De top 10 grootste Europese aandelen uit de Euro STOXX

Door Wubbe Bos


EURO STOXX 50
ISIN: EU0009658145
|
Ticker: SX5E --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Europese aandelen hebben het de afgelopen jaren zwaar gehad. Geen enkel Europees beursgenoteerd aandeel staat in de top 10 van ‘s werelds grootste bedrijven.

De resultaten van de Euro STOXX index is de afgelopen jaren achtergebleven bij andere indices. Hierdoor zijn de waarderingen van Europese aandelen niet opgelopen. De grootste aandelen uit de Euro STOXX index laten de meest waardevolle Europese aandelen zien.

In dit artikel bespreek ik de top 10 grootste Europese aandelen uit de Euro Stoxx en leg het verschil tussen de Euro Stoxx en Stoxx Europe uit.

Top 10 grootste Europese aandelen

10. Airbus

Ticker: AIR

Met een marktwaarde van € 90 miljard staat de Europese vliegtuigbouwer Airbus op de tiende plaats van meest waardevolle bedrijven uit Europa. Airbus moet de Amerikaanse concurrent Boeing voor laten gaan, maar toch heeft het aandeel Airbus het goed gedaan. In 2016 stond het namelijk nog onder de € 50, terwijl het aandeel nu boven de € 100 per aandeel staat. Het grote orderboek zorgt ervoor dat Airbus ook in de toekomst de omzet en winst kunnen laten stijgen. Het verwachte dividend is € 1,75 per aandeel.

9. Allianz

Ticker: ALV

Met een marktwaarde van € 90,3 miljard is verzekeraar Allianz het enige financiële bedrijf in deze lijst van Europese aandelen. De resultaten van de financiële sector hebben veel last van de historisch lage rente en drukken de marktwaarde. Allianz heeft zich door haar sterke marktpositie in de verzekeringsmarkt en zijn vermogensbeheer activiteiten goed weten te handhaven. Het bedrijf heeft een koers-winstverhouding van 11,2 en keert een dividend uit van 4,3%.

8. Siemens

Ticker: SIE

Nummer 8 in de lijst van Europese aandelen is Siemens. Het bedrijf is een groot Duits ingenieursbedrijf met veel verschillende activiteiten en een marktwaarde van € 92,2 miljard. Siemens heeft verschillende activiteiten afgestoten, maar staat nog steeds in de top 10 van grootste bedrijven in de STOXX 50. Het bedrijf moet slechts één ander Duits bedrijf voor zich dulden met een hogere marktkapitalisatie. De koers van het aandeel is de afgelopen tijd fors afgestraft. Dit komt doordat de power divisie, die zich onder andere richt op turbines voor de opwekking van elektriciteit het moeilijk heeft. Het aandeel kost momenteel € 94,79, heeft een koers-winstverhouding van 15,8 en analisten verwachten voor komend jaar een dividend van € 3,90.

7. Sanofi

Ticker: SAN

Het Franse Sanofi is het enige medische bedrijf in deze top meest gewaardeerde Europese bedrijven. het concern heeft een marktwaarde van € 109 miljard en richt zich op vaccinaties en medicijnen tegen verschillende ziektes zoals Trombose en kanker. Het aandeel is de afgelopen vijf jaar weinig gestegen, omdat Sanofi veel last had van aflopende patenten. Overnames en onderzoek hebben de pijplijn van het bedrijf weer aan moeten vullen. Het bedrijf wordt gewaardeerd op een koers-winstverhouding van 22, maar hogere winsten duwen de verwachte koers-winstverhouding voor 2019 richting de 13.

6. SAP

Ticker: SAP

SAP is het enige technologiebedrijf dat in de top 10 grootste Europese aandelen staat. SAP heeft met € 128 miljard de grootste marktkapitalisatie van alle Duitse bedrijven. Het bedrijf richt zich op bedrijfssoftware en ERP systemen. Het aandeel SAP is sinds 2014 opgelopen van € 51 naar € 93 per aandeel ook de omzet en winst zijn in deze periode gestegen. De koers-winstverhouding van SAP is 25 en daarmee vrij hoog. Het bedrijf is in 2009 begonnen met het uitkeren van dividend dat voor volgend jaar waarschijnlijk € 1,55 per aandeel zal bedragen.

