De top 5 grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd

Door Justin Blekemolen


Microsoft
ISIN: US5949181045
|
Ticker: MSFT --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Microsoft aandeel

Na mijn artikel over de vijf grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland, behandel ik deze keer de vijf grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. De bedrijven zijn gerangschikt op marktkapitalisatie.

 

5. Exxon Mobil

Ticker code: XOM
Met een market cap van $ 347 miljard staat oliereus Exxon Mobil op de vijfde plaats. Afgelopen maanden lag de oliesector flink onder vuur als gevolg van de lage olieprijzen. Na een dieptepunt in de olieprijs van onder de $ 30 per vat, staat deze nu weer ruim boven de $ 40 en dat is terug te zien in de koers van Exxon.

De hoogste koers van het aandeel stamt uit 2014, waarbij bijna een koers van $ 105 werd aangetikt. Met een huidige koers rond de $ 85 staat de koers dus bijna 20% lager. Het bedrijf keert echter een mooi dividendrendement uit van momenteel ongeveer 3,5% per jaar.

4. Berkshire Hathaway

Ticker code: (BRK B)
Op de vierde plaats staat het bedrijf van beursgoeroe Warren Buffett. Zijn investment vehicle heeft een beurswaarde van $ 350 miljard. Het aandeel heeft een indrukwekkende stijging achter de rug. In 1996 betaalde u nog $ 20 voor een aandeel Berkshire Hathaway. In 2012 was de gemiddelde prijs ongeveer $ 75, om in begin 2015 een hoogtepunt te bereiken van ruim $ 150.

Sinds het hoogtepunt is het aandeel wat teruggezakt. Wellicht een mooi instapmoment? Als u gelooft in de strategie van Warren Buffett is dit het overwegen waard. Buffett is inmiddels al wel 85 jaar oud. Ondanks zijn prestaties en enorme vermogen, is ook hem waarschijnlijk geen eeuwig leven gegund. Ik vraag mij sterk af wat er gebeurt met de koers van het aandeel als hij komt te overlijden.

3. Microsoft

Ticker code: (MSFT)
Op plaats 3 staat het bedrijf van nog zo’n genie, Bill Gates. Het technologiebedrijf, dat vooral bekend staat om de Windows software, heeft een market cap van $ 426 miljard. Tijdens de dotcom bubble aan het begin van deze eeuw, vierde het bedrijf net als vele anderen aandelen zijn hoogtijdagen. In deze periode werd een koers aangetikt van bijna $ 60, ruim een jaar later was hier nog maar iets meer dan $ 20 van over.

Sinds 2009 loopt het aandeel echter gestaag weer op. De koers heeft het hoogtepunt van 16 jaar terug nog altijd niet bereikt, maar met een huidige koers van $ 54 is het aandeel aardig op weg.

2. Alphabet

Ticker code: (GOOGL)
Eerder dit jaar was Alphabet voor enige tijd het grootste bedrijf ter wereld. Met een beurswaarde van $ 516 miljard is het bedrijf echter weer ingehaald door Apple. Alphabet is in 2015 opgericht als moederbedrijf van Google en andere Google-onderdelen en was een gevolg van een herstructurering van Google.

Als u tien jaar terug was ingestapt in het aandeel Google had u een geweldig rendement gemaakt. In 2005 noteerde het aandeel rond een koers van $ 50. Momenteel staat de koers op ruim $ 750, een stijging van 1400%.

1. Apple

Ticker code: (AAPL)
Apple is terug van weggeweest als grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Met een market cap van $587 miljard heeft het bedrijf Alphabet weer ingehaald. Begin februari werd de maker van onder andere de iPhone ingehaald. Beter gezegd, de beurswaarde van Apple zakte door die van Alphabet heen.

De koers van het technologiebedrijf stond flink onder druk door zorgen over de verkopen van onder meer de iPhone. 2016 wordt hoogstwaarschijnlijk het eerste jaar dat de verkoop van iPhones niet groeit ten opzichte van het voorgaande jaar.

 

Amerikaanse aandelen

Opvallend is dat de hele top 5 bestaat uit Amerikaanse aandelen. Zelfs de top 11 bestaat uit Amerikaanse aandelen. Het eerste Europese bedrijf is het Zwitserse Nestlé. Het eerste Nederlandse bedrijf staat op plaats 26. Dit is oliereus Royal Dutch Shell.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.