Beursgang Reddit: online discussie platform $ 15 miljard waard?

Door Justin Blekemolen


Het aandeel Reddit zal naar alle waarschijnlijkheid ergens in de komende maanden zijn beursgang maken. Beleggers vragen zich natuurlijk af of de koers een wilde rit tegemoet gaat. Het online discussie platform heeft zijn bekendheid namelijk te danken aan de hypes rondom meme-aandelen Gamestop en AMC, die op dat platform zijn ontstaan.

Beursgang aandeel Reddit

Op 15 december 2021 heeft Reddit zijn aanvraag voor een beursgang bij de SEC (Amerikaanse toezichthouder) ingeleverd. De markt hield in het eerste kwartaal van dit jaar al rekening met de beursgang, maar tot zover heeft deze nog niet plaatsgevonden. Het bedrijf lijkt te wachten op gunstigere marktomstandigheden. Door stijgende rentes en het verkrappende beleid van de Fed zijn groeiaandelen momenteel minder in trek. Zo besloten eerder WeTransfer en Coolblue ook om diens beursgangen uit te stellen. Volgens ingewijden zou de Reddit IPO toch ergens in de komende maanden kunnen gaan plaatsvinden.

Het is nog onbekend of Reddit voor een normale IPO kiest. Een direct listing of een beursnotering via een SPAC sluit het bedrijf niet uit. De mogelijkheden worden momenteel nog onderzocht. Onder andere Morgan Stanley en Goldman Sachs zullen de beursgang begeleiden. 

Redenen beursgang Reddit

Reddit is tijdens de pandemie en de daarbij komende aandacht voor de aandelenmarkten bekend geworden bij het grote publiek. Destijds zaten honderdduizenden beleggers elkaar via het forum van Reddit op te jutten. Aandelenkoersen van onder andere Gamestop en AMC werden daarbij tot extreme hoogtes gedreven.

Mede door deze publiciteit wist het bedrijf het aantal gebruikers snel verder te laten groeien. Deze bekendheid zorgde ook voor nieuwe stroom aan adverteerders. Dit momentum wil Reddit gebruiken om kapitaal op te halen om verdere groei te bekostigen. In 2021 gaf de CEO aan dat de opgehaalde $ 700 miljoen zal worden gebruikt voor verdere internationale expansie en het onderzoeken van nieuwe content-mogelijkheden.

Uiteraard maken bestaande aandeelhouders doorgaans ook dankbaar gebruik van de mogelijkheid om hun aandelen te verkopen. De beursgang van Reddit biedt klanten en beleggers ook de mogelijkheid om te investeren in Reddit en dat kan voordelig uitpakken omtrent bekendheid en imago.

Investeerders Reddit

Sinds 2011 is het Amerikaanse Advance Publications groot aandeelhouder van Reddit. Een dochteronderming van dit mediabedrijf kocht Reddit in 2006 al op. In 2014 haalde het bedrijf $ 50 miljoen op bij durfkapitalisen als Sam Altman, Peter Thiel en Snoop Dogg. In latere investeringsrondes kwamen ook Fidelity Investments, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital en Tencent Holdings om de hoek kijken.

In 2019 werd onder andere door Tencent ruim $ 300 miljoen geïnvesteerd in Reddit, waarmee de waarde tot $ 3 miljard steeg. Tijdens de laatste investeringsronde van augustus 2021 stopte onder andere Fidelity Investments ruim $ 700 miljoen in het bedrijf, waardoor de waarde tot $ 10 miljard steeg.

Advance Publications heeft bijna 70% van de aandelen in handen. Durfkapitalisten uit de VS en Dubai hebben samen met Tencent de rest in handen. Een handjevol medewerkers van Reddit hebben ook aandelen in bezit.

In totaal heeft Reddit sinds de oprichting zo’n $ 919 miljoen opgehaald bij 27 verschillende investeerders.