5. AB InBev

Ticker: ABI

Het Belgische AB InBev is de grootste bierbrouwer ter wereld met een marktkapitalisatie van € 130 miljard. Het bedrijf is sterk gegroeid door overnames en fusies. Het begon met de fusie van het Braziliaanse AmBev met InterBrew, waarna het Amerikaanse Anheuser Busch en het Britse SAB Miller werden overgenomen. Deze overnames zorgden er echter voor dat een enorme schuldenberg op de balans is gekomen. Zorgen over de groei, de balans en het verlaagde dividend zetten het aandeel onder druk. Het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd op een koers-winstverhouding van 18 en keert 3,2% dividend uit.

4. L’Oreal

Ticker: OR

L’Oreal is ‘s werelds bekendste producent van cosmetische producten. Het bedrijf heeft een marktwaarde van € 140 miljard en richt zich op schoonheidsproducten. Dit doet het met verschillende merken zoals L’Oreal, Garnier, Maybelline, Lancôme en Redken. L’Oreal heeft hiermee een vierde plek verdiend in de top 10 van grootste Europese aandelen.

3. Total

Ticker: FP

Het Franse olieconcern Total heeft een marktkapitalisatie van € 145 miljard. Total is hiermee het op één na waardevolste olieconcern en het op één na grootste bedrijf van Frankrijk. In de STOXX 50 staat het aandeel zelfs op plaats nummer drie van de meest waardevolle bedrijven. Total legt zich in verhouding tot andere olieconcerns vooral toe op het verwerken van olie tot petrochemische producten en chemicaliën. De koers-winstverhouding van Total is 12,9 en Total keert een dividend uit van € 2,58, wat neerkomt op 5,3%.

2. LVMH

Ticker: MC

LVMH, het Franse bedrijf achter luxemerken zoals Louis Vuitton, Moet en Hennessy is de afgelopen jaren sterk in waarde gestegen. De vraag naar luxe producten neemt toe en vooral in China kunnen ze geen genoeg krijgen van de luxe merken van dit Franse bedrijf. LVMH is het meest waardevolle Franse bedrijf en is de afgelopen jaren ook sterk gegroeid door overnames van andere luxemerken. De koers is opgelopen van € 112 naar € 286 per aandeel. Het aandeel is echter niet goedkoop met een koers-winstverhouding van 22 en een dividend van 2,1%.

1. Unilever

Ticker: UNIA

Met € 187 miljard is het Nederlandse Unilever het grootste bedrijf uit de STOXX 50. Het levensmiddelenconcern heeft dankzij sterke posities in opkomende markten haar winsten weten te verhogen. Bovendien belonen beleggers de stabiele inkomsten met een verwachte koers-winstratio voor 2019 van 19,2. Het groeiende dividend van 3,2% is ook één van de redenen waarom deze gigant het meest waardevolle bedrijf van de Euro STOXX is.

Euro STOXX vs STOXX Europe

Niet alle grote Europese aandelen bevinden zich echter in de Euro STOXX 50. De bedrijven die er niet in zitten zijn wel te vinden in de STOXX Europe 50. De handel in de STOXX Europe 50 is echter een stuk kleiner dan in de Euro STOXX 50. Grote bedrijven die dus ontbreken in dit lijstje, maar wel in Europa gevestigd zijn, komen vooral uit Groot-Brittannië en Zwitserland.

Nestlé, het Zwitserse levensmiddelen concern, is met een marktwaarde van € 234 miljard het meeste waard. Shell, het Nederlands-Britse olieconcern, staat op nummer twee met € 230 miljard. Drie en vier zijn de Zwitserse farmacieconcerns Roche en Novartis met respectievelijk € 203 en € 200 miljard aan marktwaarde. Andere bedrijven die anders in dit lijstje terecht waren gekomen zijn de Britse bank HSBC, die met een marktwaarde van €148 miljard de duurste bank van Europa is, en BP, dat met € 128 miljard het derde olieconcern van Europa is.

Europese aandelen kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook Europese aandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod: