De beste Japanse aandelen voor 2023

Door Jef Dhondt


Nikkei 225
ISIN: JP9010C00002
|
Ticker: N225
|
Valuta: Punten
Artikel laten voorlezen
Beste japanse aandelen | Japanse aandelen 2023 | Beleggen in japanse aandelen
Niet alleen beleggers als Warren Buffet kunnen profiteren van de stijgende aandelenmarkt in Japan. Beleggen in Japanse aandelen biedt ook particuliere beleggers de kans om deel te nemen aan de Japanse innovatie en groei.

In dit artikel bespreken we de kansen en mogelijkheden op de Japanse markt. We bespreken de waardering van de Japanse index. Ook het inspelen op de beste individuele aandelen zal aanbod komen samen met de beste Japanse ETF’s. Bent u op zoek naar een broker waarbij u in Japanse aandelen kunt beleggen? Bekijk dan deze pagina.

Japan staat bekend om zijn geavanceerde technologie, hoogwaardige producten en wereldwijd bekende merken. Beleggers die investeren in Japanse aandelen kunnen profiteren van de bloeiende technologische sector en de sterke prestaties van toonaangevende Japanse bedrijven. Hoewel de Japanse beurs de afgelopen jaren wat achterbleef, heeft deze recentelijk weer de aandacht getrokken dankzij Warren Buffet, een bekende beursgoeroe die waarde ziet in de ondergewaardeerde markt.

Beleggen in Japanse aandelen in 2023

Warren Buffet staat bekend om zijn strategie van investeren in waarde-aandelen en het nauwlettend beoordelen van de bedrijfsfundamenten. Op dit moment is Japan de op één na grootste investeringsallocatie van Berkshire Hathaway. Naast aandelen op de Tokyo Stock Exchange heeft Berkshire Hathaway ook obligaties in yen uitgegeven, ter waarde van ongeveer $ 1,2 miljard. Ondanks de enorme hoeveelheid contant geld van $ 26 miljard kan de holding nog steeds aanzienlijke voordelen halen uit het uitgeven van obligaties.

Het renteverschil in 2023

Het renteverschil tussen Japan en bijvoorbeeld de Verenigde Staten biedt kansen voor beleggers die kunnen profiteren van dit verschil. Het verschil is in 2023 aanzienlijk geworden. De Bank of Japan (BoJ) handhaaft haar kortetermijnrente op -0,1% en de rente op 10-jarige obligaties is ongeveer 0%. Dat maak het contrast groot met de Verenigde Staten waar de rente momenteel op 5,25% ligt. Dit verschil van 5,35% biedt mogelijkheden voor rentearbitrage.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de eerdergenoemde obligaties die zijn uitgegeven door Berkshire Hathaway. Ondanks de grote hoeveelheid contant geld van $ 26 miljard kan de holding nog steeds aanzienlijke voordelen halen uit het uitgeven van obligaties in yen. Deze obligaties worden uitgegeven met een rendement iets lager dan 2% en worden gebruikt om investeringen te financieren, terwijl overtollig kasgeld wordt geparkeerd in overheidsobligaties die bijna 5% rendement opleveren. Dit creëert een nominaal verschil van ongeveer 3% in het voordeel van de holding.

Japan en innovatie in 2023

Japan is lange tijd een pionier geweest op het gebied van innovatie en digitalisering. In de jaren ’90 beleefde het land zijn hoogtijdagen. Helaas slaagde het er niet in om die positie te behouden en raakte het zelfs een beetje achterop bij de rest van de wereld. Japan zet nu alles op alles om deze positie terug te verdienen of op zijn minst te evenaren. Een recent voorbeeld daarvan is de investering van $3,6 miljard door Micron Technology. Den Amerikaanse geheugenchipfabrikant investeert in geavanceerde geheugenchipfabricage in Japan. Deze investering wordt deels gestimuleerd door financiële steun vanuit Tokyo.

Het management van andere bedrijven zoals Intel, TSMC en Samsung heeft ook al ontmoetingen gehad met de premier van Japan. Japan erkent de trend dat veel landen en bedrijven de toeleveringsketens van halfgeleiders verder willen diversifiëren. Daarom blijft het de sector subsidiëren.

Als Japan erin slaagt het arbeidstekort als gevolg van de vergrijzing verder op te lossen, heeft het land de kans om zich opnieuw te vestigen als een wereldspeler op het gebied van halfgeleiders. Dit zou het land aantrekkelijk kunnen maken voor bedrijven die hun activiteiten willen diversifiëren en weg willen van China. De huidige AI-hype wakkert dit ook alleen maar aan.

Beste Japanse aandelen en ETF’s in 2023

Naast de ETF’s kan het selecteren van individuele aandelen bijzondere voordelen bieden. Hieronder bespreken we een aantal voorbeelden van Japanse aandelen.

