De beste Blue Chip aandelen in 2023

Door Justin Blekemolen


Coca-Cola
ISIN: US1912161007
|
Ticker: KO --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Coca-Cola aandeel
Artikel laten voorlezen
Blue Chip aandelen | Handelen in Clue Chip aandelen | LYNX Beleggen
Beleggen in blue chip aandelen kan een effectieve manier zijn om uw vermogen op lange termijn te laten groeien. Daarom is het geen verrassing dat blue chip aandelen steeds populairder worden.

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van beleggen in blue chip aandelen en waarom ze een slimme zet kunnen zijn voor beleggers die stabiliteit en groei op lange termijn zoeken. We zullen ook 10 interessante blue chip aandelen noemen die het overwegen waard zijn voor uw beleggingsportefeuille.

U zult ontdekken wat blue chip aandelen precies zijn en waarom ze zo aantrekkelijk zijn voor beleggers. We bespreken de voordelen van het investeren in deze gevestigde bedrijven, zoals stabiliteit, dividenduitkeringen en bescherming tegen inflatie. Bent u op zoek naar een broker waarbij u in blue chip aandelen kunt beleggen? Bekijk dan deze pagina.

Blue chip aandelen betekenis

De term “blue chip” werd voor het eerst gebruikt in 1923 door Oliver Gingold, een werknemer van Dow Jones, om aandelen te beschrijven die voor $ 200 of meer per aandeel werden verhandeld. De term is afkomstig uit de pokerwereld, waar de blauwe chips doorgaans de meeste waarde hebben.

Tegenwoordig zijn blue chip aandelen niet noodzakelijkerwijs aandelen met een hoog prijskaartje. Het zijn eerder aandelen van grote en bekende bedrijven van hoge kwaliteit. Deze bedrijven hebben vaak een bewezen trackrecord van consistentie en succes en worden beschouwd als leiders in hun sector. Ze hebben meestal een sterke balans en genereren solide cashflows, wat hen in staat stelt om zelfs in moeilijke economische tijden stand te houden. Doorgaans gaat het om bedrijven met een hoge marktkapitalisatie en een laag risicoprofiel.

Definitie
Wat zijn Blue Chip aandelen?

Blue chip aandelen vertegenwoordigen gevestigde bedrijven met een solide reputatie, een lange staat van dienst en een marktkapitalisatie in de miljarden.

Hoe groot een bedrijf moet zijn om in aanmerking te komen als Blue Chip is niet officieel vastgesteld. Een algemeen geaccepteerde benchmark is een marktkapitalisatie van $10 miljard, maar een leider in een kleinere markt of regio kan ook als Blue Chip worden beschouwd. Veel conservatieve beleggers met een laag risicoprofiel kunnen de voorkeur geven aan blue chip aandelen. Ze bieden namelijk kapitaalbehoud, consistente dividenduitkeringen voor inkomsten en enige bescherming tegen inflatie en economische recessies.

Blue Chip aandelen met een indrukwekkende dividendhistorie staan ook wel bekend als Dividend Aristocrats. De S&P 500 Dividend Aristocrats index volgt een lijst van bedrijven die de afgelopen 25 jaar elk jaar hun dividend hebben verhoogd.

Voordelen van beleggen in Blue Chip Aandelen

Sommige beleggers zien blue chip aandelen als “saai” en vermijden ze liever. Het zijn vaak volwassen bedrijven met lage groeicijfers. Hoewel dat niet helemaal onjuist is, belicht het maar één kant van de medaille. Want hoewel deze bedrijven niet met 30 of 40 procent per jaar groeien. Bieden ze wel vaak uitkomst als bouwstenen van een gediversifieerde portefeuille. Ideaal voor beleggers die tegen een relatief laag risico en met een middellange tot lange tijdshorizon willen investeren en hun kapitaal willen behouden en vergroten. We zetten alle voordelen nog eens op een rij.

