IPO Twitter

Door Karel Mercx


Artikel laten voorlezen

Vorige maand meldde Twitter al dat het bedrijf in 2014 naar de beurs gaat. Er is ondertussen meer bekend over de IPO Twitter, de volgende details zijn prijs gegeven. Het doel van de beursnotering is, om één miljard dollar op te halen en dat het aandeel zal handelen onder het symbool TWTR.

Het mooie aan een beursnotering is, dat Twitter allerlei zaken moet delen die het vroeger geheim kon houden. Een kleine opsomming:

  • Twitter heeft 218 miljoen gebruikers die minimaal één keer per maand inloggen.
  • 75% van de maandelijkse gebruikers logt in via een smartphone.
  • In het eerste halfjaar van 2013 had Twitter een omzet van $253 miljoen.
  • Dat was een omzetgroei van 107% ten opzichte van een jaar eerder.
  • 65% van de advertentie-inkomsten komen via mobiele advertenties.
  • Twitter had in de eerste zes maanden van 2013 een verlies van $69 miljoen.
  • Er is in de afgelopen drie maanden 151 miljard keer gekeken naar de Timeline.

Timeline is het scherm waar al de Tweets voorbijkomen. Een Tweet is de officiële naam voor berichten op Twitter. Dit betekent dat een gemiddelde maandelijkse gebruiker ongeveer 230 keer per maand de Timeline ziet. Dit komt neer op bijna acht keer per dag.

Op de website van de Amerikaanse toezichthouder de SEC zijn nog veel meer interessante gegevens te vinden over de beursgang van Twitter, zoals bijvoorbeeld de eerste tweet ooit:

En er staan voorbeelden van grote gebeurtenissen waar Twitter als eerste de informatie over had:

Twitter wijst er ook op dat het platform gebruikt wordt door hulporganisaties bij rampen:

De risicos

In het SEC-document staan ook de risicos van het bedrijf beschreven. Facebook had hier 22 paginas voor nodig en Twitter doet het in 32 paginas. Zou Twitter dit gedaan hebben omdat de Facebook na de IPO halveerde?

Het is opvallend dat Twitter in het SEC-document beschrijft dat het afhankelijk is van Amerikaanse adverteerders, terwijl bijna 80% van de gebruikers zich buiten de Verenigde Staten bevindt. Daarnaast beschrijft Twitter dat het noodzakelijk is dat de groei in het aantal actieve gebruikers blijft toenemen en wijst er vervolgens op dat de groei van de actieve gebruikers dit jaar is teruggevallen van 78% naar een jaarlijkse  groei van 44%.

Het is daarnaast opvallend dat er bij Twitter maar één soort aandeel is. Bij Facebook, LinkedIn en bij Google zijn er aandelen met meer stemrecht zodat de oprichters hun invloed bij een beursgang behouden. Twitter is van de grootste internetbedrijven, het bedrijf dat dus het meest democratisch is.

Het is nog niet mogelijk om te vertellen of een investering in Twitter interessant is. Twitter heeft namelijk nog niet aangegeven tegen welke koers het naar de beurs komt. Als de datum en de koers bekend zijn dan schrijven wij daar uiteraard weer een blog over.