De BEL20 en de AEX zien beide twee wijzigingen

Door Hirgent Cekaj


BEL20
ISIN: BE0389555039
|
Ticker: BFX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
BEL20
Artikel laten voorlezen
Het is de tijd van het jaar waarin de meeste beurzen hun indices herstructureren. De BEL20-index en de AEX-index kenden een aantal dagen geleden beide twee wijzigingen. In de BEL20-index maakt Barco plaats voor Elia en neemt Melexis het zitje van ING in beslag. In Amsterdam zien we dat Besi het roer overneemt van ABN AMRO en Signify neemt het over van Galapagos in de AEX-index. In dit artikel zullen we de aandelen bespreken en waarom deze veranderingen plaatsvonden.

 

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

BEL20-index ziet een dubbele wijziging

De jaarlijkse herziening van de BEL20-index ziet dit jaar een dubbele wijziging. Zoals we natuurlijk weten, is de BEL20 de referentie-beursindex van Euronext Brussel. Het verenigt 20 op Euronext Brussel genoteerde bedrijven met de grootste free-float marktkapitalisatie. Lid worden van de BEL20-index is voor vele bedrijven een groot voordeel. De aandelen van bedrijven in de BEL20 krijgen automatisch meer aandacht van kleine en institutionele beleggers.

Elk jaar in maart wordt gekeken of een herstructurering van de index aan de orde is. Dit jaar hebben we twee veranderingen gezien. Op 22 maart zag de BEL20-index twee wijzigingen. Hoogspanningsnetbeheerder Elia verving Barco en chipontwikkelaar Melexis verving ING.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

Elia keert terug

Elia vond zijn weg weer terug naar de BEL20-index nadat deze in 2017 werd gedegradeerd wegens liquiditeitsproblemen in het aandeel. Het aandeel Elia kende de voorbije jaren een uitzonderlijke prestatie, dus het zou geen verrassing mogen zijn dat het weer een plek in de BEL20-index heeft gekregen, wat trouwens heel goed is voor het aandeel Elia.

De afgelopen maanden hebben we echter wat zijwaartse koersbeweging gezien in het aandeel. Toen het nieuws bekend werd dat het aandeel Elia opgenomen ging worden in de BEL20-index, sprongen beleggers al snel op het aandeel, waardoor het Elia koers een prijsstijging van 13 procent zag.

Maar het herstel duurde niet lang, want op 6 april zakte het aandeel weer met 5 procent. Het aandeel Elia is al geruime tijd een soort van defensief aandeel. Elia is altijd een aandeel geweest waar beleggers massaal naartoe gingen in tijden van onzekerheid vanwege zijn reputatie als een stabiel aandeel met een gegarandeerd dividend. Maar tekenen van economisch herstel hebben het aandeel de laatste tijd een stuk minder aantrekkelijk gemaakt voor beleggers.

Een van de andere redenen waarom het aandeel Elia zijn aantrekkelijkheid heeft verloren, waren de financiële resultaten die het eerder in maart publiceerde. De financiële resultaten van Elia zijn doorgaans vrij stabiel, maar dit financiële rapport toonde beleggers aan dat de winst in de komende maanden mogelijk beperkt zal zijn. De reden is dat het bedrijf een aantal grote onderhoudswerkzaamheden gaat uitvoeren aan de Duitse elektriciteitsnetten.

Het bedrijf Elia

Elia is een Belgisch transmissienetbeheerder voor hoogspanning elektriciteit. Het bedrijf werd opgericht in 2001 en is actief in België en Duitsland. Het bedrijf Elia transporteert elektriciteit van generatoren naar distributienetbeheerders, die vervolgens kmo’s en huishoudens van elektriciteit voorzien. Elia heeft ook een aantal contracten met grote industriële bedrijven die rechtstreeks met Elia’s hoogspanningsnet verbonden zijn. Het bedrijf beheert elektriciteit van 30.000 tot 380.000 volt.

Elia’s financiële resultaten

Zoals al eerder genoemd waren de financiële resultaten van Elia voor vele beleggers niet goed genoeg. De pandemie had niet zo’n grote invloed op het bedrijf en toch rapporteerden ze slechts een winstgroei van 0.6 procent. Op andere vlakken deed het bedrijf het naar behoren. Zowel de EBITDA als de opbrengsten gingen omhoog.