Sony Group Corporation (SONY)

Sony Corporation is een Japanse multinational die actief is in verschillende sectoren van de elektronica-, entertainment- en technologie-industrie. Het bekendste en meest succesvolle product is de PlayStation-serie, wereldwijd bekend en geliefd bij miljoenen gamers. Het bedrijf heeft een reputatie opgebouwd als een pionier in technologie en tegelijkertijd ook als een producent van hoogwaardige producten. Het bedrijf blijft streven naar innovatie en het creëren van nieuwe ervaringen op het gebied van entertainment en technologie. Met een PE-ratio van 17,23 is het bedrijf relatief goedkoop gewaardeerd om een technologie aandeel te zijn. Het aandeel Sony heeft noteringen zowel in Tokyo als in New York.

Aandeel Sony | Sony aandeel koers | Beleggen in Japanse aandelen

Terumo Corporation (4543.T)

Terumo is gespecialiseerd in de productie en distributie van medische apparatuur en farmaceutische producten. Het werd opgericht in 1921 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de gezondheidszorgsector. Japan is aan een sneltempo aan het vergrijzen, momenteel is de mediaan leeftijd van een Japanner 49. De gezondsheidszorg en dus ook Terumo zal hier enorm van kunnen profiteren en zo staat de verdere groei van het bedrijf veilig. De huidge PE-ratio is 35 en de voorwaartse is 30.

Aandeel Terumo | aandeel terumo koers | Japanse aandelen

ITOCHU Corporation (8001.T)

ITOCHU Corporation is een van de grootste Japanse handelsmaatschappijen en behoort tot de sōgō shōsha. Dat is een groep van grote, diverse handels- en investeringsbedrijven in Japan. Het bedrijf werd opgericht in 1858 en heeft sindsdien een sterke aanwezigheid in de wereldwijde markt. Het aandeel kwam ook in het vizier van de Berkshire Hathaway holding die nu een grote aandeelhouder is van het bedrijf. Voor de grootte en de fundamenten van Itochu is een PE-ratio van 8,41 een zeer goedkope waardering.

Aandeel ITOCHU | ITOCHU aandeel koers | Beleggen in Japanse aandelen

M&A Research Institute Holdings Inc. (9552.T)

M&A Research Institute Holdings is een bedrijf dat zich bezighoudt met onderzoek en advies op het gebied van fusies en overnames (M&A). Het bedrijf biedt expertise en diensten aan bedrijven die betrokken zijn bij M&A-transacties, waaronder investeringsbanken, private equity-firma’s, advocatenkantoren en bedrijven die betrokken zijn bij bedrijfswaarderingen. De oprichter, Shunsaku Sagami werd miljardair op 32-jarige leeftijd. Het bedrijf zet vooral in op bedrijven wiens oprichters bijna pensioneren, dat zorgt voor een enorme markt voor het vergrijzende Japan. Gezien de lage rente en ruimte voor groei is Japan wel een markt waar groeiaandelen nog veel potentieel te bieden hebben.

aandeel M&A Research Institute | Japanse aandelen

Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF 1D (XDJP)

Deze ETF volgt de Nikkei 225-index. De Nikkei 225 is de belangrijkste aandelenindex van de Japanse beurs, de Tokyo Stock Exchange. De Nikkei 225-index is samengesteld uit 225 toonaangevende Japanse bedrijven die worden beschouwd als representatief voor verschillende sectoren van de Japanse economie. Enkele bekende bedrijven die deel uitmaken van de index zijn Toyota, Sony, Honda, Nintendo, Panasonic en Mitsubishi.

De lopende kosten van deze ETF zijn slechts 0,09%, de lopende kosten van gelijkaardige ETF’s zijn 0,59% of 0.15%.

Conclusie beleggen in Japanse aandelen 2023

Beleggen in Japanse aandelen biedt zowel particuliere beleggers, als grote investeerders zoals Warren Buffet interessante kansen. Japan staat bekend om zijn geavanceerde technologie, hoogwaardige producten en wereldwijd bekende merken. De Japanse beurs heeft de afgelopen jaren weliswaar wat achterstand opgelopen, maar is recentelijk weer in de belangstelling gekomen, mede door de waarde die Warren Buffet ziet in de ondergewaardeerde markt.

Er zijn verschillende macro-economische kansen die beleggers kunnen benutten. Zo biedt het renteverschil tussen Japan en andere landen mogelijkheden voor rentearbitrage. Japanse bedrijven investeren ook sterk in innovatie en digitalisering, wat kan leiden tot groei en kansen voor beleggers. Bovendien is de vergrijzing in Japan een stimulans voor de gezondheidszorgsector, waaronder bedrijven zoals Terumo Corporation, die gespecialiseerd is in medische apparatuur en farmaceutische producten.

Voor beleggers die de voorkeur geven aan brede blootstelling aan de Japanse markt, kunnen ETF’s zoals de Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF een interessante optie zijn. Deze ETF volgt respectievelijk de Nikkei 225-index en biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de prestaties van toonaangevende Japanse bedrijven in verschillende sectoren.

Beleggen in Japanse aandelen via LYNX

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid om rechtstreeks Japanse aandelen te kopen en verkopen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gerelateerde artikelen over beste aandelen


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.