  • Stabiliteit: Blue chip aandelen hebben de neiging om minder volatiel te zijn in vergelijking met kleinere en minder gevestigde bedrijven. Ze zijn beter in staat om economische tegenslagen op te vangen en bieden beleggers een zekere mate van stabiliteit.
  • Dividend uitkeringen: Veel blue chip bedrijven hebben een lange geschiedenis van het uitkeren van betrouwbare dividenden aan hun aandeelhouders. Dit maakt ze aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiele inkomstenstroom.
  • Groeipotentieel: Hoewel blue chip aandelen meestal minder snel groeien dan kleinere bedrijven, hebben ze nog steeds het potentieel voor gestage groei op lange termijn. Deze bedrijven hebben vaak sterke merken en kunnen profiteren van schaalvoordelen om hun winstgevendheid te vergroten.
  • Bescherming tegen inflatie: Blue chip aandelen kunnen beleggers beschermen tegen de negatieve gevolgen van inflatie. Deze bedrijven hebben vanwege hun sterke marktpositie de mogelijkheid om hun prijzen te verhogen met de inflatie, waardoor hun inkomsten op pijl blijven.

Nadelen blue chip aandelen

Uiteraard gaat beleggen altijd gepaard met risico’s. Ook de relatief veilige blue chip aandelen kunnen flinke correcties laten zien. Hoewel blue chip bedrijven over het algemeen beter bestand zijn tegen economische neergang, zijn ze niet immuun voor de impact van recessies of andere economische uitdagingen. In moeilijke tijden kunnen zelfs blue chip aandelen onder druk komen te staan, maar wel dalen deze vaak minder dan kleinere bedrijven.

Omdat blue chip aandelen vaak als veilige havens worden beschouwd, kunnen ze soms wel overgewaardeerd zijn in vergelijking met hun werkelijke intrinsieke waarde. Dit kan resulteren in een lagere potentiële groei en minder rendement voor beleggers.

Hoewel blue chips een betrouwbaar en stabiel karakter hebben is het onwaarschijnlijk dat ze dezelfde hoge rendementen genereren als potentieel riskantere beleggingen.

10 interessante blue chip aandelen

Hieronder delen we een lijst van 10 interessante blue chip aandelen. Het zijn de absolute winnaars uit de sector met enorme marktkapitalisaties. Vanwege hun sterke merknamen weten ze nog altijd te groeien. Daaronder lichten we twee aandelen nader toe.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1M 1D
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton S.A. MC 345,55 695,50 -5,59 % -1,97 % 0,55 %
Microsoft Corp. MSFT 3.272,96 440,37 17,11 % -1,34 % -0,71 %
Walmart Stores Inc. WMT 569,64 70,82 34,78 % 4,76 % -0,30 %
Coca-Cola Company KO 280,84 65,19 10,62 % 4,09 % -0,03 %
McDonald’s Corp. MCD 187,03 259,52 -12,48 % 3,48 % -0,57 %
Johnson & Johnson Corp. JNJ 374,05 155,42 -0,84 % 6,71 % -0,74 %
IBM Corp. (International Business Machines) IBM 170,14 185,22 13,25 % 8,60 % -1,19 %
Alphabet Inc. A GOOGL 1.044,16 177,76 27,23 % 1,52 % -1,80 %
ASML Holding ASML 335,05 838,50 23,00 % -14,77 % -3,72 %
Apple Inc. AAPL 3.438,44 224,24 16,49 % 4,64 % -2,03 %


The Coca-Cola Company (KO)

Frisdranken verkopen is een zeer winstgevende business, zeker als je de rechten hebt op Coca-Cola, Fanta, Fuzetea, Schweppes, Powerade, Sprite en nog veel meer merken. In totaal zijn er 200 merken verenigd onder de Coca-Cola corporate paraplu. Maar wat maakt het zo’n uitstekend bedrijf?

De verkoop van dranken is gemakkelijk schaalbaar, zeer winstgevend en vereist weinig kapitaal. In het geval van Coca-Cola hebben ze ook het bottelen grotendeels uitbesteed, waardoor er nog minder kapitaal en arbeid nodig is. Het grote verschil met andere dranken is echter de sterke merknaam. Als je in een restaurant een cola bestelt, verwacht je over het algemeen een Coca-Cola – en dat is natuurlijk maar een van de vele voorbeelden.

