Artikel laten voorlezen

Emerging markets, ofwel opkomende markten, zijn voor veel beleggers niet onbekend. Deze markten bieden veel kansen omwille van de grotere economische groei. Uiteraard gaat deze groei ook gepaard met een aantal risico’s. Hierdoor hebben emerging markets vaak een plaats in de portefeuille van beleggers met een hoger risicoprofiel. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden om te beleggen in emerging markets voor 2022.

Wat zijn Emerging Markets?

Emerging markets zijn de aandelen en obligatiemarkten van landen met een sterk economische groei die nog niet volledig ontwikkeld zijn. De bekendste en voornaamste opkomende markten zijn:

 • China
 • India
 • Rusland
 • Brazilië
 • Zuid-Afrika

Verwachtingen en kansen voor Emerging Markets in 2022

De economische groeiverwachtingen voor deze markten zijn volgens het januari rapport van het IMF in 2021 en 2022:

Land BBP Groei 2021 (verwacht) BBP Groei 2022 (verwacht)
China 8.1% 5.6%
India 11.5% 6.8%
Rusland 4.4% 3.1%
Brazil 3.6% 1.4%
Zuid-Afrika 2.8% 1.4%

Alle opkomende en ontwikkelende landen hebben samen een verwachte groei van 5.5% voor 2021 en 4.2% voor 2022. Dit kunnen we het beste in perspectief plaatsen met de ontwikkelde landen, waar een verwachte BBP groei is van 4.3% voor 2021 en 3.1% voor 2022. Het IMF geeft intussen aan dat het waarschijnlijk zijn globale vooruitzichten negatief zal moeten bijstellen na de oorlog in Oekraïne.

Door de uitbestedingen van het westen aan lageloonlanden nam de welvaart toe. Deze welvaart zorgde in veel gevallen voor meer en meer politieke stabiliteit, wat nog steeds een toenemende factor is. De stabiliteit creëert een omgeving waar ruimte is voor innovatie en groei. In 2022 en latere jaren zal de groei dus niet zozeer uit de financiële- of energiesector komen, maar uit de technologische sector.

Na de inval van Rusland in Oekraïne verwacht de Amerikaanse bank JPMorgan Chase nu al dat de wereldeconomie in 2022 met 0,8% minder zal groeien dan een week voor de invasie, waarbij de eurozone een klap van 2,1% krijgt. Dit kan de kloof in groei, ceteris paribus, vergroten.

Transformatie

Zoals hierboven al vermeld is er binnen de emerging markets een verschuiving van het produceren tegen lage kosten naar onderzoek en ontwikkeling. Daarmee zorgen ze voor disruptieve producten en technologie. We denken bijvoorbeeld aan bedrijven die semiconductoren produceren in Taiwan en Zuid-Korea en een globaal competitief voordeel hebben, voornamelijk door hun vermogen om efficiënt te produceren en cash te genereren.

Demografie

Risico’s in onze markt zijn kansen in emerging markets. Wat bij ons een enorm risico vormt, de vergrijzing, is in deze landen een sterkte. Ze hebben gemiddeld een populatie waarvan slechts 7,5% ouder is dan 65, wat in ontwikkelde landen 18,4% bedraagt. Het opkomen van een middenklasse in deze landen is ook een trend die veel groei met zich meebrengt, zo komt de groei van luxemerken grotendeels nog uit China en andere opkomende markten.

Risico’s bij het beleggen in Emerging Markets

Uiteraard kent het beleggen in emerging markets ook risico’s tegenover de mogelijk hogere rendementen. Juist omdat het geen ontwikkelde markten zijn, is er sprake van een hoog risicoprofiel.

Corruptie en Fraude

De regelgeving in emerging markets is vaak minder streng dan in ontwikkelde markten, dit zorgt voor een grotere kans op boekhoudkundige fraude of minder transparantie. Ook zorgt het voor een vergroot risico van het handelen met voorkennis door lokale bedrijven of politiek.

Politieke instabiliteit

Dit is na de inval van Rusland in Oekraïne helaas een zeer actueel risico en probleem. Politieke instabiliteit kan in deze landen nog sterk voorkomen. Dit vergroot de kans op sociale onrust en kan in het slechtste scenario tot oorlog leiden. Dit heeft vanzelfsprekend een enorm slechte invloed op de economie en lokale bedrijven. Een slecht politiek beleid draagt ook risico’s als hyperinflatie door economische onkunde met zich mee. Als voorbeeld kunnen we de laatste ontwikkelingen in China en Rusland nemen. De Chinese overheid kwam recent met strengere regelgeving voor technologiebedrijven, dit is een mooi voorbeeld van voornamelijk politieke onzekerheid.

Valutarisico’s

Wanneer we in vreemde markten beleggen, ook als Europeaan in Amerikaanse activa, worden we blootgesteld aan wisselkoersrisico (valutarisico’s). Dit risico is iets groter in emerging markets, ook mede door politieke instabiliteit. Denk bijvoorbeeld aan de hyperinflatie in Venezuela. Wanneer een belegger 5% rendement haalt op activa in een opkomende markt, maar de lokale munt neemt 10% af in waarde, heeft de belegger een nettoverlies van 5%.

Hoge grondstofprijzen

De energieprijzen kunnen hoog blijven en bedrijven in grondstoffenuitvoerende landen zullen profiteren van de wereldwijde schaarste in het aanbod van energie gerelateerde grondstoffen. Rusland moet na de sancties van het Westen enorme klappen incaseren. De energieaandelen zijn goed voor 59% van de index.

