Wellicht maakt u zich, net zoals veel andere beleggers, nog altijd zorgen om de staat van de wereldeconomie. Terwijl de groei in de eurozone en Verenigde Staten stabiel lijkt, bestaan vooral zorgen over de opkomende markten.
Wat zijn eigenlijk de landen met de grootste economische groei en hoe groot is deze groei?
De cijfers die ik hier gebruik zijn groeicijfers ten opzichte van het voorgaande jaar en zijn van het vierde kwartaal 2015.

5. Vietnam 6,7%
De economie van het nog altijd communistische Vietnam draait op volle toeren. De economie groeide in 2015 met 6,7%. Dit was een stuk meer dan de 6,2% die de overheid in Hanoi zich ten doel had gesteld. In 2014 bedroeg de economische groei nog 6%.

De economische groei hangt samen met buitenlandse investeringen in Vietnamese ondernemingen. Deze zijn in 2015 met bijna 18% gestegen. Het grootste gedeelte van de bevolking leeft van de landbouw waarbij rijst veruit het belangrijkste gewas is. De belangrijkste industrieën zijn de landbouwverwerking, machinebouw en de vervaardiging van textiel en kleding.

4. China 6,8%
Op de vierde plaats staat nog een Aziatisch land, China. De veelbesproken economie van het land kwam dit jaar voor het eerst onder de 7% waar Peking tot nog toe naar streefde. Dit streven van de overheid is nu verlaagd naar een jaarlijkse groei van 6,5%.

Deze groei was de laagste in 25 jaar tijd en de verwachting van analisten is dat de economische groei nog verder zal afnemen. De Chinese leiders gaan hier ook vanuit, zij noemen de lagere groei de nieuwe normaal en willen de economie transformeren naar een diensteneconomie.
Jarenlang werd de economie gedreven door fabrieksinvesteringen en stedenbouw. Omdat het land hier minder in investeert, heeft het land veel minder grondstoffen uit het buitenland nodig. Dit was één van de redenen waarom de grondstoffen het afgelopen jaar zo slecht presteerden.

3. Tanzania 7,1%
De economie van het Afrikaanse land Tanzania is booming. Met een economische groei over 2015 van ruim 7% staat het land op plaats 3 in deze lijst. Na jaren te zijn gegroeid door voornamelijk ontwikkelingshulp lijkt het land steeds meer op eigen benen te kunnen staan.

Tanzania bezit grote voorraden grondstoffen als goud, steenkool, ijzer en aardgas. Vooral de omvangrijke gasreserves kunnen ervoor zorgen dat het land de economische groei komende tijd nog aan kan houden.
Landbouw is nog altijd Tanzania’s grootste bron van inkomsten. Rond de 80% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw.

2. India 7,3%
India is naast China het tweede land van de zogenoemde BRIC-landen in deze top 5, wat ooit de snelst groeiende economieën in de wereld waren. In de overige landen Brazilië en Rusland zit echter flink de klad in de groei.

India is een land met een relatief hoog opleidingsniveau. Vooral de Indiase IT-sector is wereldberoemd, iets waar bedrijven in Silicon Valley graag gebruik van maken.
Toch is nog meer dan 60% van de bevolking werkzaam in de landbouw. Daarnaast heeft India grote grondstofvoorraden, waaronder olie, gas en steenkool. Het land is de op twee na grootste producent en consument van steenkool.

1. Ierland 9,2%
De trotse winnaar van 2015 is, wellicht onverwacht, een Europees land. Het land werd tijdens de wereldwijde financiële crisis nog gered met bijna € 70 miljard aan steun uit het noodfonds EFSF. In 2009 kromp de economie van Ierland met maar liefst 7,6%. Afgelopen twee jaar is de economie echter weer flink aan het groeien.

Veel grote Amerikaanse bedrijven hebben zich in het land gevestigd door de gunstige belastingtarieven voor buitenlandse ondernemingen. De groei in 2015 is de sterkste groei voor het land sinds de crisis.
Aandelen kopen of verkopen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart