de eurozone wordt een groei verwacht van 4,3% in 2022 en een groei van 2,5% in 2023. Daarbij wordt uitgegaan van een verbeterende arbeidsmarkt, gunstige financieringsvoorwaarden (lage rente) en de volledige inzet van het Recovery and Resilience Fund (RRF).

Monetaire vooruitzichten

Met die positieve vooruitzichten zou je bijna denken dat er geen steun van centrale banken meer nodig is. Of hebben we die positieve vooruitzichten ook te danken aan de monetaire steun? Het mag geen geheim meer zijn dat vrijwel alle vermogenstitels het de afgelopen jaren goed gedaan hebben dankzij lage rentes.

Hoewel de VS tussen 2016 en 2020 goed bezig was de rente te laten herstellen tot normalere niveaus, belandde de Fed Funds rate in 2020 met één klap weer op nul. De rente die wordt bepaald door de Europese Centrale Bank is vanaf 2016 ook niet meer van de nullijn afgekomen. Die historisch lage rentes hebben ervoor gezorgd dat beleggers naar andere manieren moesten zoeken om rendement te behalen. Niet alleen aandelen, maar ook obligaties, vastgoed, crypto’s en kunst zijn de afgelopen jaren fors in waarde gestegen.

Daar kwamen in 2020 nog eens enorme steunprogramma’s bij om de kwakkelende economieën een helpende hand te bieden. Zowel de Fed als de ECB besloten voor tientallen miljarden per maand aan obligaties op te kopen. Sommige analisten denken dat de centrale banken daarmee een enorme bubbel hebben gecreëerd. Men vreest nu dat de versoepeling van die programma’s voor een flinke daling van de aandelenmarkten kunnen zorgen.

Verwachtingen rente 2022

Belangrijker daarvoor is misschien wel wat de Fed en de ECB met de rente gaan doen. Christine Lagarde van de ECB heeft al aangegeven geen renteverhogingen in 2022 te verwachten. Daarbij wees zij op de nieuwe oplevingen van het coronavirus en bestempelde de hoge inflatie als tijdelijk. Ze vreest dat een renteverhoging de groei kan afzwakken en noemde het zeer onwaarschijnlijk dat volgend jaar aan de voorwaarden voor een renteverhoging zal worden voldaan.

De Fed denkt daar echter heel anders over. Met een inflatie van 6,8% wil de Fed het opkoopprogramma voor obligaties al medio maart volledig hebben afgebouwd. Tegelijkertijd wordt er gezinspeeld op renteverhogingen om de hoge inflatie in toom te houden. De markt verwacht voor mei 2022 minstens één renteverhoging. Voor het einde van 2022 denken analisten dat de Fed de rente circa 3 keer heeft verhoogd. Daarmee zou de Amerikaanse beleidsrente in 2022 richting de 1% kunnen stijgen.

Die renteverhogingen zullen een negatief effect hebben op obligaties en mogelijk ook op aandelen. Met name groeiaandelen zullen het zwaarder krijgen. Een verhoging van de rente maakt toekomstige winsten van bedrijven minder waard en juist bij groeiaandelen (vaak zonder winst) draait het vaak om winsten in de toekomst. Ook bezitten deze bedrijven vaak relatief veel schulden, die dus ook duurder worden. Dat betekent uiteraard niet dat de beurs met een iets hogere rente geen goede prestaties kan laten zien. De zwaargewichten in de index zijn vaak solide bedrijven die wel mooie winsten weten te realiseren. Wel wordt het belangrijker om met gedegen onderzoek de juiste aandelen te selecteren.

Beste aandelen 2022

Wat zijn de beste aandelen voor 2022?