Anderzijds hoef je ook geen grote groei te verwachten. Coca-Cola is wereldwijd vertegenwoordigd en kan haar voetafdruk voornamelijk nog via nieuwe dranken uitbreiden. Overnames zouden ook een mogelijkheid zijn, maar daar lijken ze voor terug te deinzen. De laatste substantiële overnames vonden twee decennia geleden plaats. Sindsdien heeft Coca-Cola zich vooral geconcentreerd op het steeds efficiënter worden en op het zoveel mogelijk uitkeren van kapitaal aan de eigenaars.

Het bedrijf beschikt over het vermogen om de prijzen te verhogen zonder klanten te verliezen. Dit maakt het aandeel zowel inflatie- als recessiebestendig. De omzet bereikte in 2022 een record van $ 43,04 miljard en zal naar verwachting dit jaar richting de $ 45 miljard bewegen. Met licht stijgende marges, van 28,7% in 2022 tot 29,4% in 2023 krijgt ook de winst een boost. In 2022 werd $ 9,5 miljard winst gerealiseerd en in 2023 mikken analisten op een nettowinst van $ 11,2 miljard.

Coca-Cola is daarnaast een stabiele dividendbetaler. Het bedrijf heeft het dividend al 60 jaar op rij verhoogd. Momenteel keert het $ 1,84 per jaar uit wat neerkomt op een dividendrendement van 3,04%. Het grootste deel van dat dividend gaat richting superbelegger Warren Buffet die tijdens de crash van 1987 een enorm belang nam in het bedrijf.

Grafiek aandeel Coca-Cola (KO) | Koers aandeel Coca-Cola (KO)

Walmart Inc. (WMT)

Walmart is ‘s werelds grootste detailhandelsketen, met een breed scala aan producten en diensten, waaronder supermarkten, warenhuizen en e-commerce diensten. Walmart heeft een sterke balans met een consistente en sterke cashflow. Het bedrijf genereert aanzienlijke omzet en winst, waardoor het in staat is om zowel operationele uitgaven als investeringen te financieren.

Walmart is het grootste familiebedrijf ter wereld, gemeten naar omzet en de grootste werkgever van de Verenigde Staten. Het was in 2021 ook de meest populaire merknaam in de VS. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 10.000 winkels en tientallen huismerken. Ruim de helft van de omzet komt uit boodschappen, verder verkoopt het kleding en allerlei dagelijkse producten.

De familie Walton bezit nog altijd meer dan de helft van de aandelen. Beleggen in familiebedrijven biedt verschillende voordelen, omdat de eigenaren het beste voor hebben met het voortbestaan van het bedrijf. En niet alleen op korte termijn, maar juist ook op lange termijn. Familiebedrijven hebben doorgaans sterke familiewaarden en een sterke betrokkenheid van de oprichters kan bijdragen aan stabiliteit en continuïteit in het bedrijfsbeleid. Het hebben van een duidelijke langetermijnvisie komt meestal ten goede aan het succes van bedrijven. Ze zijn bereid om te investeren in groei op de lange termijn, in plaats van te focussen op korte termijn winstmaximalisatie. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die eveneens een langetermijnhorizon hebben.

Walmart is een echte dividend king, want het heeft sinds 1974 zijn dividend ieder jaar verhoogd. Momenteel keert het $ 2,38 per aandeel uit per jaar, wat neerkomt op een dividendrendement van 1,44%. De waardering van het aandeel is aan de stevige kant, doordat in het huidige tijdperk van hoge inflatie beleggers voorkeur geven aan het defensieve karakter van het bedrijf. Het aandeel handelt op 29,4x de verwachte winst voor het lopende fiscale jaar. Analisten verwachten dat Walmart zijn omzet jaarlijks kan blijven verhogen met ongeveer 4% per jaar. Verbeterende marges kunnen de winst met hogere getallen laten groeien.

Grafiek aandeel Walmart Inc. (WMT) | Koers aandeel Walmart Inc. (WMT)

Beleggen in Blue Chip aandelen via LYNX

Via LYNX krijgt u de mogelijkheid om rechtstreeks Blue Chip aandelen te kopen en te verkopen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.