Voor armere ontwikkelende landen die veel grondstoffen importeren kan dit een gevaar beteken voor de lopende rekening. Het wordt erger wanneer deze landen zich al in een financiële crisis bevinden, zoals Turkije. Er zijn natuurlijk ook landen met veel grondstoffen export, zoals Chili. Zij profiteren mee van hoge prijzen, maar worden nog steeds geraakt door waardestijgingen van hun munt, die op de uitvoer van non-energie producten weegt.

Inflatieverwachtingen 2022

Het IMF verwachte een hogere inflatie in ontwikkelende landen dan bij de ontwikkelde landen. In het begin van 2022 werd verwacht dat de consumentenprijzen met 5,5% stijgen dit jaar en 4,9% volgend jaar. Er zijn echter grote verschillen tussen de opkomende landen. China zag in februari bijvoorbeeld een inflatie van 0,9% en Brazilië van 10,5%.

De beste Emerging Markets ETF’s

Het grootste voordeel van beleggen in emerging markets via een ETF is het verminden van alpha (aandeel specifieke) risico’s. Het aandeel specifieke risico, van bijvoorbeeld slecht management, neemt door de spreiding van een ETF aanzienlijk af. In vergelijking met ontwikkelde markten kunnen deze risico’s namelijk een pak hoger zijn. Individuele bedrijven binnen deze markten zijn, zoals eerder besproken, fraudegevoeliger en kunnen minder transparant zijn. Met een ETF zijn we zo goed als enkel blootgesteld aan beta risico’s. Dat wil zeggen dat we enkel systematisch risico nemen (pandemieën, macro-economische ontwikkelingen). Dit neemt een groot deel van de onzekerheid en risico’s weg en een vormt een aanvaardbaar risicoprofiel. Hieronder worden de beste Emerging Markets ETF’s besproken.

ETF Ticker
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF EMIM
iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF SAEM
Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF VDEM

1. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (EMIM)

iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF zorgt voor een enorme spreiding. Met deze ETF investeert u direct in meer dan 2500 bedrijven in 27 verschillende opkomende landen. De beleggingsdoelstelling is het weerspiegelen van de MSCI Emerging Markets Investable Market Index (IMI) en beleggers een kapitaal- en inkomstenrendement te bezorgen. De kosten van deze ETF zijn 0,18%. Deze ETF herinvesteert alle ontvangen dividenden (2,99%). Deze ETF bezit tevens geen Russische aandelen. De top 10 posities van de ETF zijn:

 • Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. 6,09%
 • Tencent Holdings Ltd. 3,38%
 • Samsung Electronics LTD 3,37%
 • Alibaba Group Holding Ltd. 2,3%
 • Reliance Industries Ltd. 1.1%
 • Infosys Ltd. 0,99%
 • Meituan 0,97%
 • China Construction Bank Corp. 0,85%
 • Vale SA 0,83%
 • JD.COM 0,76%
iShares Core MSCI EM IMI ETF | Beleggen in Emerging Markets

2. iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF (SAEM)

MSCI onderzocht het rendement wanneer men zou investeren in emerging markets met de integratie van verschillende ESG factoren. Zo kwamen ze tot de conclusie dat dit minder gerealiseerde volatiliteit met zich meebracht en ook een lagere Sharpe ratio.

Met deze ETF kunt u dus beiden combineren. De kosten van deze ETF bedragen 0,18%. Ook deze ETF bezit geen Russische aandelen. De top 10 posities zijn dezelfde als die van EMIM, alleen Vale SH (VALE3) wordt vervangen door SK HYNIX INC (000660). Ook de koers verloopt redelijk gelijk, maar aan een lager volume. We moeten dus rekening houden met een beperktere liquiditeit.

iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF | Beleggen in Emerging Markets

3. Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (VDEM)

Deze ETF volgt een andere index dan de vorige twee, namelijk de FTSE Emerging Index. Hij heeft ook licht hogere kosten van 0,22%. Met deze ETF kunt u echter wel een uitkering van 2,4% dividend verwachten. De top posities zijn gelijk aan voorgaande ETF’s met uitzondering van een plaats voor Mediatek en geen Samsung in de top 10. Deze ETF had in oktober nog 2 Russiche aandelen in de top 10 posities, wat zwaarder weegt op de koers.

Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF | Beleggen in Emerging Markets

Conclusie Emerging Markets in 2022

Beleggen in ontwikkelende markten verloopt zoals besproken niet zonder risico. De rendementen kunnen echter wel flink oplopen vergeleken met beleggingen in ontwikkelde landen. Met behulp van Emerging Markets ETF’s verdient het beleggen in opkomende markten een plaats in de portefeuille van een belegger met een hoger risicoprofiel.

Beleggen in Emerging Markets ETF’s via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in opkomende markten te beleggen middels verschillende aandelen en Emerging Markets ETF’s. U heeft toegang tot ruim 130 beurzen in meer dan 30 landen. Bekijk het aanbod:

Een uitstekend handelsplatform

Handel in effecten zoals aandelen, opties, futures, valuta’s, gestructureerde producten, ETF’s en meer op 135 beurzen in 33 verschillende landen met behulp van moderne en professionele handelssoftware. Lees hier meer: Trader Workstation Handelsplatform

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.