  • Polo Ralph Lauren (RL)
  • Alphabet (GOOGL)
  • Alibaba (BABA)
  • ASR Nederland (ASRNL)
  • CM.com (CMCOM)

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M
Alibaba Group Holding Ltd. US01609W1027 BABA 78,04 0,18 % -2,50 %
Alphabet Inc. A US02079K3059 GOOGL 177,79 0,66 % 5,42 %
Ralph Lauren Corp. US7512121010 RL 186,29 -0,01 % 11,45 %
ASR Nederland NL0011872643 ASRNL 44,42 0,18 % -8,75 %
CM.com NV NL0012747059 CMCOM 7,10 -1,39 % 5,97 %

Polo Ralph Lauren (RL)

Hoewel winkelvastgoed het al jaren zwaar heeft, lijken sterke merken het juist goed te doen. Kijk maar naar de prestaties van LVMH of Kering. Deze holdings hebben diverse populaire luxemerken in hun portefeuilles en de aandelen zijn enorm gestegen. Luxemerken zijn inflatiebestendig, aangezien zij vrij gemakkelijk de prijzen kunnen verhogen, zonder dat klanten direct weglopen.

Er zijn ook enkele bedrijven die op zichzelf staan en Polo Ralph Lauren is daar een mooi voorbeeld van. Polo Ralph Lauren Corporation is een Amerikaans bedrijf met meer dan 400 eigen winkels over de hele wereld. Verder wordt de kleding verkocht in luxe modehuizen, zoals bijvoorbeeld de Bijenkorf.

Ralph Lauren hanteert een gebroken boekjaar, waarbij het fiscale jaar begint op 1 mei. Tijdens het fiscale boekjaar 2021 (van 1 mei 2020 tot 30 april 2021) daalde de omzet met 28,5% tot $ 4,4 miljard. Dit was vanwege de coronacrisis natuurlijk een rampzalig jaar voor Ralph Lauren. In het huidige fiscale jaar toont het bedrijf zich echter zeer veerkrachtig. Tijdens de laatste kwartaalresultaten op 2 november maakte Ralph een omzetstijging van 26% tot $ 1,5 miljard bekend. Ook wist het bedrijf daarbij de operationele marges te verbeteren tot 16,7%, het hoogste niveau sinds 2013. Daarmee lijkt Ralph Lauren dus sterker uit de crisis te komen.

Ralph Lauren liet afgelopen jaar dus een sterke groei zien en wist zijn marktaandeel naar eigen zeggen uit te breiden. Ook investeerde het meer in groei om zo het positieve momentum te benutten. Zo was het actief zichtbaar op grote sportevenementen, zoals de US Open Tennis Championship. Het gaf in het afgelopen kwartaal maar liefst 83% meer uit aan marketing dan vorig jaar. Ook zet het bedrijf vol in op online verkopen. De wereldwijde inkomsten uit het digitale ecosysteem stegen met ongeveer 45% in het tweede kwartaal, ondanks dat het verkeer in fysieke winkels ook terugkeerde.

Resultaten Ralph Lauren

Onder aan de streep bleef een winst van $193 miljoen over, een winst van $ 2,57 per aandeel. De onderneming sloot het tweede kwartaal van boekjaar 2022 af met $ 3,1 miljard aan liquide middelen & beleggingen en $ 1,6
miljard aan totale schuld, vergeleken met respectievelijk $ 2,4 miljard en $ 1,6 miljard aan het einde van het tweede
kwartaal van boekjaar 2021. Daarmee heeft Ralph Lauren een sterke balans en ook genoeg ruimte voor investeringen.

Ralph Lauren denkt zijn omzet tijdens het fiscale jaar 2022 met 34%-36% te kunnen laten groeien. Daarmee mikt het bedrijf dus op een omzet van ruim $ 5,9 miljard, net iets minder dan de $ 6,16 miljard die in het jaar voor de coronacrisis werd behaald. Door de verbeterde marges zal de nettowinst met $ 532 wel een stuk hoger uitkomen dan de $ 384 miljoen van destijds. Dat betekent dus dat bij de huidige beurswaarde van $ 8,84 miljard het aandeel Ralph Lauren wordt verhandeld tegen slechts 16,6 keer de verwachte winst van het lopende fiscale jaar. Dat is stukken goedkoper dan de multiples waarop Kering (28x), LVMH (33x) worden verhandeld.