Op technisch vlak zag Elia er goed uit

Het aandeel Elia zag er een paar weken geleden erg aantrekkelijk uit als u recent naar de grafiek heeft gekeken. Het vond steun in een sterke steunzone, maar het herstel duurde niet lang. Na een stijging van 13 procent daalde het aandeel weer met 5 procent. Het idee blijft echter hetzelfde, het aandeel zou nog steeds zijn prijsstijging kunnen voortzetten.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

Wilt u meer weten over het aandeel Elia? Lees dan zeker het artikel op het LYNX kennisportaal hier.

Barco wordt weer uit de index gehaald

Barco verliest voor de derde keer zijn zitje in de BEL20-index. Het is echter geen verrassing dat Barco opnieuw zijn plek in de BEL20-index heeft verloren. De sectoren waarin dit technologiebedrijf actief is, zijn enorm geraakt door de pandemie. Bioscopen, evenementen en conferenties zijn allemaal segmenten waarin Barco het meest actief is en vanwege de pandemie zijn dit de sectoren die natuurlijk helemaal geen activiteit kennen.

Als gevolg hiervan daalde het aandeel Barco met 60 procent. Door de prijsdaling nam de free float-marktkapitalisatie van het aandeel met een grote marge af. Zoals we eerder vermeldden, gebruikt Euronext Brussels marktkapitalisatie als belangrijkste methode om te beslissen wie een zitje in de BEL20-index krijgt.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

Het aandeel Barco is echter voor vele beleggers nog steeds een erg aantrekkelijke koopje. Wilt u meer weten over het aandeel Barco? Lees dan zeker het artikel hier.

Melexis wordt eindelijk verwelkomd in de BEL20 index

Melexis heeft eindelijk een plek gekregen in de BEL20-index. Het was al een aantal jaren één van de favorieten. Melexis, een micro-elektronisch halfgeleiderbedrijf dat voornamelijk chips voor de automobielindustrie produceert, presteert al lang zeer goed op de Brusselse beurs.

Melexis heeft de laatste tijd ongelooflijke financiële resultaten neergezet. Sinds 2010 heeft Melexis een jaarlijkse omzetgroei van ongeveer 8 procent kunnen rapporteren, wat een ongelooflijke prestatie is. Het is dan ook geen verrassing dat het halfgeleiderbedrijf zijn omzet in het afgelopen decennium meer dan verdubbeld heeft. Melexis doet het nu zo goed dat analisten een conservatieve omzetgroei van 10 tot 20 procent voorspellen voor het jaar 2021. Het feit dat analisten dit ‘conservatief’ noemen, zegt veel over de kwaliteit van het bedrijf.

Het bedrijf meldde dat ze in 2020 1,3 miljard chips konden verkopen. Ja, dat heeft u goed gelezen. 1,3 miljard chips. We leven in een wereld vol technologie en Melexis maakt er heel goed gebruik van. De inkomsten van Melexis bestaan ​​nog steeds voornamelijk uit chips die worden verkocht in de auto-industrie, die onlangs een felle strijd voerde met andere industrieën die elektronische chips nodig hadden. Melexis was buitengewoon goed voorbereid op deze stijgende vraag en hield zijn voorraad staande, wat betekende dat autofabrikanten naar Melexis kwamen rennen voor die chips om de autoproductie weer op te voeren.

Om maar aan te tonen hoe goed Melexis het doet: elke auto die momenteel wordt geproduceerd, heeft gemiddeld 13 chips die afkomstig zijn van Melexis. Het bedrijf heeft het zelfs in feite overgenomen als de nummer één leverancier voor Tesla. Melexis stelt trots dat in Tesla Model 3-auto’s 20 tot 32 chips in die auto’s geproduceerd worden door Melexis. Op zijn zachtst gezegd: geen slechte prestatie. Met de aanhoudende groene golf, kan Melexis uitgroeien tot één van de toonaangevende bedrijven uit de BEL20-index.