Geschiedenis & verdienmodel Reddit

Reddit werd in 2005 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot de 19e meest bezochte website ter wereld. De naam Reddit is een woordspeling op de Engelse zin “read it’, wat gelezen betekent. Het is een social media platform in de vorm van een groot open forum. Gebruikers kunnen berichten, foto’s, video’s en links plaatsen. Andere gebruikers kunnen hier weer op reageren en bepaalde berichten omhoog of omlaag stemmen met de pijltjes knoppen. Als een onderwerp of bericht populair is dan komt deze vanzelf op de voorpagina bij trending topics te staan. Gebruikers kunnen zich ook aanmelden voor “subreddits”, of er zelf één starten. Die zijn er over de meest uiteenlopende onderwerpen, zowel heel serieus als gewoon voor het plezier.

Inmiddels heeft het platform meer dan 50 miljoen dagelijks actieve gebruikers in meer dan 100.000 actieve groepen. Er zijn ruim 13 miljard berichten geplaatst door redditors. Al deze gebruikers vormen natuurlijk de ideale doelgroep voor adverteerders. Deze kunnen ook nog eens gericht adverteren bij bepaalde onderwerpen. Dat is momenteel dan ook het voornaamste verdienmodel van de website.

Reddit applicatie. (Reddit, 2022).

Beurswaarde aandeel Reddit

Er is nog niets bekend over het aantal aandelen dat Reddit wil uitgeven. In augustus 2021 haalde het sociale media netwerk nog $ 700 miljoen op in een financieringsronde geleidt door Fidelity Management. Daarmee werd het bedrijf gewaardeerd op een waarde van zo’n $ 10 miljard. Inmiddels denken ingewijden dat de waarde van Reddit tijdens de beursgang kan oplopen richting de $ 15 miljard.

Risico’s aandeel Reddit

Het grootste risico is dat de koers van het aandeel Reddit gegrepen wordt door speculanten. Enorme speculatie op aandelen Gamestop en AMC is tenslotte waar het bedrijf bekend mee werd. Hierdoor kan het aandeel een speelbal worden met extreme volatiliteit. Mogelijk is het aandeel dan ook niet geschikt voor de serieuzere lange termijn beleggers.

Waarschijnlijk krijgt Reddit ook een stevige waardering die gericht is op verdere groei. We hebben vorig jaar gezien dat groeiaandelen stevig kunnen dalen. Het aandeel Reddit is dan ook slechts geschikt voor beleggers met een hoog risicoprofiel.

Financiële cijfers & kengetallen

De officiële cijfers zullen openbaar worden gemaakt na goedkeuring door de SEC. In de prospectus zullen accurate cijfers staan en die zullen we zodra deze beschikbaar zijn hier bespreken. Momenteel gaan er wel wat geruchten rond over de cijfers van het bedrijf.

Men suggereert dat Reddit meer dan $ 100 miljoen aan inkomsten heeft gegenereerd in het tweede kwartaal van 2021, een stijging van bijna 200% ten opzichte van een jaar eerder. Als we er even voor het gemak vanuit gaan dat het bedrijf $ 100 miljoen per kwartaal verdiend, dan komen we op een jaaromzet van $ 400 miljoen. Bij een beurswaarde van $ 10 miljard zal het aandeel momenteel worden verhandeld tegen 25 keer de omzet. Dat is vrij fors en we weten nog niet of het bedrijf ook winstgevend is. De snelle groei is wel interessant, maar we hebben hier waarschijnlijk te maken met een klassiek groeiaandeel. Snelle groei en lage winstgevendheid zijn interessant, maar geven het aandeel wel een bovengemiddeld risicoprofiel.

Er valt overigens nog veel groei te behalen, want het aantal actieve gebruikers valt in het niets als we deze vergelijken met de concurrentie. Afgelopen kwartaal kende Twitter bijvoorbeeld 200 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Facebook kent ruim 1,9 miljard dagelijks actieve gebruikers.

Zodra de prospectus beschikbaar is en de IPO nadert, zullen we dit artikel updaten met het laatste nieuws.

Beleggen in het aandeel Reddit via LYNX

Via LYNX kunt u beleggen in aandelen, opties, futures, ETF’s en meer. Na de beursgang van Reddit kunt u ook beleggen in het aandeel Reddit. Bekijk het volledige aanbod:Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.