Het bedrijf maakte ook bekend zijn aandelen inkoopprogramma vanaf de tweede helft van boekjaar 2022 met ongeveer $ 580 miljoen te hervatten. Ook betaalt het bedrijf per kwartaal $ 0,6875 per aandeel aan dividend. Bij de huidige koers van $ 120 komt dat neer op een dividendrendement van 2,29%

Koers Ralph Lauren (RL) | Beste aandelen 2022 | Beleggen in de beste aandelen | Beste aandelen voor 2022

Alphabet (GOOGL)

Net als in mijn lijst van vorig jaar kunt u het aandeel Alphabet weer vinden in deze aandelenlijst. Hoewel de koers stevig is opgelopen denk ik dat de potentie nog steeds aanwezig is. Doordat bedrijven ontzettend veel online zijn gaan adverteren kon de winst ook het afgelopen jaar weer stevig groeien. Daarbovenop komt het feit dat Google goed in staat is geweest om de prijzen voor advertenties te kunnen verhogen.

De totale omzet in 2021 stijgt naar verwachting met circa 39,5% tot $ 254 miljard. In 2022 kan de omzet volgens analisten verder stijgen richting de $ 298 miljard en in 2023 tot ruim $ 344 miljard. De hogere marges hebben ook gezorgd voor flink hogere winsten. Naar verwachting wordt in 2022 ruim $ 75 miljard nettowinst geboekt. Bij de huidige koers koopt u het aandeel Alphabet dus voor circa 26 keer de verwachte winst van volgend jaar. Die waardering zal bij aanhoudende groei snel afnemen.  Bovendien heeft het bedrijf een zeer riante kaspositie van $ 142 miljard. Als we die cashpositie van de marktwaarde afhalen daalt de verwachte K/W zelfs tot slechts 24. Voor een bedrijf dat met zulke percentages weet te groeien is dat zeer aantrekkelijk.

Alphabet betaalt geen dividend, maar koopt met een groot gedeelte van haar vrije kasstroom eigen aandelen in. Daardoor is het aantal vrij verhandelbare aandelen de afgelopen jaren flink afgenomen. Verder steekt het bedrijf jaarlijks miljarden in veelbelovende projecten die het bestempelt als other bets. U kunt hierbij denken aan de Nest Thermostaat, Google Home en het Google Cloud platform. Veelbelovende takken zijn natuurlijk Google AI en Waymo, het zelfrijdende autoproject. Deze projecten hebben tot nu toe enkel geld gekost, maar kunnen in de toekomst zeer winstgevende markten blijken, waardoor Alphabet tot één van de beste aandelen voor 2022 en daarna behoort.

Koers aandeel Alphabet (GOOGL) | Beste aandelen 2022 | Beleggen in de beste aandelen | Beste aandelen voor 2022

ASR Nederland

ASR Nederland, één van de grootste Nederlandse verzekeraars. Het bedrijf heeft sterke posities in bepaalde niches, zoals schadeverzekeringsactiviteiten. Maar het bedrijf biedt ook arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en levensverzekeringen. Vanwege de lage rente en de felle concurrentie worden verzekeraars gewaardeerd tegen zeer lage ratio’s. De inkomsten van een levensverzekeraar zijn grotendeels afkomstig van de spread tussen hun beleggingsopbrengsten, die voor het grootste deel uit rente bestaan en wat zij ontvangen van de consument. In tijden van aanhoudend lage rentetarieven wordt de spread tussen de verdiende rente en de inkomsten van de klant kleiner. Hierdoor daalt niet alleen het netto-inkomen van de verzekeraar, maar zij lopen ook risico niet te kunnen voldoen aan contractueel gegarandeerde verplichtingen jegens polishouders.