Volatiele periode voor het aandeel Melexis

Het aandeel Melexis kende echter een nogal volatiele periode ondanks de positieve dingen rond het aandeel. De koers liep begin maart met 8 procent terug. Sindsdien heeft het dat gat echter weer kunnen dichten nadat het opnieuw met 18 procent was toegenomen. Op dit moment bevindt het aandeel zich mogelijk in een consolidatie en probeert het op adem te komen voordat het zijn vorige opwaartse trend herstart.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

Meer weten over het aandeel Melexis? Lees dan zeker het artikel hier.

ING verliest zitje in BEL20-index

De Nederlandse bank ING verloor na vier jaar hun plek in de BEL20-index. De Nederlandse multinational verloor zijn plek eigenlijk om een heel simpele reden. Het bedrijf heeft niet genoeg Belgische werknemers. Bedrijven in de BEL20-index zouden minstens 15 procent van hun totale personeelsbestand in België moeten hebben. Voor ING is dat niet meer het geval, de werknemers in België maken slechts 14 procent uit van het totale personeelsbestand van ING.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

U kunt meer lezen over het aandeel ING in het artikel op het LYNX kennisportaal hier.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

Ook de AEX-index ziet twee nieuwkomers

De AEX-index verandert steeds meer in een technologie-index. Besi, of ook wel BE Semiconductor Industries, is een technologiebedrijf dat halfgeleiderapparatuur produceert. Het bedrijf neemt het zitje over van de Nederlandse bank ABN AMRO die het moeilijk heeft. Dit vergroot de invloed van technologie op de AEX-index. Signify stoot Galapagos uit de AEX-index. Galapagos heeft het onlangs buitengewoon slecht gedaan nadat het de belangrijke goedkeuring van de Amerikaanse FDA verloor voor één van zijn medicijnen genaamd Filgotinib.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

Besi is de nieuwe koploper in de AEX-index

De AEX-index heeft weer een ander tech-bedrijf verwelkomd. Deze keer is het Besi. Besi is een Nederlandse multinationale halfgeleideronderneming die halfgeleiderapparatuur ontwerpt en produceert. De meeste van hun productielocaties bevinden zich in Azië, zoals China en Maleisië. Het hoofdkantoor bevindt zich echter nog steeds in Nederland, in het kleine stadje Duiven.

Het bedrijf rapporteerde zeer recent, op 6 april, orderresultaten voor het eerste kwartaal van 2021. Als gevolg van het rapport schoot het aandeel Besi naar een nieuw record. Het bedrijf kon recordorders melden te midden van de stijgende vraag naar hun producten. Het eerste kwartaal zag meer dan het dubbele aantal orders dan in het laatste kwartaal van 2020. Het bedrijf rapporteerde orders van 327 miljoen euro in het eerste kwartaal, een stijging van 108 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2020 en een stijging van 176 procent als we vergelijken met het eerste kwartaal van 2020. Ongelooflijke cijfers dus.

Besi merkte op dat er een bijzonder sterke vraag was naar high-end telefoontoepassingen gekoppeld aan 5G. Een ongelooflijke groei in de auto-industrie kwam ook ten goede aan het bedrijf en applicaties en apparaten die in AI (Artificial Intelligence) en datacenters werden gebruikt, deden de orders nog hoger stijgen.

Het bedrijf zal naar verwachting op 30 april haar financiële resultaten voor het eerste kwartaal publiceren. Alle ogen zijn gericht op omzet en bedrijfswinst, die naar verwachting binnen eerdere richtlijnen zullen vallen op basis van rapporten van het bedrijf eerder dit jaar.

Besi schiet omhoog

Als mijn woorden niet genoeg waren om u van Besi’s kracht te overtuigen, ben ik er vrij zeker van dat de grafiek dat wel zal doen. Het aandeel Besi is sinds de crash in maart in 2020 met 300 procent gestegen. Op zijn zachtst gezegd, een ongelooflijke prestatie. Het is zeer recent zelfs 38 procent in waarde gestegen na een terugval eind februari van enkele dagen. Die daling duurde echter niet lang en het aandeel Besi kon dus al snel weer herstellen.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

AEX ziet ABN AMRO weer degraderen

De Nederlandse bank ABN AMRO is zijn plek in de AEX-index voor de zoveelste keer kwijtgeraakt. Het aandeel ABN AMRO heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad. Het zit al sinds 2018 in een neerwaartse trend en de pandemie heeft de situatie er niet beter op gemaakt. Het aandeel daalde 63 procent tijdens de crash in maart 2020 en daar is het zeker nog niet helemaal van hersteld.

