De top 10 grootste beurzen wereldwijd

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Via LYNX is het mogelijk om dagelijks te handelen in aandelen wereldwijd. In dit artikel geef ik u een overzicht van de tien beurzen met het hoogste volume op maandbasis. Hier wordt alleen gekeken naar het verhandelde volume in aandelen.

1. New York Stock Exchange (NYSE)

De grootste effectenbeurs wereldwijd bevindt zich in de Verenigde Staten. Als men spreekt over een beurs in Amerika, wordt vaak gesproken over Wall Street. In de VS bestaan echter veel verschillende beurzen, waarvan de New York Stock Exchange de grootste is (afgekort NYSE). Na de overname in 2008 van de American Stock Exchange (AMEX), is NYSE wereldwijd de absolute nummer één met een maandelijks verhandeld volume van zo’n $ 1520 miljard. ‘s Werelds meest bekende indices worden hier verhandeld, de Dow Jones en S&P 500 index.

2. Shanghai Stock Exchange

Op een keurige tweede plaats staat de Chinese beurs in Shanghai. Op deze beurs is het voor buitenlandse investeerders nog altijd niet mogelijk om te handelen. Dit wordt nog steeds geblokkeerd door de Chinese overheid, toch wordt maandelijks voor bijna $ 1280 miljard aan waarde verhandeld. Door de angst over de Chinese economie zijn de Chinese beurzen afgelopen tijd vaak in het nieuws. Mocht deze beurs opengesteld worden voor buitenlandse beleggers, lijkt het een kwestie van tijd voordat de Shanghai Stock Exchange op nummer één staat wereldwijd.

3. NASDAQ

De tweede Amerikaanse beurs die in deze top tien staat is de NASDAQ. De belangrijkste index die genoteerd is op deze beurs is de NASDAQ100, die de 100 grootste technologiebedrijven bevat. Met een maandelijks verhandelde waarde van zo’n $ 1180 miljard is dit de derde beurs waar maandelijks meer dan $ 1000 miljard aan waarde wordt verhandeld.

4. Shenzhen Stock Exchange

Op de vierde plaats staat weer een Chinese beurs, deze bevindt zich in de Chinese stad Shenzhen. Op deze beurs zijn vooral bedrijven genoteerd die in staatshanden zijn. Met een maandelijks volume van $ 800 miljard is dit de op één na grootste beurs van Azië.

5. Tokyo Stock Exchange

De beurs in Tokio staat op plaats vijf, en moet dus twee beurzen uit China voor zich dulden op basis van verhandeld volume. Deze beurs valt onder de coöperatie Japan Exchange Group. Belangrijkste indices op deze beurs zijn de Japanse Topix index en de Nikkei 225. Het maandelijks verhandelde volume is zo’n $ 400 miljard.

6. Euronext

Pas op de zesde plaats staat de eerste Europese beurs. Op Euronext is het mogelijk om in verschillende Europese landen te handelen, waaronder Nederland, Frankrijk, Portugal en België. Als wordt gekeken naar het volume dat wordt verhandeld op deze beurs, ligt dit vele malen lager dan de grootste beurzen in de VS en Azië. Maandelijks wordt zo’n $ 185 miljard aan waarde verhandeld op Euronext.

7. London Stock Exchange Group (LSE)

De London Stock Exchange is terug te vinden op plaats zeven. In 2007 fuseerde de Britse beurs met de Beurs van Italië, de Borsa Italiana. De Britse FTSE 100 index en de Italiaanse index FTSE MIB zijn de grootste indices die op deze beurs worden verhandeld. De vestigingsplaats van de beurs is Londen. Met een maandelijks verhandeld volume van $ 165 miljard, ligt deze waarde iets lager dan die van Euronext.

8. Hong Kong Stock Exchange

De vierde Aziatische beurs is die van Hong Kong, om de hoek bij Shenzhen. Op deze beurs zijn zowel aandelen van het Chinese vasteland verhandelbaar, als uit Hong Kong als aandelen uit andere landen. Het maandelijks verhandelde volume ligt rond de $ 155 miljard.

9. Deutsche Börse (DTB)

Op plaats negen staat de derde en laatste Europese beurs. De Duitse beurs bevindt zich in Frankfurt. Onder andere Xetra en Eurex vallen onder deze beurs. Belangrijkste index is de Duitse DAX-index. Maandelijks wordt een waarde van zo’n $ 140 miljard aan aandelen verhandeld. Deze negende plaats is echter niet helemaal terecht, aangezien de derivatenhandel op Deutsche Börse ontzettend groot is.

Reeds werd bekendgemaakt dat gesprekken gaande zijn over een fusie tussen de London Stock Exchange Group en Deutsche Börse. De aandelen van beide beurzen gingen in reactie op deze berichten flink omhoog, waarbij het aandeel LSE zelfs met 14% steeg.

10. Korea Exchange

De Korea Exchange maakt deze top tien meest verhandelde beurzen compleet. De Zuid-Koreaanse beurs, gevestigd in Seoul, heeft een maandelijks verhandeld volume van zo’n $ 135 miljard. De KOSPI index is de belangrijkste en grootste index van Zuid-Korea. Meest bekende en zwaarstwegende aandeel die je hier tegen komt is Samsung.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. 


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.