De verwachting is echter dat op termijn de rentes weer licht zullen stijgen en dit kan de winstgevendheid van banken en verzekeraars ten goede komen. Historisch gezien blijkt nou eenmaal dat de winstgevendheid van de verzekeringssector toeneemt wanneer de rentevoet stijgt. Dit heeft naast het zojuist genoemde ook te maken met het feit dat verzekeraars vaak langlopende obligaties aanhouden. Als de rente stijgt, daalt doorgaans de waarde van een obligatie of een andere vastrentende belegging. Hierdoor zullen zij zich genoodzaakt voelen om nieuwe obligaties te kopen die een hogere rente bieden.

Resultaten ASR

ASR Nederland heeft een beurswaarde van € 5,31 miljard en boekte in 2020 een omzet van € 5,27 miljard. In 2021 mikken analisten op een omzetstijging van ruim 9% tot een bedrag van € 5,77 miljard. De netowinst komt naar verwachting uit op 836 miljoen en de winst per aandeel op € 5,98. In de eerste 6 maanden van 2021 wist het bedrijf zijn operationele resultaat met 20,2% te laten stijgen tot € 536 miljoen. De sterke resultaten werden breed gedragen en er werd geprofiteerd van weinig claims in de non-life divisie. Met een ESG score van 10,0 is het bedrijf de meest duurzame verzekeraar ter wereld. Hiermee kan ASR een sterke campagne voeren en mogelijk meer klanten naar zich toetrekken.

Het bedrijf heeft aangegeven zowel organisch te willen groeien als door overnames. In het 2e kwartaal nam ASR nog Brand New Day IORP over. Met deze transactie versterkte ASR haar positie op de Nederlandse pensioenmarkt en geeft zij invulling aan de ambitie om te groeien als aanbieder van ‘capital light’ pensioenoplossingen. Met deze stap werd het marktaandeel van de verzekeraar uitgebreid tot circa 15% in de Nederlandse markt voor beschikbare premieregelingen. Door nog meer acquisities hoopt het bedrijf de Nederlandse verzekeringsmarkt verder te consolideren. Dit moet uiteindelijk ten goede komen aan de marges en dus leiden tot een hogere winstgevendheid.

Een groot voordeel van banken en verzekeraars is vaak het goede en stabiele dividend. ASR Nederland heeft een pay-out ratio van 45-55 procent en heeft als voornemen het dividend lichtelijk te laten groeien. In 2021 werd in mei € 1,28 voor het slotdividend van 2020 uitgekeerd en in augustus een interim-dividend van € 0,82. Op de huidige koers van € 38,31 betekent dat een dividendrendement van 5,4%. Gezien de stabiele resultaten en de dividendhistorie lijkt het dividend van dit aandeel zeer houdbaar.

Koers ASR Nederland (ASRNL) | Beste aandelen 2022 | Beleggen in de beste aandelen | Beste aandelen voor 2022

Alibaba (BABA)

Dit aandeel, Alibaba, is mogelijk niet voor iedereen geschikt, maar naar mijn mening wel interessant. De enorme afstraffing is denk ik overdreven en de waardering van Alibaba is nu echt heel erg aantrekkelijk. Daartegenover blijven natuurlijk de risico’s bestaan van verdere inmenging vanuit de Chinese overheid. Ook een eventuele delisting zorgt nog altijd voor veel onrust onder beleggers. Toch lijkt het er wel op dat Alibaba het ergste achter de rug heeft.

Dankzij de enorme koersval betaalt u op de huidige koers slechts 13 keer de winst over het afgelopen boekjaar. Die winst zal in het fiscale jaar 2022 (dat loopt tot 31 maart 2022) iets afnemen, maar dan nog betaalt u slechts 14,6 keer de winst. Daarmee lijkt Alibaba optisch dus zeer goedkoop, zeker vergeleken met vergelijkbare bedrijven. Pinduoduo maakt namelijk geen winst, JD.com handelt op 36 keer de winst en Amazon.com op een multiple van 70. Vervolgens gaan kenners (en Alibaba) ervan uit dat de resultaten van Alibaba weer zullen verbeteren. Naar verwachting zal Alibaba in het fiscale jaar van 2023 weer meer winst maken dan in 2021.