Er is nog veel werk aan de winkel om te herstellen van deze slechte wending. Hun nettowinst daalde met 83 procent in het vierde kwartaal van 2020, dat is zeker niet iets wat beleggers willen zien. De bank wordt ook nog steeds onder de loep genomen omdat er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar witwaspraktijken. De boetes zullen naar verwachting veel hoger uitvallen dan aanvankelijk verwacht, wat niet veel goeds voorspelt voor het bedrijf. Daarbij komt nog eens het lage rentebeleid van de ECB die naar alle waarschijnlijkheid nog jaren wordt aangehouden.

Al deze factoren hebben ertoe bijgedragen dat de koers van het aandeel sterk is gedaald. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aandeel zijn plaats in de AEX-index is kwijtgeraakt.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

Signify laat zijn licht schijnen op de AEX

De andere nieuwe toevoeging aan de AEX-index is de verlichtingstak van Philips, namelijk Signify. Het bedrijf verving Galapagos in de index. Signify, voorheen bekend als Philips Lighting, is een Nederlandse multinationale verlichtingsonderneming die werd opgericht in 2016 toen Philips zijn verlichtingsdivisie afsplitste. Siginify maakt elektrische verlichting en elektrische armaturen voor consumenten en professionals. Hoewel Philips Signify tot een apart bedrijf heeft gemaakt, produceert het nog steeds verlichting onder het merk Philips.

Signify had in het vierde kwartaal van 2020 behoorlijke financiële resultaten toen het deze eind januari rapporteerde. Zijn grootste divisie miste echter de verkoopverwachtingen, wat beleggers niet beviel. Deze teleurstellende resultaten gaven de aanzet tot een daling van 11 procent van het aandeel Signify. Maar dat was van zeer korte duur, want een paar weken later herstelde het aandeel zich snel en kon het nieuwe recordhoogtes bereiken. De omzet daalde met 5,9 procent in het vierde kwartaal, maar gezien de omstandigheden tijdens de pandemie is dit natuurlijk niet echt een verrassing.

Het bedrijf zal zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal op 30 april bekendmaken. Analisten verwachten echter niets bijzonders aangezien de pandemie nog steeds voortduurt.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

Weer een nachtmerrie voor Galapagos

Galapagos krijgt opnieuw een tegenslag. Het verloor zijn plek in de AEX-index aan Signify. Het lijkt steeds erger te worden voor het aandeel Galapagos. In december 2020 verloor het bedrijf een ongelooflijk belangrijke goedkeuring van de American Food and Drug Administration voor het geneesmiddel Filgotinib.

In de zomer van 2020 kreeg het al een tegenslag toen de Amerikaanse FDA een verdachte bijwerking in het medicijn ontdekte. Gilead, de partner van Galapagos, probeerde talloze methoden om een nieuwe ontmoeting met de Amerikaanse FDA te forceren om het medicijn opnieuw te bespreken. In december ontving Galapagos een definitieve antwoord voor de goedkeuring van zijn medicijn in Amerika: een dikke nee.

Gilead, één van Amerika’s grootste medicijnfabrikanten, gooide de handdoek in de ring en ontbond het grootste deel van hun contractuele samenwerking met Galapagos. Beleggers waren beslist niet tevreden. Sindsdien is het aandeel Galapagos met 70 procent in prijs gedaald. Wat hen natuurlijk een plekje in de AEX-index heeft gekost.

BEL20-index | AEX-index | Overzicht BEL20 | Overzicht bel20 | Overzicht AEX

Beleggen in BEL20 aandelen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

 
 

Editorial credit: Nina Alizada / Shutterstock.com – www.hollandfoto.net / Shutterstock.com