Ook zie ik enorme kansen voor aanhoudende groei van de clouddiensten van Alibaba. Deze divisie wist het afgelopen kwartaal met 33% op jaarbasis te groeien tot een omzet van $ 3,10 miljard. Inmiddels maken de cloud inkomsten daarmee circa 10% van de totale omzet uit. Deze tak doet het goed, voornamelijk dankzij een sterke groei van de inkomsten van klanten in de internet-, financiële diensten en detailhandel. Eind oktober maakte de Chinese techreus bekend een eigen 5-nanometer serverchip te hebben ontwikkeld. Deze super krachtige chip helpt Alibaba om datacenters en workloads beter te optimaliseren. Hiermee blijft het bedrijf een innovatieve en relevante speler op het gebied van cloud computing.

Koers aandeel Alibaba (BABA) | Beste aandelen 2022 | Beleggen in de beste aandelen | Beste aandelen voor 2022

Aandeel CM.com (CMCOM)

CM.com werd in 1999 in Breda opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een grote speler in de cloudsoftware voor conversational commerce. De diensten van het bedrijf stellen andere bedrijven in staat om een superieure klantervaring te leveren. Zo levert het onder andere de techniek om een sms te kunnen versturen en mobiele betaaldiensten te verwerken. Ook kun je denken aan tickets / QR codes voor festivals en musea. Klanten van het bedrijf zijn onder andere Mediamarkt, BMW en Just Eat Takeaway.

De koers van het Nederlandse ticketbedrijf CM.com is sinds het hoogtepunt van afgelopen zomer met circa 45% gedaald, terwijl de fundamenten erg sterk lijken. Het bedrijf deed de afgelopen jaren veel slimme overnames, wat de marges uiteindelijk ten goede moet komen. Bovendien draait het bij een e-ticketbedrijf om enorme volumes en die zullen ze op deze manier sneller bereiken.

Resultaten CM.com

Tijdens de eerste helft van 2021 wist het bedrijf zijn omzet bijna te verdubbelen ten opzichte van 2020. Bij de bekendmaking van de cijfers werd ook de mededeling gedaan dat de omzet over heel 2021 zou uitkomen tussen de € 220 en € 240 miljoen. Onlangs maakte CM.com in een trading update bekend dat de bovenkant van deze uitgegeven range zal worden behaald. De groeipercentages van dit bedrijf zijn indrukwekkend en volgens de verwachtingen zullen deze de komende jaren doorzetten. Zo gaat de markt uit van een omzet rond de € 310 miljoen in 2022 en bijna € 400 miljoen in 2023. Analisten schatten de kans in dat CM.com tegen die tijd ook winstgevend kan worden.

Omdat het bedrijf geen winst maakt, kijken we voorlopig even naar de koers/omzet-verhouding. Met een beurswaarde van € 784 miljoen wordt het bedrijf momenteel gewaardeerd op circa 3,25 keer de verwachte omzet van 2021. Als we dat vergelijken met Amerikaanse sectorgenoten als LivePerson, die op circa 6,8 keer de omzet worden verhandeld, lijkt CM.com in dat opzicht ondergewaardeerd. Ook bij dat bedrijf zijn de verwachtingen dat de omzet met percentages van 20-30% zal groeien.

Koers CM.com (CMCOM) | Beste aandelen 2022 | Beleggen in de beste aandelen | Beste aandelen voor 2022

Beleggen in de beste aandelen voor 2022 via LYNX?

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om aandelen rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

De auteur heeft tijdens publicatie aandelen Alibaba en CM.com in bezit.

Gerelateerde artikelen